X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem tego samego zdania co Ewelina ja ponieważ nie mam ślubu też zapowiedziałam swojemu że niestety ale będę składała o alimenty na Lenkę bo dla mnie to zabezpieczenie wrazie czego.

Jeśli chodzi o stawiennictwo na rozprawie o ustalenie ojcostwa i alimenty to nawet jeśli się tatuś nie stawi to go doprowadzą na kolejną rozprawę i teraz się nie patyczkują sąd wystawia papierek o doprowadzenie i czy sprawa jest za miesiąc czy za 3 miesiące to policja zamyka na taki czas delikwenta w areszcie do dania rozprawy i tam sobie spokojnie czeka na doprowadzenie.

ÓptimusPrime, xpatiiix3, anusiaa90 lubią tę wiadomość

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:
    Ewelina a nie można normalnie uznać ojca a nazwisko dziecku dać swoje?
    Ja tak właśnie chciałam zrobić..
    no ja prawnikiem nie jestem:) ale o ile sie orientuje, to jesli:
    - jest malzenstwo, nazwisko jest brane wg aktu zawarcia malzenstwa, gdzie ustala sie jakie nazwisko beda mialy dzieci
    - nie ma malzenstwa, nadawane jest nazwisko ojca, o ile ten uzna dziecko. moze to zrobic przed narodzinami, jak to lkc napisala. jesli nie uzna, to nie ma nazwiska ojca, tylko matki.

Ewelina
    hhojzmj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szczerze mowiac, nie wiem, czy nazwisko to taka istotna rzecz w tej sytuacji. Bo sytuacja Pati jest ciezka, kase potrzebuje na dziecko.
    Ja znam taki przypadek, ze cala rodzina miala nazwisko rodowe, ale w ok.podstawowki dziecko (synka) zaczeli przezywac, jak to dzieci. To cala rodzina zdecydowala sie zmienic nazwisko na dostojniejsze z ksiazki telefonicznej I juz 2 pokokenie ma inne nazwisko. Tak ze jak tamci zmienili na ibce nazwisko, to Pati nie bedzie miala problemu pozniej nacswoje zmienic

• Goplana Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam się :)
    Viavianka - dasz radę z glukozą, nie jest jej znowu tak dużo :) a Amelka jaka będzie zadowolona, zobaczysz :) ja to miałam w nosie, czy cytrynę pozwalają czy nie i miałam zamiar wypić schłodzony wcześniej przez noc roztwór z cytryną, ale mnie babsko z labu pilnowało co do ostatniego łyka tej swojej ciepłej mikstury :/ , ale takie gestapo to chyba rzadko się przytrafia ;)

Pati - a może jeszcze się ułoży co? Złe dni i kłótnie zawsze się zdarzają... wierzę w Twoje szczęście.

Mamadomina - och jak ja Cię rozumiem... buuu... co za okropieństwo... właśnie szukam proktologa w Warszawie - kurcze jak na złość, kobitki na urlopach, a reszta - znajomi... a do nich nie pójdę :/
    Jak z tym rodzić? Przecie to straszne parcie... :'(

Ach te chłopy, nawet spać nie potrafią. Mój też mnie kiedyś łokciem w oko zdzielił... jak się wkurzyłam, to mu oddałam tak, że nie wiedział co się dzieje i na którym świecie się obudził. Teraz mam poduszkę banana i śpi między nami, to i bezpieczniej - dla niego oczywiście :D

Viviana, mada_lena lubią tę wiadomość

jftycms.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nazwisko nazwiskiem, bardziej chodzi chyba o uznanie dziecka w okolicach porodu, zeby nie bylo koniecznosci sprawy o ustalenie ojcostwa. kazda sprawa w sadzie to koszt...

Ewelina
    hhojzmj.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nazwisko dziecko może mieć matki podczas wypisywania aktu urodzenia. Ja ze swoim pojechałam i podczas rejestracji zaznaczyłam urzędnikowi że Oliwia ma miec moje nazwisko i nie było z tym problemu. Ojciec jest wpisany a dziecko nosi moje nazwisko. Tylko to trzeba urzędnikowi odrazu zaznaczyć że ma być nazwisko matki.

ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • nastka151 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koszty o uznanie ojcostwa alimenty ponosi ojciec nie matka:) Nie wiem tylko jak z pozbawieniem praw rodzicielskich.

ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nela moze miec nazwisko Pati nawet jakby zgodzil sie na dobrowolne uznanie ojcostwa przed narodzinami. potrzebny jest tylko zgoda Pati o to zeby dziecko nosilo jej nazwisko i oswiadczenie ojca, ze sie na to zgadza.
    jestem troche w temacie, bo nie mamy slubu i nie planujemy - tzn ja nie planuje;) a moj K chce uznac dziecko zanim sie urodzi ( tzn gdzies w przyszlym tygodniu) ale u nas Mala bedzie miala Jego nazwisko - na wszelki wypadek jakby mi sie kiedys odwidzialo z tym slubem ;)

Aleksandra Joanna 17.11.2014
    Joanna Małgorzata 12.03.2019
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W moim przypadku akurat z uznaniem dziecka nie będzie problemu tylko trochę zaskoczyło mnie to o nazwisku :) bo póki ślubu nie mamy to chciałam dać dziecku moje nazwisko.. Ale M napewno uzna dziecko..

