X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oddałam te spodnie lidowe i za tą samą cenę kupiłam nowe z hm mama na vinted i różnica w jakości jest nieporównywalna. I przyszła mi ta kurtka ciążowa, też z vinted, firma Bellybutton, super jest, potem się wypina wstawkę ba brzuch i jest normalna kurtka 🙂 Także jakby co to polecam :)

No i wzięłam się i zapisałam na szkołę rodzenia na nfz i od razu patronaż tej położnej, z poprzedniej którą mi przydzielili losowo nie byłam zbyt zadowolona. Okazało się, że w zasadzie po sąsiedzku mam polecaną babeczkę i w ramach wizyt ciazowych mamy pełnowymiarową szkołę rodzenia razem z opieką nad noworodkiem, karmieniem, podnoszeniem, pierwszą pomocą i tymi wszystkimi rzeczami :)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, dobrze rozumiem, że położną ogarnęłaś z tej szkoły rodzenia? Kompletnie zielona jestem w tym temacie i nie wiem jak się za to zabrać, a chyba powoli trzeba już coś działać.

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka na kiedy Ci wyznaczyli szkole rodzenia, od kiedy zaczynasz?
    A ta położna to jest to samo co po porodzie te 6 wizyt w domu??

age.png
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, ona ma taką zasadę, że bierze na patronaż tylko te mamy, które miała na szkole rodzenia (wszystko w ramach nfz). Ogólnie słyszałam, że te bardziej rozchwytywane położne mają większe obłożenie i warto nie czekać do ostatniej chwili. Nfz chyba opieke położnej gwarantuje od 21tc. Ale sama z siebie to zadzwoni chyba dopiero jak się dziecko urodzi.
    Ja szukałam poleceń na miejskiej grupie mamowej, aczkolwiek tą moją z 1 ciazyt też ktoś polecał, bo miła była. No miła ale jak były problemy to ich nie rozwiązała a ja się męczyłam. Także trzeba też brać poprawkę czy poleca ktoś kto miał jakiś kłopot czy tylko ocenia czy "fajna".

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Babulka na kiedy Ci wyznaczyli szkole rodzenia, od kiedy zaczynasz?
    A ta położna to jest to samo co po porodzie te 6 wizyt w domu??
    Po 21tc będę miała zajęcia. Mi się nie pali, może być i w 25 tc ;)
    To jest ta sama usługa ale chyba położną można zmieniać.
    Jeśli nic nie zmieniny to mamy tą, którą mamy zadeklarowaną w swoim POZ. To ta do mnie ani razu nie zadzwoniła, bo nawet nie dostali info że jestem w ciąży. Zadzwonila ta z POZ gdzie dziecko zapisalam (bo trzeba w szpitalu już wybrac przychodnię dla dziecka).
    Niby byla ICDL ale z karmieniem mi nie pomogła i jak się potem doksztalcilam to straszne glupoty opowiadała :/ Także widać same dyplomy to jeszcze nie gwarancja.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przejdę się rano do przychodni pod blokiem i spytam kogo to wybrałam na chybił trafił zapisując się 6 lat temu tam😁 pewnie już tą położna tam nie pracuje więc może będę mogła wybrać jakaś inną

u5cvp2.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Przejdę się rano do przychodni pod blokiem i spytam kogo to wybrałam na chybił trafił zapisując się 6 lat temu tam😁 pewnie już tą położna tam nie pracuje więc może będę mogła wybrać jakaś inną
    U mnie z POZ położna była jeden raz, stwierdziła „ o radzi sobie Pani” i tyle ja widzieli 😂

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja musiałam wybrać tą położną do której zapisałam się na szkołę rodzenia. Moja z POZ powiedziała że nie prowadzi żadnej szkoły i planuje jakieś indywidualne spotkania, ale tak czy siak chciałam z mężem na szkołę rodzenia chodzić.

