Listopadówki 2015
-
WIADOMOŚĆ
-
Zorro : aale ten zapach po burzy
zazdroszcze
Izulka racja.. ale ja mam pessar i przy pessarze globulki jakies trzeba brac by sie infekcja nie wytworzyla bo o nia z nim nie trudno -
skarb wiem, ale przecież twój gin wie o tym... mój zawsze mi daje receptę na tyle opakowań ile uznaje że powinna brać
Chyba że pójdziesz do kogoś innego i powiesz jaka sprawa?
Ja kiedyś tak zrobiłam bo mój miał urlop więc poszłam do jakiejś babki na nfz żeby mi sprawdziła co i jak bo w badaniu moczu wyszły mi bakterie i jakieś tam inne cuda..
zajrzała i przepisała tabletki..
potem zadzwoniłam do mojego, powiedziałąm jaka jest sprawa.. że przepisałą mi takie tabk i czy uważa że mam je wziąć ;P
bo on też przez telefon nie był w stanie stwierdzić co mi jest.. czytałam mu wyniki badań przez tel ale nie zajrzał wiec gadać można ;P
czyli w skrócie poszłam do innej która sprawdziła w kroczui przepisała mi tabl..
a potem upewniłam się u mojego przez telWiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 10:47
skarb15 lubi tę wiadomość
-
Skarb, ale w Twojej karcie jest Wszystko opisane. Moze przeczytał i wiedział juz co i jak? Ja bym się na Twoim miejscu nie leczyła na własną rękę. Zadzwoń i powiedz,że masz takie dolegliwości,a do wizyty został ponad tydzień. Moze dadzą radę coś przyspieszyć.
Synuś
-
izulkaa wrote:zorro ale zwykła glukoza wychodzi mi w normie.. więc czy to na pewno to ? Chyba wyszło by że coś nie tak.. czy myślisz zę to dopiero na tej obciążonej glukozie wyjdzie?
Izulkaa mi zwykła glukoza też wychodzi w normie. Dopiero krzywa insulinowa wyszła mi źle. Obciążenie glukoza po godzinie ok,a po 2 insulina źle. Po wypiciu glukozy nie wolno chodzić,bo zakłóca to wynik badania.izulkaa lubi tę wiadomość
-
Dodatkowe kilogramy w ciąży
W ciąży nie można nie przytyć. Przez 9 miesięcy przybywa bowiem kilogramów związanych bezpośrednio z rozwojem dziecka i potrzebną mu „infrastrukturą”, łącznie jest to 10–12 kg:
sam maluszek: 3–4 kg
macica: 1 kg
łożysko: 0,5–1 kg
płyn owodniowy: 1–2 kg
piersi: do 2 kg
krew i inne płyny ustrojowe: 3 kg.
Większość tych dodatkowych kilogramów stracisz wkrótce po porodzie (ok. 7 kg), pozostałe w pierwszych miesiącach (sprzyja temu choćby karmienie piersią). Jeśli jednak wyraźnie sobie pofolgowałaś i przybrałaś znacznie więcej niż potrzeba, pozbycie się dodatkowego tłuszczyku z różnych partii ciała będzie wymagało sporo wysiłku: specjalnej diety i aktywności fizycznej. Ciąża sama w sobie nie jest czynnikiem sprzyjającym nadwadze. Zazwyczaj nadmiernie tyją kobiety, które zawsze miały skłonność do tycia, a oczekiwanie na maleństwo stało się jedynie okazją do zrobienia za dużych zapasów. Czasem w ciąży ujawniają się także problemy zdrowotne, sprzyjające nadwadze, np. zaburzenia endokrynologiczne. By mieć pewność, że przed samym porodem waga będzie prawidłowa, trzeba odpowiednio przybierać w czasie całej ciąży, w zależności od potrzeb dziecka.
W I trymestrze twój dzidziuś jest tak mały, że przyrost wagi ok. 2 kg jest zupełnie wystarczający. Pod koniec tego trymestru malec waży 10–14 g, a łożysko zaledwie 50 g i produkuje na potrzeby małego człowieka tylko 1,5 g białek dziennie. Zatem jeśli nie przytyjesz wcale, a nawet nieco schudniesz (np. z powodu obfitych wymiotów, które często pojawiają się na początku ciąży), na pewno dziecku nie zabraknie pożywienia.
W II trymestrze potrzeby maluszka wyraźnie rosną (pod koniec będzie ważył prawie kilogram, a potrzebny mu płyn owodniowy to już ok. 0,5 litra). Zakłada się, że optymalne przybieranie na wadze to ok. 0,5 kg tygodniowo (2 kg miesięcznie). Podobnie jest w ostatnim trymestrze, jednak tuż przed porodem właściwie już się nie tyje, a na początku III trymestru przybiera najwięcej. Oczywiście tempo tycia nie jest identyczne u każdej kobiety i to tylko ogólne wytyczne. Bywają przyszłe mamy, których brzuszek wyraźnie się zaokrągla w II trymestrze i takie, które czekają na niego trochę dłużej. Na pewno jednak powinnaś skontaktować się z lekarzem, gdy skok wagi w ciągu tygodnia przekroczył kilogram lub dosłownie z dnia na dzień zauważyłaś zmiany (np. opuchnięta twarz, obrzęki nóg, które nie ustępują po nocnym odpoczynku).
