X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Listopadówki 2015
Odpowiedz

Listopadówki 2015

Oceń ten wątek:
  • mikado Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam położna na szkołę rodzenia mówiła ze podczas karmienia piersią wydzielają się takie hormony ze nawet teściowa nas nie wkurzy bo Jest się wtedy ostoja spokoju. Ciekawe ile w tym prawdy jest. Bo ja też się boję tego ze mimo iż powiedzieliśmy już ze dwa tygodnie nie chce nikogo w domu gościć prócz siostry która zobowiązała się na czystą pomoc gdybym nie potrafiła się ogarnąć. Ale tak żeby na dłużej? To proszę w Boże Narodzenie przyjechać bo będziemy tam na pewno jak co roku..

Molcia lubi tę wiadomość

Syn !:*. Wojtuś <3
    26.11.2015 53 cm 3300g :) SN :D
    bhywqtkfje5mmlij.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala_Czarna_89 wrote:
    Shibuya co do staników jeszcze (i babskiej próżności): Jako posiadaczka małych piersi nie mogłam się napatrzeć na nie po porodzie w ładnym, czerwonym, usztywnionym staniku, kiedy były naprawdę duże :P

Modliszka nie o to mi chodziło :D w sensie że np wózek można kupić za kilkaset złotych lub kilka tysięcy; no i jak wybrać taki, żeby nie przekroczyć budżetu ;)

Dziewczyny, żeby jeszcze tak nie było, że będziemy czekały z dzieckiem na rękach w oknie na teściową, żeby choć na chwilę przejęła malucha :D

Aaa o to chodziło :P źle zrozumiałam :) a no to rodzice doskonale wiedzą ile kosztuje wózek, który sobie wybraliśmy. To było tak, że byliśmy kiedyś przypadkiem wszyscy w Smyku. Pokazaliśmy im, który wózek chcemy, a kilka dni później nam oznajmili, że nam ten wózek kupią :) także nie było ustalania budżetu. Gdyby coś takiego miało miejsce, to już chyba całkowicie bym się zamknęła w sobie, bo ciężko było mi powiedzieć, że podoba mi się coś o takiej cenie, a nie mniejszej, np. takiej jaką oni by zaproponowali...
    A co do teściowej, to ona jest na tyle luźna, że powiedziała do mojego, że ją nie interesuje to, że coś jest drogie, tylko mamy wybrać taki jaki chcemy, bo skoro taki chcemy, to znaczy, że jest najlepszy i tyle. I taka z nią gadka :P

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
  • MadaLena30 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Mikado masz racje niektórzy kapia sie tylko w sobote i znam takie przypadki ze jedno po drugim w wodzie - a fujjj :)

Co do kapieli ja slyszalam tez taka zlota rade ze bez sensu dziecko kapac codziennie, trzeba przyjac rytual kapieli co 2 dzien :)

Na szczescie poki co nie dostaje zlotych rad od mojej mamy czy tesciowej. One obydwie twierdza ze teraz sa inne czasy i kiedys bylo zupelnie inaczej.
    Jesli ma np. przyjechac moja mama ( moja tesciowa ma 75 l.) to bardziej zalezy mi na pomocy w formie ugotowania obiadu poprasowania itd niz rad jak mam sie obchodzic i wychowywac swoje dziecko. Ok moge jeszcze wysluchac tych rad ale nie "rozkazow"

A ja kupilam termometr swego czasu w Lidlu i bardzo sobie go chwale nie kosztowal majatku a dobrze mierzy temp. mozna mierzyc przez czolo, ucho, temp. wody czy mleka.
    Jak sie jeszcze trafi w Lidlu to polecam :)

Na szczescie mamy winde na 2p. w czesci garazowej ma tez byc miejsce przeznaczone na wozkarnie, ale ja chyba bede zostawiala przy drzwiach wejsciowych do domu wozek... mhh czas pokarze - najwazniejsze ze jest winda i nie musze nosic.

moodliszka lubi tę wiadomość

Coreczka <3 - 13.07.15 - 379g , 24.08.15 -1033g, 07.10.15 - 2173 g
    gannyx8d1p2ldx6e.png
  • Anulaa Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam dzis w biedrze kolderke i poduszke niemowleca za 34,99!!! (Chyba juz ktos kiedys o tym pisal)

Co do stanikow do karmienia to wczoraj kupilam 1 w esotiq bo byl przeceniony na 30zl;) mam male cycki, wiec w takim nie usztywnianym wyglad jak deska:P ale w sumie jak bede w domu siedziec to wazne zeby bylo wygodnie...

