X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Bożenka czy mi się dobrze kojarzy czy to nie Ty pytałaś o rady dziewczyn co do zaparć i wzdęć? Coś pomogło? U mnie od wczoraj masakra - brzuch wygląda jakbym miała termin na sierpień 2019 a nie na luty 😳
    Tak ja pytałam. Coś się chyba poprawiło, bo zaczęłam chodzić do toalety co drugi dzień. Rewelacji nie ma, ale jest lepiej. Zaczęłam pić więcej wody, na śniadanie staram się jeść płatki owsiane z owocami. Codziennie jem jabłko albo pije sok z jabłek. Staram się wybierać taki dobry. Nie z koncentratu jak są zazwyczaj. No i koniecznie codziennie dłuższy spacer. I co jeszcze ważne, zmniejszylam ilość zjadanych słodyczy.😊
    Jednego dnia jak już byłam mocno zdesperowana zjadłam 3 jabłka, kilka suszonych moreli, po tym wypiłam kefir i na koniec kawę. Nic nie pomogło niestety. Byłam tylko bardziej sfrustrowana, więc najlepiej być systematycznym i codziennie dostarczać organizmowi odpowiednią ilość błonnika i wody. 😁

Scintilla lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    Jakie macie podejście do testów Pappa-a ? Mi lekarz jakoś tak nic nie wyjaśnił, tylko poinformował że na następnej wizycie zrobimy usg prenatalne i test papa. Ja mimo że jestem zielona, bo to moja pierwsza ciąża jakoś też nie wnikałam- po co dlaczego itd. I teraz czytam w internecie że te testy pappa to tylko statystyka, że to tylko określenie prawdopodobieństwa że dziecko może mieć jakieś wady genetyczne. No i że ten test wykonuje się jak usg wychodzi wątpliwe. Mi lekarz nie pozostawił wyboru tylko od razu założył że robimy pakiet. Może z racji mojego wieku (34l.) a może taką ma praktykę. Ponadto przyjmowanie luteiny może zakłamać wynik, a ja taką przyjmuje od 6 tc. Biję się z myślami czy warto fundować sobie kupę nerwów, z przypadku jak wynik będzie odbiegał od normy. Na żadne dalsze badania inwazyjne nie zgodzę się, bo nie będę ryzykowała życiem dziecka. Oczywiście podejmę jeszcze temat z lekarzem podczas wizyty.
    Jakie Wy macie podejście do tego testu Pappa ?

Ja w pierwszej ciąży robiłam pappa bo nt wyszło za duże. Wyszło ZD 1:4, Edward 1:6... ale nic się nie potwierdziło także te testy to takie o nogę ubić.
    Ale teraz tez zrobię i wszystkie rozszerzone usg, pappa i może nifty bo jeśli nic nie wyjdzie w usg to nie ma sensu robić amnio

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 09:03

• Scintilla Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to zaczynamy nowa dietę 😎 szklanka wody z cytryna za mną. Biegnę po "błonnikowe zakupy" o tym syropie Lastulosan też już czytałam ale narazie spróbujemy "naturalnie" najgorsze jest, że wszędzie piszą aby pić wodę niegazowana - a dla mnie to wyzwanie - wody pije dużo ale sredniogazowanej bo bez bąbelka ani rusz. 😔

Co do testu pappa - jeśli nie ma ryzyka jakiś chorób dziedzicznych i wiek też na niego nie wskazuje moja ginekolog odradza bo czasami wychodzi fałszywie dodatni - ogromny stres do końca ciąży. Ale wiadomo - co lekarz to opinia 🙂

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • M5ilena Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    No to zaczynamy nowa dietę 😎 szklanka wody z cytryna za mną. Biegnę po "błonnikowe zakupy" o tym syropie Lastulosan też już czytałam ale narazie spróbujemy "naturalnie" najgorsze jest, że wszędzie piszą aby pić wodę niegazowana - a dla mnie to wyzwanie - wody pije dużo ale sredniogazowanej bo bez bąbelka ani rusz. 😔

Co do testu pappa - jeśli nie ma ryzyka jakiś chorób dziedzicznych i wiek też na niego nie wskazuje moja ginekolog odradza bo czasami wychodzi fałszywie dodatni - ogromny stres do końca ciąży. Ale wiadomo - co lekarz to opinia 🙂

Kochana ja w 1 ciszy przez wode gazowana mialam takie zaparcia i wzdecia, ze dirobilam sie hemoroidow. Teraz robie sobie wode w dzvanku z cytryna, limonka i miętą. Wizyty wtoalecie o wiele lepsze. A musze przyznac, ze mam problemy z jelitami od urodzenia.

