Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
niecierpliwa21 wrote:Dziewczyny powiedzcie mi jakie badania Wam robili w 1 trymestrze?
Ja dziś miałam morfologie, glukoze na czczo, odczyn WR i ogólne moczu.
I to wszystko... wydaje mi się że coś mało.
To co wymieniłaś plus: HIV, cytomegalia, toksoplazmoza,różyczka, posiew z pochwy, tarczycowe: TSH i T4.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 10:50
KUNIAK lubi tę wiadomość
-
Ja mam zmniejszyć dawkę luteiny z 2x2 po 1x1 a potem też będę odstawiać.
Fidelissa też mam biały język często, ale ja myslałam, że to po luteinie podjęzykowej.
Wstawiłabym brzuszek ale trochę techniki i człowiek się gubi. hehe
Mnie ostatnio brzuch mniej bolał, ale gin mówił, że jak zmniejszę lutkę mogę go bardziej czuć. Czuję bardziej ucisk, a nie typowe silne bóle jak na początku, czasem jak dużo pochodzę to boli jakby w szyjce.
Cieszę sie, że takie dobre wiadomości z wizyt
Niecierpliwa - miałam w pierwszym rzucie te same badania co Ty, a potem toxo, HIV, TSH, HCV, różyczka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 10:51
-
niecierpliwa21 wrote:Dziewczyny powiedzcie mi jakie badania Wam robili w 1 trymestrze?
Ja dziś miałam morfologie, glukoze na czczo, odczyn WR i ogólne moczu.
I to wszystko... wydaje mi się że coś mało.
Ja miałam na narazie tylko morfologie, glukoze, toksoplazmoze i cytomegalię i ogólne moczu. Na wizycie dostałam jeszcze grupę krwi i to narazie tyleWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 11:08
-
Idia wrote:Przestało bolec:) Ufff
Jeszcze poleżę (bo wcześniej zasnęłam), dowiem się co z bliźniakami księcia i wyciągnę brzucha na leżak w ogrodzie by tam gromadzić wit D wprost ze słonka -
niecierpliwa21 wrote:Ja właśnie też miałam HIV zlecony ale babka powiedziała że oni tego nie robią w tym laboratorium (???), mam iść do centrum krwiodawstwa może tam ich naciągnę na HCV i grupę krwi
Jeśli to nie prywatne badania, to każda ciężarna w ramach NFZ ma prawo być przebadana pod tym kątem, więc dowiedz się z jakim labem przychodnia w takim razie ma umowę na te badania, bo lekarz zlecił i nikt nie chce wykonać? Tak nie może być! Centrum krwiodawstwa jest dla krwiodawcówpo co ich naciągać.
Walcz o swoje.
Dlatego nie znoszę państwowej służby zdrowia... -
moje bebzuno, wieczorem większe of corse
ja miałam w 1 trymestrze, morfologię, mocz, glukoza, tsh, żelazo, wr,hbs, tokso, różyczka, przeciwciała, hiv i chyba wsio
Czarnaa94, Maga31, Idia, RewolucjaSięDzieje, Goplana, anusiaa90 lubią tę wiadomość
-
Hej kobietki, mam pytanko do tych które chorowały w ciąży.Czy udało Wam się to łagodnie przejść i z dzidziusiami wszystko ok? Mnie właśnie złapało przeziębienie i jestem przerażona siedze tylko i płacze. Lekarz zalecił przez tel że moge brać ascorutikal, tantum verde i disnemar do nosa ale tak sie boje , w poprzedniej ciąży miałam miesięczny kaszel i poroniłam
-
Evik wrote:Hej kobietki, mam pytanko do tych które chorowały w ciąży.Czy udało Wam się to łagodnie przejść i z dzidziusiami wszystko ok? Mnie właśnie złapało przeziębienie i jestem przerażona siedze tylko i płacze. Lekarz zalecił przez tel że moge brać ascorutikal, tantum verde i disnemar do nosa ale tak sie boje , w poprzedniej ciąży miałam miesięczny kaszel i poroniłam
evik ja miałam przeziębienie nawet z gorączką.. nie płacz bo wtedy tylko jeszcze bardziej męczysz brzuszek.. ja pierwszego dnia ledwo żyłam, dreszcze, plus rozpalanie - zażyłam tylko albo aż 4 paracetamole - jak tylko temperatura była 38 to zażywała, drugiego dnia było już lepiej a trzeciego już całkiem ok - podstawa to leż, leż i leż, herbatka z cytrynką, ja piłam prenalen i brałam ten do nosa i do gardła- choć to tylko miód i czosnek, do tego kanapki z czosnkiem i przeszło.. najwazniejsze to się nie łamać bo organizm musi mieć siłe walczyć więc nie utrudniać mu tego płakaniem !!! ty jesteś już w fajnym wieku ciąży bo teraz właściwie maluszek już wszystko wykształcił i nawet na opisach pisze że spada ryzyko i nie wpływają na niego już tak negatywnie czynniki zewnętrzne.. ja byłam przeziębiona w 7tc to było dużo gorzej.. a jeszcze wcześniej bo po owu zaraz miałam rotavirusa .. -