c90323df7758ecad7a5d66fcd7ed825d.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja mam inne zdanie na temat kąpieli niemowlęcia- pomijając fakt, że dzidzia robi siusiu i kupkę w pieluszkę, a do tego ulewa i warto co wieczór je odświeżyć, to moim zdaniem bardzo ważna jest codzienna rutyna. Czyli np co wieczór zabawa, później kąpiel, pierś i spanie. Z czasem maluszek uczy się, że po kąpieli dostanie jeść i później zasypia. Wiem że piszę o tym enty raz, ale słowo honoru, że Laurę kąpaliśmy o 7 i jak o 8 zasypiała najedzona, to spała do samego rana mając niewiele ponad miesiąc.
    Oczywiście to moje zdanie i nie musicie się z nim zgadzać :)

moodliszka, Shibuya, MadaLena30, Kitaja lubią tę wiadomość

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • haen Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba sie jakos tych odwiedzin nie boje, bo moi rodzice/rodzenstwo/tesciowie pracuja, wiec to nawet fizycznie jest trudne do zrobienia :D (mowie o domu, bo w szpitalu, ja czy maz damy znac czy mozna/chcemy, zeby ktos przyszedl i jesli bede sie czuc ok, to na pewno chetnie ich zobacze, ale wierze, ze wykaza sie empatia i beda to odwiedziny na 30-60 min i ciao), zreszta nikogo poza ww.osobami sie nie spodziewam i powiem Wam, ze ja nigdy tez chocby nue wiem jak bliskich osob spoza rodziny w takich okolicznosciach nie odwiedzalam, bo to czas dla mamy, taty i maluszka. Ostatnio nawet nie roznawialam z b.bluska kolezanka, tylko raczej smsy, bo ona nie czula sie na silach.
    Zreszta nie bede sama w sali i tez mi sie wtdaje niezreczne siedziec innym, obcym kobietom na glowie.

A po porodzie w miare mozliwosci pewnie beda nas odwiedzac rodzice, ale oni maja swoje zycie, swoje prace i obowiazki i nic mi nie wiadomo, zeby ktos bral urlop na ten czas. Wiemy, ze nam pomoga jak poprosimy, ale nawet sama tesciowa mnie pozytywnie ostatnio zaskoczyla, bo powiedziala, ze jak cos to ona nam pomoze, ale to nasze dziecko i my musimy sie sami nauczyc pewnuvh rzeczy, a ona nam moze sluzyc rada (jest pielegniarka) I ciesze sie, ze sama to zaproponowala i sprawa jest rozwiazana i w taki pozytywny sposob:) oby tak zostalo w praktyce.

moodliszka, Mala_Czarna_89, MadaLena30, Kitaja lubią tę wiadomość

3i49j48aw0dpg1bk.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się boję właśnie pielgrzymek rodzinki oprócz tych najbliższych właśnie... Mamy ogromną rodzinę, a co więcej po mojej stronie utarła się "tradycja", że wszyscy odwiedzają nowego członka rodziny. Wszystko fajnie i przyjemnie, tylko że jest nas ponad 100 (w dodatku wszyscy są blisko), że aż sobie tego nie wyobrażam... o.O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 18:14

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
  • mikado Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mała masz rację. Z tym że każde dziecko inne i z tym przesypianiem nocy różnie. U mojej siostry rytuał od początku kąpiel 19.30 butelka i przy butelce Zuzia odlatuje ale od ok 23.30 do 3 na bank się obudzi raz na butle mimo że ma 9 miesięcy. Kolejna butla po 8 rano. Po kąpieli je 240 później i rano 180. Nocna dawkę jej stopniowo zmniejszają żeby ja przyzywczaic tylko do św. Wody w nocy..

bhywqtkfje5mmlij.png
  • szczesciara25 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natali101 wrote:
    W Grójcu też fajna hurtownia.

My właśnie malujemy łóżeczko małej na biało. Mieliśmy kupić, ale stwierdziłam, że szkoda kasy. Wolę wydać na coś potrzebnego dla malutkiej.

Kitaja właśnie ten model będę brać. Te amortyzatory są świetne
    Szukam farby która można pomalowac ;)) jaką malujesz?

f2w3rjjgoscryrqn.png

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mikado wiadomo, większość dzieci nie przesypia nocy. Ale chodzi mi o tą rutynę przy maluszku, że wie, że po kąpieli jest noc. A tak to wie co drugi dzień.

Moich jeszcze nie ma, muszą się świetnie bawić :) zamęczyłabym się tam

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • haen Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moodliszka wrote:
    A ja się boję właśnie pielgrzymek rodzinki oprócz tych najbliższych właśnie... Mamy ogromną rodzinę, a co więcej po mojej stronie utarła się "tradycja", że wszyscy odwiedzają nowego członka rodziny. Wszystko fajnie i przyjemnie, tylko że jest nas ponad 100 (w dodatku wszyscy są blisko), że aż sobie tego nie wyobrażam... o.O

Dla mnie to jakis kosmos takie odwiedziny i choc uwielbiam moja rodzine (mysle tu poza rodzicami czy rodzenstwem) to pewnue 1sza okazja beda swieta.
    Nie wiem czy to kwestia, ze u mojej siostry takich "atrakcji" nie bylo i patrze na to, przez jej pryzmat, ale dla mnie to zwalanie sie na glowe mlodej mamie i robienie jej klopotu.

