LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
kurczak wrote:Czy po takim czyszczeniu coś potem trzeba kotu podawać itp? Do mycia zębów to już jej nie przekonamy… Wet powiedziała, że też może od razu tego zęba usuną, jak będzie sporo kamienia 🥹 Ale je mokre puchy, więc sobie da radę chyba 🫠
Nie gadaj o żadnej tragedii! Proszę myśleć pozytywnie!kurczak lubi tę wiadomość
-
Ja nie kupiłam nic dla malutkiej, bo mam strasznie dużo ciuchów po starszej. Także jak już jej coś kupię, to jak odkopie kartony i stwierdze, że czegoś brakuje.
Na pewno planuje kupic pajace na zamek, one sa drozsze ale kuzwa w nocy po 50razy zapinac te napy 😵
A tak to sobie wzielam staniki do karmienia, bo z tamtego kp zajechałam, dla starszej jakieś getry do przedszkola, podkoszulki na leżakowanie i dresik ciążowy, bo mam jeden ale na końcówkę, na razie jest za wielki Także nic ciekawego ale ponad 2 stówy nie moje 😅
Ja uważam, że to dobry momwnt, żeby zacząć coś kupować dla dziecka. Przecież to sama radość 🥰
No i ja pod koniec ciąży to naprawdę już nie miałam siły, pamiętam, że po wanienkę jechaliśmy na końcówce to myślałam, że do samochodu w galerii z powrotem nie dojdę 😅
Także na koniec to zostawiam tylko te internetowe zakupy.
Aha i kupiłam sobie ebook rozwojowa_mama i jak ktoś lubi sobie poczytać coś opartego o faktach i badaniach o wychowaniu i rozwoju dzieci to polecam teraz jest jeszcze obnizona cena mi się udało kupić w przedsprzedaży ale nie wiedziałam czy będzie warto, więc nie polecałam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2022, 09:04
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
olencja wrote:Chyba wszystkie poleciały rano do Lidla po śpiochy 😁 a pogoda koszmarna więc zjadłam śniadanie wypiłam kawę i leżę czekając na jakiś znak od marchewki
Patrzyłam na te ciuszki z Lidla na stronie, ale nic nie zamawiałam jeszcze. Raczej chciałabym kupić gotową paczkę ubrań na Vinted/olx i potem będę dokupywać pojedyncze sztuki tego, czego brakuje.
Co do kompletowania wyprawki, to ja zaczęłam od d*py strony, czyli wielopieluszek. 😅 Mam ambicje spróbować z pieluchami wielorazowymi, ale bez presji, pewnie nie od razu i być może w systemie mieszanym z jednorazówkami. W każdym razie pierwsze łowy za mną i rozczula mnie, jakie to wszystko malutkie. 😍
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2022, 09:11
Babulka lubi tę wiadomość
-
Woooow Akataa bardzo podziwiam 😍
Ja z corką nie widzialam opcji, ona była zbyt wymagająca i za dużo mlecznych kup na dobę było. Ale z drugą biorę to pod uwagę, tylko nie na początek. Jak się urodzi i zobaczę jaka jest to wtedy zdecyduję Wtedy będę zadawać milion pytań 😁2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
No ja bezdzietna jeszcze to może zbyt hurraoptymistycznie do tego podchodzę, ale mam świadomość, że może być różnie i niekoniecznie moje plany wypalą, dlatego na początek też nie chcę kupować jakiegoś wypasionego zestawu, tylko coś na próbę. Zobaczymy czy to dla nas. 😄
-
Nie no ogólnie da się mam koleżankę, która ma równo ze mną córeczkę i oni wielo stosowali do samego końca (ale nie wiem czy od noworodka, na pewno wcześnie). Wiem że jednorazowki na wyjscia brala. Tylko że ona miala mało wymagające dziecko, ktore ladnie spalo. 😅 Jak we dwie spotykalysmy sie na zajeciach dla maluchow albo na placu zabaw to moje juz oblecialo wszystko, zrobilo dwie afery i sie znudzilo a jej jeszcze stalo w miejscu i zastanawialo sie czy zrobić krok 🤣
Także na pewno to jest możliwe i się da2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka to buty?😁
Ja rozpakowałam to ubranko z Lidla i wydaje się jakieś wielkie.
Ogólnie nadal nie czuje podjarania zakupami. U mnie wszystko będzie online,po sklepach się nie wybieram bo tego nie cierpię.
