WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • talia22 Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie wiem ostatnio nie mierzył a jutro ponoć ma nie robić usg, więc się nie dowiem.

f2w343r88uf9xtcb.png

• RewolucjaSięDzieje Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    talia22 wrote:
    No właśnie nic więcej nie mam. Tylko te bakterie, koleżanka - pielęgniarka kazała mi iść jeszcze raz jutro zrobić badanie.

Albo posiew zrób, dla świętego spokoju :)

Goplana lubi tę wiadomość

oar8vkcbjvmdwxz8.png
    Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości.

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ninusia wrote:
    Witam serdecznie... ostatnio natknęłam się na ten artykuł i pomyślałam,że przyda się przyszłym podróżniczkom

http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/zdrowie-mamy/podroz-w-ciazy-samolotem-czy-ciezarna-moze-latac-samolotem,230_4007.html

a i mam jeszcze pytanko... czy Wam też schodzi skóra z piersi? mi najwięcej z okolic sutków...

Też mi się to przytrafia, nie dość, że z sutków, to jeszcze z całych otoczek, nawilżam ile wlezie, no, ale cóż..widać taka moja uroda, z Młodym też tak było:)
    Do tego rozstępy, brzuch czyściutki, a miliard rozstępów na piersiach :) dobrze, że blakną:)

oar8vkcbjvmdwxz8.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    RewolucjaSięDzieje wrote:
    Albo posiew zrób, dla świętego spokoju :)
    Popieram :) , tylko pamiętaj o odpowiedniej technice pobierania, coby zminimalizować zanieczyszczenie. Inna flora wyrośnie z dróg moczowych, a inna jeśli pojemniczek był zanieczyszczony. W badaniu ogólnym oceniają tylko czy bakterie są czy nie, więc zdarzają się artefakty.

jftycms.png
  • KasiaKa Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    asia099 wrote:
    Kasiu, a czy prywatnie chodzisz od początku ciąży? Czy miałaś tam zakładaną kartę ciąży?
    Ja też chodzę do dwóch, i na nfz poszłam tylko dla tych badań które za darmo zrobią. A szczerze mówiąc wszystkich najważniejszych informacji to i tak dowiaduję się u tego prywatnie. I nie było to warte tych pieniędzy które mogę zaoszczędzić.
    Wydaje mi się, że możesz zmienić lekarza prowadzącego bez problemu. Tak myślę...
    Tak, prywatnie też chodzę od początku i mam kartę. Do tego ta ginekolog pracuje w szpitalu i jest super. Chodzę na NFZ z tego powodu co ty. Pójdę tam chyba ostatni raz za miesiąc, żeby jeszcze te badania co mi zlecił odebrać i koniec. Bedę chodziła tylko prywatnie.

Filip 15lat, Igor 12lat, Córka 14tc Aniołek*
    BASIA 3 lata:)
    kefbyf4.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2014, 23:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia dziękuję za życzenia :-) dzisiaj mąż tak mnie zaskoczył że padłam z miłości :-) wziął pół dnia wolnego o czym nie widziałam i upiekła dla mnie tartę czekoladową z truskawkami!! jego pierwsze ciasto i to specjalnie dla mnie :-)) dodatkowo wieczorem wpadli przyjaciele z piwem (ehhh) szampanem pikolo i tortem :-) mega miło mnie zaskoczyli, nie spodziewałam się tym bardziej że imprezkę robię w sobotę, a w zasadzie robimy bo mąż też miał ur niedawno.
    asia099 a Ty na każdej wizycie masz usg, tzn u prywatnego i na nfz? co ile masz wizyty? bo ja też chodzę do dwóch i nie wiem czy to nie za często tak co dwa tyg badanie, dodatkowo miałam mieć jutro wizytę u tej na nfz ale ma wolne i dzwonili z przychodni że nie mają gdzie mnie wcisnąć, powiedziałam że trudno że pójdę do innego lekarza bo w ciązy jestem więc kontrolę jakąś muszę mieć, więc pani mnie zapisała na 26 a tego samego dnia mam wizytę prywatną więc chyba bez sensu dwie wizyty, ehhhh z jednej muszę zrezygnować!
    martinka no dziękuję że zapytałaś lekarza, ja nie wiem co to za zastrzyki..ogólnie to chyba wyjdzie na to że w PL zostaniemy.

