Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
izia wrote:ja już 2 pary tak pocięłam i nic się nie rozpruło a efekt super - ciekawi mnie tylko że nikt nie wpadł na pomysł szycia takiegoś czegoś w oryginale bo w czym my mamy chodzić w upały? w sukienkach wyglądam jak szafa trzydrzwiowa albo wieloryb - a napewno jestem dużo więsza wizualnie niż normalnie - dodatkowo wystaje mi wielki biust aż mi głupio chodzić w dekoltach - a z gołymi plecami to mam pełno kropek - aaaa - i w co tu się ubierać - w sobotę mam spotkanie 10 lat po maturze - wiadomo że trzeba wyglądać jakoś super i nie mam pojęcia co mam ubrać - a w te upały nawet nie mam jak chodzić po sklepach..
Też potrzebuję legginsów ciążowych, ale bez tego ocieplacza w postaci pasa
Ja jutro do teatru też nie wiem co założyć, przydałaby się jakaś ładna tunika...
Tydzień temu do opery założyłam szyfonową długą sukienkę, ale na jutrzejszą okazję niestety nazbyt elegancka.
Kurcze, chyba się muszę ruszyć do galerii i coś zakupić, a tak nie lubię zatłoczonych sklepów od kiedy jestem w ciąży -
Goplana też się rozczulam jak coś oglądam, a programy o dzieciach, porodach itp to już w ogóle wzruszenie.
Ja w moich starych legginsach wycięłam i wyciągnęłam gumki i teraz mnie nie uciskają i super luźno i pochodzę i nie trzeba kupować. W dresach i piżamie też to zrobiłam.
Pati mi też brzuszek odpuszcza, nie twardnieje, jedynie teraz te więzadła kłują i ciągną. No-spy też się obrałam.
Jak u Was apetyt? U mnie cały czas jest, choć nadal słodkie nie wchodzi najlepiej, a jak się najem to wzdęcie murowane, także jem co jakiś czas. -
Viviana mi apetycik dopisuje! W zyciu takiego nie miałam
Sttaram sie hamować bo mam nie najlepsza przemianę materii i sporą niedoczynność tarczycy wiec się boję że nie długo bedę szersza niż dłuższa:)
Ach wy chudziaki to macie się dobrze)
Talia22,ja smaruje Liotonem,dozwolony rozmawiałam z ginką o tym,dodatkowo trzymam go w lodówce daje większą ulgę
Dziewczyny czy któraś z Was zna się na lustrzankach?? -
nick nieaktualnyDzieńdoberek!
Pogoda w Poznaniu, hm istne szaleństwo. Rano wbilam sie w letnią kieckę, pierwszy raz w sezonie, wcześniej jakoś opory czułam, bałam się , że będe wyglądać jak jakaś fokla bezkształtna. Za to komfort suuper, ile można się w portkach kisić. Euforia mnie dopadła, szykuję Młodego na spacer a tu kurka burza:(. Dopiero teraz w miarę się wypogadza.
Viviana ja mam apetty jak wilk!Co 2 godziny muszę coś wciągnąć, bo inaczej ssie jak nie wiem;). Co do słodkiego, mam czekoladwostręt od lutego, a przed ciążą, dzień bez czekolady się nie zdarzał. Za to slodko-kwaśne uwielbiam, galaretki w cukrze, truskawki, kwaśne winogrona to coś, co foki;) lubią najbardziej!
Pozdrawiam Was Mamuśki! -
Goplana wrote:Ale z przodu wycięłaś kawałek gumki, tak? Powstał taki półksiężyc z przodu, a tył pozostał nienaruszony?
Też potrzebuję legginsów ciążowych, ale bez tego ocieplacza w postaci pasa
dokładnie jak napisalaś - miałam w planie tylko rozciąć gumkę w pasie czy ściągacz ale jakoś tak poszło dalej że cały obrys brzucha wycięłam - bałam się że bedą spadać ale trzymią się super - dodatkowo ucięłam z długich na krótkieGoplana lubi tę wiadomość
-
sa jednak plusy pracy w podziemiach
naturalny chłodek bez klimy hehe. Gorzej będzie z powrotem do domku ehh..głowa mnie coś boli no ale swoje trzeba wysiedzieć, jeszcze 2,5 godzinki. My tez będziemy musieli kupić aparat więc chętnie wysłucham na co warto zwrócić uwagę.
KasiaKa lubi tę wiadomość
-
Lavendula wrote:a w czym mogę pomóc ??
hmmm we wszystkim:D tzn potrzebuję jakiś wskazówek co kupić
Planujemy zakup lustrzanki -to będzie nasza pierwsza wiec chciałabym umiarkowanie łatwą w obsłudze,
-bezawaryjną z dobrej firmy itp
Nie wiem na co powinniśmy zwrócić uwagę? jAKIŚ KONKRETNY PRODUCENT JEST LEPSZY OD INNYCH? MA LEPSZY SERWIS?
-Na jakie parametry zwrócić uwagę
-Czy potrzebne są ,jakie i ile te wymienne obiektywy?
-Nie za ciężki
Dużo podróżujemy,dodatkowo będziemy fotografować malucha pozniej:)Mi może w pracy też się przydać żeby zrobić fotki gotowych realizacji(czyli zdjęcia wewnątrz budynków)
Kompakty nie do końca spełniają nasze oczekiwania ,nie dają zdjęć w dużej rozdzielczości,nie oddają w pełni kolorów itd..Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 13:46
-
KUNIAK wrote:hmmm we wszystkim:D tzn potrzebuję jakiś wskazówek co kupić
Planujemy zakup lustrzanki -to będzie nasza pierwsza wiec chciałabym umiarkowanie łatwą w obsłudze,
-bezawaryjną z dobrej firmy itp
Nie wiem na co powinniśmy zwrócić uwagę? jAKIŚ KONKRETNY PRODUCENT JEST LEPSZY OD INNYCH? MA LEPSZY SERWIS?