Może gdybym czuła ruchy to byłoby jakoś fajniej,a tak to kupiłam bo były,pusto w sklepie bo przed zamknięciem więc tłumu nie było jak czasem przy lidlowych rzutach. No to wzięłam i się teraz zastanawiam po cholerę😁 -
Akata,też kiedyś myślałam o tym że w razie co jeśli igdyby to tylko wielorazowe. Ale po wielorazowych podpaskach stwierdzam że na pewno nie. Te podpaski są straszne,o wiele bardziej pokochałam majtki menstruacyjne które nota bene założyłam dwa razy i zaszłam w ciążę 🤣
Pieluchy mnie przerażają niezależnie od tego jakie są. Wiem że dużo plastiku ale suszenie tony prania dziennie w.moim mikro mieszkaniu bez suszarki bębnowej nie wchodzi w grę -
olencja wrote:Babulka to buty?😁
Ja rozpakowałam to ubranko z Lidla i wydaje się jakieś wielkie.
Ogólnie nadal nie czuje podjarania zakupami. U mnie wszystko będzie online,po sklepach się nie wybieram bo tego nie cierpię.
Może gdybym czuła ruchy to byłoby jakoś fajniej,a tak to kupiłam bo były,pusto w sklepie bo przed zamknięciem więc tłumu nie było jak czasem przy lidlowych rzutach. No to wzięłam i się teraz zastanawiam po cholerę😁
Lidl ma zawyżoną rozmiarowke, ale spoko, dorosnie do tych rozmiarow 😉
Właśnie a te wielopieluchy mozna suszyc w suszarce?Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2022, 10:13
kurczak lubi tę wiadomość
2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Calanthea wrote:Ja nie myśle jeszcze o zakupach, jak mi płeć powiedzą to może delikatnie zacznę coś przeglądać.
Nie brałam pod uwagę tych wielorazowych pieluszek. Na czym to polega ? Tam są jakieś wkłady ? Co się robi z kupa ? 🫣2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Calanthea wrote:Ja nie myśle jeszcze o zakupach, jak mi płeć powiedzą to może delikatnie zacznę coś przeglądać.
Nie brałam pod uwagę tych wielorazowych pieluszek. Na czym to polega ? Tam są jakieś wkłady ? Co się robi z kupa ? 🫣
Zamiast tetry/wkładów można założyć też formowankę (to białe u mnie na foto powyżej). Ona cała jest chłonna, więc minimalizuje ryzyko, że coś wycieknie na zewnętrzną warstwę. Warstwę chłonną, czyli tą od strony ciała dzidziusia zmienia się jak jest mokra/brudna, watstwę zewnętrzną zazwyczaj można użyć kilkukrotnie o ile nie została zabrudzona. Wełniane otulacze/gatki to, o ile nie oberwały kupą, to się po porostu wietrzy i pierze rzadziej niż te sztuczne. Wełnę co jakiś czas się lanolinuje, żeby nadać jej właściwości nieprzepuszczalnych.
Są też systemy zupełnie nieskomplikowane tzw. AIO (all in one) czyli takie majtki od razu zintegrowane z wkładem chłonnym - zakładasz jak jednorazowego pampersa. Minusem jest niestety ogólny koszt takiego rozwiązania - za każdym razem cała pielucha idzie do prania, więc potrzebujesz ich więcej, a koszt pojedynczego to kilkadziesiąt zł (bliżej 100), gdzie jedna pielucha tetrowa to ok 5-10 zł.
Co do problemu "co zrobić z kupą" - można spłukać z pieluchy do kibelka, można też używać takich specjalnych papierków pod pupę i kupę razem z tym papierkiem spuścić w toalecie, ale to się pewnie sprawdzi dopiero przy bardziej stałych kupach.
Brudny wkład/pieluchę zawijasz i wrzucasz np. do worka PULowego (szczelny, nie przepuszcza wilgoci i zapachu, można prać) lub po prostu kosza na pieluchy i jak masz wystarczająco dużo pieluch na zmianę, to pierzesz raz na 2 dni.
Jeszcze z takich bajerów - są takie cieniutkie wkłady "sucha pupa", co się daje między pieluchę a pupę, a mają za zadanie zmniejszać uczucie wilgoci.
Tyle z teorii, którą nabyłam w ciągu zeszłego tygodnia. 🤣
Zainteresowanym polecam blog mamalesswaste.com i ten poradnik: https://wieluszki.pl/tania-wyprawka-dla-noworodka-pieluszki-wielorazowe/, w którym znajdziecie odnośniki do grup na fb (to dopiero skarbnica wiedzy).
-
Co do spierania pieluch - tu na razie za dużo nie napiszę, mignęły mi nazwy różnych środków do zapierania uporczywych plam i takich do prania normalnie w pralce, ale nie robiłam jeszcze zbyt dokładnego researchu. Na pewno jakoś się da, skoro tyle osób w to idzie, a i można odkupić używane wkłady/tetrę bez plam. Jedyny patent jaki wyczytałam to, że na zabarwienia na tetrze pomaga suszenie na słońcu - plamy ponoć się wybielają od promieni uv.
