X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    na Zelaznej 1500 zl z oficjalnego cennika, z wyjatkiem J. Kallyty, ktorej to usluga kosztuje 3000 zl.

bylam na tym rehabie, poklejona jestem na rozowo, dostalam 8 cwiczen na rozruch, lepsze smarowanie miedzy kregami i na rozluznienie miesni okololedzwiowych i mam sie pokazac za 7-10 dni.

dowiedzialam sie, ze ze zniesiona lordoza szybciej odczuwa sie bole typowo ciazowe zwiazane z poglebianiem lordozy, ale ze u mnie to musi miec zwiazek ze zniszczeniem w jakims stopniu dyskow (nie wiadomo czy juz przepuklina), i ze to mozliwe, ze dyski ulegly zniszczeniu przy znieczuleniu doledzwiowym x2.

no i dowiedzialam sie, ze nie czas na wzmacnianie miesni, mam zakaz pollezenia, w ogole doprowadzania do pozycji luku w siedzeniu (ale juz w lezeniu moge, jesli pozycja embrionalna przynosi mi ulge).

jesli ktoras ma ochote (Viviana?) moge zeskanowac cwiczenia:)

Ja chcę :)
    Miałam się wybrać do mojej rehabilitantki, co mnie prowadziła wcześniej na dyskopatię lędźwiową, ale dzisiaj bark mi przeszedł to mi jakoś nie po drodze się zrobiło :)

Ale, jakby zniszczyli dyski przy znieczuleniu... ło matko, to jak głęboko oni by tę igłę pchali... ale może się i zdarza...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2014, 16:46

jftycms.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen dawaj do domu, my tu czekamy na dobre wiesci!

Madlen222 lubi tę wiadomość

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goplana - pojecia nie mam, ale rehabilitant byl dosc przekonany, ze moglo miec to cos wspolnego z moimi bolami. ze nie wspomne, ze przeciez przy obu przypadkach wyrywala mi sie glowa do gory, a nie mozna i to moze zwiekszac ryzyko komplikacji...

No wiec cwiczenia:) rehabilitant artysta nie jest, pismo rowniez lekarskie, wiec opisuje ponizej:) kazde cwiczenie 10-30 powtorzen. do granicy bolu. jesli jakies cwiczenie poglebia bol to nie robic;)

1. Lezenie na boku z wyprostowanymi nogami, przyciaganie zgietych nog w kolanach do brzucha (mozna jezdzic po podlozu, bez unoszenia nog). NAjpierw na lewej stronie, potem na prawej.

2. Lezenie na plecach, wydluzanie jednej nogi, podczas gdy druga sie skraca (praca miednica), powtorzenia na lewa i prawa noge.

3. Lezenie na plecach ze zgietymi nogami w kolanach. Odrywanie odcinka ledzwiowego kregoslupa od podloza, a potem wciskanie odc. ledzwiowego w podloze, tzw. "kolyska" miednica.

4. Koci grzbiet w pozycji "na czworakach".
    image024.jpg

5. Na czworakach na brzegu łóżka, jedna pięta zahaczona o drugą, i obniżanie wystającego kolana - to jest najtrudniejsze do opisania:(. Innymi słowy - ręce mają tyle miejsca ile potrzebują na szerokość, ale jeśli kończy wam się łóżko po lewej stronie, to opieramy się na prawym kolanie, które znajduje się jak najbliżej tej krawędzi łóżka, a lewe kolano jest w zasadzie w powietrzu. Żeby nie było w powietrzu, to zahaczamy kostkę lewą o prawą piętę i tak zwisające kolano w dół i górę (poza łóżkiem, jako że jest w zwisie;).

6. Pozycja na czworakach i obszerne kręcenie biodrami.

7. Koci grzbiet na siedząco. Siadamy na skraju czegoś, najlepiej dość wysokiego, i wypinamy piersi i je chowamy na zmianę.

8. Ukłon japoński:). Z pozycji na czworakach (szeroki rozstaw nóg, żeby brzuch się zmieścił) siadamy na piętach i kładziemy głowę.
    image013.jpg

jakby cos bylo niezrozumialego, to piszcie:) moze znajde sensowniejsze opisy w necie;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2014, 17:28

Lavendula, Goplana, Maga31, RewolucjaSięDzieje, Viviana lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • Goplana Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ewelina ! :)
    Część pokrywa się z tymi co kiedyś ćwiczyłam.
    Zawsze mnie trochę śmieszyły te ćwiczenia na rehabilitacji, bo ja zawsze lubiłam się porządnie zmęczyć, a tam godzina machania i sama nie wiedziałam, czy ćwiczyłam czy nie :)
    No ale tu się bardziej skupia na precyzji ruchu.

ewelina_d lubi tę wiadomość

jftycms.png
  • anusiaa90 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i po wizycie. Mój skarb rośnie prawidłowo i jak na razie ułożenie miednicowe. W sumie lekarz podsumował, żebym się czasami nie martwiła, bo przynajmniej mi dziecko nie uwiera na szyjkę, a żeby się obrócić to ma jeszcze sporo czasu :)

Co do szkoły rodzenia to powiedział, że dopiero po 30 tygodniu się zgłosić

Goplana, KUNIAK, Nata, Lavendula, karmelek, Amnezja, Viviana lubią tę wiadomość

rwi37s6.png
  • e_v_e Ekspertka

Wysłany: 22 lipca 2014, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do szkoly rodzenia ide jutro:) Moze wczesnie, ale potem moze byc mi ciezko chodzi z wielkim brzuchem:P

w57vhgqsvnsaad78.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moj lekarz tez "zalecil" szkole rodzenia po 30 tygodniu. zrobilam sobie wycieczke do sklepu, w drodze powrotnej wciagnelam big milka a teraz pora na sliwki.
    anusiaa90 ciesze sie z Twojej udanej wizyty!

anusiaa90 lubi tę wiadomość

• Nata Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i ja znowu mam zabójcze ciśnienie 88/48czy jakoś tak. Mąż aż wielkie oczy zrobił. Co prawda czuję się spoko tylko tyle że zmęczona jestem a spałam 10h. Ehhh zawsze miałam niskie ale teraz to już przesada. Kupiłam w 5.10.15dwie bluzeczki na 62cm jedna za 13zl sa mega przeceny. Dzięki za stronkę z all zerknę jak do kompa zasiąde bo teraz z tel nadaję. Madlen skarbie no jak wizyta???

