LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
Ariane wrote:Jasne, wydaje mi się że tych zasad zabrakło w ogóle, w momencie gdy dziecko szarpało za włosy czy rzucało czymś w TV było pocieszane, teraz jako 7latek bije rodziców....
Ale ja też nie oceniam innych rodziców po samym zachowaniu dziecka, bo są dzieci, które naprawdę dają do wiwatu mimo, że rodzice dokładają starań, żeby je wychować. A są dzieci - lalki, gdzie rodzice w zasadzie niewiele muszą robić a one siedzą w miejscu i się uśmiechają.
Polecam profil https://instagram.com/__whos_your_daddy_?igshid=YmMyMTA2M2Y= 😉
Gościu założył tego ig po tym jak urodziło mu się drugie dziecko i zrozumiał jak różne mogą one być i jak szału dostawał na omnipotentne "bo to trzeba..." lub "to kwestia organizacji"
Mam znajomą która miała 4 dzieci, wszystkie low needy i ona oczywiście pierwsza do ocen, że to przecież WYSTARCZY oraz, że to KWESTIA czegoś tam bo jej dzieci śpią ladnie w łóżeczkach bo ona dba u rytm i ma odpowiednią temperaturę w pokoju i inne tego typu. I przy stołach ładnie siedzą itp. Zdecydowali się na piąte. No i upsi, hajnidek do kwadratu 😂 W łóżeczku w ogóle nie spała ryki całe dnie i wszystkie inne aspekty takiego temperamentu. Skończyło się pouczanie innych 😂Ariane lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Calanthea wrote:Chyba niedokładnie przeczytałaś to co napisałam. Między innymi było tam napisane o dojrzałości układu nerwowego. Leki nocne to nie jest norma. Ja nie pisze tego jako mama, tylko jako terapeuta pracujący z dziećmi, to są kwestie udowodnione naukowo.
https://www.wymagajace.pl/zanim-wezwiesz-egzorcyste-czyli-o-lekach-nocnych/
kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Zgadza się, ze teraz problemy z niedojrzałością układu nerwowego i zaburzeniami SI są spotykane coraz częściej, co wynika pewnie ze styku życia, postępu itd. Jednak nie można tego ot tak sobie zostawić. Na pewno jako mama robiłaś wszystko by swojemu dziecku pomoc i szukalas przyczyn, jednak wierz mi są rodzice, którzy uważają, ze dziecko jest „niegrzeczne”, wrzeszczy na złość itd. I z tym staram się dyskutować, nic nie dzieje się bez przyczyny. Z ciekawostek te bardzo spokojne „grzeczne” dzieci mnie „zawodowo” niepokoją jeszcze bardziej
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Powiem Ci że nawet nie wyobrażam sobie żeby ktoś coś takiego zignorował, nawet najbardziej patologiczna matka, bo to jest napad taki, jakby dziecko miało umrzeć albo ktoś oblał je wrzątkiem i nie ma z nim żadnego kontaktu. Ono w tym czasie śpi, więc nawet nie słyszy co się do niego mówi mimo że chodzi po domu. To nie są takie standardowe płaki w nocy bo coś się przyśniło albo firanka się ruszyła.
I nie ma na to w zasadzie rady, tylko być i przetrwać.
Także jak ktoś taką jazdę zlewa to chyba serio mops powinien się zainteresować. U nas wszyscy sąsiedzi byli poinformowani, że jest taka sytuacja, zeby mi w nocy policji nie wzywali.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ciekawe jest to co piszecie. Moja przyjaciółka jest pedagogiem specjalnym i też wielu rzeczy dowiaduje się od niej, pewnie też poproszę o jakieś artykuły naukowe o różnych problemach z niemowlakami i nie tylko. I od niej wiem że jednak naturalny poród, a nie CC jest lepsze pod względem sensoryki, oczywiście jak nie ma wyjścia to CC, wiadomo, ale na bank nie umówię się na CC z lekarzem bo tak chcę. Jak będzie trzeba to trudno, ale też wiem, że wtedy trzeba szczególną uwagę poświęcić na problemy sensoryczne, które mogą się pojawić. A co do zbyt grzecznych dzieci... Ja takim byłam 😅 ale to było przez może kilka durnych sytuacji, które wywołały u mnie poczucie odpowiedzialności za emocje mojej mamy, której nie chciałam martwić, wkurzać, jakkolwiek wywołać u niej negatywne emocje. Jestem po terapii i wiem, że czasami dorośli nieumyślnie zakodują coś w dziecku, co potem odbija się na życiu dorosłym. I dlatego tak ważne jest zrobienie wszystkiego, co się da, żeby być wystarczająco dobrym rodzicem, dbać o siebie i dziecko, a przede wszystkim zauważać emocje i potrzeby. I też jestem daleka to oceniania rodziców po jednej sytuacji (np "ja nigdy nie dam telefonu do obiadu"). Nie wiemy co było wcześniej, czy to jest regułą czy wyjątkową sytuacją.
