LUTOWE Mamusie 2023
-
WIADOMOŚĆ
-
kurczak wrote:Calanthea nie ściągaj tych złych myśli 💔 Ja i tak mam jakiś ogromny dystans i nie wiem, pokorę, bo zdaję sobie sprawę, że po urodzeniu może okazać się inaczej. Ale...to, co dobre wzięłam od mojej mamy to pozytywne myślenie z taką mocą do działania "w razie w". Za to moja teściowa jest nastawiona do życia bardzo negatywnie, czarnowidz. To jest aż toksyczne.
Trzymam kciuki za Ciebie i Twoją fasolę!
Dzisiaj sobie posłuchałam jeszcze jakichś podcastow, śmieje się przygotowujących do macierzyństwa. Ale dzisiaj bardziej o relacji z rodzicami i teściami, bo wiem, że to będzie dla mnie wyzwanie, mimo, albo zwłaszcza dlatego, że ich kocham Wiele z Was ma już dzieci. Możecie liczyć na pomoc rodziców? Jak układają się Wasze relacje przy wychowaniu Waszych dzieci?
Jeżeli chodzi o pomoc to u nas w miarę możliwości. Mieszkamy sami i w dużej odległości od bliskich, wiec jesteśmy zdani na siebie. Nie martwi mnie to jednak widzę duże plusy. Nie ma różnych „modeli wychowawczych”. Córka to z naszym zdaniem liczy się najbardziej. Nie ma ingerowania w zasady, które wprowadzamy. Są tez wady oczywiście. Ja szybko wróciłam do pracy i w razie choroby był problem. W pewnym momencie częściej byłam na l4 niż w pracy. Wyjście na „randkę” musi być odpowiednio wcześniej zaplanowane, żeby znaleźć kogoś do opieki. Zakupy na które nie chciałam brać niemowlaka tez czasami robiłam późnym wieczorem jak mąż wrócił z pracy. No i brak czasu dla siebie- przynajmniej na początku. Teraz jestem już w nieco lepszej sytuacji, bo w domu mam prawie nastolatkę, która nie dość, ze zostanie sama to na pewno dużo przy dzidziusiu nam pomoże.Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
My mieszkamy z teściami. Długo zwlekałam z decyzją o dziecku właśnie przez nich. Teściowa, która lubi się wtrącać i teść który na swoje wnuczki głównie krzyczy. Od ponad miesiąca wie o ciąży, a nic nie powiedział na ten temat. A codziennie jeżdżę z nim do pracy.
-
Babulka wrote:Ja niestety nie mogę liczyć na niczyją pomoc, dopiero teraz jak dziecko ma 3 lata to teściowa albo rodzice zostanąz nią raz na miesiąc na dwie godziny jak muszę iść do lekarza gdzie nie da się wejść z dzieckiem. Powiem szczerze bardzo ciężko tak jest.
Ale również z tego tytułu nie akceptuję ani pół uwagi na temat wychowania ani żadnego narzucania swojego zdania. Kto nie wychowuje ten nie ma opinii
Ja również nie mam żadnej pomocy - rodzice i teściowie prawie 600 km od nas. Widzimy się dwa razy w roku i wystarczy 🙈😅 nie wiem, jak to ogarniemy z dwójką dzieciaków, ale przecież jest wiele takich rodzin, które dają radę. Także no 😜
My jutro wracamy z urlopu, przed wyjazdem gin zrobił mi posiew z pochwy i wyszła jakaś bakteria...🙄 Także jutro mam znów wizytę i pewnie będzie antybiotyk. Bleh.Córeczka 18.01.2023
Syn 2019
-
Mam tak samo co do wczesnej pobudki na siku. Budzę się bo pełny pęcherz nie daje mi spać, aż boli. I jak zrobię siku to jeszcze na godzinkę coś dospie. Ale wieczorami spokojnie wytrzymuje do 23.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2022, 20:19
-
Przyłączam się do Was z kiepskim snem. Budzę się w nocy i turlam po łóżku szukając odpowiedniej pozycji.