3i49j48aw0dpg1bk.png
  • mikado Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem wiem o co ci chodzi :) bo dziecko musi się tego nauczyć żeby odróżniać dzień od nocy. Tak samo jak nie powinniśmy się zachowywać baaardzo po cichu żeby dziecko również wiedziało ze w dzień jest głośniej i są inne odgłosy a w nocy ich prawie nie ma.. To będzie ciężka przeprawa coś czuję.

Wracając do teściów to tak właśnie pomyślałam ze jak przyjadą to na chwilę a pewnie dla nich będzie najlepiej wcale bo oni wiecznie w długach i kasy na wyjazd mieć nie będą. Z moimi nie przyjadą bo w z moimi tym bardziej nie wiem jak będzie znaczy wiem że ojciec wsiadzie w auto i przyjedzie jak mu powiem kiedy a nie sam z siebie natomiast mama nie wiem na pewno nie z nim bo są w ciężkim konflikcie po rozwodzie .. tak źle i tak niedobrze..

bhywqtkfje5mmlij.png
  • mikado Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale za to mam jeszcze jednen problem który będzie musiał rozwiązać mój mąż bo ja się do jego znajomych nie wtrącam. Otóż zaczyna się rok akademicki a u nas nocowala mojego męża kolegi narzeczona co dwa tyg w weekend. Generalnie nic meeczacego ale nie wyobraŻam sobie jak się Wojtek urodzi tego żeby u nas nocowala ja hce się czuć swobodnie we własnym domu. Ok w awaryjnej sytuacji spoko ale nie regularnie co dwa tygodnie.. chociaż mam nadzieję i liczę na odrobinę taktu z ich strony ze sami powiedza ze w tym roku nie będzie u nas nocować ze względem na dziecko lub chociaż spytaja czy nam to będzie odpowiadać. Póki co wrzesień się zbliża i zapewne pazdziernikiem pierwszy zjazd a nikt o nic z nich nie pyta mam nadzieję że nie uważają tego za oczywiste ze skoro ubiegły rok tak to i w tym pytać nie muszą..

bhywqtkfje5mmlij.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya wrote:
    Boże dziewczyny zakochałam się... wózek Quinny moodd! Cudo nad cudami! Niestety nie na moją kieszeń, to znaczy może i na moją - wyskrobałoby się, ale mąż mnie zabije za sam pomysł :P
    JEST PIĘKNY! <3

W sklepie w którym byłam, były same Quinny i jakoś do mnie w ogóle nie przemówiły :P ale chyba ci którzy posiadają, są zadowoleni, bo jak byliśmy na wakacjach teraz, to co drudzy rodzice popylali z Quinny właśnie :P

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
  • moodliszka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mówią, że bida w kraju :D

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj nie moja bajka. Fakt ma cos w sobie, przyciaga uwage, ale sama bym nie kupila. w ogole to jak mowie znajomym o adamexie to patrza na mnie jakbym przesadzala (wiele ma wozek z komisu, po starszym dziecku lub no name). czasem wydaje mi sie ze powinnam czuc zaklopotanie.
    tak samo z psem, duzo osob pyta czemu nie wzielismy kundelka (nie mam nic przeciwko kundlom, sama mialam) i czy na pewno rasowy, czy po znajomosci ktos chcial sie pozbyc.. nie wiem o co biega

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O super dziewczyny widzę ,ze humory dziś nawet dobre :)

Ja pół dnia dziś opiekowałam się dziećmi mojej koleżanki ( 6 i 3 lata) i dziś szacun dla mam które już dzieci posiadają. Denerwowała mnie to ,ze mimo wymyślonej zabawy notorycznie chcieli ,zebym z nimi się bawiła a ja ledwo moglam wysiedzieć i ten płacz o nie wiadomo co! Siedzą jedzą śniadanie nagle starszy w ryk patrze a na młodsze metr dalej no nic sobie nie zrobili to pytam co jest powodem płaczu .. odp:.nic .A później młodsze ogląda bajke i gryzie spodnie i mówie nie gryź bo zrobisz dziurę a ta pociągneła ,puściła i o fak dziura i w ryk to ją chce przytulić a ta mnie bije ! dałam jej klapsa i wynocha do pokoju ( dodam ,z od mamy klapsów nie dostają ) myśle będzie ryła dopóki znajoma nie wróci , a ta mała pipka za 5 min wychodzi z pokoju przytula się i mówi, kocham Cie ! wczoraj w autobusie jak jechałyśmy to też kładła się na podłodze i darła bez powodu mi było wstyd a koleżanka udawała ,że nic się nie dzieje,wiec chyba klapsy są dzieciom pisane.Na koniec dołączyła do nas znajoma z 3 letnim synkiem ten stoi , patrzy i w ryk i też nie wiadomo o co mu chodziła o fak fak fak co z tymi dziećmi jest nie tak !

