X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutowe mamy 2024
Odpowiedz

Lutowe mamy 2024

Oceń ten wątek:
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak chodziłam do szkoły rodzenia. Właśnie tam dowiedziałam się odnośnie tych nakładek na sutki. I opinie różnych położnych na ich temat🙈. Ogólnie uważam, że było warto iść, bo jednak wiele się dowiedziałam, poznałam kilka położnych ze szpitala w którym będę rodzić i mam trochę więcej wiedzy teoretycznej odnośnie tego wszystkiego związanego z porodem. Jednak nadal jest strach czy dam radę... Być może bez szkoły rodzenia byłby większy, bo już całkowicie byłabym zielona.

• Werson Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sheelie, z tego co wiem niestety tylko przez internet. Ale uwierz mi że warto, bo ja mam troche tych ran i nic mi się nie paprze. I mam też butelkę do podmywania, używam za każdym razem jak skończę korzystać z toalety. Też pomaga.

Mała.mi jak ja daje radę to i ty też dasz!! Jest ciężko, uwierz mi że tak, ale instynktownie robisz wszystko bo jesteś mamą i ja sama czasami łapie się na tym „skąd ja to wiem” 😅

My już od wczoraj w domku. Miałam najgorsza noc 😪 nie spałam do 6, mała chyba brzuszek bolał, ciągle chciała cyca, płacz okropny. O 6 się poddałam i oddałam w ręce męża i poszłam spać na 4h. Zmieniliśmy butelkę na mleko taka antykolkowa i mała w końcu zasnęła… ja już od rana z laktatorem, śniadanie, kawa i teraz odpoczynek. Mąż właśnie poszedł zgłosić mała do przychodni a rejestrację narodzin złożyliśmy w USC przez neta — polecam nie trzeba latach po urzędach, a akt urodzenia wyślą pocztą

Mala.mi, Mira000 lubią tę wiadomość

age.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz to już nie mam wyboru😜 muszę jakoś urodzić 🙈. No trochę jest na początku tego załatwiania po urodzeniu. A szczepienia pierwsze kiedy się zaczynają?
    Jak Wasze samopoczucia? Ja to niby jestem śpiąca, a jak się położyłam to nie mogłam zasnąć. Trochę poleżałam, póki jeszcze mogę na spokojnie🤭

• Sheelie Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O dzięki , słyszałam p tej butelce do podmywania dużo pozytywnych opini , zamówię sobie dzisiaj może mi przyjdzie do czwartku a jak nie to mąż przywiezie do szpitala .

Oj podobno też jest tak że zmiana otoczenia przytłacza Maluszka i też może w pierwsza noc w naszym domku płakać.
    Niestety to jest macierzystwo ale gdy taki bobas później się do ciebie uśmiechnie, rękę do ciebie wyciągnie to jest takie wyjatkowe pewnie uczucie że nie do opisania 😃

Aniołek [*] 31.10.2021 - 9 tyd.

Synuś 40 tyd.+4 - czekamy na ciebie- luty 2024🤱
    💪Starania na nowo - od 2023
    🩺Diagnoza : PCOS ❗️
    💊Stymulacja:Luteina,CLO.
    🩸Suplementy: fertistim, omega , sanprobi super formuła.
    🥚Drożność jajowodów: oba drożne ✅️
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to już mam tyle scenariuszy w głowie... Wiem wiem, niepotrzebnie się nakręcam. I jak wymyśliłam przykładowo 100 różnych scenariuszy, to pewnie i tak nie będzie tak jak w żadnym z nich🙈🤭. Liczę na to, że trafię na dobry personel przy porodzie i pobycie w szpitalu. No ale zobaczymy jak będzie i jak dziecko będzie chciało współpracować 😜

• Sheelie Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nastawiam się na wszystko pozytywnie 😄 to jest klucz myślę do dobrego samopoczucia przed porodem. A jak będzie to tego nikt nie wie .😄

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To ja się nakręcam negatywnie 🙈 okropnie się przez to czuję 🙄 Każdej wizyty się wcześniej bałam, że wyjdzie coś niepokojącego. Bałam się przedwczesnego porodu. No ale już taka jestem 🤭

• Sheelie Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to tak ja też miałam że przed wizytą u ginekologa to się stresowałam czy wszystko jest wporzadku ale teraz jeśli chodzi o poród to się nie stresuje.. będzie co będzie byle mały był zdrowy.

