X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • olencja Autorytet

Wysłany: 9 września 2022, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam i polip i mięśniaka, same atrakcje dodatkowe...

u5cvp2.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 9 września 2022, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Ja mam i polip i mięśniaka, same atrakcje dodatkowe...

Olencja a apropo tego kariotypu, na innym forum jest dziewczyna, która ma translokacje dwoch chromosomów, bodajże 6 i 7. Mimo wszystko ja wiem, że Cię to stresuje. I kiedyś gdzieś też czytałam że kość nosowa nieraz nie jest widoczna, bo po prostu dziecko urodzi się z małym noskiem ☺️

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 07:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Translokacja to pół biedy. U mnie jest duplikacja niestety.
    Z nosem byłoby dziwnie jakby był maly bo oboje mamy normalne nosy a w rodzinie wręcz są duże z obu stron. Lekarz mówi że brak kości nie ma znaczenia czy nos będzie mały czy duży.

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja a Wy mieliście badane kariotypy przy staraniach?

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Gemma19 Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 07:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie odzywałam się, bo złamało mnie to co cię spotkało wiewioora 💔 naprawdę brak mi słów, jedynie mogę powiedzieć, ze tak bardzo mi przykro i z głębi serca składam wyrazy współczucia 😭

Co do wyciekania wód, których się teraz wszystkie boimy, to w poprzedniej ciszy tez miałam schizy na maxa, nawet raz poszłam do innego gina bo mój nie miał miejsca i sprawdzał mi paskiem czy to nie wody. Tez mi się wydaje, ze na tym etapie oprócz tego co robimy teraz już więcej zrobić się nie da :( każda z nas dba o siebie, bierze suplementy, a niektóre z nas leki i jeżeli coś ma się wydarzyć, to i tak nie mamy na to wpływu :( trzeba mieć nadzieje, ze będzie dobrze, ale trzymać rękę na pulsie.

W temacie przemocowych metod wychowywania - Stany sa miejscem, gdzie niestety nadal da popularne metody typu wypłakanie do skutku, co uważam za zbrodnie, za która powinno się iść siedzieć. Poza tym takie ignorowanie swojego placzego dzidziusia, który nie potrafi swoich potrzeb przekazać w żaden inny sposób (nie mówię o chodzącym ponad roczniaku, tylko niemowlaku) jest czystym barbarzynstwem i zaburzeniem podstawowej potrzeby bezpieczeństwa. Dziecko, które w okresie niemowlęctwa nie otrzymało od swojej własnej matki troski, dotyku i rekacji na każda potrzebę, w późniejszym wieku może odczuwać tego poważne skutki. Także jestem bardzo za wychowywaniem dziecka, ale malutki dzidzius niczego nie wymusza, jedynie rozpaczliwe wola swoją mamę o pomoc (czy to przytulić, przewinac, nakarmić albo ponosić). Poza tym to jest silniejsze, jak słyszałam płacz mojego syna jak był malutki, to aż mnie w gardle ściskało i biegłam byle tylko go ukoić - to biologia :)

preg.png

age.png

age.png

Michałek [*] 8.10.2019 👼
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 07:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytałam coś pobieżnie na zagranicznych stronach o tej duplikacji 6 i tak sobie myślę, że mogłabyś już w ciąży rozejrzeć się za dobrą opieką dla niej. Dla takich maluszków działają OWI (Ośrodki Wczesnej Interwencji), dostajesz skierowanie od pediatry w przychodni i zapisujesz się. Tam jest opieka neurologa, lekarza rehabilitacji, fizjoterapeutów, neurologopedow, psychologów dziecięcych, terapeutów si itd. Wszystko na nfz. Przyjmują dzieci z podejrzeniem problemów rozwojowych, intelektualnychbi fizycznych, nie trzeba mieć diagnozy, bo zwykle u noworodka nie sa się postawić żadnej diagnozy. Ale już ćwiczysz i stymulujesz dziecko, bo jego mozg jest wtedy najbardziej plastyczny i tworzy roznw zastepcze połączenia, które rozwijają zdolności kognitywne ale też fizyczny rozwój dziecka. Jak się okaże, że nic jej nie jest, to będziesz po prostu miała lepiej stymulowane dziecko i tyle.
    Warto o to zadbac od razu bo w zależności od placówki jest zawsze kolejka.
    Jest też wczesne wspomaganie rozwoju i inne formy opieki nad dziećmi. Jeszcze jest tzw ustawa za życiem, nie wiem jak to się zalatwia i czy nie powinnas tego zalatwic juz na neonatologii, jak masz ten papier to przysługuje Ci dużo więcej w służbie zdrowia niż normalnie, m.in. omijasz niektóre kolejki.
    Rozejrzałabym się też za terapiami prywatnie choćby żeby mieć namiary, w połogu będzie Ci trudno szukać.

