LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Dla mnie różnica wieku nie ma znaczenia - przyszedł taki moment w którym doszłam do wniosku, że jestem gotowa na 2dziecko - dla kogoś przychodzi on może odrazu po porodzie do niektórych krąży i dociera po kilku latach 🙂 najważniejsze jest aby rodzeństwo poprotu "Było"🙂 - wiem to z doswiadczenia jako typowa jedynaczka której całe życie "kogoś brakowało". Oczywiście zastanawiam się czy w pewnych momentach dzieci będą w stanie się sobą zainteresować kiedy różnica będzie wynosić 5lat ale później jak widzę córkę, która przynosi mi plastikową herbatę i ciasteczko z play doh kiedy się gorzej czuję nie mam wątpliwość, że to jest właściwy moment na ciążę 🙂
. Raga ., Edith, jusella, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyppieguskaa wrote:1.5roczne dziecko?
Wiesz co ja mam właśnie 1.5roczne.. Ii jak słucham, że bez pampersa on miałby być. To mi słabo..
Bo na te chwilę on nee ogarnia.. Aa jak zrobi siku na podłogę to jest płacz.. Wiec każde dziecko jest inne.. Ale w otoczeniu nee znam dziecka co by mając 1.5roku nee nosiło pampersa. -
Camilla13 wrote:Nie wiem ile masz lat, ja jestem już spory kawałek po 30. W tamtych czasach 1,5 roczne dziecko i nocnik było standardem. Teraz rodzicom się nie chce, A się nie chce bo nie trzeba prac pieluch tylko jednorazowka i wszystko gra. Moja bratowa ma starsze dzieci niż ja, oboje jak tylko zaczęli chodzić zostali posadzeni na nocnik, każde po skończonych 1,5 roku bylo bez pieluchy. Synek też już dostał nocnik, czekamy aż zacznie siadać bo póki co raczkuje i chodzi sam przy wszystkich meblach ale nie siada, tylko na jednym pośladku żeby zmienić kierunek i dalej leci.
Camilla nie oceniajmy się tutaj ✌
Ty masz swoje zdanie i robisz po swojemu i jeśli uważasz, że dla Was to jest ok to w porządku.
Każda ma inne doświadczenie, inne dzieci i inne podejście.
Nie narzucajmy swojego bo to kompletnie nie ma sensu.☺Scintilla, ppieguskaa, jusella, Darrika, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
Camilla
mysle ze większość z nas jest z pokolenia pieluch tetrowych, chodzikow i innych diabelskich rzeczy.
warto poczytac i porozmawiac z lekarzami na temat odpieluhcowania
https://www.sosrodzice.pl/zagrozenia-wynikajace-ze-zbyt-wczesnego-odpieluchowania-dziecka/
Nadal sie nie zgadzam z tak wczesnym odpieluchowaniem.
Owszem zdarzaja sie dzieci co same zainteresuja sie nocnikeim i zaczna tam robic w wieku 1,5 roku - ale to nie jest celowe odpieluchowanie. Z celowym odpieluchowaniemw tym wieku sie calkowicie nie zgadzam.
Jest to dla mnie analogia do " moje dziecko chodzi za raczki w wieku 9 miesiey i swietnie sobie radzi".
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 lipca 2019, 13:06
Fruzia85, Wachciowa lubią tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
nick nieaktualnyDariah wrote:Camilla
Calkowicie ine zgadzam sie z Toba w kwestii odpieluchowanego 1,5 roczniaka.
Z jakimkolwiek lekarzem nie rozmawialam, slysze jedynie krytyke "tamtych czasow" kiedy to odpieluchowalo sie dziecko w wieku 1,5 doku, sadzalo sie obstawione poduszkami dziecko w wieku 6 miesiecy itd itd
kiedys nie zwracalo sie uwagi na rozwoj dziecka tylko na "wygode" - im szybciiej bez pieluch tym lepiej (nie trzeba prac), szybciej usiadze, pojdzie (chodizki zgrozo!!!!) itd -
Camilla
Rozmawialm o tym z dwoma lekarzami, gastroenterologiem oraz fizjoterapeta dzieciecym bo sama bylam ciekawa.