Co do pomocy to długo jej nie miałam ze strony dziadków. Dopiero jak syn miał już około 3 lata to wprost powiedziałam teściowej, że potrzebujemy jej pomocy i od tamtej pory jest prawie zawsze na nasze zawołanie. Przypuszczam, że wcześniej trochę się "bała" czy da sobie radę z naszym synem. Koniec końców najważniejsze, że teraz pomaga. Co prawda zaczęłam jej trochę unikać bo mam wrażenie, że jej zdaniem wszystko źle robię w ciąży i narażam dziecko.kurczak lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny jako, ze „trochę” wypadłam z rynku dzieciowego powiedzcie mi jakie foteliki są najlepsze. Czy z baza isofix jedynie ? Często zmieniam auto i zastanawiam się czy w takim wypadku ma to sens. Czy są jakieś godne zaufania bez bazy ?Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Calanthea no to podziwiam bardzo. Ale jak macie już samodzielną córkę i pomocną to zawsze wsparcie 💝
Wiewioora no właśnie najgorzej chyba właśnie jak się z teściami mieszka. Wytrwałości zatem i cierpliwości. Ale chyba najważniejsze, żeby z partnerem mieć jeden front 🤔
Olencja tez mam ten zespół! Strasznie wiercę nogami. Dziś już teochę lepiej, ale od niedzieli była lipa... Staram się o tym nie myśleć to jakoś idzie...
Maija mi wyszły bakterie w moczu i trochę podwyższone PH. Też dostałam antybiotyk. Jeszcze 2 dni 🙄
Stokrota - no właśnie, dlaczego inni dają sobie przyzwolenie do oceniania innych. 😔 Ale w zasadzie dobrze, że możecie mimo wszystko, już teraz liczyć nw pomoc.
Calanthea co do fotelika to my mamy 2 auta, oba z isofixem i na pewno weźmiemy model z bazą właśnie. Sporo znajomych czy rodzina z dziećmi doradza nam, że to wygodniejsze. Na pewno są też foteliki bezpieczne bez isofix, chyba kluczowe są te atesty ADAC chyba tak to się pisało. No i jak tak oglądałam jutuby to jednak sugerują jechać danym autem do sklepu i poprosić o doradztwo specjalistę 🤔
-
kurczak wrote:Calanthea co do fotelika to my mamy 2 auta, oba z isofixem i na pewno weźmiemy model z bazą właśnie. Sporo znajomych czy rodzina z dziećmi doradza nam, że to wygodniejsze. Na pewno są też foteliki bezpieczne bez isofix, chyba kluczowe są te atesty ADAC chyba tak to się pisało. No i jak tak oglądałam jutuby to jednak sugerują jechać danym autem do sklepu i poprosić o doradztwo specjalistę 🤔
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Kurde nie wiem czy dwie 🤭 Logika by podpowiadała, że tak. Chyba że przełożenie jest proste? Choć już chyba dużo dłuższe, niż jedynie wpięcie w bazę? Przy fotelikach dla takich maluchów to widziałam, że montuje się jeszcze nogę do stabilizacji. Natomiast jak montowałam fotelik bratanicy, 3 letniej u siebie to faktycznie banał 🤯
Dziewczyny mają maluchy to nam tu podpowiedzą coś może -
Kasia przez pierwsze 9-10 miesięcy jeździła w foteliku maxi cosi zapinanym tylko na pasy. Jak teraz o tym myślę to nie było to zbyt bezpieczne...Ale wygodne dla mnie bo brałam Ją albo obok siebie na przód albo jak nie byłam kierowcą to na tył, gdzie się chciało i gdzie była możliwość. Po tym pierwszym foteliku, nazywanym nosidłem, łupiną, teraz mamy z bazą obrotowy z britax romer i jestem z niego mega zadowolona, ale ta stałość miejsca nam już teraz nie przeszkadza bo Kasia jeździ z tyłu czy to sama czy z kimkolwiek. Niemowlaczka jednak musialam mieć bliżej siebie.
kurczak lubi tę wiadomość
-
Calanthea wrote:No właśnie, ale to wygodne przepinać ta bazę, czy wtedy kupuje się dwie ? Ten montaż jest jakiś skomplikowany ?
Ja nie mam z przodu isofixa, więc dziecko zawsze jeździ z tyłu. Poza tym pewnie nie pamiętałabym o włączaniu i wyłączeniu poduszki powietrznej przy zmienianiu miejsca, szczególnie jak sie gdzieś jedzie w pospiechu, dziecko placze albo deszcz pada itd. 😉 Także u mnie nie ma możliwości przewozić maluchów z przodu, więc baza totalnie wygrywała.2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Trudne tematy, w dodatku czytam, ze nie każda baza pasuje pod każdy samochód - czyli musiałabym znaleźć fotelik dobrze dopasowany do naszych aut, ciekawe czy tak się da. Znalazłam jeden, który jest regulowany i będzie pasował do każdego auta z britaxa, ale jest ciężki.