Byłam na wizycie u lekarza z NFZ i mam zagwostke. Z dzidzia ok, kręciło się niesamowicie, więc nie określił płci. Ale jutro mam połówkowe u swojej prywatnej ginekolog. Ale mój prowadzący poleca swojego kolegę do połówkowych, przy pierwszych prenatalnych powiedziałam że nie było terminów (co było w sumie prawdą) ale teraz i tak chcę kontynuować u swojej, jutro już mam wizytę, ale nie wiem co na następnej powiedzieć temu prowadzącemu. Udać że nie robiłam połówkowych bo nie mam kasy czy co innego wymyślić. Macie jakieś rady i pomysły? 😅 Wiem, że to trochę głupie, ale wolałabym żeby nie był oburzony i nieprzyjemny.

Luźne starania od 12.2019
    Metformina ,Letrox, pueria uno, i 🐧
    Grudzień '21 10+5tc/8tc Gosia 💔

25.05.22 ⏸️ 271mlU/ml 13dpo, 666mlU/ml 15dpo
    age.png
  • Moniek330 Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jutro zaczynam swoją szkołę rodzenia w ramach NFZ z położnymi, tyle że akurat tam się chodzi bez osób towarzyszących. Ale taką wspólną już też nam załatwiłam od listopada także będę ogarniętą mamą 😂

Jutro też mam wizytę u ginekologa, oby wszystko było dobrze 🙏

Babulka lubi tę wiadomość

Starania od 01.2020
    🔸Czynnik męski ➡koncentracja: 1-3mln, DFI: 33% ➡od 17.04.22 Clostilbegyt+Pentohexal ➡30.06 JEST POPRAWA! Koncentracja: 35mln, w całości 112mln, DFI: 18%

💉7.10.21 punkcja, 0❄️
    💉29.12.21 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    💔21.02 Transfer 4AA
    💉5.04.22 punkcja, 3❄️❄️❄️, po PGT-A 1❄️
    ⬇️
    Naturalny cud! 06.2022 💕
    10.06 29dc beta 139,80, 32dc 775,70, 34dc 1858,80
    2.07 jest serduszko 💗
    NIFTY ok ☺️ Dziewczynka ❤️
    12w6d Prenatalne - FHR 155/min, CRL 7,2cm
    21w1d Połówkowe - FHR 148/min, 407g
    29w3d Prenatalne - FHR 132/min, 1567g
    39w1d 11.02.2023 jest na świecie ❤️

Czeka na nas ❄️
    age.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza wrote:
    Ja musiałam wybrać tą położną do której zapisałam się na szkołę rodzenia. Moja z POZ powiedziała że nie prowadzi żadnej szkoły i planuje jakieś indywidualne spotkania, ale tak czy siak chciałam z mężem na szkołę rodzenia chodzić.

Byłam na wizycie u lekarza z NFZ i mam zagwostke. Z dzidzia ok, kręciło się niesamowicie, więc nie określił płci. Ale jutro mam połówkowe u swojej prywatnej ginekolog. Ale mój prowadzący poleca swojego kolegę do połówkowych, przy pierwszych prenatalnych powiedziałam że nie było terminów (co było w sumie prawdą) ale teraz i tak chcę kontynuować u swojej, jutro już mam wizytę, ale nie wiem co na następnej powiedzieć temu prowadzącemu. Udać że nie robiłam połówkowych bo nie mam kasy czy co innego wymyślić. Macie jakieś rady i pomysły? 😅 Wiem, że to trochę głupie, ale wolałabym żeby nie był oburzony i nieprzyjemny.
    Może po prostu powiedz, że robiłaś jednak gdzie indziej?
    Mi lekarz też poleca specjalistów ale zawsze zastrzega, że jeśli mam swojego upatrzonego to oczywiście iść tam, żeby nie było właśnie takich kwasów.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Babulka Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Calanthea wrote:
    U mnie z POZ położna była jeden raz, stwierdziła „ o radzi sobie Pani” i tyle ja widzieli 😂
    A kasę wzięła 😅