Oboje powiedzieli ze jest duza roznica miedzy tym ze dziecko siada na nocnik i rowszem robi do niego, a tym ze samo kontroluje to robienie.
Zbyt szybkie sadzania i "wymuszanie" grawitacja itd zrobienie powoduej prace innych meisni niz tych co powinny byc uzywane do kontrolowania potrzeb - co moze pozniej, za iles lat, skutkowac problemami z wyproznianiem.
Ale mysle ze nikt nikogo dpo niczego nie przekona - kazdy robi jak uwaza
jusella, Fruzia85, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnykaniczynka wrote:U nas ze względu na mój wiek, i właśnie przerwę w pracy chcielibyśmy iść za ciosem. Ale zobaczymy czy się uda.
-
Zmieniając temat na przyjemniejszy jakiś czas temu ktoś podpytywał czy warto podczas usg genetycznego w 12tyg robić usg w wersji 3d. Udało mi się dokopać do fotki córki zrobionej podczas tego badania - my ja akurat dostaliśmy jako gratis bo ginegolog mnie b. Długo badał i z fotelu zeszłam jak z godzinnej jazdy konnej 😂 ale powiem Wam, że po zobaczeniu tych rączek i buźki na tym etapie zupełnie inaczej zaczęłam postrzegać ciążę - Juz nie jak "fasolkę" a malutkiego człowieka- więc ja polecam 🙂
ppieguskaa, Edith, Dariah, Bożenka, Martek&M, jusella, Fruzia85, Darrika, annkaa, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
Camilla13 wrote:Nie wiem ile masz lat, ja jestem już spory kawałek po 30. W tamtych czasach 1,5 roczne dziecko i nocnik było standardem. Teraz rodzicom się nie chce, A się nie chce bo nie trzeba prac pieluch tylko jednorazowka i wszystko gra. Moja bratowa ma starsze dzieci niż ja, oboje jak tylko zaczęli chodzić zostali posadzeni na nocnik, każde po skończonych 1,5 roku bylo bez pieluchy. Synek też już dostał nocnik, czekamy aż zacznie siadać bo póki co raczkuje i chodzi sam przy wszystkich meblach ale nie siada, tylko na jednym pośladku żeby zmienić kierunek i dalej leci.
Dariah, jusella, Wachciowa lubią tę wiadomość
-
Scintilla
Piekne zdjęcie!!! juz sie nie moge doczekac naszych zdjec tego maluszka
tak jak mowialm, nasze najladniejszed zdjecie 3D tez jest z okresu 12 tygodnia
Edith
Calkowicie sie z Toba zgadzam!!! calkowicie!!!
My zaczelismy odpieluchowywac powolutko jak skonczyla 2 latka
Nocnik stal, jak chciala to szla
I szla....oj szla...i siedziala..oj siedzial I NIC! ehhe
Zaskoczylo nagle, samo, w maju tego roku, z dnia nadzien, i od razu przeslzismy na cale dnie bez pampersa - zero wpadek!
Scintilla, ppieguskaa, jusella, annkaa lubią tę wiadomość
-
Anytram wrote:Hej:) przyłączam się i proszę o wpisanie na 14 lutego. Udało nam się po 2 latach starań z moim pcos, szczęściu nie ma końca, ciąża rozwija się prawidłowo a ja mam ciągłe mdłości, wzdęcia i jestem mega senna, a piersi bolą i rosną jak szalone wgl cała rosnę😂
U nas tez prawie dwa lata staran i jest - 16 luty termin 💜Dariah, jusella, Fruzia85 lubią tę wiadomość
Nela 02.08.2016 💜🥰 - 24 cykle starań
💜 20 cykli starań - 10tc- serduszko przestalo bic 😭💔😩 -
nick nieaktualny
-
Nam się udało za drugim podejściem,
Ale cały czas podczytuje forum ze nagraniami z in vitro, a drugie co miesiąc nowy wątek też o in vitro. I tam dziewczyny przeżywają naprawdę bardzo duże dramaty.