anusiaa90, Fidelissa lubią tę wiadomość

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 00:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen no ja to sobie odpuszcza wieczore imo usychania albo chociaż usrta zamoczę :) a przed spaniem z 2 razy siku i spokój :D

Evik na pewno już skóra się rozciąga :)

FK a ja tak jakoś miałam z tym sikaniem od wczoraj wieczora jak mały mi na pęcherz wsadł a przez noc to tak w miednicę się wcisnął, że aż pęcherz zgniótł może sobie pufkę z Niego zrobił i było wygodnie aż brzuch opadł mi niżej tak siedział nisko skulony :D juz się przekręcił mimo że dalej leży ale już na boczku obie i kopie czasem w pęcherz ale barziej w lewe biodro :P co do krwawień z nosa, a właśnie ,że jakoś z 20 tyg nie zauważyłam ani skrzepika z nosa jak smarkałam :D

Ninusia tak dokładnie jak i z Marcelem taki teraz ale z samych sutków schodzi skóra :P to normalne :)

Nata to i ja życzę Tobie dużo radości pociechy z dzieciaczków ,bo o ile dobrze kojarzę to masz jeszcze syna.? :P no i dużo dużo zrówka i spokojnej ciąży :**

KasiaKa po prostu idziesz do innego i tyle ewentualnie historie choroby czyli całą swoją kartę zabierasz bądź prosisz o przesłanie do drugiej poradni bądź ksero Ci robią dla drugiego lekarza :)

A ja sobie opyliłam boczuś z grilla i zagryzałam truskawką tak na zmianę wcinałam i to i to no ale tak mi do siebie pasowało ,tak smakowało ,że aż się uszy trzęsły :D

Ikc świetme wieści :)

Dorotucha to kluska masz :D duży niuniuś się urodzi :D

Nata i u mnie wyszło, że jednak ojca swojego nie zobaczę w tym roku :( latanie mi nie wskazane, a w busie nie wysiedzę prawie całego dnia i w dodatku z Marcelem... ;/ także wakacje w domu...

Ale dzisiaj się pokłóciłam z R kur*** czy któraś tez ma takiegomaminsynka ,no ja pierdziele, miał wczoraj po pracy przyjechać do mnie i ogólnie jak skończy zadzownić, a on pojechał prosto do domu nie odezwał się wcale, a jak wieczorem zadzwoniłam w końcu dowiedzieć się dlaczego się nie odzywa to powiedział mi ,że nie miał czasu, bo musiał jechac do domu i dla mamy obiad ugotować, bo mama głodna z pracy wróciła po południu.. myślałam, że wyjdę z siebie i stanę obok, bo zaczyna robić komedie jakieś ostatnio, normalnie aż dzisiaj podłapałam jakiegoś doła leżałam i patrzyłam się w sufit, a potem musiałam wyjść z domu ,w dodatku z nerwów dostałam takich bóli/skurczy ,że już mieli mi pogotowie wzywać, ale jakoś nospą się odratowałam i zastrzykiem rozkurczowym... ;/ Strasznie się na Nim zawiodłam... Uff poszło, ale jakoś mi lepiej teraz chociaż dalej taka wyłączona się czuję, nawet śmiać mi się nie chce, tylko bym Marcela jak pluszaka ściskała i płakała mu w ramię... Nie płaczę, nie dam rady nawet, ale syn się przytulał dzisiaj do mnie cały czas, wyczuł, że jest źle, a i mama zauważyła po mnie ,że źle wyglądam, mówi, że anemia się szykuje i pewnie żelazo dadzą, no i będą musieli mi zmnieszyć dawkę leku od tarczycy przez to... bo strasznie pierdzieli się morfologia po Nich... Zobaczymy za tydzień wyniki będę robiła.. Dwa dni pod rząd kłucia się... i znowu upuszczą nie wiadomo ile krwi ,bo zlecili spoooooooooooooooro badań...

