Listopadówki 2014
-
WIADOMOŚĆ
-
Jestem tego samego zdania co Ewelina ja ponieważ nie mam ślubu też zapowiedziałam swojemu że niestety ale będę składała o alimenty na Lenkę bo dla mnie to zabezpieczenie wrazie czego.
Jeśli chodzi o stawiennictwo na rozprawie o ustalenie ojcostwa i alimenty to nawet jeśli się tatuś nie stawi to go doprowadzą na kolejną rozprawę i teraz się nie patyczkują sąd wystawia papierek o doprowadzenie i czy sprawa jest za miesiąc czy za 3 miesiące to policja zamyka na taki czas delikwenta w areszcie do dania rozprawy i tam sobie spokojnie czeka na doprowadzenie.ÓptimusPrime, xpatiiix3, anusiaa90 lubią tę wiadomość
-
maaartinka wrote:Ewelina a nie można normalnie uznać ojca a nazwisko dziecku dać swoje?
Ja tak właśnie chciałam zrobić..
- jest malzenstwo, nazwisko jest brane wg aktu zawarcia malzenstwa, gdzie ustala sie jakie nazwisko beda mialy dzieci
- nie ma malzenstwa, nadawane jest nazwisko ojca, o ile ten uzna dziecko. moze to zrobic przed narodzinami, jak to lkc napisala. jesli nie uzna, to nie ma nazwiska ojca, tylko matki. -
nick nieaktualnySzczerze mowiac, nie wiem, czy nazwisko to taka istotna rzecz w tej sytuacji. Bo sytuacja Pati jest ciezka, kase potrzebuje na dziecko.
Ja znam taki przypadek, ze cala rodzina miala nazwisko rodowe, ale w ok.podstawowki dziecko (synka) zaczeli przezywac, jak to dzieci. To cala rodzina zdecydowala sie zmienic nazwisko na dostojniejsze z ksiazki telefonicznej I juz 2 pokokenie ma inne nazwisko. Tak ze jak tamci zmienili na ibce nazwisko, to Pati nie bedzie miala problemu pozniej nacswoje zmienic -
witam się
Viavianka - dasz radę z glukozą, nie jest jej znowu tak dużoa Amelka jaka będzie zadowolona, zobaczysz
ja to miałam w nosie, czy cytrynę pozwalają czy nie i miałam zamiar wypić schłodzony wcześniej przez noc roztwór z cytryną, ale mnie babsko z labu pilnowało co do ostatniego łyka tej swojej ciepłej mikstury
, ale takie gestapo to chyba rzadko się przytrafia
Pati - a może jeszcze się ułoży co? Złe dni i kłótnie zawsze się zdarzają... wierzę w Twoje szczęście.
Mamadomina - och jak ja Cię rozumiem... buuu... co za okropieństwo... właśnie szukam proktologa w Warszawie - kurcze jak na złość, kobitki na urlopach, a reszta - znajomi... a do nich nie pójdę
Jak z tym rodzić? Przecie to straszne parcie... :'(
Ach te chłopy, nawet spać nie potrafią. Mój też mnie kiedyś łokciem w oko zdzielił... jak się wkurzyłam, to mu oddałam tak, że nie wiedział co się dzieje i na którym świecie się obudził. Teraz mam poduszkę banana i śpi między nami, to i bezpieczniej - dla niego oczywiścieViviana, mada_lena lubią tę wiadomość
-
Nazwisko dziecko może mieć matki podczas wypisywania aktu urodzenia. Ja ze swoim pojechałam i podczas rejestracji zaznaczyłam urzędnikowi że Oliwia ma miec moje nazwisko i nie było z tym problemu. Ojciec jest wpisany a dziecko nosi moje nazwisko. Tylko to trzeba urzędnikowi odrazu zaznaczyć że ma być nazwisko matki.
