Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
anusiaa90 wrote:a ja myślałam, że robią kontrolę jak ktoś Cie podpieprzy, a tak to mają gdzieś... Wiecie może jak to wygląda jak mam l4, ale nieleżące to czy mogę nad morze jechać? Na internecie już kiedyś czytałam coś na ten temat, ale tam jest więcej obelg w naszą stronę niż pomocnych informacji ;/
Skarży najczęściej pracodawca, albo "życzliwy"...
Mógłby sobie ZUS darować ciężarne...
-
Agusia nie stresuj się!!! ja w 18 tygodniu w ogole prawie nic nie czułam, a przy dwójce dzieci w środku to chyba powinnam szybciej...
A wiesz gdzie jest umiejscowione Twoje łożysko? bo moje właśnie na przedniej ścianie brzucha i dlatego słabo to wszystko czuje...teraz tez jestem prwie w 22 tygodniu i dalej szału nie ma...oczywiście czuje co dziennie ruchy ale jak niektóre kobitki tu piszą że czują bardzo wyraźnie to mi do tego daleko.okti89 lubi tę wiadomość
-
no a my już po zakupach i spacerku. Zamiast kina bo nic nei grali ciekawego poszłyśmy z córcią na spacerek z Gdańska do Sopotu brzegiem morza. Po drodze zaliczyłysmy lody, gofry , oscypki z grilla i obiadek z rybki:) pycha:)
Ja mam kombinezonik ze smyka kupiony na 56 i z wójcika po mojej córci na 62.
co do żyłek to ja nie mam widocznych jakoś brzuszek mam gladki lekko na piersiach mam widoczne ale mi tak szybko rosna teraz że szok.
Co do zakupów to powinny miec już tabliczki z moim zdjęciem i napisem zakaz wstępu:P:P:P:P Moja księżniczka Oliwka zadowolona z zakupów i padnięta po spacerku więc mam chwilkę dla siebie. -
Co się okazało Moja koleżanka na chodzącym L4 miała 3 razy kontrole raz jej nie zastali to musiała pisać specjalny protokół gdzie wtedy przebywała
ja też w pierszym momencie pomyślałam sobie że ktoś mnie podpieprzył bo nigdy nie słychać było że na l4 cię kontrolują
Ale ostatnio mój gin wspominał że jemu też wpadła kontrola z zusu i wszystko skrupulatnie sprawdzali -
Madlen222 wrote:Agusia nie stresuj się!!! ja w 18 tygodniu w ogole prawie nic nie czułam, a przy dwójce dzieci w środku to chyba powinnam szybciej...
A wiesz gdzie jest umiejscowione Twoje łożysko? bo moje właśnie na przedniej ścianie brzucha i dlatego słabo to wszystko czuje...teraz tez jestem prwie w 22 tygodniu i dalej szału nie ma...oczywiście czuje co dziennie ruchy ale jak niektóre kobitki tu piszą że czują bardzo wyraźnie to mi do tego daleko.
oczywiście mam łożysko na przedniej ścianie mała jescze ma duuuzo miejsca i często siedzi mi na pęcherzu ze nie daje rady wstać tak mnie uciska
Chyba nie ma narazie powodu do zmartwień przez nieregularność ruchów na tym etapie ciąży przynajmniej taki mi gin mowił -
sylvi wrote:hmmm myślicie że powinnam mówić ginowi że chce jechac w trakcie L4 nad morze?
Zawsze możesz przyjąć, że przez pewien czas będziesz przebywała np. u rodziców/ teściów, aby mieć opiekę... -
Goplana wrote:Teoretycznie powinnaś przebywać pod adresem podanym na zwolnieniu, może przyjść wezwanie na komisję, która zazwyczaj odbywa się w przeciągu 2-3 dni od wezwania, a jak będziesz nad morzem, to nie odbierzesz wezwania, wrzucą Ci do skrzynki aviso. Gdy się człowiek nie stawi na komisji, ZUS odbiera prawo do dalszego zwolnienia.
Skarży najczęściej pracodawca, albo "życzliwy"...
Mógłby sobie ZUS darować ciężarne...
Zdecydowanie mogliby sobie darować, bo jak wiadomo nie każdy ma warunki do pracy w ciąży
-
Jestem.
Czyli jednak astma.
Lekarz mnie pocieszył, co pani taka przerazona, przeciez z tym sie da zyc.