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co Was zaskoczyło w ciąży?
    Mnie z pozytywnych rzeczy stan moich włosów, bo nigdy nie były tak mocne i ładne. Z takich neutralnych ilość badań jakie trzeba było wykonać. Nie mam problemu z oddawaniem krwi, ale nie spodziewałam się, że po prawie każde wizycie coś muszę wykonać 😜 no i z tych negatywnych to mega zmęczenie na początku i to, że aż tak ciężko będzie mi na końcu ciąży wykonywać proste czynności takie jak założenie skarpetek czy zmiana pozycji do spania...

• Sheelie Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaskoczyło w ciąży? To że praktycznie przeszłam ją bez objawowo .. nie miałam ochoty jakoś specjalnie na słodkie, na kwaśne , czy jakieś życzenia obiadowe 😄 żadnych mdłości itd
    Kawę przestałam pić z dnia na dzień i nie dlatego że mi nie smakowała tak sama z siebie.

Negatywne ? To że nie mogę od 3 tygodni umyć sama sobie nóg , stóp .. bo mam tak spuchnięte że się nie da samemu umyc ich . tak samo jeśli chodzi żeby coś podnieść z podłogi.. coś ty .. gdy coś mi spadnie to to już dla mnie nie istnieje. I oczywiście to że każdy mówi śpij na lewym boku w ciąży a ja tego nie potrafie bo mnie zatyka .. I serce mi inaczej pracuje .. ciężej.. tak więc prawie całą ciążę od 2 trymestru przespałam na plecach i na półsiedząco, siedzaco .

• Sheelie Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz moje pytanie .. czy jak pójdę na wywołanie w ten czwartek czyli to będzie 41 tydzień ciąży to mają prawo mi odmówić ? I powiedzieć aby przyjść za pare dni ? Czy przyjmą mnie odrazu ?

• Werson Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A masz skierowanie od lekarza na wywoływanie?
    U mnie w szpitalu powiedzieli, że pacjentka ma prawo decyzji czy chce wywołać sama między 41+0 a 41+3 a potem już po prostu wywołują nie pytając. Mi wywołali przez skoki ciśnienia i miałam dobrą intuicję zgadzając się.
    A jeśli się u ciebie zgodzą to jeśli będzie dla ciebie miejsce na porodówce to pewnie zaczną wywoływać, niemniej jednak porody SN mają pierwszeństwo.
    A i może być tak że zechcą cię już zostawić pod obserwacją, musiałbyś dopytać się na miejscu jak to u nich wygląda.

Mnie zaskoczyło to że mimo +20kg wyglądałam bardzo szczupło 😆

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lutego, 20:58

Sheelie lubi tę wiadomość

age.png
  • Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 12 lutego, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sheelie wrote:
    Zaskoczyło w ciąży? To że praktycznie przeszłam ją bez objawowo .. nie miałam ochoty jakoś specjalnie na słodkie, na kwaśne , czy jakieś życzenia obiadowe 😄 żadnych mdłości itd
    Kawę przestałam pić z dnia na dzień i nie dlatego że mi nie smakowała tak sama z siebie.

Negatywne ? To że nie mogę od 3 tygodni umyć sama sobie nóg , stóp .. bo mam tak spuchnięte że się nie da samemu umyc ich . tak samo jeśli chodzi żeby coś podnieść z podłogi.. coś ty .. gdy coś mi spadnie to to już dla mnie nie istnieje. I oczywiście to że każdy mówi śpij na lewym boku w ciąży a ja tego nie potrafie bo mnie zatyka .. I serce mi inaczej pracuje .. ciężej.. tak więc prawie całą ciążę od 2 trymestru przespałam na plecach i na półsiedząco, siedzaco .
    Wow, to zazdro, że nie miałaś mdłości. Ja na początku to miałam tragiczne🙄. I senność. Zachcianek też jakiś nie miałam i nadal nie mam.

Werson to też fajnie😁. U mnie 12 na plusie...

