LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Scintilla wrote:Bożenka czy mi się dobrze kojarzy czy to nie Ty pytałaś o rady dziewczyn co do zaparć i wzdęć? Coś pomogło? U mnie od wczoraj masakra - brzuch wygląda jakbym miała termin na sierpień 2019 a nie na luty 😳
Jednego dnia jak już byłam mocno zdesperowana zjadłam 3 jabłka, kilka suszonych moreli, po tym wypiłam kefir i na koniec kawę. Nic nie pomogło niestety. Byłam tylko bardziej sfrustrowana, więc najlepiej być systematycznym i codziennie dostarczać organizmowi odpowiednią ilość błonnika i wody. 😁
Scintilla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnymarlenaO wrote:Jakie macie podejście do testów Pappa-a ? Mi lekarz jakoś tak nic nie wyjaśnił, tylko poinformował że na następnej wizycie zrobimy usg prenatalne i test papa. Ja mimo że jestem zielona, bo to moja pierwsza ciąża jakoś też nie wnikałam- po co dlaczego itd. I teraz czytam w internecie że te testy pappa to tylko statystyka, że to tylko określenie prawdopodobieństwa że dziecko może mieć jakieś wady genetyczne. No i że ten test wykonuje się jak usg wychodzi wątpliwe. Mi lekarz nie pozostawił wyboru tylko od razu założył że robimy pakiet. Może z racji mojego wieku (34l.) a może taką ma praktykę. Ponadto przyjmowanie luteiny może zakłamać wynik, a ja taką przyjmuje od 6 tc. Biję się z myślami czy warto fundować sobie kupę nerwów, z przypadku jak wynik będzie odbiegał od normy. Na żadne dalsze badania inwazyjne nie zgodzę się, bo nie będę ryzykowała życiem dziecka. Oczywiście podejmę jeszcze temat z lekarzem podczas wizyty.
Jakie Wy macie podejście do tego testu Pappa ?
Ja w pierwszej ciąży robiłam pappa bo nt wyszło za duże. Wyszło ZD 1:4, Edward 1:6... ale nic się nie potwierdziło także te testy to takie o nogę ubić.
Ale teraz tez zrobię i wszystkie rozszerzone usg, pappa i może nifty bo jeśli nic nie wyjdzie w usg to nie ma sensu robić amnioWiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 09:03
-
No to zaczynamy nowa dietę 😎 szklanka wody z cytryna za mną. Biegnę po "błonnikowe zakupy" o tym syropie Lastulosan też już czytałam ale narazie spróbujemy "naturalnie" najgorsze jest, że wszędzie piszą aby pić wodę niegazowana - a dla mnie to wyzwanie - wody pije dużo ale sredniogazowanej bo bez bąbelka ani rusz. 😔
Co do testu pappa - jeśli nie ma ryzyka jakiś chorób dziedzicznych i wiek też na niego nie wskazuje moja ginekolog odradza bo czasami wychodzi fałszywie dodatni - ogromny stres do końca ciąży. Ale wiadomo - co lekarz to opinia 🙂 -
Scintilla wrote:No to zaczynamy nowa dietę 😎 szklanka wody z cytryna za mną. Biegnę po "błonnikowe zakupy" o tym syropie Lastulosan też już czytałam ale narazie spróbujemy "naturalnie" najgorsze jest, że wszędzie piszą aby pić wodę niegazowana - a dla mnie to wyzwanie - wody pije dużo ale sredniogazowanej bo bez bąbelka ani rusz. 😔
Co do testu pappa - jeśli nie ma ryzyka jakiś chorób dziedzicznych i wiek też na niego nie wskazuje moja ginekolog odradza bo czasami wychodzi fałszywie dodatni - ogromny stres do końca ciąży. Ale wiadomo - co lekarz to opinia 🙂
Kochana ja w 1 ciszy przez wode gazowana mialam takie zaparcia i wzdecia, ze dirobilam sie hemoroidow. Teraz robie sobie wode w dzvanku z cytryna, limonka i miętą. Wizyty wtoalecie o wiele lepsze. A musze przyznac, ze mam problemy z jelitami od urodzenia.Scintilla lubi tę wiadomość
Nela 02.08.2016 💜🥰 - 24 cykle starań
💜 20 cykli starań - 10tc- serduszko przestalo bic 😭💔😩 -
M5ilena wrote:Kochana ja w 1 ciszy przez wode gazowana mialam takie zaparcia i wzdecia, ze dirobilam sie hemoroidow. Teraz robie sobie wode w dzvanku z cytryna, limonka i miętą. Wizyty wtoalecie o wiele lepsze. A musze przyznac, ze mam problemy z jelitami od urodzenia.
M5ilena lubi tę wiadomość
-
Scintilla wrote:Namówiłas mnie - ja się zaparć boję strasznie bo po porodzie została mi szczelina odbytu 😶 i jak tylko zaczynają się problemy w toalecie to rana się odradza 🙁 pomysł z tym dzbankiem - super. A właśnie miałam wrażenie, że wzdecia po tej wodzie też są nasilają.