Ariane lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma19 wrote:
    Nie odzywałam się, bo złamało mnie to co cię spotkało wiewioora 💔 naprawdę brak mi słów, jedynie mogę powiedzieć, ze tak bardzo mi przykro i z głębi serca składam wyrazy współczucia 😭

Co do wyciekania wód, których się teraz wszystkie boimy, to w poprzedniej ciszy tez miałam schizy na maxa, nawet raz poszłam do innego gina bo mój nie miał miejsca i sprawdzał mi paskiem czy to nie wody. Tez mi się wydaje, ze na tym etapie oprócz tego co robimy teraz już więcej zrobić się nie da :( każda z nas dba o siebie, bierze suplementy, a niektóre z nas leki i jeżeli coś ma się wydarzyć, to i tak nie mamy na to wpływu :( trzeba mieć nadzieje, ze będzie dobrze, ale trzymać rękę na pulsie.

W temacie przemocowych metod wychowywania - Stany sa miejscem, gdzie niestety nadal da popularne metody typu wypłakanie do skutku, co uważam za zbrodnie, za która powinno się iść siedzieć. Poza tym takie ignorowanie swojego placzego dzidziusia, który nie potrafi swoich potrzeb przekazać w żaden inny sposób (nie mówię o chodzącym ponad roczniaku, tylko niemowlaku) jest czystym barbarzynstwem i zaburzeniem podstawowej potrzeby bezpieczeństwa. Dziecko, które w okresie niemowlęctwa nie otrzymało od swojej własnej matki troski, dotyku i rekacji na każda potrzebę, w późniejszym wieku może odczuwać tego poważne skutki. Także jestem bardzo za wychowywaniem dziecka, ale malutki dzidzius niczego nie wymusza, jedynie rozpaczliwe wola swoją mamę o pomoc (czy to przytulić, przewinac, nakarmić albo ponosić). Poza tym to jest silniejsze, jak słyszałam płacz mojego syna jak był malutki, to aż mnie w gardle ściskało i biegłam byle tylko go ukoić - to biologia :)
    Zgadzam się, że za takie coś powinno być więzienie. Ale może nie będę się dalej wypowiadać, bo mnie na usprawiedliwianie przemocy wobec dzieci ch strzela a wierzę, że olencja po prostu doczyta co to robi z mózgiem dziecka i zmieni zdanie.
    Już teraz mamy taki dostęp do wiedzy i badań naukowych i jeszcze kilka miesięcy do porodu, że każdy może się zorientować.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie robiłam kariotypow bo nikt się nie spodziewał że się uda. Póki nie mam diagnozy na papierze to nic nie będę kombinować. Mam rodzić w IMID i tam od razu pobiorą krew na kariotyp z macierzami. Jak wyjdzie coś to i tak będę od razu u genetyka pod opieką. A póki co mogę tylko liczyć że te wady są w łożysku a nie u marchewki. Także tydzień po porodzie będę mieć czarno na białym czy jest zdrowa czy nie.

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spoko, ja ze swoją chodziłam 9mcy mimo, że była zdrowa, ale podejrzewali, że może mieć coś neurologicznie bo dziwnie się zachowywała. Fajnie, że właśnie już masz umówione badanie od razu :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No a ile razy w ciągu nocy trzeba wstawać do dziecka?to nie jest zbrodnia na matce? Jak ona ma funkcjonować jak nie śpi? Jak to widzicie od drugiej strony?

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    Spoko, ja ze swoją chodziłam 9mcy mimo, że była zdrowa, ale podejrzewali, że może mieć coś neurologicznie bo dziwnie się zachowywała. Fajnie, że właśnie już masz umówione badanie od razu :)
    Tak, całe szczęście że nie robią problemu w IMID jak jest cień podejrzenia że coś nie tak i w momencie gdy się kobietą nie godzi na amnio. Także może nawet nie będę płacić za te badania

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Serio już myślałam że ktoś odważył się głośno mówić i pisać jak nie oszaleć z dziećmi i że to im nie robi krzywdy.

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    No a ile razy w ciągu nocy trzeba wstawać do dziecka?to nie jest zbrodnia na matce? Jak ona ma funkcjonować jak nie śpi? Jak to widzicie od drugiej strony?
    Szczerze? To jest zbrodnia na matce, nie będę Ci kitu wciskać, że nie. Są dzieci, które wstaną na początku 3x w nocy a są takie, że 10. Ale one nie zawsze wstają na mleko, czasem mają kolki, czasem się boją, czasem skoki rozwojowe itd. Zawsze można przejść na karmienie z butli albo mieszane, żeby trochę mąż Cię odciążył. Niektórzy też śpią po prostu z dzieckiem i tylko wyciągają cycka przez sen ale ja się bałam.
    Pomoc przy małym dziecku jest bardzo ważna, jak sama matka się dzieckiem opiekuje to jest niesamowicie trudne. Bo tez kobieta jest zmeczona końcówką ciąży i porodem a to małe jeszcze nie kuma, że wyszło z brzucha. Plus to jest niesamowity spadek hormonów. Ale jak widać sporo z nas się zdecydowało na kolejne, także jednak korzyści przeważają nad trudnościami 😁