Potem endokrynolog w luxie który z pyskiem ,że za każdym razem jestem u innego lekarza to ja mu na to ,ze znaleźć tego samego w ciągu miesiaca jest nie realne tym bardziej,że nie zgadzają się na dodatki i co tak mnie strofował ide się do NIEGO na za miesiac zapisać a tu dupa doktor 26 październik ma wolny, wypadałoby wrócić do niego i zbesztać ale...siku mi się chciało i jeść to poszłam do domu :D

A na koniec dialog mój i męża z rana :

Mąż je śniadanko , ogląda polsat news i mówi :

Mąż : Ale ten czas szybko leci , dwa miesiące i miś będzie z nami a w sumie może być w każdej chwili.
    Ja w ryk ...
    Ja: No włłłłaaaaaśśśśnnnniiiieeeee mmmoooże być a ja nie mam wyprawki,nawet nie ma gdzie spać!!!!
    Maż: Ma kołyske??!!!
    Ja: ale w niej trzymam rzeczy jego bo nie mam komody łeeee....
    Mąż: to komoda Cię boli??
    Ja: Bo ty myślisz ,ze ja wymyślam tylko , a jemu to wszystko jest potrzebne , chcesz biegać potem po aptekach bo nie będzie ( i tu wymieniam rzeczy które ostatnio oglądałam na gemini :D )
    Mąz: Jak będzie trzeba.
    Ja: Dobrze to już nic nie kupie sam szukaj i dalej ryk!
    Mąż dopił herbatę i..:
    Mąż : Już ? Moge iść do pracy ?
    Ja: Tak.
    Mąz : Idziesz też ?
    Ja tak ( bo do tych dzieci co wyżej pisałam)
    Mąz: to dlaczego ryczysz ????!!!!
    Ja: Nie rycze , nie wiem o co Ci chodzi.???!!
    Mąż zrobił dziwną minę , przytulił i powiedział :
    Mąż : Nie możemy wydać wszystkiego na wyprawkę , bo opłacanie Twoich psychiatrów będzie drogie :)

Zaczęłam się śmiać i w sumie to sama nie wiem skąd ten płacz z rana!!! JAk te dzieci bez powodu :D

Przepraszam ,za zalanie tekstem ale cały dzień za Wami tęskniłam .

P.S. Poza mlekiem na zgage polecam shake z maka :D Na mnie działa:D

Shibuya, Mala_Czarna_89, moodliszka, MadaLena30, Kitaja, perelka89 lubią tę wiadomość

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe Galaretka a ty się dziwisz, że maluchy placza bez powodu :D
    Jak ja ostatnio zaczelam ryczej to moj przytulil i mowi "biedna, co te hormony z toba robia, jestes klebkiem emocji", jakas nutke zrozumienia poczulam ;)

wracaja do mnie nanananana :D

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya za 2500zł chore? No to faktycznie psychiatra mi potrzebny! Od zawsze mi się bugaboo marzył a to koszt 4000zł i mąż się zgodził. Mimo ,że mnie przeraża czasem cena to na każdy inny patrze i mi się nie podoba , tak też było z suknią ślubną :D

• moodliszka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Shibuya, ja też nie rozumiem mentalności niektórych ludzi. Przecież to nasza sprawa co i za ile kupimy. Przecież my nie krytykujemy kogoś, że kupił sobie powiedzmy taki a nie inny wózek, więc miło by było, żeby nas też nikt nie krytykował. :D Nigdy w życiu by mi do głowy nie przyszło, by powiedzieć komuś A PO CO CI TO? Kuuurczę... Ktoś chce, stać go, to dlaczego nie? Sama jestem zwolenniczką oszczędzania, ale oszczędza się na coś. Pieniądze są po to by je wydawać, a nie tylko i wyłącznie ciułać do skarpety :) wiadomo, ważne, by mieć coś na czarną godzinę, ale od tego każdy z nas ma zdrowy rozsądek, wiemy na co nas stać i nikomu nic do tego :)

My kupujemy Adamexa, bo tak samo jesteśmy w nim zakochani jak Mała Czarna :P

Shibuya, Mala_Czarna_89, Kitaja lubią tę wiadomość

3jgx43r8lgh2k5cp.png
    relgi09k4uko2l5e.png
‹‹ 1117 1118 1119 1120 1121 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