X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE Mamusie 2023
Odpowiedz

LUTOWE Mamusie 2023

Oceń ten wątek:
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a dlaczego bada się ferrytyne a nie samo żelazo?? I ile muszę pobrać te tabsy żebym mogła juz zbadać?

age.png
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Dziewczyny a dlaczego bada się ferrytyne a nie samo żelazo?? I ile muszę pobrać te tabsy żebym mogła juz zbadać?
    Bo badanie żelaza to pokaże tylko ile masz go w danej chwili,jak bierzesz suole to jest średnio miarodajne. Ferrytyna to magazyn żelaza,obrazuje ile masz zapasu
    U mnie trzy miesiące suplementacji 65mg codziennie wywaliło ferrytyne grubo ponad normę. No ale włosy przestały wreszcie wtedy wypadać, więc jakiś plus był. No i tak jak pisałam, hemoglobina mi przez to nie wzrosła wcale.

Sory piping rock mam nie z puritans to żelazo. Ono ma dużą dawkę, zazwyczaj bywają mniejsze ok 30-40mg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 09:15

Babulka, Ariane lubią tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    Ferrytyne mam w pierwszej połowie normy. W momencie gdy zaczynam brać żelazo wywala mi ją ponad normę. Hebiglobine zawsze miałam ok 12, teraz spadła do 10. Ze względu na moje zagrożenie stanem przedrzucawkoym suplementacja żelazem jest nim zdaniem niebezpieczna z tego względu że udowodniono że zwiększa ono ryzyko rzucawki. Także teges muszę to przemyśleć.
    Rozumiem. Mi mówił gin wczoraj, że tak koło 10 to jest dolna granica (ja mam jeszcze ponad 12 i ferrytyne 33 ale leci mi ona sukcesywnie bo mialam 90 na początku ciąży - a u nas zjadanie żelaza się dopiero zacznie 😬). Tylko, że u mnie inne parametry morfologii są rozjechane, za duże czerwone krwinki itd czyli tak jakby zaczęło się coś dziać.
    Jeśli u Ciebie jest tak, że to zwiększa Ci ryzyko preeklampsji to już na pewno poszłabym do hematologa. Bo anemia też jest niebezpieczna, dla Ciebie mniej a bardziej dla dziecka. Poza powikłaniami rozwojowymi jeszcze jest ten czynnik, że ono z zapasów żelaza zgromadzonych w ciąży będzie czerpać jeszcze przez prawie pierwszy rok życia zanim cokolwiek zacznie wchłaniać z diety (jak nie dłużej). A anemia u niemowlaków to też jest mega problem ze wszystkim, od rozwoju przez sen po jedzenie itd. Oczywiście u dziecka można a nawet trzeba suplementowac żelazo jeśli jest jakakolwiek anemia.
    Niestety pediatrzy często wmawiają rodzicom, że wystarczy rozszerzyć wcześniej dietę (zgroza) dawać mięso mięso mięso i żelazo się podniesie. A to guzik prawda bo po pierwsze dziecko z anemią nie chce jeść, więc to rozszerzanie diety to jest koszmar, jeszcze wzmocniony tym, że matka ma mega ciśnienie, żeby dziecko zjadło (bo lekarz kazał, bo anemia, bo nie przybiera), dziecko nie chce jeść (a nawet jak zje to co ono pozyska z papki czy kawałka brokuła), robi się presja i "niejadek" na następne X lat gotowy :(
    Ja sama to przeszłam z córką (chociaż ona miała zasoby z ciąży duże) ale miałam to szczęście, że trafiłam na materiały i pediatrę prywatną, która mnie wyprowadziła z tej chorej ścieżki zanim na nią dobrze weszłam.
    Także olencja walcz, zeby tej anemii nie było, jakkolwiek to będzie czy lekami czy dietą 🤞

Ja w 1 ciąży miałam sorbifer najpierw, jego jedyny skutek dla mnie to były zaparcia 🤣 nic się nie wchlanialo.
    To dostalam kroplowki. Bałam się bardzo ale to nas uratowało, bo nie wiem jak bym skończyła z moją sensorycznie wrazliwą córką i jedzeniem jakby jeszcze od urodzenia nie miała zapasów 🥺 Pewnie do dziś by była na flipsach i suchym makaronie.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś z boku pleców i bioder nie spałam w nocy plus ten stres dotyczący cesarki...kurde bije się jak cholera kolejnej operacji,kolejnych zrostów,a najbardziej powikłań typu utrata krwi i przetaczanie. Czy któraś z Was orientuje się czy można w przypadku przetaczania wziąć ze sobą w razie czego osobę która mi tej krwi użyczy?