201411191762.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viviana, glukozę da się przeżyć - mojej cytrynki nie pozwolono i tknąć i mimo tego było OK.
    U nas temperatury znormalniały, jestem po pysznej owsiance i kawusi do łóżeczka i jedziemy dziś.... zmawiać obrączki <3

Viviana, zupaztytki, mada_lena, Goplana, anusiaa90, Nata lubią tę wiadomość

• Agata92 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.

Ja troszkę z innej beczki. Dla tych, które mają świeże rozstępy (nie wiem jak działa na stare) mogę polecić ten produkt:

http://kolagen66400.pl/pl/c/Kolagen-Naturalny-Silver/19

Stosuje go od niecałego tygodnia i widzę bardzo dużą poprawę. Małe już są minimalnie widoczne lub całkowicie zniknęły a duże zmniejszają się.

Postanowiłam podzielić się opinią, bo mnie te rozstępy załamywały a teraz mam nadzieję że się ich pozbędę :)

Trzymam kciuki za was wszystkie, za badania, wizyty itd. :)

Pati trzymaj się, jesteś dzielna kobitka!!! Nie jedna już by się załamała na Twoim miejscu. Napewno sobie poradzisz i znajdziesz idealne rozwiązanie. Goń tych swoich facetów żeby płacili alimenty. Niech nie myślą, że posiadanie dziecka równa się zero obowiązków.

KUNIAK lubi tę wiadomość

njr11rs.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:
    W moim przypadku akurat z uznaniem dziecka nie będzie problemu tylko trochę zaskoczyło mnie to o nazwisku :) bo póki ślubu nie mamy to chciałam dać dziecku moje nazwisko.. Ale M napewno uzna dziecko..
    mozesz dac dziecku swoje nazwisko, ale w razie slubu trzeba bedzie zmienic tez nazwisko Dziecku - jak bedziesz chciala zeby mialo takie same nazwisko jak Wy. moze tez zostac przy Twoim nazwisku..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 sierpnia 2014, 10:36

• Maga31 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka, a my dziś wieczorem wybieramy się na pierwsze zajęcia do szkoły rodzenia :) Mężuś jedzie ze mną, choć na początku nie był do tego pomysłu zbytnio przekonany, ale wytłumaczyłam mu, że też będzie odpowiedzialny za dziecko, a ja mu 5 razy różnych rzeczy tłumaczyć później nie zamierzam ;)

mada_lena, Viviana, xpatiiix3, zupaztytki, anusiaa90, Madlen222, sisiiii lubią tę wiadomość

wff2trd8302o6ogx.png
  • Maga31 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie znikneła KocieOczy? Ostatnio o ile pamiętam pisała o zajęciach w szkole rodzenia a później chyba już się nie odzywała? Może wyjechali na urlop?

wff2trd8302o6ogx.png
  • Lavendula Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maga31 wrote:
    A gdzie znikneła KocieOczy? Ostatnio o ile pamiętam pisała o zajęciach w szkole rodzenia a później chyba już się nie odzywała? Może wyjechali na urlop?

Też o Niej ostatnio myślałam....

• mada_lena Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze kończą remont. Kocie odezwij sie :)

ex2bcwa1nmh8d1pb.png
  • ewelina_d Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a mi normalnie strona belly wysiadla na kilkanascie minut, myslalam, ze to znak-sygnal, zeby ruszyc tylek i zrobic cos konkretnego:)

Maga31, ÓptimusPrime, AgataP lubią tę wiadomość

Ewelina
    hhojzmj.png
  • lkc Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    a mi normalnie strona belly wysiadla na kilkanascie minut, myslalam, ze to znak-sygnal, zeby ruszyc tylek i zrobic cos konkretnego:)
    mialam to samo :)

• talia22 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ojciec może uznać dziecko już narodzone, jak i dopiero poczęte. Następuje to poprzez złożenie stosownego oświadczenia. Oświadczenie o uznaniu dziecka urodzonego składa się przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego miejsca urodzenia dziecka, w którym rejestruje się urodzenie. Oświadczenie o uznaniu dziecka poczętego składa się w urzędzie stanu cywilnego właściwym dla miejsca zamieszkania matki.

Warto wiedzieć, że oświadczenie to może być również złożone w każdym urzędzie stanu cywilnego.

Oświadczenie o uznaniu dziecka musi mieć formę protokołu. Protokół powinien zawierać:

dane ojca, w tym jego imię i nazwisko,
    dane dziecka, a w tym oznaczenie płci, datę i miejsce urodzenia,
    numer aktu urodzenia dziecka,
    dane matki.

Kierownik urzędu stanu cywilnego nie może odmówić przyjęcia oświadczenia o uznaniu dziecka, chociażby miałby uzasadnione wątpliwości co do prawdopodobieństwa ojcostwa uznającego.

f2w343r88uf9xtcb.png

• Lavendula Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lkc wrote:
    mialam to samo :)

też... to znak ;)

‹‹ 880 881 882 883 884 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