X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • izia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja lekarka powiedziała, że teraz wogóle weszło zalecenie suplementacji vit D po 20 tyg - że w polsce mamy za mało słonka i co za tym idzie właśnie większość cierpi na niedobór vit D..

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny powiedzcie mi jakie badania Wam robili w 1 trymestrze?

Ja dziś miałam morfologie, glukoze na czczo, odczyn WR i ogólne moczu.

I to wszystko... wydaje mi się że coś mało.

nxbhnwz.png
  • Monique Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:

To co wymieniłaś plus: HIV, cytomegalia, toksoplazmoza,różyczka, posiew z pochwy, tarczycowe: TSH i T4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 10:50

KUNIAK lubi tę wiadomość

e43bfde7db.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zmniejszyć dawkę luteiny z 2x2 po 1x1 a potem też będę odstawiać.

Fidelissa też mam biały język często, ale ja myslałam, że to po luteinie podjęzykowej.

Wstawiłabym brzuszek ale trochę techniki i człowiek się gubi. hehe

Mnie ostatnio brzuch mniej bolał, ale gin mówił, że jak zmniejszę lutkę mogę go bardziej czuć. Czuję bardziej ucisk, a nie typowe silne bóle jak na początku, czasem jak dużo pochodzę to boli jakby w szyjce.

Cieszę sie, że takie dobre wiadomości z wizyt :)

Niecierpliwa - miałam w pierwszym rzucie te same badania co Ty, a potem toxo, HIV, TSH, HCV, różyczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 10:51

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • niecierpliwa21 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 10:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie też miałam HIV zlecony ale babka powiedziała że oni tego nie robią w tym laboratorium (???), mam iść do centrum krwiodawstwa może tam ich naciągnę na HCV i grupę krwi :)

nxbhnwz.png
  • Idia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przestało bolec:) Ufff
    Jeszcze poleżę (bo wcześniej zasnęłam), dowiem się co z bliźniakami księcia i wyciągnę brzucha na leżak w ogrodzie by tam gromadzić wit D wprost ze słonka :)

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

uwo9skjovnetfmk9.png
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:

Ja miałam na narazie tylko morfologie, glukoze, toksoplazmoze i cytomegalię i ogólne moczu. Na wizycie dostałam jeszcze grupę krwi i to narazie tyle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 11:08

201411191762.png
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idia wrote:
    Przestało bolec:) Ufff
    Jeszcze poleżę (bo wcześniej zasnęłam), dowiem się co z bliźniakami księcia i wyciągnę brzucha na leżak w ogrodzie by tam gromadzić wit D wprost ze słonka :)
    Oj zazdroszczę ci tego słonka.. Też bym się tak położyła na słonku..

201411191762.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    niecierpliwa21 wrote:
    Ja właśnie też miałam HIV zlecony ale babka powiedziała że oni tego nie robią w tym laboratorium (???), mam iść do centrum krwiodawstwa może tam ich naciągnę na HCV i grupę krwi :)
    Co to znaczy nie robią? To kto robi dla tej przychodni.
    Jeśli to nie prywatne badania, to każda ciężarna w ramach NFZ ma prawo być przebadana pod tym kątem, więc dowiedz się z jakim labem przychodnia w takim razie ma umowę na te badania, bo lekarz zlecił i nikt nie chce wykonać? Tak nie może być! Centrum krwiodawstwa jest dla krwiodawców :) po co ich naciągać.
    Walcz o swoje.
    Dlatego nie znoszę państwowej służby zdrowia...

jftycms.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    2zhoyuv.jpg moje bebzuno, wieczorem większe of corse :-) ja miałam w 1 trymestrze, morfologię, mocz, glukoza, tsh, żelazo, wr,hbs, tokso, różyczka, przeciwciała, hiv i chyba wsio :-)

Czarnaa94, Maga31, Idia, RewolucjaSięDzieje, Goplana, anusiaa90 lubią tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Evik Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki, mam pytanko do tych które chorowały w ciąży.Czy udało Wam się to łagodnie przejść i z dzidziusiami wszystko ok? Mnie właśnie złapało przeziębienie i jestem przerażona siedze tylko i płacze. Lekarz zalecił przez tel że moge brać ascorutikal, tantum verde i disnemar do nosa ale tak sie boje , w poprzedniej ciąży miałam miesięczny kaszel i poroniłam

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik wrote:
    Hej kobietki, mam pytanko do tych które chorowały w ciąży.Czy udało Wam się to łagodnie przejść i z dzidziusiami wszystko ok? Mnie właśnie złapało przeziębienie i jestem przerażona siedze tylko i płacze. Lekarz zalecił przez tel że moge brać ascorutikal, tantum verde i disnemar do nosa ale tak sie boje , w poprzedniej ciąży miałam miesięczny kaszel i poroniłam

evik ja miałam przeziębienie nawet z gorączką.. nie płacz bo wtedy tylko jeszcze bardziej męczysz brzuszek.. ja pierwszego dnia ledwo żyłam, dreszcze, plus rozpalanie - zażyłam tylko albo aż 4 paracetamole - jak tylko temperatura była 38 to zażywała, drugiego dnia było już lepiej a trzeciego już całkiem ok - podstawa to leż, leż i leż, herbatka z cytrynką, ja piłam prenalen i brałam ten do nosa i do gardła- choć to tylko miód i czosnek, do tego kanapki z czosnkiem i przeszło.. najwazniejsze to się nie łamać bo organizm musi mieć siłe walczyć więc nie utrudniać mu tego płakaniem !!! ty jesteś już w fajnym wieku ciąży bo teraz właściwie maluszek już wszystko wykształcił i nawet na opisach pisze że spada ryzyko i nie wpływają na niego już tak negatywnie czynniki zewnętrzne.. ja byłam przeziębiona w 7tc to było dużo gorzej.. a jeszcze wcześniej bo po owu zaraz miałam rotavirusa ..