Niedowaga w ciąży
Byłoby idealnie, gdybyś zachodząc w ciążę, miała prawidłową wagę (BMI od 18,5 do 24,9), a potem przybierała zgodnie z wytycznymi. Zarówno bowiem nadwaga, jak i niedowaga są w ciąży niewskazane. Kobiety, które przed ciążą miały sporą niedowagę, a w czasie ciąży nie zmieniły wyraźnie nawyków żywieniowych, częściej rodzą dzieci o niskiej masie urodzeniowej i z zaburzeniami neurologicznymi, w tym wadami wzroku, słuchu, opóźnieniem rozwojowym. Ich maluchy często rodzą się przedwcześnie. Warto przy tym podkreślić, że nieprawidłowości te są związane nie tylko z niską kalorycznością diety, ale i dietą niewłaściwą. Cechy niedożywienia (niedoboru w organizmie różnych niezbędnych substancji odżywczych) obserwuje się także u kobiet, których waga jest prawidłowa, a nawet tych, które mają nadwagę. Ich dieta bowiem często obfituje w nie najlepsze źródła tłuszczu i cukrów, natomiast brakuje w niej białek, witamin i minerałów. Dlatego niezwykle istotne jest, by już na pół roku przed planowanym zajściem w ciążę zadbać o racjonalne odżywianie, a w przy padku nieprawidłowej masy ciała skorygować dietę ze specjalistą od żywienia lub dietetykiem. Jeśli twoja wyjściowa waga była za niska, podczas ciąży trzeba zrobić wszystko, by wyrównać jak najszybciej niedobory. W I trymestrze, gdy potrzeby maluszka są jeszcze niewielkie, masz trochę czasu na nadrobienie braków. Tobie przyda się trochę tłuszczyku, który u krąglejszych pań gromadzi się na pośladkach, biodrach i udach, gdyż będzie cennym źródłem energii dla ciebie i dziecka. Zasada, że w I trymestrze nie trzeba zwiększać kaloryczności diety, a w kolejnych wystarczy jeść o 300–500 kcal dziennie więcej, ciebie nie dotyczy. Zapewne specjalista zaleci, byś jak najszybciej wprowadziła do jadłospisu pożywne, zdrowe produkty, a zarazem podpowie, jak radzić sobie z brakiem apetytu (np. małe porcje, a zapewniające sporo energii) i co jeść, by zaspokoić wszystkie potrzeby rozwijającego się małego człowieka. Jeśli twoja waga przed ciążą była prawidłowa, a podczas oczekiwania na dziecko przyrost masy jest zbyt mały, nie trzeba się zamartwiać. Wewnątrzmaciczne „głodzenie” dzieci zdarza się naprawdę sporadycznie. Częściej taka sytuacja wpływa negatywnie na samopoczucie mamy niż formę dziecka, bo mały „pasożyt” daje sobie radę twoim kosztem. Bardzo rzadko zdarza się, że zbyt małe przybieranie na wadze jest spowodowane zaburzeniami pracy tarczycy i wówczas potrzebna jest konsultacja endokrynologiczna. Czasem niewielki przyrost wagi to objaw problemów rozwojowych dziecka. Dla pewności lekarz zapewne zleci badanie USG, byś mogła się upewnić, że malec prawidłowo rośnie. To mit, że duże dzieci rodzą kobiety, które sporo przytyły w ciąży. Często jest wręcz przeciwnie.
Nadwaga w ciąży
Nadwaga w ciąży właściwie nie ma dobrych stron. Wprawdzie zdarza się, że zbyt pulchne mamy rodzą dorodne, duże dzieci, często jednak nadwaga, paradoksalnie, sprzyja urodzeniu dziecka o niskiej masie urodzeniowej, gdyż towarzyszy jej nadciśnienie. Upośledza ono dopływ krwi i składników odżywczych do dziecka, czego efektem może być zaburzony rozwój malca. Nadciśnienie bywa zapowiedzią zatrucia ciążowego (gestozy) – choroby, która realnie zagraża życiu mamy i dziecka. Inne problemy związane z nadwagą w ciąży, a zwłaszcza otyłością, to: bóle kręgosłupa, obrzęki, żylaki, trudności z oddychaniem, powikłania podczas porodu (większe prawdopodobieństwo cesarskiego cięcia, gorsze gojenie się ran, wydłużona akcja porodowa), a także utrudniona komunikacja z dzieckiem (otyłym kobietom zdarza się zbyt późno odbierać niepokojące sygnały od malucha, gdyż słabiej czują ruchy płodu). Oczywiście troskliwa opieka położnicza, a zwłaszcza twój rozsądek, pozwolą zminimalizować to ryzyko. Jak pilnować wagi? By kontrolować kilogramy w ciąży, nie można się głodzić. To nie czas na diety cud. Nawet wtedy, gdy masz nadwagę, wystarcza unikanie tłustych i słodkich przegryzek, rezygnacja z jedzenia do syta (lepiej częściej, ale mniej), spożywanie większej ilości chudego nabiału i mięsa, ryb, warzyw, owoców i produktów bogatych w błonnik oraz czystej niegazowanej wody. Powinnaś zjadać pięć niedużych posiłków, a jeśli dopadnie cię między nimi głód, możesz pogryzać owoce, surowe warzywa, chrupkie pieczywo, orzechy. Oczywiście, jeśli ważysz prawidłowo, twoja ciąża przebiega bez powikłań i nie masz specjalnych zaleceń dietetycznych, od czasu do czasu możesz zaszaleć, przecież zaspokajanie zachcianek to jeden z uroków ciąży. Uwaga: szczegółowe zalecenia co do odżywiania są konieczne dla kobiet z nadciśnieniem i cukrzycą.