Córcia 2012 ❤️
Synek 2023 💙
-
Babulka wrote:Tak, dla mnie to jest masakra. Skomplikowany może nie ale nie chciałabym się z tym szarpać częściej niż to konieczne. Co zrobić to zależy od finansów, czy możesz sobie pozwolić na dwie bazy. Wtedy wpiecie i wypiecie tego fotelika to jest jeden klik. Ale jak czytałam testy adac 3 lata temu to te same foteliki bez bazy mają bardzo podobne wyniki, tyle tylko, że warunkiem jest każdorazowe dobre zaciągnięcie pasa. A wiem, że wiele osób zapina te foteliki nieprawidłowo.
Ja nie mam z przodu isofixa, więc dziecko zawsze jeździ z tyłu. Poza tym pewnie nie pamiętałabym o włączaniu i wyłączeniu poduszki powietrznej przy zmienianiu miejsca, szczególnie jak sie gdzieś jedzie w pospiechu, dziecko placze albo deszcz pada itd. 😉 Także u mnie nie ma możliwości przewozić maluchów z przodu, więc baza totalnie wygrywała.
O proszę, foteliki bez bazy nie są wcale mniej bezpieczne? Dobrze wiedzieć, bo ja nic na ten temat nie czytałam, ale tak sobie umyśliłam, ze pewnie bez bazy to be i mąż nie będzie mógł wozić swoim autem kaszojadka, bo to niebezpieczne i koniec. Ja mam isofixa, wiec na pewno kupimy bazę, ale w samochodzie męża nie ma i bałam się jak to będzie jak będzie musiał dziecko gdzieś przewieźć. I tu wychodzi moja totalna niewiedza i to, ze nie mam żadnego małego dziecka w rodzinie jak teraz liczę, to najmłodsze ma jakieś 15 lat!
Koleżanka mi mówiła, ze w sklepie bobowozki i 8gwiazdek super dobierają foteliki do samochodów. Ona jak kupowała bazę to pan w bobowozkach wychodził na parking z kilkunastoma fotelikami, żeby idealnie dopasować. -
U mnie w bobowozkach nie kumali więcej, niż jest w pierwszym lepszym artykule na necie
Childrenofthesin - ale fotelik też się wpina na isofix. Jak samochód isofixa nie ma to automatycznie fotelik trzyma się tylko na pasach i wtedy rzeczywiście jest mniej bezpiecznie.
Najlepiej poczytać dokładnie punktacje adac dla danego modelu, one zwykle mają rozpiskę z bazą czy bez. Niektóre wypadają wręcz lepiej bez bazy z tego co pamiętam2019 💝👶💖
2021 💔
2022 💔💔
2023 💝👶💖
"Wszystkim głosić będę jak dobrotliwie obeszłaś się ze mną 💙" Nowenna Pompejańska -
Cioteczki jesteśmy po wizycie i badaniach prenatalnych. Wszystko w porządku, wszystko na miejscu! ❤️Mała wiercipiętka z tej naszej córeczki. 😂 Musieliśmy się nagimnastykować, żeby wszystko sprawdzić. Musiałam chodzić po gabinecie, żeby się odwróciła to jeszcze bardziej wtuliła się we mnie. 😅 Na wizycie nagrywaliśmy USG i widać na nim jak mała bawi się uszkiem - screen z filmiku aż zrobiłam. ❤️ Mega nas rozczuliła dzisiejsza wizyta. Mąż zachwycony, bo pierwszy raz wszedł do gabinetu. Już nie może się doczekać kolejnego razu.
Dzidziuś 13+6 🍼
Britax Romer Baby Safe isense - my ten fotelik będziemy oglądali. 😊Babulka, kurczak lubią tę wiadomość
👱♀️26
Dziewczynka w drodze 🍼🎀
⏸ 10.06.2022 r. 15dpo
10.06.2022 - beta: 32,24 mlU/ml
12.06.2022 - beta: 89,70 mlU/ml
17.06.2022 - beta: 1826,11 mlU/ml
22.06.2022 5t+1d pęcherzyk 11,1 mm
04.07.2022 1,12 cm człowieczka i bijące ❤
26.07.2022 - 3,50 cm dzidziusia, tętno 174 🥰
27.07.2022 wykonanie Nifty Pro - zdrowa dziewczynka
18.08.2022 badanie prenatalne 👍
Kolejna wizyta: 10.10.2022
II prenatalne
Femibion 2, Neoparin, Luteina, Aspargin -
Wg USG na ten moment wszystko wygląda ok. Napiórkowski jeszcze chce to skonsultować z genetykiem z IMiD. I ma dać znać jak mu się uda. Mówi że amnio w naszym przypadku to naprawdę wątpliwa procedura. Nasz marchewka nie chciała dziś pokazać profilu więc nadal nie wiem co z tym nosem.
Babulka, Sansivieria lubią tę wiadomość