Babulka lubi tę wiadomość
-
A tak zmieniając temat. Kupujecie kurtki dla ciężarnych? Nie lubię jak jest mi zimno i zaczęłam się obawiać jak to będzie zimą 😅 i czy wstawki na niemowlę mają sens?
-
Też się zastanawiam. Chyba bliżej zimy coś kupię, ale raczej na vinted. Myślę, że wstawka w moim przypadku nie będzie miała sensu, bo po narodzinach od razu nie będę nosić w chuście a potem to już powinno być cieplej 🤔 Za to w następnym listopadzie czy grudniu to już będzie spore dziecko 🤔 No i ja zimą nie lubiłam nosić w chuście, bo było ślisko i miałam wrażenie, że się wywalę razem z dzieckiem. No sama nie wiem 🤷♀️2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Ja już kupiłam na Vinted , z Bonprixa. Ma zamki po bokach i wstawkę niemowlęcą (ale nie wiem czy się przyda).
https://www.bonprix.pl/kurtka-ciazowa-i-na-okres-po-porodzie-z-wstawka-niemowleca-na-nosidelko/p-482904159/934727/?type=image&source=2&return=refWiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2022, 19:39
-
Akataa wrote:Ja już kupiłam na Vinted , z Bonprixa. Ma zamki po bokach i wstawkę niemowlęcą (ale nie wiem czy się przyda).
https://www.bonprix.pl/kurtka-ciazowa-i-na-okres-po-porodzie-z-wstawka-niemowleca-na-nosidelko/p-482904159/934727/?type=image&source=2&return=ref2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:A gruba ona jest? Taka na zimę ze śniegiem czy bardziej późną jesień? Wygląda super!
-
Spoko w zimie to nie będzie mowy o zgrabnosci w moim przypadku 😂 A jaki masz rozmiar? Bo jak widzę np 4xl u nich wcale nie wygląda na wielkie. A 38 na jakiejś babce na vinted ledwo się zapina 🤔2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Kupiłam 36, bo czytałam gdzieś, że z BPC wychodzą te kurtki duże i jest ok, do tej pory nosiłam 36/38 (na górę raczej 36). Nie wiem jak wielki mogę mieć brzuch, ale jak się otworzy te zamki z boku to jest dużo miejsca, więc chyba się pomieszczę.
-
Też patrzę na vinted, ale nie wiem czy ma sens wkładka, bo luty to końcówka zimy, nie wiem czy jak będzie ślisko to będę z dzieckiem na rękach, raczej zawsze gondola 🙂
-
Babulka wrote:Ariane pokaż 😅 Jeśli ja dojadę z brzuchem z rozmiarem z ostatniego razu to na bank się w żadną normalną nie zmieszczę 😁
Taką kupiłam: https://www.c-and-a.com/pl/pl/shop/parka-ciazowa-z-kapturem-obszyciem-ze-sztucznego-futerka-i-wstawka-na-niemowle-2139315/1
Ja w ogóle mam dziś takie kłucie w macicy, na dole, po bokach i chyba w pochwie że masakra, wzięłam już 1 no spę ale nie wiem czy to jest normalne bo boli mega
Nie mam żadnych plamień ani nic ale trochę mnie to martwi ale zaś wizja siedzenia na izbie przyjęć...oczywiście według info z neta ból w pochwie przepowiada poród