Łódź
-
WIADOMOŚĆ
-
dlatego ja wogóle nie ryzykuje obecnie jazdy komunikacją miejską. spacer to jedyny to parę kroków po pieczywko (dobrze mi to robi). psy (yorki) biegają po ogrodzie, jakoś nie tęsknią do spacerów autkiem tylko krótkie dystanse, jutro na widzew jadę z kierowcą staram się odpoczywać ile wleziehttps://www.maluchy.pl/li-72827.png
-
Ja też się trochę nie odzywałam bo Antoś jest bardzo absorbujący. Często domaga się cyca, długo ciumka, później usypia i jak go na chwilę odłożę to znowu szuka cyca. Przy mnie mu najlepiej, chyba mój zapach tak na niego działa bo jak śpi ze mną w łóżku to jest spokojniejszy i ładnie śpi. A w łóżeczku to tylko w dzień dobrze mu się śpi i to najlepiej jak w kuchni radio włączone i ogólnie w domu coś się dzieje, głosy, tv, nie lubi ciszy, nawet odkurzacz mu nie przeszkadza.
No i wolne chwile spędzam na odsypianiu i jedzeniu. Mąż dużo pomaga w domu, chodzi na zakupy, gotuje obiady, wieczorami kąpie synka, przewija i karmi butelką jak odciągnę mleko. Bez niego nie dałabym rady sama się wszystkim zajmować, dobrze że ma jeszcze 2 tyg wolnego.
Wczoraj Antoś skończył 2 tyg, byliśmy na pierwszym spacerze i w przychodni na zważeniu, waży już 3020 g, czyli odrobił to co stracił w szpitalu i wiem że moje mleko mu wystarcza
-
Marta, rewelacja mały rośnie jak na drożdżach rzeczywiście z tego co piszesz masz duże wsparcie w mężu. To dobrze. A mąż dostał 2 tygodnie l4 po cesarce na ciebie? Czy to tacieżyński? Bo właśnie nie wiem jak to jest. Czy to trzeba brać kolejno? Czy można w tym samym czasie wziąć macierzyński i tacieżyński żeby oboje rodziców było przy dziecku?
marta258 lubi tę wiadomość
-
Antoś pierwszy spacer ładnie przespał, w ogóle się nie obudził, chyba lubi bujanie i lekkie wstrząsy bo nawet w samochodzie spał. A w domu też lubi jak coś się dzieje, głosy, radio, tv, nie lubi ciszy, nawet odkurzacz mu nie przeszkadza.
Mąż do dzisiaj miał 2 tyg zwolnienia l4 na mnie po cc a od pon ma 2 tyg urlopu ojcowskiego. Ogólnie nie musiał teraz brać tych 2 tyg bo ma rok na wykorzystanie i można rozdzielić np 2 razy po tygodniu. No i mąż wziął jeszcze 2 dni urlopu okolicznościowego za urodzenie dziecka. A urlop tacierzyński to co innego, w tym samym czasie matka i ojciec nie mogą go wziąć, tylko jedno z rodziców.
-
słyszałam, ze maluchy właśnie lubią szum, jak płaczą dobrze włączyć odkurzacz czy suszarkę do włosów bo te odgłosy przypominaja brzdącowi szum z łona matki. podobno do tego też służą misie-szumisie na tej samej zasadzie co odkurzacz właśnie czy suszarka.
mój mąż oficjalnie dziś zrezygnował z jednej pracy, żeby więcej się mną zajmować. wczoraj przyszły kolejne torby z ciuszkami od znajomych. tak się bałam, że nic nie mam a mam multum większość na 62 i 68 pare sztuk na 56 więc chcemy kupić tylko 56 żeby Mały miał nówki nie śmigane na początek. no i w przyszłym tygodniu planujemy koniec remontu pokoju Małego, to zaczniemy zwozić łóżeczko i podstawowe mebelki.https://www.maluchy.pl/li-72827.png -
A tacieżyński i ojcowski to nie to samo? :-o czym to się różni?