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• Viviana Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik wrote:

Evik nic się nie martw, tak jak Izia pisze leż, wygrzewaj się, ja tez byłam przeziębiona w 9tc, a dziś znowu coś mi jest nie tak, boli głowa i jestem osłabiona. Pij dużo ciepłego, herbata z cytryną można trochę imbiru, czosnek, polecam ten zestaw Prenalen, do nosa woda morska, dużo leż a najlepiej pośpij jak chcesz. W zasadzie już wiele dziewczyn się przeziębia na początku ciązy, także wypoczynek to podstawa i głowa do góry.

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Evik
    Ja w 4-5tc miałam takie choróbsko z kaszlem jak stary gruźlik, że hej. Kwalifikowałam się do antybiotyku, ale nie wzięłam.
    Aż dziw, że się ciąża utrzymała :), ale najwyraźniej stara reguła, że jak ma być dobrze to będzie dobrze - działa!
    Także nie łam się byle wiruskiem, ciąża trwa tyle czasu, że każda coś złapie.
    Odpoczywaj i duuużo pij płynów, bo nos zatkany i podwyższona ciepłota ciała to się więcej traci. Ja tam nic nie brałam, bo wierzę tylko w antybiotyki i xylometazolinę w kroplach, której nie powinno się brać w ciąży, ale i tak co jakiś czas stosowałam (bo ze mnie niestety niesubordynowany pacjent, a poza tym nie potrafię oddychać ustami zbyt długo).

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 11:49

jftycms.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie nie dziwne, ze jeszcze nie mam zalozonej karty ciazy, to zalezy od prowadzacego kiedy ja zalozy, w kazdym badz razie wczesniejsze wizyty u gin mam zanotowane gdybym chciala ubiegac sie o becikowe, a z zaleconych badan to mam ogolne badanie moczu, morfologie krwi, glukoze, wr, hcv przeciwciala, toxoplazmoza i rozyczka.

• Dotty84 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy na becikowe są jakieś ograniczenia jeśli chodzi o zarobki rodziców? tzn ile przypada na głowę brutto/netto?

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Evik Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo Wam dziekuje kobietki za te słowa wsparcia jesteście kochane!!! :** Tak więc robie jak napisałyście ide w kime:)

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monique, talia śietne wieści :)

cukierek93 o koleżanka chyba mój rocznik :D gratuluje podwójnego szczęścia :) Witamy :)

Czarna u mnie pierwszą ciążę delkatnie zauważalną dla obcych hmm 21-22tc dopiero zaokrąglił się a wyszedł delikatnie w 19tc jak stałam to sama to zauważałam a tak to płasko było jak leżałam :P

maartinka a ja z kolei w pierwszej ciąży spałam tylko na prawym bo mi było najwygodniej i wszystko w porządku było :)

Taki szczęśliwy dzień, że przechodzę przez korytarz i jak w szafkę pierd...łam to zawyłam jak kojot... i padłam na fotel, bo prawie co nie zemdlałam, ale chyba będzie dobrze i w dodatku krwiak jest i zerwałam paznokcia auuuć pierwszy raz w życiu, no ale taka ze mnie ciamajda w ciąży ,że nie wierzę po prostu w to wszystko... :P

Idia bardzo się ciesze, że juz lepiej, ja tez dzisiaj wyjdę troszkę do ogrodu na słoneczko polezeć chyba :D i na jakis krótki spacerek z babcią i Marczellem :D

hmm a ja miałam robione już magnez potas sód wapń cholesterol WR toxo jakieś dldl atp atpo trak b hcg vit d morfologie glukoze na czczo kreatynine tsh ft3 ft4 mocz i jeszcze trochę nie pamiętam wszystkiego ale część to w kierunku tarczycy była robiona..

Evik kochana Ty to leż wypoczywaj i się kuruj tam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 12:51

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • izia Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez tak miałam, że w pierwszej ciąży w 12 tc to byłam totalnie płaska w 16 już cośtam było widać ale raczej tak w stroju kąpielowym bo takie mam fotki a teraz jestem w 10 i już w opiętej tunice wszyscy widzą..

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

• RewolucjaSięDzieje Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KocieOczy wrote:
    Ja mieszkałam w Rybniku, a pracowałam w Katowicach 6msc, to był dla mnie dramat. Życie nigdy nie było tak ponure, szaro bure i śmierdzące jak wtedy :P

Eeee tam, zależy od dzielnicy,
    utarło się, żeby mówić, że tylko Śląsk jest brudny, szary, śmierdzący i bez perspektyw, ale to nieprawda:)
    Albo mieszkałaś tam na przełomie października/marca, ale to wtedy wszystkie miasta wyglądają jak u Kafki :D;)

oar8vkcbjvmdwxz8.png
    Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.
‹‹ 261 262 263 264 265 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