Nie zapominaj o aktywności fizycznej. Spacery na świeżym powietrzu, ćwiczenia relaksacyjne i pływanie zazwyczaj służą wszystkim ciężarnym.
Prawidłowy przyrost masy w zależności od BMI przed ciążą
Przyrost masy ciała w ciąży
19,8 (niedowaga lub dolna granica normy)
19,8 - 26 (waga prawidłowa lub górna granica normy)
26,1 - 29,0 (nadwaga)
powyżej 29,0 (otyłość)
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/dobra-waga-w-ciazy-ile-trzeba-przytyc-w-ciazy_36379.html -
Cześć dziewczyny
. Trzymam kciuki za wizyty :*.
Skarb, nie wiem co Tobie doradzić, bo ja w ciąży już 2 razy miałam pieczenie i swędzenie, w I trymestrze najgorsze, najpierw pimaficun globulki, czy jakoś tak, potem macmiror i ten spoko pomógł, na dłużej. Ostatnio jak mi się coś pojawiło to i tak czekałam do wizyty. Teraz dostałam znowu globulki pimaficun na 3 dni bo lekki stan był. Jak Ty masz pessar i się tym stresujesz, to nie możesz zadzwonić do lekarza, albo umówić się na szybszy termin?
Ja mam glukozę 75, czyli po 1 h i po 2h badanie. Mikado to jest myśl zabiorę ze sobą krzyżówki, bo na początku chciałam książkę, ale z krzyżówką będzie lepiej, bo z nikim nie idę, po co mam komuś marnować 2 godziny.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 11:01
ur. 27.10.15r. godz. 12:50 Nasz Cud
[*] 26.03.2014 - 9 tc
-
Powiem tak Wam dziewczyny do tego poszlam jednorazowo bo chcialam na niego zmienic , nic nie czytal pobadal i dowidzenia. Ale teraz juz bede chodzic do swojej i nic nie zmieniam .
No nie wiem wlasnie czy sie da moglabym wejsc na koncu kolejki ale bylam w piqtek na wizycie i tez tak -
Kochane dziekuje :*
Zrobie tak nie bede nic brac na wlasna reke poczekam. na.wizyte przez ten czas sie poobserwuje jezeli cos nie tak zadzwonie do niej i pojde na nastepny tydz we wtorek na koncu kolejki . Ale musze zrobic badanie krwi i moczu wiec musze byc na 100% pewna kiedy pojde bo takie badanie ze sprawdzi moja wydzieline to nie bardzo w 13 tc po niej stwierdzila ze nie mam infekcji zalozyla mi pessar i dzien po wyszlo ze mam 4 bakterie w szpitalu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 11:10
izulkaa lubi tę wiadomość
-
Modliszka, ok poszukam
Nie ma tragedii dla mnie z taka godzina pobierania bo u nas wiecznie takie kolejki,ze szok,a z przepuszczaniem roznie bywa..Jedyne co troszke glodna potem jestem
Skarb, spokojnie tego dopalacza jest sporo w zapasie hihi
Ale mam leniaaaJestes juz z nami -
Izulka : najlpierw musze pojsc na wizyte by ja przecisnac na niego
Ja geniusz zadzwonilam do swojej gin i wiecie co ? Powiedziala ze mam je brac ze mam pessar i przy nich globulki przeciw infekcji sa zalecane wrecz. Bym jak najszybciej zalatwila to z lekarzem rodzinnym . Ze ona nie rozumie czemu tamten lekarz tak postapilsuper nie ?
Rozmarzona : mam taki podly humor ostatnio ze wszystko wyssam z Ciebie :*Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lipca 2015, 11:27
-
U mnie kobiety na glukoze wchodzą pierwsze i po za kolejnością. Muszę się stawić na 7;30. Całe szczęście dopiero w sierpniu będę robić. Wizytę mam dopiero 16.07 i chcę zapytać, czy mogę jechać nad morze. Teść mnie namawia abym pojechała z Nati ( co roku ja zabiera na 10 dni) . Adam jest przeciwny, bo gdzie na IP będę jeździć.