Super, że się Wami zajęli. To wynik będziesz pewnie miała poniżej miesiąca to tak akurat, żeby zacząć coś działać z bobo.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Wiewioora Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dziękuję Wam za wszystkie Wasze słowa. Dalej leżę w szpitalu, jak CRP spadnie to jutro do domu. W czwartek też był taki plan że jak parametry spadną to w piątek do domu. No i parametry spadły, ale nie aż tak jakby chcieli (CRP miałam chyba 35, jak dobrze pamiętam, w środę było ponad 60). Więc jak widać stan zapalny zdążył się ładnie rozkręcić. Fizycznie jest ok. Psychicznie rollercoaster. Jak przyjaciółka napisała że jej się wydaje że szpital dał dupy, to wpadłam w taka panikę, ryczałam, że przecież pewnie ja też wszystkiego nie dopilnowałam. Następnego dnia do mnie dotarło, że nikt nie powinien do mnie teraz w taki sposób pisać, że przecież wiem że zrobiłam wszystko co mogłam.

Starania od 06/2021
    05.2022 ⏸
    09.2022 18+4 Igorek 👼💔
    04.2023 ⏸ rośnij nasza kruszyno🌈
    29.12.2023 nasze tęczowe szczęście na świecie ♥️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiewioora oby się udało jak najszybciej wyjść. Przyjaciółka chyba mocno trafiła kulą w płot, tak jak mówisz, zrobiłaś wszystko, dosłownie wszystko co w ludzkiej mocy.

Wiewioora lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie Olencja, te metody nie uwzględniają rozwoju niemowlaka. Dziecko nie manipuluje, nie ma takich rozbudowanych zachowań. A wstawanie nocne to pozostałości po ewolucji, niestety. Może akurat Twoje dziecko będzie się budziło tylko raz 😉. A co do niewyspania: na początku kobiety są tak hormonalnie ustawione, ze nie czuja aż tak bardzo zmęczenia. Przynajmniej u mnie tak było, ale moja Polozna tak mówiła, wiec coś w tym jest.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinga1185 wrote:
    Nie Olencja, te metody nie uwzględniają rozwoju niemowlaka. Dziecko nie manipuluje, nie ma takich rozbudowanych zachowań. A wstawanie nocne to pozostałości po ewolucji, niestety. Może akurat Twoje dziecko będzie się budziło tylko raz 😉. A co do niewyspania: na początku kobiety są tak hormonalnie ustawione, ze nie czuja aż tak bardzo zmęczenia. Przynajmniej u mnie tak było, ale moja Polozna tak mówiła, wiec coś w tym jest.
    Tak to prawda jedzie się na adrenalinie ale jednak warto próbować spać, bo to źródełko się wyczerpuje szybko 😁

Chyba jak dziecko się budzi raz to też niedobrze i trzeba wybudzać w pierwszych tygodniach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2022, 09:16

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• kinga1185 Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O śnie fajnie pisze Magda Komsta na swoim blogu pl.

25.02.2023 synek
    20.08.2020 córka
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie mam doświadczenia z dzieckiem, ale koleżanki po prostu miały wsparcie w mężach. I nie, że on do pracy to musi się wyspać (takie też są sytuacje) tylko trzeba w nocy pomagać sobie wzajemnie, bo tata do pracy a mama przecież ma pod opieką niemowlaka, też musi się w miarę możliwości wyspać. Nawet jak karmiły piersią to chociaż ten tata wstawał i podawał do łóżka albo przebierał. Też uważam że trzeba bardzo pamiętać o swoich potrzebach, nie tylko dziecka, ale kurde, w końcu to my decydujemy się albo nie o posiadaniu potomstwa, dziecko samo się nie zrobiło. I tak jak dziewczyny piszą, to nie manipulacja czy terroryzowanie matki, inaczej to dziecko nie potrafi wyrazić swoich potrzeb, jest zależne od dorosłego, samo sobie nie zrobi jedzenia i nie przebierze się w czystą pieluchę 🤷🏼‍♀️ nie wiem czy slyszalyscie o książce, która mówi o metodach superniani, jak bardzo źle wpłynęło to na te dzieciaki, co one czuły w momencie gdy rodzice olewali ich płacz itd. jak znajdę tytuł to podrzucę, ale straszne to jest.

Wiewioora, zrobiłaś wszystko co mogłaś 🥺 i myślę że w szpitalu w miarę możliwości też zrobili wszystko co mogli... W tym momencie ważniejsze było to, żebyś Ty wyszła z tego cało, nawet teraz nie chcą Cię wypuścić, bo stan zapalny nie zmalał do wystarczającego poziomu...

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 10 września 2022, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny,poczytam w takim razie o tych sposobach. Nie wiem czy mąż będzie mi pomagał w nocy. Wolałabym żeby był przytomny w pracy jednak. Może mamę swoją ściągnę żeby w dzień ogarniała a ja wtedy będę spać.

Wiewiórko, jesteś silna kobieta, nie ma w Tobie ani odrobiny winy. Myślę że szpital też robił to co mógł. Ważne abyś psychicznie doszła do siebie w swoim tempie. Trzymam kciuki za Ciebie❤️❤️❤️❤️

u5cvp2.png
‹‹ 100 101 102 103 104 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