• Sheelie Przyjaciółka

Wysłany: 12 lutego, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam skierowania bo mój prowadzący lekarz powiedział że nie ma ku temu powodu abym miała skierowanie .. Powiedział że mam jechać do szpitala w czwartek i oni mi wywołują ciążę . O to mam nadzieję że u mnie tak samo jest . Ja się napewno zgodzę bo chce mieć już to za sobą i jestem nastawiona na to że będę miała już maluszka przy mnie 🫠🫠🫠. Chociaż dzisiaj smutno mi się zrobiło że nie będę już czuła kopniaków, czkawki itd.🥲🥲

Podobno tak jest w pierwszej ciąży że nawet brzuszek masz taki malutki . Ja też przytyłam 20 kg . I z tego co zauważył mój mąż to brzuszek oczywiście mam powiększony i te nieszczęsne nogi mam wielkie to wszystko.

Mala.mi oo senność to ja mialam w 1 trymestrze no i teraz spałabym cały czas 😁

• Kropka6 Autorytet

Wysłany: 12 lutego, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiril rodzisz? 😛 Bo u nas i tutaj coś dzis Cie nie ma 🤣 a do mojej przepowiedni została już tylko godzina 😛

33 lata
    19.02.2019 💔 11 tyg
    03.2021 👧🏼
    13.09.2023 2760 g, 52cm 💣
    age.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 lutego, 01:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kropka jeszcze nie rodzę 😂 a tak serio to nie śpię, bo łapią mnie mocne skurcze 🙈 cały dzień miałam takie lekkie przepowiadające. A teraz już bolesne, ale nadal je czuję tylko w dole brzucha. Tak jak w pierwszej ciąży. Więc narazie czekam, ale już zaczynam panikować czy nie zbierać się do szpitala 🙈

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 13 lutego, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiril, może to już maluszek się pcha na świat 😁 jutro Walentynki to miałabyś prezent 🥰
    Ja dziś, mimo przespanej nocy czuję się bardzo zmęczona 🥱

• Sheelie Przyjaciółka

Wysłany: 13 lutego, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tiril super! Ja wczoraj miałam także i po 2 h przeszly tak wiec ja się już nastawiłam na wywołanie 😃😃.
    Jeszcze koleżanka mnie uświadomiła że to moz ebyc długa droga xd
    Że nawet dopiero w niedzielę mogę mieć wywołanie oksy.
    Bo podobno robią jakaś próbę oksy , dawaja tabletkę jak to nie zadziała na skurcze to dawaja druga dawkę a później jak także nie zadziała to na 3 dzień balonik .. jak balonik nie zadziała to kroplówka z Oksy .. no to super sobie myślę..
    Mam nadzieje że mój organizm zadziała na ta tabletkę...🙄🙄

• Mala.mi Ekspertka

Wysłany: 13 lutego, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak czytam wasze 'przygody' to się jeszcze bardziej boje, że moja też nie będzie chciała wyjść 😐

• Mira000 Autorytet

Wysłany: 13 lutego, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, podczytuję trochę wasze perypetie, bo u mnie też termin też się zbliża wielkimi krokami. Gratuluję rozpakowanym i trzymam kciuki za te które mają to jeszcze przed sobą ❤️
    Powiedzcie mi jakie miałyście długości szyjek na końcowym etapie ciąży? Zastanawiam się jak to będzie z wywołaniem jeśli szyjka będzie jeszcze długa (a przy cukrzycy ciążowej raczej nie pozwolą mi przenosić dłużej niż do 40 tc)...

Mala.mi lubi tę wiadomość

Ja 31, on 34
    marzec 2021 - start starań
    wrzesień 2022 - HBA 32%
    [suple: astaksantyna, NAC, selen, koenzym Q10, kwasy DHA, EPA, wit. D3, wit. E, wit. C, cynk, kwas foliowy]
    3 x cykle stymulowane ❌
    styczeń 2023 - HBA 63%
    3 x IUI ❌
    czerwiec 2023 - HBA ??? są naturalne ⏸️
    02.08.2023 r. - 💙 zarodek + serduszko
    20.03.2024 r. - chłopak
    age.png
‹‹ 36 37 38 39 40 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