Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też jeszcze nie mam takiego brzucha, tylko na dole uwypuklenie. Jak mam wzdęcia po obiedzie to wtedy brzuch jest duży hehe
, ale wkońcu moja ciąża jest troszkę młodsza bo wg USG jutro skończę 11 tc, chyba, że dzidziuś nadrobił przez ten czas
. Ja mam wizytę na 11:30 ale też będę się masakrycznie stresować.
ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud
[*] 26.03.2014 - 9 tc
-
Mała krwiaka nie było tylko oddzielanie kosmówki nad szyjką . Plamienia sa raz brązowe a czasem taki z krwią. Z lekarzem rozmawiałam w poniedziałek i nie chcę wyjść na panikarę.
I pomyśleć ,że to moja 4 ciąża( jedną poroniłam) a ja czuję się jak laik. -
maia1991 , Mała Czarna i Aga_502 : No no śliczne brzusie macie
Już widać powoli po nas że jestesmy w ciazy moze ze ktoś madry pomysli ze tak sie przytylohaha
Ja dziś sie obudzilam tak przed 10 , ale poszlam spac po polnocy
Co do samopoczucia mam mdlosci lekkie chociaz juz od wczoraj wieczora nie biore duphastonu . Ale jak mam je to czuje sie spokojniejsza
Dzis widze ze jest ladna pogoda to dalej sobie wyjde na chustawke bo wczoraj bylam z godzine ale juz tak zimno sie zaczelo robic ze poszlam do domu
A tak wgl jak ktoś ma dzisiaj wizyty to trzymam kciuki mamusiemonia35 lubi tę wiadomość
-
MW26 ja wszystkim wam powtarzam słowa mojego gina, że czasem lepiej jak leci krew, niż jakby się miał krwiak w środku zrobić, a na nim ta kosmówka nadal by się odklejała. Ale powiem ci, że mi krew leciała tylko kilka godzin, tzn. od 20 wieczorem, w nocy i rano już nie było. Nast dnia brązowe brudzenie, nast kawa z mlekiem i coraz mniej, aż nic nie było. Nie jestem lekarzem i nie wiem "ile powinno" lecieć. Ale lepiej skonsultować, niż się martwić. A co bierzesz na to plamienie? Eh ja też już jestem mamą, a czuję się jak na głębokiej wodzie.
Pierwszą dostawę z e-tesco właśnie wypakowałam i jestem baaaaardzo zadowolonaJeszcze zaraz mają mi węgiel przywieźć, muszę też zrobić drobne zakupy, odebrać Laurę, posprzątać całe mieszkanie, bo jutro mamy gości a z rana jedziemy do mojej babci na obiad. I jak tu się nie przemęczyć?
-
Ja miałam wizytę wczoraj ale tak jak pisałam bez usg. Wyniki super, ja od zawsze miałam problemy z hemoglobiną ok 9-10 a wczorajszy wynik 14 - a tak się martwiłam. Waga i ciśnienie w normie.
Nigdy nie byłam szczupła ale bliscy mówią że to już brzuszek ciążowy
Wydaje mi się że tak widać bo ja miałam już cięty brzuch(usunięcie ciąży pozamacicznej). -
Jezuu Aga naprawdę przez to przechodziłaś? Jejku współczuję...
Leci nam już/prawie II trymestr, dało się przeżyć co?No to będzie po kolei widać u każdej
Mój sąsiad wczoraj zawiesił wzrok na brzuchu, pytałam potem męża, czy można pomyśleć, że po prostu się spasłam (wcześniej byłam cienka w talii, brzucha zero, wiem trudno w to teraz uwierzyć), ale mój twierdzi, że raczej każdy pomyśli, że to ciąża
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 10:58
skarb15 lubi tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89 : A co przyszlo Ci z e- tesco pochwal sie nam
Zalezy jak kto patrzyBo wiesz ja po porodzie wiec moga pomyslec ze sie spaslam chodz brzuch zrobil mi sie plasciutki chwile po porodzie ( taki jak mnialam zawsze , no ale z kad oni moga wiedziec ? ) . Znowu inni ludzie to tylko patrza sie na mnie i na brzuszek hehe
Powoli widać że juz tam dzidzius siedzi
A tak wgl szybko sie mecze , nawet jak sie depiluje wysiadam po prostu
A co dopiero bedzie pozniej ?
