Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny. Podczytuje watek od jakiegos czasu, bo sama byłam listopadowka ale ze wzgledu na cukrzyce chyba stanę sie październikowka
ponieważ wystąpił temat cukrzycy postanowiłam sie wypowiedzieć. Nie jest to temat prosty i łatwy, tym bardziej w ciazy. Przede wszystkim zalecam spotkanie ze specjalista w tej dziedzinie czyli dietetykiem. To szalenie wazne w ciazy, bo niestety cukrzyca powoduje ograniczenia nie tylko jakościowe ale i ilościowe posiłków.Wiec cenne jest takie spotkanie i ustalenie diety aby nie głodować i aby cukier trzymać w normach. Ja na początku byłam na metforminie, niestety od 2 miesięcy musze ostrzykiwać sie insulina i do tego metformina oczywiscie. Najwazniejsza zasada jest spożywanie 5 posiłków dziennie w odstępach max 3h, z czego 3 to posiłki główne i 2 przekąski. Bez ograniczeń przy cukrzycy mozna spożywać jajka, wołowinę, sery tluste, ryby bez panierki, majonez bez cukru ( czytać etykiety) i kwaśna śmietana. Oczywiscie jeszcze owoce morza ale to juz kazdy decyduje czy je tego typu produkty w ciazy czy nie. Tylko te produkty sa o 0 indeksie glikemicznym. Tak, wlasnie dieta oparta o IG jest dieta dla cukrzyków, im niższy IG tym lepiej dla cukrzyka ( niemniej trzeba uważać w ciazy, bo hormony szaleją i jednego dnia zjedzenie paru śliwek nie podnosi cukru tak drugiego dnia tyle samo śliwek o tej samej godzinie winduje cukier ponad normę, uroki ciazy;) dlatego temat ten jest dosc skomplikowany). Polecam odstawić wszystkie cukry ( oprócz stewii i ksylitolu-ten max 12g dziennie, napoje słodzone, oczywiscie słodycze z wyjątkiem kostki czekolady gorzkiej min70% kakao), uwaga na banany, arbuzy,ananasy, truskawki i winogrona -koszmar cukrzyka. Pieczywo tylko razowe żytnie ( min 61% żyta -czytać etykiety, bo większość producentów pieczywa oszukuje), nie polecam pieczywa pszennego, bo cukry juz po 15 min lecą w gore. Da sie zyc z cukrzyca, choc nie powiem bywa tak upierdliwa ze wyć sie chce, szczególnie w ciazy jak masz ciągoty np.na lody a tu zakaz. Z warzyw niestety wypadają wszystkie formy ziemniaka ( frytki, puree, ziemniaki z wody itp.), buraki gotowane i marchew gotowana. Z kasz tylko gryczana a ryż brązowy, najlepiej czarny tzw."dziki", makarony tez tylko razowe ( na marginesie największe ohydztwo z jakim sie spotkałam, to moja opinia
). Nie łamac sie, bo przed nami wspanialy cel w postaci zdrowego dziecka i to powoduje, ze kobieta dźwignie wszystko. Powodzenia " słodkie" mamusie. Pozdrawiam.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2015, 23:13
moremi, MW26 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa mam dwie 150 i jedna 220. Smoczki antykolkowe chyba są silikonowe. Lovi super vent.
Mały mnie kopie mocno tak ze boli. Zgaga łapie co chwile i czuje ucisk pod zebrami. Żadna pozycja nie jest dobra, źle mi się leży czy siedzi a jak chodzę to w pół zgieta. Dodatkowo jakoś psychicznie tez podupadlam, nic mnie nie ciekawi, wszystko jest nudne i staram się leniwa. Hormony mi szaleją chyba, ech. -
nick nieaktualnyMala_Czarna_89 wrote:Kitaja mo wlasnie chcemy foto!
Buffy ja sie tez czuje ciezka ale ze ty???