Mily i sensowny, wytlumaczyl , ze lek trzeba brac coby dzidz nie byl niedotleniony, ze dziecku nie zaszkodzi, a nawet przeciwnie, moze wplynac pozytywnie na rozwoj plucek.
Uspokajam sie po malu, ale kilka godzin temu bylam roztrzesiona jak nie wiem.
Dzieki Dziewczyny za slowa otuchy , kochane jestescie!!Isia14, Madlen222, Goplana, maaartinka, xpatiiix3, KasiaKa lubią tę wiadomość
-
I po badaniach.
Wszystko co możliwe: prawidłowe. Płeć: 100% dziewczynka. Waga: chyba ok 400g. Wszystko w porząsiu:)
A i szyjka długaśna:)niecierpliwa21, sylvi, Isia14, ewelina_d, anusiaa90, FK81, Madlen222, Goplana, blue00, misiaczk25, maaartinka, Paju, xpatiiix3, KasiaKa, Maga31, Viviana, KocieOczy, Nata lubią tę wiadomość
-
Hej kobitki:* u mnie maluszek tez ostatnio cos mniej sie wiercil w weekend to ledwo co czulam, teraz siedze przy lapku to czuje jakies pukanie:) Może wyczuwa uczte bo sie jagodzianki w piekarniczku robią mmm a ja już mam ślinotok:D
Co do tych kontroli ZUS to niezle, jakoś nigdy nie bralam tego do siebie a to faktycznie przeciez sie zdarza -
emm znalazłam coś takiego
"Uprawnienia do kontroli zwolnień lekarskich wynikają z u.p.ś. oraz r.z.w.z.l. Na podstawie art. 68 ust. 1 u.p.ś. kontrolę formalną i prawidłowości wykorzystywania zwolnień lekarskich przeprowadzają płatnicy zasiłków z ubezpieczenia chorobowego, tj. ZUS i pracodawcy zatrudniający powyżej 20 osób.
Czytaj więcej na Infor.pl: http://forum.infor.pl/topic/6308-zwolnienie-lekarskie-w-ciąży-a-kontrola-z-zus-u/page-2#ixzz3694feLvG " -
mnie na komisję wzywali do ZUSu już dwa razy za drugim razem lekarz mnie tak wku* że się na niego już wydarłam i się odczepili:) Jestem na L4 od 3 tygodnia ciąży:) Nie dość że komisję prowadził mi kardiolog to jeszcze chciał mi podważyć zagrożenie ciąży:/ No ale czasami wydarcie pyska pomaga bo się ogarnął chłop i przeczytał dokumentację
:P:P
-
xpatiiix3 wrote:
maartinka hehe no co Ty 17 miałam prywatnie usg 4d 26 też tylko połówkowe samo na nfz a ostatnia wizyta 6 czerwca bodajze hehehja ciagle mam lekarzy ale to endo to diabetolog temu moze Ci się wydaje hehe
hehe ale dam znać co mi powie
Ehhh, to przy moich wizytach i tak bardzo często
Ja miałam USG genetyczne 13 maja a następne to USG połówkowe 8 lipca...
Chcę już zobaczyć mojego dzidziolka!!! -
maaartinka wrote:Pati wszystko możliwe
Eforts czyli widzę ze nie jestem sama.. Bo juz myslalam ze tylko ja zostalam bez kopniaczkow
Jak się wczuje to czuje babelkowanie ale to raz z prawej str raz przy pepku raz z lewej..wiec to mój organizm a nie dzidzia.. Wiec wole się nad tym nie zastanawiać
To akurat nie wyklucza dzidzimój co chwilę wypycha się raz z prawej, raz z lewej - zależy którą częścią ciała mnie smyra
-
Hej, dziewczyny
Zaglądam tu od jakiegoś czasu regularnie, ale macie takie tempo, że ciężko mi się udzielać, bo nie nadążam z czytaniem
Spodziewamy się z mężem Antka 4.11. Było trochę przebojów po drodze, ale jesteśmy dobrej myśli!
Co do ZUSu: miałam tam niedawno szkolenie. Na "chodzącym" L4 zdecydowanie nie powinno się wyjeżdżać na wakacje. W ich przekonaniu chodzące niewiele się różni od leżącego. Można iść do sklepu, apteki lub lekarza. Oczywiście krótkie wyjście z domu zazwyczaj da się wytłumaczyć, ale osobiście bałabym się ryzykować z wyjazdem na wakacje...maaartinka, Agata92 lubią tę wiadomość