Ja też wczoraj zaczęłam porządki i pranie ciuszków i układanie rzeczy małego w szafie... Kurcze, nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego ile tego jest
dopiero jak porozkladalam na kupki do prania to dotarło do mnie ze to multum rzeczy... Części pewnie nawet nie zdąży założyć
Tez słyszałam że lepiej chować dzieci w hałasie. Tzn nie jakimś głośnym. Ale żeby nie chodzić przy dziecku na palcach, nie szeptac, nie sciszac specjalnie telewizora itd. Potem najmniejszy szmer i dziecko się budzi i spokoju nie ma. A tak to od małego przyzwyczajone ze coś się dzieje i może spokojnie spać nawet jak goście przyjdą czy coś
-
Martusiazabka, 2 tyg urlopu ojcowskiego należy się ojcu po urodzeniu dziecka i może wykorzystać równocześnie z macierzyńskim matki. A urlop tacierzyński ojciec może wykorzystać po macierzyńskim matki gdy ta chce wrócić do pracy. Obowiązkowy macierzyński matki to 14 tyg mimo że ogólnie trwa 20 tyg, te brakujące 6 tyg może wziąć matka lub ojciec. Później jest jeszcze 6 tyg dodatkowego macierzyńskiego i 32 tyg rodzicielskiego ale do wykorzystania albo przez matkę albo przez ojca, nie mogą jednocześnie. My z mężem zdecydowaliśmy że ja biorę pełny macierzyński i cały rodzicielski więc razem wyjdzie rok urlopu. Później będziemy myśleć nad urlopem wychowawczym.
-
wrrrrr dziś pojechałam do Taty mojego po ciśnieniomierz, bo coś nam się nie zgadzało. w szpitalu utrzymywało mi się ciśnienie na pozimie 110 -120 w domu skakało, ciśnieniomierz wiecznie dodmuchiwał, nie raz pokazywał error czy mega ciśnienie. co się okazało tak jak podejrzewaliśmy skopsany ciśnieniomierz, w końcu przy dawce dopegytu powinno być niskie a nie wysokie. i tadammmm mam idealne nawet chyba ciutko zaniskie.
a i jeszcze jedno apropo znieczulicy pojechałam dziś na pocztę po odbiór przesyłki i awatura bo Pan mnie przepuścił i poprosił o puszczenie mnie przed kolejkę z tym bencem a tu regularna awantura, że to tylko ciąża itp, zrobiło mi się głupio i chciałam się już wycofać, ale zainterweniowała urzędniczka (aż byłam w szoku) że nie obsłużą nikogo dopóki ja nie załatwię swoich spraw. szokhttps://www.maluchy.pl/li-72827.png -
Martusiazabka, wniosku o urlop macierzyński nie musiałam pisać bo należy się automatycznie. Tylko na rodzicielski wypisałam, musiałam też zdecydować czy chcę otrzymywać 80% pensji przez cały rok, czy 100% przez pierwsze pół roku i 60% przez drugie pół roku. Zdecydowałam że lepsze dla mnie będzie 80% przez cały rok. A mąż u siebie w pracy musiał złożyć wniosek o 2 tyg urlopu ojcowskiego, dać zwolnienie i wypisać wniosek o zasiłek za 2 tyg zwolnienia na mnie no i podanie o 2 dni urlopu okolicznościowego na urodzenie dziecka.
-
Na mojego synka suszarka działa w 100% na początku przy kąpieli był płacz, od kilku dni włączam suszarkę oczywiście z oddali i mały leży jak zaczarowany. Mamy też szumisia który bardzo się sprawdza mały zasypia przy nim w łóżeczku bez problemu. B
-
Ja mam 3 najmniejsze butelki 150 ml, jedna od laktatora tommee tippee i 2 canpola z czego jedna ze smoczkiem od 3 mies. Używamy tylko dwóch butelek na zmianę jak odciągnę mleko i dla synka nie ma znaczenia która lepsza, obie lubi, najważniejsze dla niego mleko, zawsze zachłannie łapie butlę i kształt smoczka nie ma znaczenia.
Smoczki zwykłe mam 3, 2 nuk i 1 canpol ale Antoś za nimi nie przepada, jak chcemy go uspokoić to często wypluwa, woli pierś pociumkać . Ale wczoraj wieczorem był postęp bo po kąpieli i po karmieniu jak mąż trzymał synka na ramieniu i usypiał to podał smoka i Antoś z nim usnął, oczywiście podczas snu wypluł. Ale dla mnie to było lepiej bo nie wisiał na cycu godzinę tylko ładnie spał, nawet po pierwszym nocnym wstawaniu usnął ze smokiem ale obok mnie, dopiero nad ranem dałam pierś do uśnięcia bo już smoczek nie pasował.
Ogólnie to dzieci są różne, niektóre chcą smoczka cały czas i bez niego nie usną a inne wypluwają bo im coś nie pasuje, może dlatego że mleko nie leci. Antoś jak jest głodny i zmieniamy pieluszkę to dajemy smoczka na uspokojenie, wtedy chwilę ciumka i wypluwa zdenerwowany że to oszukany smok i nie ma mleka, a jak dostanie pierś to od razu jest spokojny.