Nela 02.08.2016 💜🥰 - 24 cykle starań

💜 20 cykli starań - 10tc- serduszko przestalo bic 😭💔😩
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M5ilena wrote:
    Kochana ja w 1 ciszy przez wode gazowana mialam takie zaparcia i wzdecia, ze dirobilam sie hemoroidow. Teraz robie sobie wode w dzvanku z cytryna, limonka i miętą. Wizyty wtoalecie o wiele lepsze. A musze przyznac, ze mam problemy z jelitami od urodzenia.
    Namówiłas mnie - ja się zaparć boję strasznie bo po porodzie została mi szczelina odbytu 😶 i jak tylko zaczynają się problemy w toalecie to rana się odradza 🙁 pomysł z tym dzbankiem - super. A właśnie miałam wrażenie, że wzdecia po tej wodzie też są nasilają.

M5ilena lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • M5ilena Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Namówiłas mnie - ja się zaparć boję strasznie bo po porodzie została mi szczelina odbytu 😶 i jak tylko zaczynają się problemy w toalecie to rana się odradza 🙁 pomysł z tym dzbankiem - super. A właśnie miałam wrażenie, że wzdecia po tej wodzie też są nasilają.

Do dzbanka mozesz sibie wrzucic tak naprawdę kazde owoce i codziennie miec inny smak. Ja takiej zwyklej naturalnej nie wypije, ale juz z jakims smakiem chetnie. Wzdecia po gazowanej wodzie sa straszne. Niestety doszlam do tego dopiero pod koniec ciazy. 🤦‍♀️

Nela 02.08.2016 💜🥰 - 24 cykle starań

💜 20 cykli starań - 10tc- serduszko przestalo bic 😭💔😩
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zuzi_c wrote:
    Dariah patrzyłam na kiedy masz termin porodu 😊 u mnie też wypada 26.02 ❤
    OOO to mamy ten sam termin :D hihhi

zuzi_c lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JUsella
    Witaj !! :)
    NUdnje ciązy zyczę :) widze ze juz masz jednego duuuzego synka :)

Wachciowa
    Ojej a co sie z synkiem stalo?
    mam nadzieje ze teraz juz bedzie dobrze!

Pappa
    ja mialam w poprzedniej ciązy robione (mam w pakiecie Medicover) i pewnei teraz tez bede miec
    Ale tak jak piszecie - to niestety tylko statystyka :/

Badania
    Ja jeszcze nie mialam zleconych zadnych badan - po tej wizycie mi zleci jak wszystko bedzie dobrze.

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się właśnie zastanawiam. Mam skierowanie na morfologie, mocz, tsh, hiv i jakieś tam jeszcze. Ale różyczki mi nie zaznaczył, bo mówił, że jak byłam szczepionka to nie trzeba. TOKSO zrobiłam wcześniej na własną rękę.

I teraz tak sie zastanawiam. Mam to skierowanie do Diagnostyki, kartka z miliona badan, gdzie sie zaznacza na jakie skierowanie. Moze sobie sama zaznaczę rozyczke na tym skierowaniu? Nie wiem, w starej książeczce zdrowia mam faktycznie to szczepienie.

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do kwietnia

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • jusella Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    JUsella
    Witaj !! :)
    NUdnje ciązy zyczę :) widze ze juz masz jednego duuuzego synka
    (...)
    Pappa
    ja mialam w poprzedniej ciązy robione (mam w pakiecie Medicover) i pewnei teraz tez bede miec
    Ale tak jak piszecie - to niestety tylko statystyka :/

O tak, jeden Synuś już całkiem spory - jakieś 2m i 100kg Dziecia 😛.