Evik wrote:Hej kobietki, mam pytanko do tych które chorowały w ciąży.Czy udało Wam się to łagodnie przejść i z dzidziusiami wszystko ok? Mnie właśnie złapało przeziębienie i jestem przerażona siedze tylko i płacze. Lekarz zalecił przez tel że moge brać ascorutikal, tantum verde i disnemar do nosa ale tak sie boje , w poprzedniej ciąży miałam miesięczny kaszel i poroniłam
Evik nic się nie martw, tak jak Izia pisze leż, wygrzewaj się, ja tez byłam przeziębiona w 9tc, a dziś znowu coś mi jest nie tak, boli głowa i jestem osłabiona. Pij dużo ciepłego, herbata z cytryną można trochę imbiru, czosnek, polecam ten zestaw Prenalen, do nosa woda morska, dużo leż a najlepiej pośpij jak chcesz. W zasadzie już wiele dziewczyn się przeziębia na początku ciązy, także wypoczynek to podstawa i głowa do góry. -
Evik
Ja w 4-5tc miałam takie choróbsko z kaszlem jak stary gruźlik, że hej. Kwalifikowałam się do antybiotyku, ale nie wzięłam.
Aż dziw, że się ciąża utrzymała, ale najwyraźniej stara reguła, że jak ma być dobrze to będzie dobrze - działa!
Także nie łam się byle wiruskiem, ciąża trwa tyle czasu, że każda coś złapie.
Odpoczywaj i duuużo pij płynów, bo nos zatkany i podwyższona ciepłota ciała to się więcej traci. Ja tam nic nie brałam, bo wierzę tylko w antybiotyki i xylometazolinę w kroplach, której nie powinno się brać w ciąży, ale i tak co jakiś czas stosowałam (bo ze mnie niestety niesubordynowany pacjent, a poza tym nie potrafię oddychać ustami zbyt długo).Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 11:49
-
nick nieaktualnyDla mnie nie dziwne, ze jeszcze nie mam zalozonej karty ciazy, to zalezy od prowadzacego kiedy ja zalozy, w kazdym badz razie wczesniejsze wizyty u gin mam zanotowane gdybym chciala ubiegac sie o becikowe, a z zaleconych badan to mam ogolne badanie moczu, morfologie krwi, glukoze, wr, hcv przeciwciala, toxoplazmoza i rozyczka.
-
Monique, talia śietne wieści
cukierek93 o koleżanka chyba mój rocznikgratuluje podwójnego szczęścia
Witamy
Czarna u mnie pierwszą ciążę delkatnie zauważalną dla obcych hmm 21-22tc dopiero zaokrąglił się a wyszedł delikatnie w 19tc jak stałam to sama to zauważałam a tak to płasko było jak leżałam
maartinka a ja z kolei w pierwszej ciąży spałam tylko na prawym bo mi było najwygodniej i wszystko w porządku było
Taki szczęśliwy dzień, że przechodzę przez korytarz i jak w szafkę pierd...łam to zawyłam jak kojot... i padłam na fotel, bo prawie co nie zemdlałam, ale chyba będzie dobrze i w dodatku krwiak jest i zerwałam paznokcia auuuć pierwszy raz w życiu, no ale taka ze mnie ciamajda w ciąży ,że nie wierzę po prostu w to wszystko...
Idia bardzo się ciesze, że juz lepiej, ja tez dzisiaj wyjdę troszkę do ogrodu na słoneczko polezeć chybai na jakis krótki spacerek z babcią i Marczellem
hmm a ja miałam robione już magnez potas sód wapń cholesterol WR toxo jakieś dldl atp atpo trak b hcg vit d morfologie glukoze na czczo kreatynine tsh ft3 ft4 mocz i jeszcze trochę nie pamiętam wszystkiego ale część to w kierunku tarczycy była robiona..
Evik kochana Ty to leż wypoczywaj i się kuruj tamWiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2014, 12:51
Livia
Nela
Marcel
-
KocieOczy wrote:Ja mieszkałam w Rybniku, a pracowałam w Katowicach 6msc, to był dla mnie dramat. Życie nigdy nie było tak ponure, szaro bure i śmierdzące jak wtedy
Eeee tam, zależy od dzielnicy,
utarło się, żeby mówić, że tylko Śląsk jest brudny, szary, śmierdzący i bez perspektyw, ale to nieprawda:)
Albo mieszkałaś tam na przełomie października/marca, ale to wtedy wszystkie miasta wyglądają jak u Kafki;)
Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.