Gratuluję jak przy okazji in vitro udało Ci się w naturalny sposóbFruzia85 lubi tę wiadomość
-
Edith wrote:Camilla13, ja mam nieco inne zdanie, a dość mocno interesuję się tematem odpieluchowania, gdyż moje dziecko od 1 tygodnia po urodzeniu chodzi w pieluchach wielorazowych. Żeby dziecko skutecznie odpieluchowalo się potrzebna jest dojrzałość fizyczna (np.dziecko nie posikuje w pieluchę małymi partiami, ale robi siku co ok. dwie godziny), emocjonalna - dziecku zaczyna przeszkadzać brud i to że ma mokro. To prawda, że u niektórych dzieci ten etap zaczyna się już około 1,5 roku, ale może trwać nawet do 3 roku życia i to jest naturalne. Przedwczesne wysadzanie dziecka na nocnik sprawia, że dziecko zamiast rozluźniać się (a tak poprawnie oddaje się mocz) zaczyna przeć. Konsekwencje są w późniejszym życiu nieciekawe, zwłaszcza dla dziewczynek. Coś w tym jest - mój mały szkrab, jak sadzam go na nocnik, a nie ma wiele do zrobienia to prze. Siku jest. I ci z tego - jak naprawdę chce mu się siku to nie woła. Po prostu widzę, że nie jest gotowy. Że nie ma tego powiązania w mózgu - acha, chce mi się siku, idę na nocnik. Więc czekamy. U wielu znajomych, którzy naprawdę się starali, była mega walka z nocnikiem, dopiero jak dziecku coś kliknęło, w wieku 2,5 lat odpieluchowało się praktycznie z dnia na dzień.
Edith, jusella lubią tę wiadomość
-
Kaniczynka
Przperaszam, moze nie doczytalam / nie pamietam
Wasze malenstwo z in vitro?
Niestety jest duzo dramatow! ale na pewno u Was bedzie wszystko odbrze i szybko potem uda Wam sie z drugim09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Czytam, czytam, czytam i sie zastanawiam po co to pisac, ze taka roznica jest lepsza, a taka gorsza? Nie kazdy niestety ma.możliwość zdecydowac jaka ona bedzie. To jak nasze dzieci wychowamy i jakie wartosci przekazemy zalezy tylko od nas i tu nie ma znaczenia zadna roznica wieku miedzy dziecmi. Jakie beda miedzy nimi relacje i wiezi rowniez w duzej mierze zalezy od rodzicow.
Sprawa odpieluchowania, sadzania dzieci itd. Znowu idywidualna sprawa. Kazdy robi jak uwaza i czuje za stosowne. Kazdy z nas zna swoje dziecko i wie kiedy przychodzi odpowiedni moment na rozne rzeczy. Krzywdzące sa wypowiedzi, ze rodzice sa leniwi skoro tutaj sie nie znamy. Takie wypowiedzi mozna kierowac do konkrentych osob, podparte argumentami, a nie szerzyć stereotypy i ogolniki.
I chyba najwazniejsze. Rok urodzenia nie nadaje żadnej z nas wiekszego doswiadczenia w tak indywidualnych kwestiach jak wychowanie NASZYCH WLASNYCH DZIECI.
Edith, jusella, . Raga ., Scintilla, Fruzia85, Wachciowa lubią tę wiadomość
Nela 02.08.2016 💜🥰 - 24 cykle starań
💜 20 cykli starań - 10tc- serduszko przestalo bic 😭💔😩 -
MIlena
Zgadzam sie z Toba w pelni
co od roznicy wieku miedzy dziecmi, lda mnie to luzna dyskusja, kazdy ma jakies plany, cos by chcial i o tym sobie piszemy i rozmawiamy. NIe widze w tym nic zlego ze ktos napsize ze chce rok po roku a inna ze po 5 latach.
PIszemy, wymieniamy opinie.
W koncu ile mozna pisac kto zygnął, kto ma mdłości a kto zjadl owoce bo mial ochote
czasami fajnie po porostu rzucic temat o podyskutowacEwciaa83, jusella, . Raga ., Scintilla, annkaa, Wachciowa lubią tę wiadomość