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • KasiaKa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 08:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati, nie przejmuj się tak bardzo. Każdy ma jakiś gorszy dzień, może i on miał w pracy jakieś nerwy i musiał się uspokoić a nie chciał cię denerwować. A wyszło jak wyszło. My teraz wszystko odbieramy bardziej emocjonalnie. Głowa do góry, pierś do przodu silna babeczko ! :)

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

Filip 15lat, Igor 12lat, Córka 14tc Aniołek*
    BASIA 3 lata:)
    kefbyf4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane, chłopy to dziwny rodzaj człowieka. I często jest tak, że gadamy innym językiem. Ja już kilka razy chciałam tego mojego potraktować czymś ostrzejszym a następnego dnia się wszystko wyjaśniało.
    Co do wagi naszych maluchów, to nie wierzyłabym tak lekarzom. Właśnie rozmawiałam z koleżanką, której podczas porodu stwierdzili, że mały ma maks. 3 kg a urodziła 5 kg dziecko i niestety z dużymi problemami. Drugiej znajomej też pomylili się o ponad kilogram. To tylko urządzenia....

• izia Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no pati niestety czasem troche wychodzi młody wiek i młody związek - wiadomo nie zawsze jest to możliwe ale zawsze łatwiej kiedy dziecko pojawia się w związku który choćby mieszka razem, dotrze się i wtedy takie sytuacje "przegryza i ustala" się wcześniej - wy wybraliście drogę troche na skróty stąd to wszystko.. mój pierwszy rok po ślubie a byliśmy razem wcześniej 5 lat też nie był kolorowy - mąż jedynak, też nauczony jeździć z mamusią itd i mieć dużo wolnego czasu - i też były kłótnie, łzy, obrażania, wychodzenia z domu, szantaże i groźby wyprowadzek - łącznie z lataniem przez okno kiedyś kwiatków itd.. była wielka miłość, namiętność i dwa charaktery które łatwo nie odpuszczały ale wtedy na myśl nam nie przyszło żeby w takim czasie mieć dziecko, to był raczej czas 100% dla nas dwojga z czasem zmieniliśmy podejście, dogadaliśmy pewne sprawy, wiadomo każdy wyniósł z domu co innego i jakoś to trzeba było wypracować razem, skupiliśmy sie potem na synku i na pracy żeby w końcu mieć własny dom - i mam wielką nadzieje że jak zachwilę sie przeniesiemy to już wogóle będzie super .. wy podjęliście inne decyzje, inną drogę - jakoś musicie się dogadać, spokojnie rzeczowo i poustalać pewne sprawy - jak tam wasze mieszkanie razem? musisz myśleć że każdy jest tylko człowiekiem i może mieć lepsze i gorsze dni - jak ma gorsze to trzeba mu pomóc, jak złośliwe to czasem odpuścić, zamiast się złościć na niego trzeba bylo wyłączyć telefon żeby to on się postresował że niemacie kontaktu i iść z marcelkiem na plac zabaw czy zrelaksować się w chłodnej kąpieli - zrobić coś dla siebie a wyłączyć emocje bo i po co te nerwy - dobrze wiesz że wróci skruszony prędzej czy później wieć po co tracić czas na zły humor?

Goplana, Fidelissa, RewolucjaSięDzieje, sylvi, Madlen222, Dotty84, Ninusia lubią tę wiadomość