Aga_502: Jejku jakie to przykreWspolczuje kochana
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 11:10
-
Skarb u mnie też zaraz po porodzie zeszło, ciekawe czy teraz też tak będzie
Ja robiłam zakupy spożywcze. Ale od razu zgrzewka wody mineralnej, 7,5kg ziemniaków, mięso na kilka obiadów, nabiał, soki coś do przegryzienia, ciężkie to bardzo, więc dostawa do domu jak najbardziej dla mnieJestem zadowolona w sensie, że super warzywa i owoce i wszystkie produkty doszły.
MW26 ja dostałam dupka 3x1, nospę 3x1, a jak byłam w szpitalu to jeszcze relanium 3x1. Zobacz co lekarz, to co innego na to samo przepisuje..
Dwa pokoje mam gotowe. Padam kurcze.. -
Mala_Czarna_89: Zobaczymy wlasnie
Mam nadzieje ze tak bo jak bym miala taka zwisajaca skórę to bym sie chyba zalamala, bo tego przeciez nie zrzucisz ona bedzie tak okropnie wisiec
Nie pomyslalam nawet ze zakupy mozna robic przez neta, zrobilam sie jakas staroświecka , fajna sprawa
Ty nam sie tu za bardzo nie przemeczaj ! Ja Cie tu przypilnuje
MW26: skontaktuj sie ze swoim ginekologiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 11:37
-
Skarb dlatego pytałam cię ostatnio czy korzystasz z tesco
Tobie pewnie wróci, mam nadzieję, że ja nie jestem za stara
Robię sobie przerwy i czytałam teraz o piersiach. Miu albo Nala pisała ost o schodzącej skórze z sutków, właśnie też to mam (mimo, że nie spółkujemy z mężem) i fajne info znalazłam ogólnie o piersiach:
To ciąża, a nie karmienie, jest najtrudniejszym okresem dla biustu. Dlatego już od pierwszych tygodni warto odpowiednio dbać o piersi w ciąży. Dzięki temu nie pojawią się na nich rozstępy i zachowają jędrność. O tym, jak zmieniają się piersi w ciąży opowiedział nam dr Leszek Lewandowski, ginekolog-położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.
Od którego tygodnia piersi w ciąży zaczynają się zmieniać?
Już od pierwszych dni po zatrzymaniu miesiączki piersi w ciąży stają się bardziej napięte, twardsze, obrzmiałe, a często też bolesne. Zwłaszcza brodawki mogą być bardzo tkliwe. Niektóre kobiety zauważają te pierwsze objawy ciąży i dzięki temu dość wcześnie dowiadują się, że zostaną mamusiami.
Co jeszcze zmienia się w wyglądzie piersi w ciąży?
Pojawiają się sploty żyłek pod skórą na piersiach. To efekt działania estrogenów, które rozszerzają naczynia krwionośne. W tej partii ciała krew krąży teraz intensywniej, by uaktywniły się gruczoły i kanały mleczne. Brodawki wkrótce uwypuklą się i ściemnieją. Będzie przybywać tkanki tłuszczowej wokół nich.
Jeśli masz delikatną i suchą skórę, możliwe, że zacznie cię ona swędzieć pod wpływem rozciągania. Stosuj wtedy kremy na rozstępy do pielęgnacji biustu. Możesz nakładać je zapobiegawczo.
Od czego zależy to, czy piersi w ciąży bardzo się powiększą?
To kwestia predyspozycji genetycznych, indywidualnych cech danej kobiety i tego, w jakim wieku zaszła w pierwszą ciążę. Im później kobieta decyduje się na dziecko, tym większe ryzyko, że piersi w ciąży nie będą już tak ochocze do współpracy i nie urosną dużo. Jednak największe znaczenie ma apetyt przyszłej mamy. Zbyt szybkie przybieranie na wadze negatywnie odbija się na piersiach. Powiększają się wtedy nie tylko z przyczyn hormonalnych, ale też z nadmiaru tłuszczu. I to (poza skłonnością genetyczną) powoduje rozstępy. Skóra pod wpływem ciężaru rozciąga się za szybko.
Zapytaliśmy ginekologa, co ma największy wpływ na wygląd piersi w ciąży – odpowiednia pielęgnacja, właściwa dieta czy geny? Odpowiedź bardzo nas zaskoczyła.