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka to niezła gehennę przeszłaś... Moja mam też miała anemię w ciąży ale jakoś chyba dała radę,wiem że miała zastrzyki. Nie wiem czy to na mnie w jakiś sposób się odbiło bo chyba kiedyś tak wszystkiego nie badali. Będę próbować w diecie jeść więcej żelaza,włączę Wit c skoro i tak sezon przeziębień się zaczyna no o dwa razy w tyg zjem tabletkę...jak pomiesiacu hemoglobina nie wzrośnie to pójdę do hematologa.

Babulka lubi tę wiadomość

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olencja wrote:
    A co najlepsze jak miałam Ferrytyne ponad normę to hemo nadal była 12 😁
    To ja nie znam się na tym dlaczego tak jest ale wydaje mi się, że u mnie też ferryryna byla w kosmosie a hemo jakas taka właśnie normalna. Ale to chyba dobrze? Bo to jakby sam zapas i szpik sobie sam pobiera do krwi tyle co trzeba, tak to rozumiem.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Babulka wrote:
    To ja nie znam się na tym dlaczego tak jest ale wydaje mi się, że u mnie też ferryryna byla w kosmosie a hemo jakas taka właśnie normalna. Ale to chyba dobrze? Bo to jakby sam zapas i szpik sobie sam pobiera do krwi tyle co trzeba, tak to rozumiem.
    Może to cecha osobnicza że hemo jest na jakimś poziomie max? No tak to sobie tłumacze,skoro zarlam zelazo na kilogramy a ona wciąż się utrzymywała tak samo.

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sansivieria wrote:
    Babulka, Olencja to super ze mialyscie spokojne pozytywne wizyty, bez niepokojów i niepewnosci. U mnie też na szczęście. Faktycznie był spokojny, dal się pooglądać, waga oceniona na około 380g.
    Mam zdjęcie 3d, postaram się wstawić.
    Lekarz włączył mi żelazo (dal mi jakies reklamowe ferisan pregna) przez ten spadek hemoglobiny. No i zlecił krzywa cukrową w ciągu 2-3 tyg do wykonania i ferrytyne do kontroli.
    Sansa w razie co możemy iść telepatycznie razem na krzywą ;) tylko ja planuję ja robić jak najpóźniej przed kolejna wizyta czyli gdzieś w okolicy 25.10.
    Raz w życiu miałam robiona i się stresuję że znów mi krew nie będzie leciała po tym ulepku 😁

u5cvp2.png
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli ferrytyna rosła tzn że jakby wchlanialo się to zelazo 🤔 bo czasem sie totalnie nie wchlania z tabsow to wtedy ani jedno ani drugie nie urosnie. Nie wiem ten metabolizm zelaza jest skomplikowany 😅 Jutro idę do hematologa to zobaczymy co mi powie.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wiem że to skomplikowane i jeszcze nie zrobilam z tego doktoratu 🤣 ale pewnie życie mnie zmusi do zgłębienia tematu

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gemma jak tam Twój mocz?kiedy ta wizyta?

u5cvp2.png
  • Sansivieria Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Te moje nowe tabsy ferisan pregna mają 30mg żelaza. Ale przyznam się ze ferrytyny nigdy nie badałam, nawet w poprzedniej ciąży nie kojarzę.
    Olencja możemy się zgrać z krzywa bo tez będę przed samą następną wizytą robić, a mam ją 24 paź. Trzeba ewentualnie dzień- dwa zrobić zapasu gdyby nie chciało lecieć, albo wręcz wyleciało co nie trzeba..
    Babulka nie zdawaalm sobie sprawy że z hemoglobina takie poważne powikłania i długie konsekwencje mogą być dla dziecka, dzięki!