Do dzbanka mozesz sibie wrzucic tak naprawdę kazde owoce i codziennie miec inny smak. Ja takiej zwyklej naturalnej nie wypije, ale juz z jakims smakiem chetnie. Wzdecia po gazowanej wodzie sa straszne. Niestety doszlam do tego dopiero pod koniec ciazy. 🤦♀️Scintilla lubi tę wiadomość
Nela 02.08.2016 💜🥰 - 24 cykle starań
💜 20 cykli starań - 10tc- serduszko przestalo bic 😭💔😩 -
zuzi_c wrote:Dariah patrzyłam na kiedy masz termin porodu 😊 u mnie też wypada 26.02 ❤
zuzi_c lubi tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
JUsella
Witaj !!
NUdnje ciązy zyczę widze ze juz masz jednego duuuzego synka
Wachciowa
Ojej a co sie z synkiem stalo?
mam nadzieje ze teraz juz bedzie dobrze!
Pappa
ja mialam w poprzedniej ciązy robione (mam w pakiecie Medicover) i pewnei teraz tez bede miec
Ale tak jak piszecie - to niestety tylko statystyka
Badania
Ja jeszcze nie mialam zleconych zadnych badan - po tej wizycie mi zleci jak wszystko bedzie dobrze.09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
A ja się właśnie zastanawiam. Mam skierowanie na morfologie, mocz, tsh, hiv i jakieś tam jeszcze. Ale różyczki mi nie zaznaczył, bo mówił, że jak byłam szczepionka to nie trzeba. TOKSO zrobiłam wcześniej na własną rękę.
I teraz tak sie zastanawiam. Mam to skierowanie do Diagnostyki, kartka z miliona badan, gdzie sie zaznacza na jakie skierowanie. Moze sobie sama zaznaczę rozyczke na tym skierowaniu? Nie wiem, w starej książeczce zdrowia mam faktycznie to szczepienie.
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
11 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Dariah wrote:JUsella
Witaj !!
NUdnje ciązy zyczę widze ze juz masz jednego duuuzego synka
(...)
Pappa
ja mialam w poprzedniej ciązy robione (mam w pakiecie Medicover) i pewnei teraz tez bede miec
Ale tak jak piszecie - to niestety tylko statystyka
O tak, jeden Synuś już całkiem spory - jakieś 2m i 100kg Dziecia 😛.
Jeśli o test PAPP-A chodzi to mam mieszane uczucia... W poprzedniej ciąży okropnie mi nabruździł i kosztował mnie sporo nerwów i wtedy powiedzialam sobie - jeśli będzie prawidłowe USG to nigdy więcej! Ale... jakiś czas temu dwóm koleżankom test wykazał jakieś nieprawidłowości w funkcjonowaniu łożyska i dzięki temu lekarze mogli włączyć odpowiednie leczenie. I tak sobie myślę - zrobię to badanie ale nie będę panikować jak mi popsuje statystyki 😛 -
Darrika wrote:A ja się właśnie zastanawiam. Mam skierowanie na morfologie, mocz, tsh, hiv i jakieś tam jeszcze. Ale różyczki mi nie zaznaczył, bo mówił, że jak byłam szczepionka to nie trzeba. TOKSO zrobiłam wcześniej na własną rękę.
I teraz tak sie zastanawiam. Mam to skierowanie do Diagnostyki, kartka z miliona badan, gdzie sie zaznacza na jakie skierowanie. Moze sobie sama zaznaczę rozyczke na tym skierowaniu? Nie wiem, w starej książeczce zdrowia mam faktycznie to szczepienie.Darrika lubi tę wiadomość
-
Qastera wrote:A powiedzcie mi pobranie krwi do testu PAPPA-A kiedy się odbywa? W trakcie USG prenatalnego?
Mi mój lekarz powiedział, żebym zgłosiła się na pobranie 5 dni przed terminem badania USG i tak właśnie zastanawiam się...
Mój lekarz też kazał zrobić pappa tydzień przed USG. -
Ja mialam PAPPA robione w dzien USG.
Jusella
oo i widze tez ze masz synka w wieku mojej corki, ona z wrzesnia 2016
hihi
jusella lubi tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
ppieguskaa wrote:Tak dostaniesz skierowanie.. To sprawdz sobie czy mass wszystkie badania zlecone.. Bo moj na nfz zapomnial o rozyczce ii tsh..
-
gusiaa wrote:No mam taka nadzieje, że ten już mi da. A pamiętasz mniej więcej co powinno być przy pierwszych badaniach to go przypilnuje dobrze
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 11:49
-
Ja wam jeszcze na zaparcia polecam tak w dzbanku robić woda, mięta, zielony ogórek, cytryna i imbir zobaczycie 2 dni regularnego picia i będziecie w WC codziennie
👍😉😉Dariah, Bożenka, Scintilla, Camilla13 lubią tę wiadomość