To ciąża, a nie karmienie, jest najtrudniejszym okresem dla biustu. Dlatego już od pierwszych tygodni warto odpowiednio dbać o piersi w ciąży. Dzięki temu nie pojawią się na nich rozstępy i zachowają jędrność. O tym, jak zmieniają się piersi w ciąży opowiedział nam dr Leszek Lewandowski, ginekolog-położnik z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie.
Od którego tygodnia piersi w ciąży zaczynają się zmieniać?
Już od pierwszych dni po zatrzymaniu miesiączki piersi w ciąży stają się bardziej napięte, twardsze, obrzmiałe, a często też bolesne. Zwłaszcza brodawki mogą być bardzo tkliwe. Niektóre kobiety zauważają te pierwsze objawy ciąży i dzięki temu dość wcześnie dowiadują się, że zostaną mamusiami.
Co jeszcze zmienia się w wyglądzie piersi w ciąży?
Pojawiają się sploty żyłek pod skórą na piersiach. To efekt działania estrogenów, które rozszerzają naczynia krwionośne. W tej partii ciała krew krąży teraz intensywniej, by uaktywniły się gruczoły i kanały mleczne. Brodawki wkrótce uwypuklą się i ściemnieją. Będzie przybywać tkanki tłuszczowej wokół nich.
Jeśli masz delikatną i suchą skórę, możliwe, że zacznie cię ona swędzieć pod wpływem rozciągania. Stosuj wtedy kremy na rozstępy do pielęgnacji biustu. Możesz nakładać je zapobiegawczo.
Od czego zależy to, czy piersi w ciąży bardzo się powiększą?
To kwestia predyspozycji genetycznych, indywidualnych cech danej kobiety i tego, w jakim wieku zaszła w pierwszą ciążę. Im później kobieta decyduje się na dziecko, tym większe ryzyko, że piersi w ciąży nie będą już tak ochocze do współpracy i nie urosną dużo. Jednak największe znaczenie ma apetyt przyszłej mamy. Zbyt szybkie przybieranie na wadze negatywnie odbija się na piersiach. Powiększają się wtedy nie tylko z przyczyn hormonalnych, ale też z nadmiaru tłuszczu. I to (poza skłonnością genetyczną) powoduje rozstępy. Skóra pod wpływem ciężaru rozciąga się za szybko.
Czy to prawda, że piersi w ciąży trzeba hartować?
Zależy, co się przez to rozumie. Nieprawdą jest, że trzeba je pocierać szorstką gąbką lub smarować spirytusem, by zgrubiały. To bzdura. Ze zgrubiałej brodawki maluchowi będzie trudniej jeść. Natomiast hartowanie piersi za pomocą prysznica... O tak, to jest dobry pomysł. Naprzemienny strumień ciepłej i letniej wody (mogą też być okłady) doskonale poprawia w nich krążenie. Dzięki temu piersi w ciąży (i po niej) zachowają jędrność.
Co robić, by piersi w ciąży nie zwiotczały?
Warto już w ciąży kupić wygodny, przewiewny i dobry jakościowo stanik do karmienia na grubych ramiączkach. Ważne jest, by miseczki obejmowały całe krągłości piersi i podtrzymywały je. Nie kupuj stanika na zapas, za dużego. Nie podtrzyma biustu jak należy, a wtedy skóra pod wpływem ciężaru piersi rozciągnie się. Kolejna sprawa to pielęgnacja. Codziennie natłuszczaj i nawilżaj skórę piersi w ciąży. Używaj kremów bez witaminy A – zbyt duże jej ilości niekorzystnie wpływają na płód!
Kosmetyk nakładaj kolistymi ruchami, zaczynając od okolic pach, a kończąc na dekolcie. Nie bez znaczenia jest też twoja aktywność. Taniec i pływanie (lub ćwiczenia dla ciężarnych w basenie) wzmacniają mięśnie klatki piersiowej, które jak rusztowanie podtrzymują piersi w ciąży.
Czy kobieta z wklęsłymi brodawkami będzie mogła karmić?
Tak. Przecież dziecko swoimi ustami obejmuje większą płaszczyznę niż tylko sutek. Ssanie piersi z wklęsłą brodawką jest dla niego trudniejsze, ale nie niemożliwe. Jeśli chcesz mu już teraz pomóc, możesz podczas kąpieli delikatnie rozciągać opuszkami palców otoczkę wokół sutka.
