Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny zus pracuje 7.30-15.30 i na pewno kontroluje w godz pracy. Na chodzącym można pójść do sklepu, apteki lekarza myślę że spacer też by przeszedł. Ale wyjazd do rodziców, teściów coby mieć opiekę powinien być do zusu zgłoszony i ew kontrola w tym czasie odbyła by się w innym miejscu.
I teraz sobie uświadomiłam, że latanie na zwolnieniu nie jest dobrym pomysłem, wszystko jest na papierze. Chyba odpowiedziałam sobie czy zrezygnować z planowanych wakacji
Zus z urzędu kontroluje kobiety zakładające działalność albo świeżo zatrudnione które zgodnie z prawem po trzech składkach idą na zwolnienie. -
Ja tez za Wami nie moge nadazyc. No ale moze w koncu sie uda. Sesja juz prawie skonczona to i wiecej czasu bedzie. Caly czas mysle czy l4 od konca lipca czy sierpnia. Kurcze zostalo mi 15 dni urlopu bo sporo studia pochlonely i triche mi szkoda bo planuje na sierpien 2 tyg a tak bym mogla macierzynski o ten urlop przedluzyc. My remontowy urlop mamy tyle co maz z synem na plaze i jakus biwak pojedzie wiec kontrola mi nie straszna. Jutro zaczynam 6 miesiac. Pora chyba odpoczac
-
anusiaa90 wrote:a ja myślałam, że robią kontrolę jak ktoś Cie podpieprzy, a tak to mają gdzieś... Wiecie może jak to wygląda jak mam l4, ale nieleżące to czy mogę nad morze jechać? Na internecie już kiedyś czytałam coś na ten temat, ale tam jest więcej obelg w naszą stronę niż pomocnych informacji ;/
Ja mam L4 2 (mogę chodzić) i niedawno byłam nad morzem z 2 tyg, więc myślę, że nie powinnaś mieć problemów. Pytałam się nawet przed wyjazdem gina, to stwierdził, że wjazd nad morze jak najbardziej wskazany. Nawet jeśliby w tym czasie miałaby być kontrola to można powiedzieć że takie miałaś wskazanie, chodzenie i dotlenianie się
u mnie jak dotąd kontroli nie było 
A co do ruchów, to poczułam pierwsze właśnie nad morzem, jak byłam w połowie 20 tyg
-
no niestety zus jest nieprzewidywalny - może ci się udać i ani raz nie wpadną na kontrolę - objechałabyś za granicę i nikt by nie wiedział - ale równie dobrze mogą wtedy wpaść i 3 razy do ciebie - gin nie ma na to wpływu - aaa i podobno trzeba też uważać np. na fotki na fb - bo niby na l4 jesteś to się nie afiszować z jakiś wycieczek bo może nie sam zus ale ktoś życzliwy może podpiepszyć..
ja póki co rozkoszuję się spokojem po wizycie - synek 327g - powiedziała że spory i póki co wdał się w braciszka i siedzi pośladkowo, głowa na moim żołądku stąd to uczucie przytkania a kopie na dole - w pęcherz i szyjkę - sama szyjka zamknięte 4,5 cm - nic się nie zmieniło a miesiąc miałam naprawdę intensywny więc się mega cieszę
kopie sobie już fajowo - brzuch też już mam naprawde spory - myśle że zaraz po pati i blue
- jak się dokopie do aparatu to zrobię fotkę..
RewolucjaSięDzieje, sylvi, anusiaa90, xpatiiix3, maaartinka, Maga31 lubią tę wiadomość
-
nastka151 wrote:ale mnie babka wkurzyła przyjechała kupić kombinezon po mojej córce i z tekstem co tak drogo kombinezon w sklepie płaciłam 319zł w wójciku rok temu nie zniszczony ubierany odświętnie ja chce za niego 100zł a ta mi z tekstem ze moze dac mi za niego 50 zł. No myslalam ze wyjde z siebie

I co zrobiłaś?

Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
Rewolucja.... wiesz ja teoretycznie nie jestem narazona na kontrole bo zatrudniona byłam ponad 1,5 roku, zwolnien w ciągu mojej całej kariery jako pracownik miałam tylko 2 i to 3 dniowe wiec nie powinni sie czepiac......no właśnie, nie powinni a jak będzie to nikt nie wie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 22:13
-
izia wrote:no niestety zus jest nieprzewidywalny - może ci się udać i ani raz nie wpadną na kontrolę - objechałabyś za granicę i nikt by nie wiedział - ale równie dobrze mogą wtedy wpaść i 3 razy do ciebie - gin nie ma na to wpływu - aaa i podobno trzeba też uważać np. na fotki na fb - bo niby na l4 jesteś to się nie afiszować z jakiś wycieczek bo może nie sam zus ale ktoś życzliwy może podpiepszyć..
ja póki co rozkoszuję się spokojem po wizycie - synek 327g - powiedziała że spory i póki co wdał się w braciszka i siedzi pośladkowo, głowa na moim żołądku stąd to uczucie przytkania a kopie na dole - w pęcherz i szyjkę - sama szyjka zamknięte 4,5 cm - nic się nie zmieniło a miesiąc miałam naprawdę intensywny więc się mega cieszę
kopie sobie już fajowo - brzuch też już mam naprawde spory - myśle że zaraz po pati i blue
- jak się dokopie do aparatu to zrobię fotkę..
To jesteśmy we 4 z monstrualnymi brzuchami, mój rośnie jak szalony

xpatiiix3 lubi tę wiadomość

Chciałabym móc zanurzyć głowę w strumieniu twojej świadomości. -
NOoo udało mi się wszystko nadrobić

Właśnie ja też boję się kontroli z ZUS-u bo jestem na l4, ale często nie ma mnie w domu i taka lipa. No ale nie martwię się na zapas.
Od kilku dni odczuwam raz na czas skurcze łydek i twardnienie brzuszka. Zwolniłam tempo w ostatnim czasie, zażyłam no-spę i jest lepeiej. Za tydzień wizyta więc oszczędzam się
Co do ruchów to odczuwam takie bąbelki w brzuchu:)
Maga31 lubi tę wiadomość
Marzenia się spełniają gdy ludzie się wspierają
Nasze kochane serduszko
https://www.maluchy.pl/li-69440.png -
To mój synek szaleje w brzuchu, dziś koleżanka widziała kopa przez sweter i miała radochę

Ale jeszcze jakieś 2 tygodnie temu miałam przerwy np. 2 dni, między którymi czułam dość konkretne kopniaki. Trochę się denerwowałam, ale musiałabym chyba codziennie jeździć do szpitala, żeby być spokojna o synka. Pewnie każda tak ma.
Najlepsze jest to, że widzę już interakcje między nami. Jak kopie, to naciskam w tym miejscu i odpowiada
Albo jak do niego mówię i czuję, że zaczyna się ruszać! Mąż też dużo mówi do brzucha, musi młody dobrze poznać nasze głosy
Dotty84 lubi tę wiadomość
-
Jeszcze dodam, że teoretycznie kontrole ZUS są losowe, generowane przez komputer. Ale chyba zwiększyli kontrole ciężarnych (pisali coś w necie) i każda może się spodziewać, że wpadną.
Ja mam specyficzną sytuację, bo robię staż (umowa o pracę), ale jak będę miała za dużo zwolnień, to muszę go przedłużyć po macierzyńskim i nie będę miała dłużej pełnego prawa do wykonywania zawodu.

[/url