age.png
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To musisz robić przed likendem w takim razie. Ja mam wizytę 28 dopiero więc chyba nie będę tak wcześnie robić badan :/

u5cvp2.png
  • Akataa Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam wyniki wczorajsze i też mi trochę hemoglobina spadła - obecnie 12,7, na początku ciąży było 14,1. Jest się czym martwić?
    W dodatku w moczu wykryto kryształy szczawianu wapnia. W sierpniu ich nie było. 😔
    I się jeszcze na dobicie zważyłam i nie wiem jak to możliwe, ale w 1,5 tyg przybrałam 2,5 kg. 😱 Łącznie już 7. 😕 Nie jem jakoś więcej niż przed ciążą, no ale ruchu mam dużo mniej, więc przypuszczam, że dlatego tak przybieram, no ale 2,5 kg w takim czasie to jest nieprawdopodobne. Dziś wizyta i już się stresuję, że się będę z tego spowiadać. Zawsze mnie kosztowało dużo wysiłku by utrzymać wagę na przyzwoitym poziomie, więc teraz jestem załamana. 😔

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa niestety nie zawsze mamy wpływ na przyrosty w ciąży. Po prostu tyjemy, puchniemy, dostajemy celulitu. Ważne to jeść zdrowo i różnorodnie i jak można to trochę pospacerowac ale to dla zdrowia i krazenia a nie dla figury. Jeszcze będzie czas na szczupłą sylwetkę, ale to nie w tym roku 😉😘

Akataa lubi tę wiadomość

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Akataa Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja wiem, że to nie czas się wagą przejmować (jeśli nie wynika to z jakichś zdrowotnych problemów), no ale jednak trochę to boli. I niepokoi, że tak szybko. 😔

🩵 12.02.23, 41t0d - 2940g, 53 cm
    age.png
    💔 26.11.21 - 8t3d - 👼(poronienie samoistne)
  • Babulka Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możliwe, że nie będziesz tak liniowo przybierać. Zwykle to jest tak raz szybciej raz wolniej. U mnie między wizytami raz 2kg raz poniżej 1kg.

2019 💝👶💖
    2021 💔
    2022 💔💔
    2023 💝👶💖

• Sansivieria Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie też między wizytami jak narazie 2kg a że bylam na początku 2kg do tyłu to teraz mam 4kg na plusie. Ale na pewno się rozpędzę, obstawiam że to juz się zacznie. Apetyt mam wilczy, mogłabym ciągle coś jeść..🙄 mały tez zacznie przybierać wiec waga skoczy!!😖

age.png
    age.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akataa wrote:
    No ja wiem, że to nie czas się wagą przejmować (jeśli nie wynika to z jakichś zdrowotnych problemów), no ale jednak trochę to boli. I niepokoi, że tak szybko. 😔
    Ja też się wczoraj trochę przejęłam że w miesiąc kolejne 3 kg urosłam :( nie mam apetytu zupełnie a ryje. I podobnie jak Ty,całe życie problem z utrzymaniem jako takiej figury,zawsze ogrom wysiłku w to wkładałam i dużo się ruszałam. Odkąd kręgosłup mi padł,czyli w czerwcu nie ruszam się nawet 1/4 tyle co wcześniej i efekty są opłakane. Jeść muszę a nie mogę. Dramat. Mam nadzieję że za.miesoac nie będzie kolejnego przyrostu bo pani dr powiedziała że czasy kiedy w ciąży tylo się 20-30kg już minęły. Tylko co ja mam na to poradzić?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 września 2022, 12:41

u5cvp2.png
  • olencja Autorytet

Wysłany: 28 września 2022, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Akata,nie wąż się zbyt często. Ja się ważę tylko przed wizytą. Skoki wagi w ciągu tygodnia potrafią być spore więc ew. Dwa trzy dni codziennie przed wizytą i średnia z tego wyciągnięta do karty.

u5cvp2.png
‹‹ 143 144 145 146 147 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