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrób u obu i porównaj wyniki 😁

u5cvp2.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olencja, jakoś nie czuję potrzeby wydawania 400zl dodatkowo, żeby mieć podkładkę dla lekarza z NFZ 😅 tym bardziej ze swojej ufam. Po prostu powiem, że wolę już u jednego lekarza kontynuować takie badania, a nie mieć kilku różnych. Trzeba być dorosłym 😂

Babulka lubi tę wiadomość

age.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza to chodzisz do dwóch lekarzy na wizyty, pani ginekolog prywatnie i Pan ginekolog na NFZ, bo nie rozumiem...I kto jest tym prowadzącym?

age.png
    age.png
  • Pomarańcza Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Prowadzącym jest na NFZ, prenatalne robię prywatnie, mój na NFZ nie robi (prywatnie też nie, nie ma certyfikatu). Także mam jednego prowadzącego, a drugi lekarz robi prenatalne.

age.png
  • Calanthea Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pomarańcza wrote:
    Prowadzącym jest na NFZ, prenatalne robię prywatnie, mój na NFZ nie robi (prywatnie też nie, nie ma certyfikatu). Także mam jednego prowadzącego, a drugi lekarz robi prenatalne.
    A to ja tez tak mam, ale nie stanowi to dla mojego lekarza jakiegoś problemu. Właśnie dzisiaj się umawiałam na połówkowe i zastanawiałam czy iść do tego samego lekarza czy jednak innego i zdecydowałam się na kogoś innego. Ma bardzo dobre opinie, a podobno nie robi to żadnej różnicy, wątpię żeby ten lekarz mnie pamiętał ;)

Córcia 2012 ❤️
    Synek 2023 💙
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja odwrotnie, chodzę prywatnie a prenatalne na nfz ;)

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka, ja mam tak samo jak Ty. Choć finansowo lepiej pewnie się wychodzi na odwrót..
    Czy macie już na oku jakieś wózki, coś przeglądacie? Pamiętam że na koniec roku chyba są spore wyprzedaże, tak było przy Corce, więc warto juz teraz jakieś modele sobie pooglądać.

age.png
    age.png
  • mari Koleżanka

Wysłany: 13 września 2022, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,
    co do wózków to oglądam, oglądam ale nie mam wybranego modelu.
    Dzisiaj mam mega słaby dzień, śpię co chwile i wieczorem poszłam na spacer i jak wróciłam to mam mega twardy brzuch i spory ból w okolicach pochwy, odbytu. No nie będzie spokoju w ten ciąży… Od dwóch tygodni mam zaleconą spasmoline na skórcze, ale nie działa za bardzo :( Pociesza mnie tylko, że jak się położyłam to mała wierzga jak szalona. Jeszcze trzy tygodnie w pracy i idę na l4, bo już mi coraz gorzej :(

fa4d8902b1.png
    Czekamy na dziewczynkę 💕
    1 🤰
    03.06.22 ⏸️
    17.06.22 - 5,1 mm <3
    24.06.22- 7,5 mm
    21.07.22- 49 mm

• olencja Autorytet

Wysłany: 13 września 2022, 23:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mari może masz pospinane mięśnie dna miednicy i pasowaloby wybrać się do rehabitantki urogi ekologicznej?

u5cvp2.png
‹‹ 106 107 108 109 110 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta wegetariańska i dieta wegańska w ciąży i podczas laktacji

Czy dieta wegetariańska i wegańska w ciąży oraz podczas laktacji to dobry pomysł? Na co należy zwrócić uwagę nie jedząc w tym okresie mięsa lub żadnych produktów pochodzenia zwięrzęcego? Czy jest to bezpieczne dla ciąży i rozwoju płodu, a potem niemowlęcia? Przeczytaj jak powinna wyglądać dieta mamy karmiącej i czy spożywane przez nią pokarmy mogą wpływać na dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