Ano i aż się boje co będzie jak brzuch będzie większy. Wkurza mnie to fizyczne ograniczenie, ciężko się spodnie zakłada, o butach wiążących nie wspomnę. Mało juz mogę robić w domu bo boje się żeby akcji nie wywołać. Ogólnie mam niepokój wewnętrzny -
Buffy wrote:Ano i aż się boje co będzie jak brzuch będzie większy. Wkurza mnie to fizyczne ograniczenie, ciężko się spodnie zakłada, o butach wiążących nie wspomnę. Mało juz mogę robić w domu bo boje się żeby akcji nie wywołać. Ogólnie mam niepokój wewnętrzny
no kurcze nie potrafie jej nei wziac na rece jak tam jestem albo ona u mnie..
ogolniie czuje się taka wielka ociężała bezużyteczna i mam wrażenie że wszyscy tak też mnie widzą ;/ nie umiem tego określić ale myśle że wiecie o co chodzi.. o ten brak wydajności taki jaki był przed ciążą czy na początku a wraz z wiekszym brzuszkiem coraz gorzej z tą wydajnością i ja tego nei potrafie ogarnać i się przystopować.. -
nie nie maść inna w aptece Gemini i wogole w sklepach masz opisane te maści. Jest Bepanthen na pekajace brodawki i są te dla dzieci ale są pielegnacyjne nawilżające do codziennego użytku i te stricte na odpażenia.
-
buffy mam te same "problemy" co ty. I wycieranie podłogi na kolanach jest trudne a mopem jakoś nie umiem. Ale wole IIItrymestr niż I
Mikafo mój to samo. Ze za dużo robię a potem narzekam na brzuch. Powiedział ze okna umyje ale oczywiście tego nie zrobił. -
szczęsciara też ten duży zamawiam.
Mała Czarna no niby tak ale coś robi wiecej niż przed ciążą gdzie wszytsko robiłam sama bo mi było go szkoda jak przychodził po 15h pracy i tylko niedziele miał wolną gonić go do sprzatania. a tak ogarniamy to co na bieżaco w tygodniu pranie zmywanie gotowanie odkurzanie kurze. a takie generalne porządku robimy w niedziele po śniadaniu ew. w soboty jak ma wolne. okna mu powiedziałam że we wrześniu trzeba bedzie umyć a my mamy dachowe dwa i na nich co deszcz to trzeba by było myć bo wszytski brud zostaje jak wyschną po ulewie. -
dobra dziewczyny zamowilam tak
Johnson's Baby, wkładki laktacyjne, 50 sztuk
OCTENISEPT, Płyn, 50ml
odkłady higieniczne, BELLA MAMMA, 10 sztuk
Sudocrem, krem, 125g
Bepanthen Baby Extra, maść ochronna, od urodzenia, 100 + 30g
UNIMER BABY, Natrium Chloratum 0,9%, 50 ampułek po 5ml
BABY ONO zestaw pilniczek, nożyczki, cążki
BABY ONO szczotka do butelek i smoczków
CANPOL szczotka + grzebień Ocean
AVENT, smoczek gryzak silikonowy, classic, od 0-6 miesiąca, 2 sztuki
NoseFrida, aspirator do nosa, od urodzenia
NoseFrida, filtry higieniczne do aspiratora, 10 sztuk
BABY ONO, termometr kąpielowy, Żółta żyrafa
Tommee Tippee, butelka, 0m+, 150ml
Tommee Tippee butelka 0m+ 260ml
Podkład higieniczny BELLA BABY HAPPY, 60x90cm, 10 sztuk
BABY ONO, majtki poporodowe, jednorazowe, rozmiar L, 5 sztuk
BABY ONO, majtki poporodowe, wielorazowe, siateczkowe, rozmiar M, 2 sztuki
dziewczyny jakies uwagi cos jesczze polecacie co mozna zamowic????) uwagi bardzo cenne;))