f2wl3e5e6my37vnq.png

relgh371tpzveqzl.png

iv09e6yde3iv9cgb.png[/url
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    izia wrote:
    no pati niestety czasem troche wychodzi młody wiek i młody związek - wiadomo nie zawsze jest to możliwe ale zawsze łatwiej kiedy dziecko pojawia się w związku który choćby mieszka razem, dotrze się i wtedy takie sytuacje "przegryza i ustala" się wcześniej - wy wybraliście drogę troche na skróty stąd to wszystko.. mój pierwszy rok po ślubie a byliśmy razem wcześniej 5 lat też nie był kolorowy - mąż jedynak, też nauczony jeździć z mamusią itd i mieć dużo wolnego czasu - i też były kłótnie, łzy, obrażania, wychodzenia z domu, szantaże i groźby wyprowadzek - łącznie z lataniem przez okno kiedyś kwiatków itd.. była wielka miłość, namiętność i dwa charaktery które łatwo nie odpuszczały ale wtedy na myśl nam nie przyszło żeby w takim czasie mieć dziecko, to był raczej czas 100% dla nas dwojga z czasem zmieniliśmy podejście, dogadaliśmy pewne sprawy, wiadomo każdy wyniósł z domu co innego i jakoś to trzeba było wypracować razem, skupiliśmy sie potem na synku i na pracy żeby w końcu mieć własny dom - i mam wielką nadzieje że jak zachwilę sie przeniesiemy to już wogóle będzie super .. wy podjęliście inne decyzje, inną drogę - jakoś musicie się dogadać, spokojnie rzeczowo i poustalać pewne sprawy - jak tam wasze mieszkanie razem? musisz myśleć że każdy jest tylko człowiekiem i może mieć lepsze i gorsze dni - jak ma gorsze to trzeba mu pomóc, jak złośliwe to czasem odpuścić, zamiast się złościć na niego trzeba bylo wyłączyć telefon żeby to on się postresował że niemacie kontaktu i iść z marcelkiem na plac zabaw czy zrelaksować się w chłodnej kąpieli - zrobić coś dla siebie a wyłączyć emocje bo i po co te nerwy - dobrze wiesz że wróci skruszony prędzej czy później wieć po co tracić czas na zły humor?

Dobze godos :)
    Nam dotarcie się zajęło 13 lat :O :) Tak na prawdę dopiero teraz jest dobrze i zdecydowaliśmy się na dziecko. Wcześniej nie bylibyśmy dobrą rodziną... Człowiek dojrzewa do związku, będąc w nim, niektórzy szybciej inni potrzebują czasu... choć czasami niektórzy się zniechęcają w trakcie nauki i ją kończą przedwcześnie np. w innym związku :) czego nie polecam, bo można zmienić partnera, ale to najczęściej niczego nie zmienia :D
    Patii nie stresuj się, choć w naszym stanie to bardzo trudne :). Życzę siły i wytrwałości w budowaniu wspólnych relacji, bo to zawsze zajmuje trochę czasu, oby nie 13 lat jak u mnie ;)

Fidelissa, Madlen222 lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • Fidelissa Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana nam tez to dlugo zajelo:))
    15 lat. w 15 rocznice bycia razem - mniej wiecej- wzielismy slub:))

i na 100% bycia razem rocznie, jest 95% bardzo dobre i te 5% rózne
    ale nigdy bardzo zle:))

takze do dziela Pati, glowa do gory:))

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 22:22

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

qq87j44jhto0od0f.png

• Nata Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati będzie dobrze, facet to tylko facet niestety...oni czasem nie pomyślą, żeby zadzwonić ja pamiętam że mój jak mieszkał z rodzicami miał tak samo, potrafił nie dać w ogóle znaku życia co doprowadzało mnie do szału...Kochana dzięki za życzenia, teraz jestem w ciąży z pierwszym :-)

Fidelissa, xpatiiix3 lubią tę wiadomość

rfnnk6n.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana mam do Ciebie zapytanie.

Kilka lat temu miałam uraz małego palca u dłoni, odprysk w paliczku środkowym, przerwana torebka stawowa, palca nie zginam do końca. Palec już dawno mnie nie bolał, po prostu nie zginam go do końca. Od 2 dni w tym miejscu boli mnie, palec jest minimalnie opuchnięty, a lekkie zginanie boli. Nie wiem czy to ma związek z ciążą, czy to tzw. ból na pogodę, boli mnie w zgięciu między paliczkami, podpowiesz coś? Czy jakiś żel kupić przeciwbólowy? Czy muszę iść do chirurga, czy przeczekać upały, bo to może puchnięcie?

relgkrhm1ojs0ctn.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chirurg to chyba by Ci kazał prześwietlić a w ciązy chyba nie można.

rfnnk6n.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viviana wrote:
    Goplana mam do Ciebie zapytanie.