Jeśli o test PAPP-A chodzi to mam mieszane uczucia... W poprzedniej ciąży okropnie mi nabruździł i kosztował mnie sporo nerwów i wtedy powiedzialam sobie - jeśli będzie prawidłowe USG to nigdy więcej! Ale... jakiś czas temu dwóm koleżankom test wykazał jakieś nieprawidłowości w funkcjonowaniu łożyska i dzięki temu lekarze mogli włączyć odpowiednie leczenie. I tak sobie myślę - zrobię to badanie ale nie będę panikować jak mi popsuje statystyki 😛

• Qastera Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi pobranie krwi do testu PAPPA-A kiedy się odbywa? W trakcie USG prenatalnego?
    Mi mój lekarz powiedział, żebym zgłosiła się na pobranie 5 dni przed terminem badania USG i tak właśnie zastanawiam się...

wniddf9h3z94xhvt.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa ja po wizycie.. 5cm człowieka. ) 12tc1 czyli 4dni starszy..

Darrika, Dariah, Monash, Edith, Imari, Camilla13, . Raga ., Mama_po_przejściach, ss25, Wachciowa, Fruzia85, zuzi_c lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    A ja się właśnie zastanawiam. Mam skierowanie na morfologie, mocz, tsh, hiv i jakieś tam jeszcze. Ale różyczki mi nie zaznaczył, bo mówił, że jak byłam szczepionka to nie trzeba. TOKSO zrobiłam wcześniej na własną rękę.

I teraz tak sie zastanawiam. Mam to skierowanie do Diagnostyki, kartka z miliona badan, gdzie sie zaznacza na jakie skierowanie. Moze sobie sama zaznaczę rozyczke na tym skierowaniu? Nie wiem, w starej książeczce zdrowia mam faktycznie to szczepienie.
    Ja bym zaznaczyła.. :p

Darrika lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Aa ja po wizycie.. 5cm człowieka. ) 12tc1 czyli 4dni starszy..
    Woow kawał człowieka już 😀

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Kate86 Przyjaciółka

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Qastera wrote:
    A powiedzcie mi pobranie krwi do testu PAPPA-A kiedy się odbywa? W trakcie USG prenatalnego?
    Mi mój lekarz powiedział, żebym zgłosiła się na pobranie 5 dni przed terminem badania USG i tak właśnie zastanawiam się...

Mój lekarz też kazał zrobić pappa tydzień przed USG.

IVF maj 2017 nieudane
    Transfer crio lipiec 2017 - udany córeczka <3
    Transfer crio maj 2019 - czekamy na <3
    iv09df9hddm181mm.png

[w4squgpj0lnox53g.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam PAPPA robione w dzien USG.

Jusella
    oo i widze tez ze masz synka w wieku mojej corki, ona z wrzesnia 2016 :D
    hihi

jusella lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Tak dostaniesz skierowanie.. To sprawdz sobie czy mass wszystkie badania zlecone.. Bo moj na nfz zapomnial o rozyczce ii tsh..
    No mam taka nadzieje, że ten już mi da. A pamiętasz mniej więcej co powinno być przy pierwszych badaniach to go przypilnuje dobrze ;)

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    No mam taka nadzieje, że ten już mi da. A pamiętasz mniej więcej co powinno być przy pierwszych badaniach to go przypilnuje dobrze ;)
    Tsh, różyczka, toksoplazmoza, HIV, grupa krwi z przeciwcialami, WR, HCV, glukoza na czczo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 lipca 2019, 11:49

4018d16ae9.png
  • jusella Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poprzednio PAPP-A w dniu USG miałam robione.

Mam takie pytanie - czy któraś z Was jest po CC i myśli teraz o porodzie VBAC?

• gusiaa Autorytet

Wysłany: 11 lipca 2019, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wam jeszcze na zaparcia polecam tak w dzbanku robić woda, mięta, zielony ogórek, cytryna i imbir zobaczycie 2 dni regularnego picia i będziecie w WC codziennie
    👍😉😉

Dariah, Bożenka, Scintilla, Camilla13 lubią tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
‹‹ 102 103 104 105 106 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