X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2014
Odpowiedz

Listopadówki 2014

Oceń ten wątek:
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    A ja myślę co by tu mężowi na rocznicę ślubu kupić:) bo to już za 11 dni:) najgorsze, że on nigdy nic nie chce, nigdy nic nie potrzebuje bo wszystko ma. Wymagający to on w ogóle nie jest....macie jakieś pomysły?

Skąd ja to znam za kilka dni też mamy rocznicę i ciaglę myślę o prezencie

Madlen222 lubi tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    No ja meble będę miała za parę dni:) dokładnie w następny czwartek więc to już prawie...a do tego czasu...???

Ładnie złożyć i wrzucić do kartonika, zakleić taśmą i czekać na mebelki :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    desou wrote:
    o jacie pierdziele nastka :D co za laska... trzeba będzie też się zabrać za taką imprezkę ;)

właśnie wpierniczyłam 4 surowe marchewki i dorwałam się do śliwek, jak myślicie, nie zabiję się tym???? ;?

U mnie mleko i śliwki i jeszcze żyję :)

AgataP, desou lubią tę wiadomość

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • maaartinka Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy ta baza isofix jest potrzebna? Czy da się obejść bez niej?

201411191762.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    desou wrote:
    właśnie wpierniczyłam 4 surowe marchewki i dorwałam się do śliwek, jak myślicie, nie zabiję się tym???? ;?

a ja właśnie jem kawałek szarlotki praktycznie prosto z piekarnika, nie mogłam się oprzeć :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • xpatiiix3 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w domu zjadłam i wiecie co no babcia mi klucza zostawiła z głowy wypadło.. :P

Krzesła były przez cały korytarz i to same ciężarne w końcu się zwolniło ale pół godziny na podłodze bezcenne ledwo wstalam, juz mam problemy z podnoszeniem się od paru dni muszed dobrze się czegoś złapać wczesniej problemem było tylko podniesienie się z łóżka a teraz komedia nawet z kozetki sama mię dam rady... Kurde w autobusach tez nie skomentuje co się dzieje po prostu największy brak kultury od starszych jest... ;/

Desou gratuluje 3trymestru ;)

Wiecie co i ja nie puszczam hehe ostatnio u diabetologa do mnie baba czy ja przpuszcze ze onatylkorecepte to ja do nim ja tez tylko receptę i jestem jedyną w kolejce wiec nie a ta dalej ja mowie nie tak amo się spiesze jak każdy inny i jak pani ma czelność przed kobietę ciężarną się pchać... :D cisza.. A ze pielęgniarka mnie zna, bo z osiedla mojego to wyczytala mnie specjalnie i do niej teraz ta pani wchodzi i drzwi jej przed nosem zatrzasnela :)

Nata rozumiem Cie, sama się boję tego dnia terminu ,bo na 29 wrzesień miałam... Będę w 36tyg nawet nie wiem kim był aniołeczek, ale na pewno się pomodlę o Niego i córeczkę ;)

Viviana na pewno będzie wszystko ok szyjka ok wsio ok a te zastoje chyba da się "nareperować" lekami co.? ;) Buziam :**

A i czekałam półtorej godziny a weszlam na 3min, ale mama się wkurwiła i zadzwoniła i od raz wycztali mnie, bo inaczej bym pewnie czekała tam dalej...

Nastka z tą matką to faktycznie mu przesadą... :o

Madalenka ale to śmieszne bo poważnie dzisiaj i jedno i drugie się uwzielo ;)

Agusiaa narobniłaś ochoty juz mi na szarlotke z lodami jogurtów motowymi jak moja mama robi i bitą śmietaną;)

Isia czasem nie mamy wyboru, czekam n następnym przelew i niestety ale muszę zainwestować w prywatnego z raz chociaż..