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • karmelek Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i ja po wizycie mam 707 gram szczęścia :) :)

Nata ja dziś u lekarza miałam 80/40 ciśnienie, zalecila drugą kawe ;)

Oczywiście moja księżniczka wczoraj brykała i kopała cały dzień tak dzisiaj odwróciła się pleckami i tyle chciała pokazać ;) ułożenie jest poprezczne, ale ma czas na przekręcanie, zresztą ja i tak do cc tylko że może niedługo być jej ciasno ;) przełączyła nam na 4D ale niestety mogliśmy tył głowy pooglądać :/ ach udało się kawałek policzka sfotografować ;) powiedziała że spróbujemy następnym razem :) oczywiście dodatkowo nic nie skasowala :) cytologie też pograła w cenie wizyty ;) generalnie zadowolona jestem bardzo, szczególnie z wyników że wszystko rośnie prawidłowo :)

lkc, Lavendula, Goplana, anusiaa90, e_v_e, Madlen222, KasiaKa, Amnezja, ewelina_d, Maga31, Nata, RewolucjaSięDzieje, Viviana, FK81 lubią tę wiadomość

• Evik Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karmelek gratuluje udanej wizyty:*

karmelek lubi tę wiadomość

w5wqqps6dh6rkfbp.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelek 707 :) ladny wynik ;) rosna nam dziewuszki elegancko :)

karmelek lubi tę wiadomość

• lkc Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MAdlen widze ze juz jestes:) dawaj te dobre wiadomosci bo sie kurde jakos tak przejelam jakby to mnie dotyczylo i na niczym sie skupic nie moge bo mysle o Tobie!

• Madlen222 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane moje jestem!!!! Po wizycie mąż zaprosił mnie na obiad i na spacer, dlatego tyle to trwało!!! A więc!!! u nas wszystko ok!!!! Jestem przeszczęśliwa. Dzieci rosną bardzo dobrze, podobno wielkością są jak w pojedynczej ciąży. Otóż Lena ma 752gr a Julek 700gr. Ta baba tydzień temu zmierzyła chyba źle. Julek ma tylko krótsze nóżki od siostry i to mu trochę zaniża normę ale pani położna powiedziała, że i tak jest wszystko super. A tak naprawdę jeśli chodzi o brzuszek i główkę to Julek jest większy od siostry:) Och, jak mi kamień z serca spadł, mówię Wam!!!
    I przełączyła nam położna na 3d i aż się popłakałam, bo tak wyraźnie widziałam moje dzieci, ostatni raz 3d miałam w 15 tygodniu, wtedy dzieci były malutkie a teraz to już takie większe i wyraźniejsze. Wklejam Wam zdjęcie Lenki:) Julek niestety buźki nie pokazał, mamy zdjęcie jego stópek, ale tego nie będę Wam wklejać:) Dzięki dziewczynki że trzymałyście kciuki:)

2eal6ww.jpg

lkc, blue00, desou, Lavendula, karmelek, izia, Agusia ;), Eve, KasiaKa, Isia14, anusiaa90, Amnezja, RewolucjaSięDzieje, Maga31, Mamadomina, Nata, Goplana, mada_lena, e_v_e, Viviana, FK81, xpatiiix3, Evik, Rybka Nemo, Milaszka lubią tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ikc kochana jesteś :*

relgh3714vlmssyj.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super wiesci!:) to ja teraz ide na spacer! :) musze rozruszac jakos moje zbolale gnaty..
    nooo fajna masz Malutka kosmitke. Rosna te Maluchy jak na drozdzach:)
    wychodzi na to, ze nie warto sie matwic na zapas, tak jak pisalysmy:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lipca 2014, 20:23

Madlen222, RewolucjaSięDzieje, FK81 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie bylo innej opcji jak dobre wiesci, madlen :) :)

• karmelek Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen super!! zobacz mamy ciąże co do dnia równa a moje maleństwo ma 707gram! myśle ze mieścimy się w normie :) niestety moja Alicja tez nie chciała pokazać buźki do zdjęcia tylko tyłkiem się wypieła :) za to nie ma wątpliwości że dziewczynka :)

• nastka151 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny cieszę się z Waszych udanych wizyt:)

Dostałam dzisiaj przesyłkę ze smyka i chyba jestem rozczarowana gatunkiem ciuszków. Za tą cene takie troszkę szmatki są:( A jeszcze dwie rzeczy nie te co zamawiałam:( buuu.... Pierwszy raz mi taki numer odwalili

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d aaaaaa 3tys to już przesada za położną moim zdaniem no chyba że sama wyjmuje dziecko bez bólu i nacinania:P:P:P:P

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2014, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nastka151 wrote:
    ewelina_d aaaaaa 3tys to już przesada za położną moim zdaniem no chyba że sama wyjmuje dziecko bez bólu i nacinania:P:P:P:P
    to sie juz chyba za nazwisko placi ;)
    bym sie zdecydowala gdyby za te pieniadze urodzila za mnie ;):)

‹‹ 743 744 745 746 747 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