Kilka lat temu miałam uraz małego palca u dłoni, odprysk w paliczku środkowym, przerwana torebka stawowa, palca nie zginam do końca. Palec już dawno mnie nie bolał, po prostu nie zginam go do końca. Od 2 dni w tym miejscu boli mnie, palec jest minimalnie opuchnięty, a lekkie zginanie boli. Nie wiem czy to ma związek z ciążą, czy to tzw. ból na pogodę, boli mnie w zgięciu między paliczkami, podpowiesz coś? Czy jakiś żel kupić przeciwbólowy? Czy muszę iść do chirurga, czy przeczekać upały, bo to może puchnięcie?
    Vivianka, niestety bez badania fizykalnego i przeanalizowania dokumentacji np. Twoich RTG, ciężko powiedzieć co jest obecnie przyczyną nawrotu dolegliwości (ponieważ nie wiadomo jak wyglądało złamanie przed i po leczeniu, czy np. prawidłowo zrosły się odłamy, jak wygląda obecnie torebka stawowa itd.) Opuchlizna dłoni związana z upałami oraz ciążą, rzeczywiście może aktywować stan zapalny w zmienionym pourazowo stawie. Jeżeli ból będzie się nasilał, oraz jeżeli będzie rosło ucieplenie palca, co może sugerować zaostrzenie stanu zapalnego, to wybrałabym się do ortopedy na oględziny. Jeśli jednak zdarzało Ci się to już wielokrotnie od czasu urazu, to na dalsze dociekania i ew. leczenie pewnie przyjdzie czas po ciąży, bo teraz to nawet RTG byłoby niewskazane, choć awaryjnie zrobią Ci teraz jakby co np. usg.
    Póki co, na wszelkie zmiany zapalne w układzie ruchu polecam zimne okłady (najlepiej żelowe) co kilka godzin :)

Viviana lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • Viviana Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki śliczne Goplana, wiem, że z opisu ciężko coś odpowiedzieć, ale właśnie zwrócę uwagę na ciepłotę palca, popróbuję okłady, przeczekam upały a jak się coś pogorszy to skoczę do lekarza, wiem, że RTG niewskazane i nie jest to chyba narazie nawet potrzebne, będę paluch obserwować.

Goplana lubi tę wiadomość

relgkrhm1ojs0ctn.png

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fidelissa wrote:
    Goplana nam tez to dlugo zajelo:))
    15 lat. w 15 rocznice bycia razem - mniej wiecej- wzielismy slub:))

i na 100% bycia rzem rocznie, jest 95% bardzo dobre i te 5% rózne
    ale nigdy bardzo zle:))

takze do dziela Pati, glowa do gory:))

:)
    to tak jak my, 15 lat razem, 5 lat po ślubie, a znamy się od przedszkola:)
    chociaż kłócimy się straszliwie, łącznie z tłuczeniem naczyń (ja), a małż z trzaskaniem drzwi na maxa to i tak uważam, że świetnie się rozumiemy:) Wystarczy spojrzenie albo grymas ust i wiemy co i jak, bardzo się to przydaje w relacjach z innymi ludźmi ;):D

Wszystko przed Wami Pati :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2014, 11:12

oar8vkcbjvmdwxz8.png
  • Rybka Nemo Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jestem:) w poniedziałek wróciłam z wesela, a we wtorek rano wyjechałam na dwa dni na wyjazd służbowy. Na weselu było bardzo fajnie:). Przez klimatyzację w samochodzie jestem paskudnie przeziębiona, przez co jestem bardzo słaba, więc leżę i odpoczywam. Zaraz będę nadrabiać zaległości bo troszkę się uzbierało.

Nata, Fidelissa lubią tę wiadomość

Marzenia się spełniają gdy ludzie się wspierają:-)
    Nasze kochane serduszko
    https://www.maluchy.pl/li-69440.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2014, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i w nocy śnił mi się poród. Na szczęście to nie ja rodziłam, tylko odbierałam poród jakiejś małej kobiety. Dziecko też małe się urodziło i do tego pośladkami, główka wyszła na koniec. Bezbolesny ten poród prawie był dla owej kobiety. Ciekawe, co by na to Freud powiedział...

RewolucjaSięDzieje lubi tę wiadomość

‹‹ 461 462 463 464 465 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