Idę kawę pić ;)

desou, AgataP lubią tę wiadomość

Livia <3
    euQZp2.png
    Nela <3
    DCPTp2.png
    Marcel <3
    usiWp1.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:

Oczywiście, że można bez niej, ja ją wolę bo:
    a) moim zdaniem bezpieczniej jest z bazą, jak zapinasz pasem nosidełko, zawsze jest ryzyko, źle przełożony pas itd.,
    b) w bazie nosidełko jest stabilne, co daje większe bezpieczeństwo w przypadku "bocznego uderzenia"
    c) baza jest na stałe, raz prawidłowo zamontujesz a później tylko wklikujesz nosidełko,
    c) mamy skórzane siedzenia w aucie - bazę przypnę raz i nie rysuje siedzeń

mada_lena lubi tę wiadomość

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    maaartinka wrote:

Są różne opinie.Wg jednych z bazą bezpieczniej wg drugich jak prawidłowo przypniesz fotelik to jest to tak samo bezpieczne jak fotelik + baza. Baza na pewno jest wygodniejsza.Szybko wpinasz i wypinasz fotelik. Bez bazy masz trochę zabawy.

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata ja chce nowe monitory oddechu, po pierwsze ze względu na gwarancję a po drugie, że czytałam iż te używane czytałam czasami dają błędne sygnały :P w sumie to teściu się zadeklarował że chce dać w prezencie pewną sumkę dla wnuków więc z tych pieniędzy zamierzam między innymi kupić te monitory z nianią:)
    Ale jeszcze nie teraz, moja mama przyjedzie do mnie na około miesiąc jak urodzę i wtedy mi przywiezie;)
    A co do prezentów na rocznicę to masz rację, najważniejsze być razem. Ale ja uważam że to nasz wielki dzień który mamy raz w roku i miło zrobić sobie jakiś prezencik:) a kolacja i wspólny czas swoją drogą:)

Agusia a masz już jakieś pomysły na prezent? czy dalej myślisz?

Z tym kartonem to masz nawet niezły pomysł:) ale skąd ja teraz karton wezmę?? haha

AgataP lubi tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    A co do prezentów na rocznicę to masz rację, najważniejsze być razem. Ale ja uważam że to nasz wielki dzień który mamy raz w roku i miło zrobić sobie jakiś prezencik:) a kolacja i wspólny czas swoją drogą:)

Agusia a masz już jakieś pomysły na prezent? czy dalej myślisz?

Z tym kartonem to masz nawet niezły pomysł:) ale skąd ja teraz karton wezmę?? haha

Na razie wymyśliłam, że zjemy jakąś fajną kolację na mieście a w domu zrobię tort bezowy z owocami sezonowymi, i dokupię jakiś drobiazg tylko jeszcze nie wiem jaki, nic mi nie wpadło :)

karton najlepiej z ikei hihi, a nie masz w domu, bo jakimś sprzęcie mikrofalówce, itp.?

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kwestia wprawy z tym wpisaniem fotelika pewnie :-) ale spoko że każdy może wybrać co chce i na co go stać :-) zazdroszczę Wam że wiecie jakie wózki itd ja jestem już kompletnie głupia, mam dość allegro bo ciągle przeglądam, oglądam ale nie zamawiam, bo jeszcze za wcześnie i w końcu zastanie mnie październik (tfu tfu)...

Nasz Aniołek [*] 8tc 12.08.13r.
    rfnnk6n.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agusia ;) wrote:
    Na razie wymyśliłam, że zjemy jakąś fajną kolację na mieście a w domu zrobię tort bezowy z owocami sezonowymi, i dokupię jakiś drobiazg tylko jeszcze nie wiem jaki, nic mi nie wpadło :)

karton najlepiej z ikei hihi, a nie masz w domu, bo jakimś sprzęcie mikrofalówce, itp.?