Czasami lekarz odradza taki masaż, bo pobudza on wydzielanie oksytocyny a ta z kolei wywołuje skurcze macicy. U kobiet, które mają, np. za krótką szyjkę macicy, takie skurcze mogą być przyczyną przedwczesnego porodu. Lepiej więc nie ryzykować.
Można natomiast spróbować nakładek do korekcji brodawek (dostępne w aptekach). Nosi się je pod biustonoszem, mocno dopasowane do piersi, tak by brodawka wypełniała otwór w krążku. Jeśli jednak nie uda się wyciągnąć brodawek – nie przejmuj się. Jest szansa, że po narodzinach dziecka same się uwypuklą. Jeśli nadal masz obawy, odpowiednio przygotuj się do karmienia piersią.
Czy z piersi w ciąży może cieknąć mleko?
Tak, zdarza się, że pod koniec ciąży pojawia się pokarm (nie jest to jeszcze mleko). To siara – wydziela się samoistnie, często w nocy. Zawiera cenne mikroelementy. Zwykle pojawia się około 20. tygodnia ciąży i świadczy o tym, że piersi w ciąży są już przygotowane do karmienia.
A jakie zmiany piersi w ciąży powinny niepokoić?
Wszelkie guzki piersi i zgrubienia wyczuwalne pod skórą, a także zaczerwienienie jednego z sutków. Jeśli piersi (lub jedna z nich) staną się bardzo bolesne, a do tego pojawi się gorączka, może to świadczyć o zapaleniu sutka.
Zawsze trzeba iść do lekarza, jeśli pojawi się podbarwiony krwią wyciek z piersi. Na szczęście te zmiany często są niegroźne.skarb15 lubi tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89: nawet nie pomyslalam ze tak mozna
Wiedzialam ze jestem zakrecona ale do tego stopnia ?
Za stara jaka za stara kochana co Ty mowisz?
-
Ciało dwudziestolatki to ciało dwudziestolatki
wiem po sobie jak pięknie wszystko mi wróciło na miejsce. Uwielbiam, gdy mój mąż oglądając mnie mówił "po tobie w ogóle nie widać, żebyś urodziła dziecko". Wiem, że nie jestem stara, ale 20 lat też już nie mam
i trochę się boję, że zostanie mi tu i tam, tym bardziej, że szybko przybieram.
Trochę głupio o tym pisać, ale.. zresztą tu nie głupio: byłam w wc i po parciu zaczął mnie kłuć brzuch na dole po prawej stronie. Trochę się wystraszyłam. Mam nadzieję, że to chwiloweskarb15 lubi tę wiadomość
-
Mala_Czarna_89: Cialo jak ciało ale to juz 2 ciaza i drugi porod bedzie wiec nie bede juz raczej nigdy wygladac jak top modelka , co zrobie z rozstepami , smaruje wszystkim czym sie da a i tak sa ;/ albo z waga po porodzie
Zreszta wszystko z czasem przyjdzie najwazniejsze by te kochane malenstwo roslo zdrowo
Ja mialam tak wczoraj - jak wstawalam z chustawki to mnie tak zakulo , takie jakby ciagniecie . Mi sie wydaje ze to jest efekt lezenia plackiem. Bo jak dluzej siedze i wstane to czasami mnie pociagnie .Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 kwietnia 2015, 12:27
-
nick nieaktualnyMyślę, że nie ma co przesadzać z tym wiekiem
Sama mam 25 lat i nie czuję, aby moje ciało było za stare na ciążę. Duuuużo starsze kobiety zachodzą w ciążę i po wyglądają fajnie. Myślę, że sporo zależy od sposobu prowadzenia się w ciąży.
Zresztą, kiedy patrzę wstecz (mimo że gdy miałam 21 lat chciałam mieć już dziecko) nie żałuję, że pierwsze mam "dopiero" teraz. Nie sądzę by każda okołodwudziestoletnia dziewczyna była gotowa na dziecko i nie ma co narzekać na "późną ciążę" w wieku 26 latCo z dziewczynami, które są po 30stce i będą miały pierwsze? Nie ma co im wróżyć zwiotczałego brzucha czy piersi tylko dlatego, że nie zaszły w ciążę w bardzo młodym wieku. Mamy pewną świadomość i trzeba o siebie dbać, a będzie dobrze
Kasia Kraków, Ona_89' lubią tę wiadomość