-
Nela moze miec nazwisko Pati nawet jakby zgodzil sie na dobrowolne uznanie ojcostwa przed narodzinami. potrzebny jest tylko zgoda Pati o to zeby dziecko nosilo jej nazwisko i oswiadczenie ojca, ze sie na to zgadza.
jestem troche w temacie, bo nie mamy slubu i nie planujemy - tzn ja nie planuje;) a moj K chce uznac dziecko zanim sie urodzi ( tzn gdzies w przyszlym tygodniu) ale u nas Mala bedzie miala Jego nazwisko - na wszelki wypadek jakby mi sie kiedys odwidzialo z tym slubemAleksandra Joanna 17.11.2014
Joanna Małgorzata 12.03.2019 -
Viviana, glukozę da się przeżyć - mojej cytrynki nie pozwolono i tknąć i mimo tego było OK.
U nas temperatury znormalniały, jestem po pysznej owsiance i kawusi do łóżeczka i jedziemy dziś.... zmawiać obrączkiViviana, zupaztytki, mada_lena, Goplana, anusiaa90, Nata lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny.
Ja troszkę z innej beczki. Dla tych, które mają świeże rozstępy (nie wiem jak działa na stare) mogę polecić ten produkt:
http://kolagen66400.pl/pl/c/Kolagen-Naturalny-Silver/19
Stosuje go od niecałego tygodnia i widzę bardzo dużą poprawę. Małe już są minimalnie widoczne lub całkowicie zniknęły a duże zmniejszają się.
Postanowiłam podzielić się opinią, bo mnie te rozstępy załamywały a teraz mam nadzieję że się ich pozbędę
Trzymam kciuki za was wszystkie, za badania, wizyty itd.
Pati trzymaj się, jesteś dzielna kobitka!!! Nie jedna już by się załamała na Twoim miejscu. Napewno sobie poradzisz i znajdziesz idealne rozwiązanie. Goń tych swoich facetów żeby płacili alimenty. Niech nie myślą, że posiadanie dziecka równa się zero obowiązków.KUNIAK lubi tę wiadomość
-
maaartinka wrote:W moim przypadku akurat z uznaniem dziecka nie będzie problemu tylko trochę zaskoczyło mnie to o nazwisku
bo póki ślubu nie mamy to chciałam dać dziecku moje nazwisko.. Ale M napewno uzna dziecko..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 10:36
Aleksandra Joanna 17.11.2014
Joanna Małgorzata 12.03.2019 -
Hejka, a my dziś wieczorem wybieramy się na pierwsze zajęcia do szkoły rodzenia
Mężuś jedzie ze mną, choć na początku nie był do tego pomysłu zbytnio przekonany, ale wytłumaczyłam mu, że też będzie odpowiedzialny za dziecko, a ja mu 5 razy różnych rzeczy tłumaczyć później nie zamierzam
mada_lena, Viviana, xpatiiix3, zupaztytki, anusiaa90, Madlen222, sisiiii lubią tę wiadomość
-
Ojciec może uznać dziecko już narodzone, jak i dopiero poczęte. Następuje to poprzez złożenie stosownego oświadczenia. Oświadczenie o uznaniu dziecka urodzonego składa się przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego miejsca urodzenia dziecka, w którym rejestruje się urodzenie. Oświadczenie o uznaniu dziecka poczętego składa się w urzędzie stanu cywilnego właściwym dla miejsca zamieszkania matki.
Warto wiedzieć, że oświadczenie to może być również złożone w każdym urzędzie stanu cywilnego.
Oświadczenie o uznaniu dziecka musi mieć formę protokołu. Protokół powinien zawierać:
dane ojca, w tym jego imię i nazwisko,
dane dziecka, a w tym oznaczenie płci, datę i miejsce urodzenia,
numer aktu urodzenia dziecka,
dane matki.
Kierownik urzędu stanu cywilnego nie może odmówić przyjęcia oświadczenia o uznaniu dziecka, chociażby miałby uzasadnione wątpliwości co do prawdopodobieństwa ojcostwa uznającego.