Mój niestety nie lubi ciast, tortów, itp...jedynie stekiem bym go uszczęśliwiła...ale na obiad to na pewno gdzieś wyjdziemy...nie chce w rocznicę ślubu siedzieć w kuchni:)

Karton mam tylko po tv:P czyli wąski i długi..haha...no nic, coś wymyślę;) a tymczasem idę po żelazko...:/

relgh3714vlmssyj.png
  • Nata Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlenn no rozumiem Cię, chociaż ja nie słyszałam żeby dawały złe sygnały, jedynie że mogą trzeszczeć ale to właśnie jak są z nianią, na allegro są też używane na gwarancji bo ludzie korzystają z tego do pół roku, a czasem kupują i nie korzystają wcale :-) idę do sklepu po wędlinę i ser żółty :-)

rfnnk6n.png
  • Amnezja Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nata,witam w klubie niezdecydowanych :) Wiem tylko jaki chcę fotelik i monitor oddechu :) Wózki rozważam 2 i dalej nie wiem który :) Na łóżeczko też się nie mogę zdecydować bo to,które mi się podobało na początku ma nie takie szczebelki :)

iv099vvj4abuqmrh.png

iv099vvjdav4mq3w.png
  • Agusia ;) Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    Mój niestety nie lubi ciast, tortów, itp...jedynie stekiem bym go uszczęśliwiła...ale na obiad to na pewno gdzieś wyjdziemy...nie chce w rocznicę ślubu siedzieć w kuchni:)

Karton mam tylko po tv:P czyli wąski i długi..haha...no nic, coś wymyślę;) a tymczasem idę po żelazko...:/

chciałam zaproponować po TV, ale to nie czasu kineskopu hihi :)

dqpr2n0aifktuqyu.png

201605191762.png
  • nastka151 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam ciuszki narazie w worku próżniowym i wyjme dopiero w październiku.

Ałała moje żeberka moja się ostatnio uparła na nie chyba. Boli jak cholera jak coś wpycha pomiędzy aż łzy lecą same.

http://oliwkowo2014.blogspot.com/
    ug376iye78q4enk6.png
    relgh371icr06kn2.png
  • pinsleepe Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buahahahahaha! Ale dobre! No i ten tekst o rewanżyku. Łał. Przypominam sobie swoją listę prezentów ślubnych (utworzoną na prośbę znajomych) i teraz widzę, że trzeba było szaleć, w końcu na wesele to dopiero się wykosztowaliśmy :D

Mi głupio urządzać taką imprezę, żeby ludzie nie pomyśleli, że jestem pazerna. Widać, że nie ma co przeżywać, bo to się robi standard.

Mnie ostatnio jakiś niepokój ogarnia. Nie mogę spać z nerwów, jak dziś wstałam, to stawy skroniowo-żuchwowe mnie strasznie bolały. Od kiedy skończyłam studia tak nie miałam. Bolą od zaciskania w stresie zębów podczas snu. Jak Antek osiągnął magiczną granicę przeżywalności, to myślałam, że będzie z górki. A teraz ciągle głupie myśli, czy donoszę szczęśliwie ciążę. Kilka razy dziennie wyskakuję z tekstem, że chyba nie czułam ruchów od rana. Mąż zwykle odpowiada, że to ciekawe, bo mu godzinę temu pokazywałam, jak skacze... Faktycznie, ale kompletnie o tym zapomniałam. Jak mnie brzuch boli, to myślę - pi...olę, jadę na IP, a co! Później jakiś głos rozsądku się odzywa, że przecież codziennie przez jakiś czas boli a twardnieje od niepamiętnych czasów (mój gin też mówi, jak Ci Holendrzy, że to fizjologia). 21.08. idę do szpitala na 1 dzień i myślałam, że jeśli wszystko będzie ok, to wrócę do pracy, bo pewnie da się załatwić, że jeśli przyjdę na 2 tygodnie, to mi już zaliczą całość (powinnam robić do końca września). Sama nie wiem, zobaczę, jakie będą wyniki. W pracy da się tak zorganizować, żebym się nie narobiła, ale dojazdy (autobus plus 2 tramwaje) to ciężka sprawa.