-Na jakie parametry zwrócić uwagę
-Czy potrzebne są ,jakie i ile te wymienne obiektywy?
-Nie za ciężki
Dużo podróżujemy,dodatkowo będziemy fotografować malucha pozniej:)Mi może w pracy też się przydać żeby zrobić fotki gotowych realizacji(czyli zdjęcia wewnątrz budynków)
Kompakty nie do końca spełniają nasze oczekiwania ,nie dają zdjęć w dużej rozdzielczości,nie oddają w pełni kolorów itd..
ważne pytanie: ile chcecie przeznaczyć pieniędzy na aparat. -
Lavendula,powiem tak ..ile bedzie trzeba zeby nie żałować za rok ,dwa że nie kupiliśmy czegoś lepszego:)Nie mam pojęcia o cenach przyzwoitych sprzętów i fajnie jak coś podpowiesz
W ramach powiedzmy przyzwoitości(wiem ze dla każdego to bedzie oznaczac co innego ale jesli niezły da się kupic za 4000 to super )bo nie jesteśmy profesjonalistami i aparat na użytek własny:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 14:07
-
Goplana wrote:Ma znaczenie jeśli miesięczne zarobki mają duże wahania np. liczne nadgodziny, jak u mnie - dyżury.
Ja niestety przez to, że źle się czułam w pierwszych miesiącach, po powrocie z L4 i na macierzyńskim, miałabym obcięte połowę pensji (bo w czasie zwolnienia nie dyżurowałam). Dlatego w mojej sytuacji niestety bardziej opłaca się zostać na L4 do końca. Skomplikowane to trochę, najlepiej podpytać się w kadrach.
jak ktos ma kadry:))
pracuje w malej prywatnej firmie:)) -
KUNIAK wrote:A propos L4 i macierzyńskiego
Wie któraś jednoznacznie od jakiego okresu wstecz jest obliczana wysokość macierzyńskiego?
Bo czasem slyszę o 3 ,czasem o 6 a czasem o 12 msc
Moja sytuacja jest o tyle skomplikowana że mam 2 etaty ,
W pracy nr 1 pracuje kilka lat i wynagrodzenie jest stałe(tzn wszystkie premie,nadgodziny itp są pod stołem
W drugiej podobnie, ale umowę mam tam od 6 msc i zastanawiam się czy macierzyński obliczą mi od obydwu umów?Czy za krótko mam umowę nr 2?KUNIAK lubi tę wiadomość
-
Hej, ale upał, ale sennie, głowa mnie boli mimo apapu
Byłam dziś rano na badaniu konfliktu płytkowego. Pytanie do tych które były- macie już wyniki, odbierałyście osobiście, czy na maila?
W ogóle babki w laboratorium były w szoku, byłam pierwsza, która się zgłosiła do tego programu w Białej Podlaskiej! Musiały sprawdzać w jakiejś instrukcji do której probówki mają mi pobrać krewGoplana, Fidelissa lubią tę wiadomość
-
zacznę od tego, że nie jestem sprzedawcą tylko fotografem, więc w detalach konkretnego modelu odeślę Cię do sprzedawcy
Używam Canona - więc tu się tylko wypowiem - gdzyż nie mam więdzy nt różnic między pentaxem X a Sony Y
Proponuję Ci średnią półkę lustrzanek Canon - modele Eos 600, 650 - najlepiej nowy, na gwarancji dla świętego spokoju - koszt samego korpusu to ok 2000 -2500 zł - to nowoczesne aparaty, z matrycą o dużej rozdzielczości, akceptowalną dużą czułością ISO, naszpikowane funkcjami od totalnego automatu, przez półautomat to ustawień typowo manualnych. Do tego obiektyw.... na początek proponuje uniwersalny tzw "spacer-zoom" do wszystkiego - o ogniskowej ok 18 - 200 mm [np. firmy Tamron - takie szkło powinno kosztować do 700zł ] - jak dobrze poszukasz może znajdziesz sklepowe zestawy - sumarycznie w lepszej cenie - i do tego jakaś torba lub/i karta pamięci gratis. Podobny zestaw w całkiem dobrych pieniądzach nabyłam dla bardzo bliskiej znajomej - [ początkujący fotograf ] w sklepie foto, w budynku Herbewa - cały asortyment maja na allegro [ Faxtel ] - to na początek - potem zobaczysz czego Ci brakuje... Jeśli potrzebujesz do wnętrz - zainwestuj w szeroki kąt [ Sigma lub Canon 10-22 mm ] - do krajobrazów też rewelacja do portretów już mniej - Cena takiego szerokiego oka to ok. 2500 w górę - tu spokojnie możesz szukać używek w dobrym stanie. Jeśli będziesz robić zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach bez lampy wtedy inwestycja w jaśniejsze szkła - tu już drogooo - ale zatrzymajmy się na razie na tym podstawowym zestawie, reszta przyjdzie sama, jeśli będzie taka konieczność - może spacer-zoom będzie wystarczający, a jak będzie ciemniej doświetlisz lampą błyskową
jeśli masz jeszcze jakieś pytania - śmiało
.LWiadomość wyedytowana przez autora: 10 czerwca 2014, 14:52
desou, KUNIAK lubią tę wiadomość