Ja idę w tetrę/osobne wkłady chłonne właśnie głównie dlatego, że można je suszyć w suszarce. Otulacze pulowe i wełna raczej muszą dosychać same, ale te otulacze są na tyle cieniutkie, że myślę, że trwa to max kilka godzin.Babulka lubi tę wiadomość
-
Dzięki Akataa 🙂 Ale dalej nie wiem jak spłukać to nad toaletą 🙈
Czytam że tej babce dziecko zaczęło noce przesypiac w wieku 6 tygodni 🤯 Czyli tak jak podejrzewałam, to nie jest moja rzeczywistość 😆2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Babulka wrote:Dzięki Akataa 🙂 Ale dalej nie wiem jak spłukać to nad toaletą 🙈
Czytam że tej babce dziecko zaczęło noce przesypiac w wieku 6 tygodni 🤯 Czyli tak jak podejrzewałam, to nie jest moja rzeczywistość 😆
A może Cię jeszcze druga córa zaskoczy i nie będzie takim highneedem jak przewidujesz. 😄
Ja też się obawiam jak to w nocy ogarnąć i być może najpierw wielorazówki będę tylko na dzień zakładać, a na noc i wyjścia jednorazowe. No ale na razie to wróżenie z fusów, jak nie będę ogarniać kompletnie macierzyńśkiej rzeczywistości, to w pierwszej kolejności porzucam pieluchy wielorazowe. 😅
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 września 2022, 10:46
-
O to nie dla mnie 😱
Sporo majsterkowania przy tym, ja jednak mam trochę na głowie i chyba zwyczajnie czasu mi braknie, a już najgorzej wyjechać gdzieś na weekend, do rodziny, znajomych, albo na wakacje gdzie nie ma się dostępu do pralki i wracam z tymi brudnymi pieluchami ? Oł noł. Zostanę przy segregowaniu śmieci, ale trzymam kciuki i podziwiam pomysłkurczak lubi tę wiadomość
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Akataa wrote:No ja też nie do końca wiem na ile to w praktyce się uda, ale może wiaderko/miska do wanny nad tym spłukać i zawartość wiadra/miski wylać do toalety? Czytałam też na jednej z grup, że kup mlecznych to w ogóle nie spłukują i w tych 60*C w pralce wszystko się rozpuszcza. 😅 Ja bym chyba raczej miała tutaj wątpliwości jak pralka to zniesie, ale nie wiem, jak się dowiem jak już zacznę pieluchować, to dam znać jaki system na kupy działa nam najlepiej. 😅
A może Cię jeszcze druga córa zaskoczy i nie będzie takim highneedem jak przewidujesz. 😄
Ja też się obawiam jak to w nocy ogarnąć i być może najpierw wielorazówki będę tylko na dzień zakładać, a na noc i wyjścia jednorazowe. No ale na razie to wróżenie z fusów, jak nie będę ogarniać kompletnie macierzyńśkiej rzeczywistości, to w pierwszej kolejności porzucam pieluchy wielorazowe. 😅
No ale np mojej sasiadki dziecko się budzilo tylko 4x na karmienie i nie robilo kupy przez noc a ona karmila na spiocha i odkladala to tez inaczej.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
Wiadomo, każde dziecko jest inne, jedne mniej, inne bardziej wymagające, dlatego też nie fiksuję się jakoś bardzo na tych pieluchach wielorazowych i nie zarzekam, że ja to będę taką super ogarniającą eko-matką, bo zdaję sobie sprawę, jak ciężkie może być macierzyństwo i że może być tak, że nawet jednej tetry mu nie założę. Ale zostawiam sobie tą furtkę otwartą póki co, coś tam się edukuje w temacie, żeby móc spróbować, gdy się okaże, że mam dość lajtowy egzemplarz niemowlaka i się jakoś odnajduję w nowej rzeczywistości. Na szczęście mam tu jeszcze wsparcie męża i sama jego chęć, by nauczyć się składać tetrę działa na mnie motywująco. 😁 Zobaczymy co będzie, jak przyjdzie do spierania kupy. 🤭
Doskonale rozumiem, że to nie dla każdego, dlatego też nie namawiam, ani nie oceniam. Fajnie, że mamy dziś taki wybór i dostęp do wiedzy i każdy może wybrać to, co mu odpowiada i najbardziej sprawdza się w jego sytuacji.
Jeszcze w temacie wyprawki - w jakie rozmiary się zaopatrujecie? 52 w ogóle się opłaca kupować? Myślałam, żeby skupić się na większych i ewnetualnie kilka sztuk 52, jak się urodzi okruszek, to się na szybko coś dokupi. 🤔