Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Olcia na mini mini leci reklama whiskas- kotka przynosi maluchy swojej pani. Mpja Laura mówi : ta reklama kojarzy mi się z twoja koleżanka z forum
Opowiadałam jej jak ci przyniosła maluchy gdy sama lezalas w łóżkuolcia88, biedroneczka1910, Ona_89' lubią tę wiadomość
-
Cebulka ja tez jakos sie zestresowalam po kolejnym porodzie wsrod listopadowek.... nie dosc ze wiele mi brakuje do wyprawki to wszystko jest u mojej mamy. Zadzwonilam do niej i powiedzialam zeby zrobila mi pranie takie w razie w.... wlasnie je robi (nawet nic nie mowi po tym jak powiedzialam ze aga urodzila ) i jutro mi przywiezie....
Wiem ze moze wczesnie ale majac perspektywe przedluzajacego sie remontu to wole miec kilka rzeczy upranych i spakowanych.
W pon. W biedronce maja byc torby sportowe nie wiem jakiej wielkosci ale moze ktos jeszcze nie ma
Kurcze jesli sie potwierdza waga dziecka po rodzicach to bede miala 4kg kruszynke
Ale sie najadlam ziemniaczki, jajo i kalafior a zagryzlam napoleonka....
I nigdy jeszcze moje dziecie nie mialo czkawki wiec nie wiem co to za uczucie.
Olcia silna z Ciebie kobieta - szacun!! -
A mój woli abym czegoś nie zrobiła niż mamy jechać na IP,czy wcześniej urodzić. O tak uważa, że dużo robię. Dziś pierwszy raz zabrał Nati na zajęcia od 3 tygodni,co bym nie wychodziła z domu.
Fakt jestem w domu ale piekarnik chodzi z bezami. Jeszcze ciasto dyniowe i krem pomarańczowy. -
Cebulka,niby nie mogę narzekać bo widzę,ze robi duzo.. Ale uprosić sie musze duzo.. Widzę ze juz ma dość chyba tej ciąży..ale co ja mam powiedziec ?
Powiedziałam mu ze chyba lepiej przejść di drugiego pokoju niż jeździć do mnie do szpitala 50km.. I zyczylam mu żeby nie musial byc ba takiej lasce kogoś jak ja..o dZiwo chyba go ruszylo bo zaraz przyszedł i sie przytulił.. -
Mój też nie pozwala mi nic robić ale widzę ze sam też nie ma siły. Za to jak mi wczoraj marudził ze ma cieple piwo a nie zimne to mu powiedziałam ze ma się cieszyć ze w ogóle może się napić. I ze jak skończę karmić to zrobię sobie taki maraton po barach ze wrócę po tygodniu. Na czterech.
Czujecie czasem pikanie w szyjce? -
Zorro wrote:Dobrze wiedzieć
A te dwa tygodnie przysługują też po sn? Bo ja dotąd myślałam,ze tylko po cc
Z tego co mowili nam na SR, to wszpitalu moga odmowic, ale wtedy mozna sprobowac u internisty. Takie zwolnienie jest platne 80% (chyba ze tu klamie, to nievh mnie ktos poprawi).Zorro lubi tę wiadomość
-
No u mnie ja staram,sie praktycznie nic nie robić..jak cis to sporadycznie zalacze pranie czy przetrę blat.. Na więcej mi nie pozwala..ale co z tego jak mnie ten bałagan juz meczy.. Chce posprzątać tu dokladnie ! Marze o tym.. A widzę ze on twz sily nie ma..
Ale dzisiaj konkretniej mi o t chodzi ze mam,niby duzo leżeć wiec go wolam jak cos chce.. Tyko zanim,on sie zbierze to schodzi..moglabym juz 4 razy zemdlećWiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2015, 19:33
-
Ustawa o świadczeniach pieniężnych w razie choroby i macierzyństwa stanowi:
Art. 33. 1. Zasiłek opiekuńczy przysługuje przez okres zwolnienia od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki, nie dłużej jednak niż przez okres:
1) 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad dziećmi, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 1 i 2;
2) 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad innymi członkami rodziny, o których mowa w art. 32 ust. 1 pkt 3.
2. Zasiłek opiekuńczy przysługuje łącznie na opiekę nad dziećmi i innymi członkami rodziny za okres nie dłuższy niż 60 dni w roku kalendarzowym.
3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się niezależnie od liczby członków rodziny uprawnionych do zasiłku opiekuńczego oraz bez względu na liczbę dzieci i innych członków rodziny wymagających opieki.
Art. 34. Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli poza ubezpieczonym są inni członkowie rodziny pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym, mogący zapewnić opiekę dziecku lub choremu członkowi rodziny. Nie dotyczy to jednak opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat.
Teoretycznie po porodzie małżonek może dostać 60 dni zasiłku opiekuńczego na dziecko lub 14 dni na żonę. Zasiłek opiekuńczy przysługuje w wysokości 80% wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku.
-
Może się czepiam,bo jednak facet pracuje, gotuje obiady, sprząta na tyle,ile umie..wiec i tak cierpliwie to znosi...ake mnie szlag trafia byc tak uzależniona od kogoś..bo on pewnie jak go wolam to wolal by za chwile.. A ja jak to baba w ciąży chce juz !
. -
Troszke wrazen z dzisiejszego dnia
Rano tato zawiózł mnie na krew - jutro wizyta i nic sie nie dzialo.W drodze powrotnej juz nie moglam usiedziec w aucie. W domu chcialam po nospie sie polozyc ale skorcze czyt.parcie na pecherz i nie tylko mi nie daly. Szybka mobilizacja i spowrotem do centrum po meza i do szpitala -tato z kazdym skorczem dodawal gazu
Izba przepelniona bo jeden szpital mamy zamkniety ale polozna mnie wychaczyla z tymi skorczami i prosto na porodowke. Zdjeli pessar i dopiero sie zaczely bole
Ze wzgledu na wywiad i ciążę wspomagana zrobili CC.
Tydzien temu w szpitalu to maly pikus przy dzisiejszych.
Leze na patologi ze wzgledu na przepelnienie a moja niunia pietro wyzej. Jutro ja zobacze, widzialam tylko na zdjeciuzakaz odwiedzin ze wzgledu na ten zamkniety szpital.
Dobranoc na dzisaj.Cebulka, natali101, mikado, Zorro, MadaLena30, olcia88, Mala_Czarna_89, MW26, perelka89, Ona_89', moremi, moodliszka, Shibuya, Nymeria, Izzy, Rozmarzona, agulla03 lubią tę wiadomość