Do tego z drugiej strony tak bym już chciała zająć się wyprawką, oglądać bez końca malutkie ubranka, ale po co? Pokój Antka jest na etapie gołego betonu i niewielkiej dziury w ścianie, żeby przez którą kiedyś planujemy się tam dostać. Reszta mieszkania ma 33 m, więc nie bardzo jest co z tymi rzeczami robić. Szczególnie, jak kilka metrów to stosy gruzu, wiertarka z udarem, drabina itd.

Bazy do fotelika nie będziemy mieć, bo mamy za stary samochód. Oczywiście dla mojego męża MUSIMY kupić nowy, bo jak ja bez samochodu sobie będę z dzieckiem radzić (dodam, że mieszkamy dobudowani do teściów, oni mają 3 samochody, 10 minut drogi od nas mieszkają moi rodzice a na przystanek mam 200 m). Nie widzę sensu kupowania drugiego auta, skoro ja prowadzę raz na pół roku, kiedy mąż podejmuje kolejną próbę zmotoryzowania mnie. Ostatnia była w środę, 10 minut jeżdżenia między jakimiś halami. Tak mogę jeździć, bez innych aut i nie przekraczając 40 ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 13:29

Maga31 lubi tę wiadomość

f2w3rjjg7duv7nlc.png
  • desou Autorytet

Wysłany: 8 sierpnia 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2014, 23:21

zupaztytki lubi tę wiadomość

• Dotty84 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewelina_d wrote:
    Dotty, kazde zwolnienie jest obliczane oddzielnie, chyba, ze jest ciagle.

srednia do zasilku chorobowego jest liczona z 12 miesiecy poprzedzajacych L4, cyzli bedziesz miala liczona srednia calkowitych zarobkow (biorac pod uwage bonusy i zwolnienia, a nie tylko podstawe) od sierpnia 2013 do lipca 2014.

mialam te sama sytuacje co ty (awans w kwietniu), ale olalam kase, zdrowie wazniejsze. teraz za lipiec przyszlo mi wyrownanie za zwolnienie w czerwcu, ktorego nie dali rady mi rozliczyc (bo w polowie miesiaca ida dane do firmy rozlicajacej i policzyli mi 7 dni zwolnienia, a nie 17) i to byl bol:) ale juz nastepna "pensja" bedzie taka jaka powinnam dostawac do listopada.

w necie sa kalkulatory zasilku chorobowego :)

hmmm...rozmawiałam jeszcze raz z tą koleżanka i mówiła, że potwierdziła z ZUS i w moim przypadku liczyli by średnią 12 miesięcy wstecz od kwietnia 2014 gdybym teraz poszla na L4...
    Podobnie potwierdziła kadrowa u mojej mamy w pracy...

I podobno była by to też podstawa do macierzyńskiego (nie liczą do macierzyńskeigo miesięcy nieprzepracowanych, czyli w tym przypadku też by mi obliczyli podstawe kwiecień 2014 minus 12 miesięcy.

Nie chce mi sie w to wierzyć, ale jeśli tak jest to załamka!
    I to wszystko przez moja nieświadomość i całe 5 dni L4 w maju! KURWAAAAAA

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 sierpnia 2014, 13:23

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • Nata Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też bym chciała zrobić pranie tych małych ciuszków ale czekam na moje szuflady!!! więc we wrześniu to zrobię i muszę kupić nową deskę do prasowania :]

rfnnk6n.png
‹‹ 908 909 910 911 912 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikrobiom intymny a infekcje - wakacyjny niezbędnik

Mikrobiom pochwy to złożony ekosystem mikroorganizmów, który pełni kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia intymnego. Jego zaburzenie może prowadzić do różnorodnych dolegliwości, które są szczególnie uciążliwe podczas podróży. W tym artykule przyjrzymy się, jak działa mikrobiom pochwy, jakie czynniki mogą go zaburzyć podczas wakacji, a wreszcie jak skutecznie chronić zdrowie intymne w trakcie podróżowania oraz kiedy warto sięgnąć po sprawdzone wsparcie z apteki.  

CZYTAJ WIĘCEJ