LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja mam 3 braci i mamy fajny kontakt choć najlepszy mam chyba z tym o rok starszym. Do tej pory się posprzeczamy ale cokolwiek się dzieje to dzwonimy do siebie i przegadamy. Nie mieszkaliśmy w 1 pokoju ale tak byliśmy wychowani. Mąż ma jednego brata i wydaje się że mają super kontakt ale to jest płytka gadka o pogodzie i takie tam,Teściowa to wogole jak sąsiadka bo ciężko z nią złapać coś większego i nic nie wie. Za to moja Mama jest super nawet mój Mąż z nią dużo rozmawia bo potrafi słuchać i służy mądra radą.
-
Z moich obserwacji, przy dzieciach z małą różnicą łatwiej się nimi zajmować, gdy mają wspólny pokój (nie mylić ze wspólną sypialnią Szczególnie gdy 2 jest na raz chora i w perspektywie jest kilka zarwanych nocy z rzędu. Później, to zależy od preferencji dziecka. W tamtym roku zmieniałam osobne pokoje na wspólny...
-
Dafka wrote:Hej dziewczyny ☺
Miłej soboty Wam życzę i proszę o trzymanie kciuków bo zbieram się na wizytę.
Czy Wy też zawsze macie takiego stresa?😐
Ja do Lidla wybieram sie po poludniu, mam nadzieje ze cos jeszcze bedzie -
Ja po wizycie.. No więc odetchnelam z ulgą bo wszystko jest dobrze. Twarzy pokazać dzieciątko nie chciało ale to co mas między nogami jaknajbardziej. Okazuje się że do naszej ekipy dołącza kolejny chłopiec 😊😊
Od ostatniej wizyty to już kawał chłopa 😊😊
Dzięki za kciuki😚😚😚ppieguskaa, Bożenka, KasiaM, Shas91, ZakręconaOna, Dariah, Camilla13, . Raga ., zuzi_c, zulka, annkaa, ss25 lubią tę wiadomość
-
Dziewczyny być może to pytanie już kiedyś padło, ale ja zupełnie nie wiem ile powinnam mieć ciuszków i w jakich rozmiarach.. zupełnie jestem zielona. Powiem szczerze, że przerażona jestem tą wyprawką, bo nie mam nic oprócz misia i skarpetek i za bardzo nie wiem od czego zacząć. Może macie jakąś fajną listę rzeczy jakie muszą być? W internecie jest za dużo tych blogów i poradników już mi się wszystko miesza. Jak wchodzę do sklepu to wszystko mi się podoba, ale w ostateczności nie kupuję nic, bo nie wiem co mam kupić i od czego zacząć.
-
Ja miałam na poczatek naprawdę niewiele, w rozmiarze 62, po 7 par bodów, spodenek lub śpiochow, pajacy, 2 cieplejsze pajace na wyjście, 2 czapki na zmianę. Dostałam do tego sporo rzeczy na 62cm od rodziców i teściów, no i sporo z tych rzeczy leży nieużywane, bo mały błyskawicznie tył i rósł. Po tym jak się urodził, to mąż dokupił jeszcze po 3 pary bodziaków i śpioszków na 56, żeby mieć też takie bardziej dopasowane.
Dariah lubi tę wiadomość
Adaś 💙 22.04.18, 38tc, 52cm, 3140g, 14 miesięcy kp 🤗 -
Bożenka wrote:Dziewczyny być może to pytanie już kiedyś pa
dło, ale ja zupełnie nie wiem ile powinnam mieć ciuszków i w jakich rozmiarach.. zupełnie jestem zielona. Powiem szczerze, że przerażona jestem tą wyprawką, bo nie mam nic oprócz misia i skarpetek i za bardzo nie wiem od czego zacząć. Może macie jakąś fajną listę rzeczy jakie muszą być? W internecie jest za dużo tych blogów i poradników już mi się wszystko miesza. Jak wchodzę do sklepu to wszystko mi się podoba, ale w ostateczności nie kupuję nic, bo nie wiem co mam kupić i od czego zacząć.
Termometr, gaziki jałowe, sól fiz., spray do dezynfekcji, panthenol., *inhalator), coś na kolki, np sab simplex, paracetamol i nurofen na gorączkę
Camilla13, zuzi_c lubią tę wiadomość
-
Ja ogolnie mam po synku na szczescie troche ciuszkow. Jutro robie przebieranie, ze bedzie drugi chlopiec nie mam problemu wiekszego lecz ... juz wiem ze kolejne urodze ok 60 cm dziecko . Moje dzieci po prostu rodza sie wieksze heheh. Syn mial 59 cm , Babel juz ma 15 cm !! Wiec wiem ze nie.ma sensu duzo 56 miec bo dochodzi chwilke ale troszke trzeba zostawic
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 sierpnia 2019, 13:39
zuzi_c lubi tę wiadomość
-
Dziewczyny a jak się ubiera takie niemowlę w porze zimowej wychodząc na dwór? Do gondoli musi być śpiworek i czy wystarczy ubrać w spodenki i bluzkę/sweterek i do śpiworka? Czy trzeba kombinezon zimowy + śpiworek? Czy można np. ubrać w kombinezon i do gondoli pod kocyk bez śpiworka?
A z kolei jak przemieszczamy dziecko bez wózka tylko przenosimy w foteliku to wystarczy sam kombinezon? -
Dariah wrote:Zakręcona
Wooo jaki długi !!
No t faktycznie nie ma sensu 56 ani mniejszych tylko od razy 62
A u Ciebie jest 17 tydzień teraz leci tak ? -
Bożenka wrote:Dziewczyny być może to pytanie już kiedyś padło, ale ja zupełnie nie wiem ile powinnam mieć ciuszków i w jakich rozmiarach.. zupełnie jestem zielona. Powiem szczerze, że przerażona jestem tą wyprawką, bo nie mam nic oprócz misia i skarpetek i za bardzo nie wiem od czego zacząć. Może macie jakąś fajną listę rzeczy jakie muszą być? W internecie jest za dużo tych blogów i poradników już mi się wszystko miesza. Jak wchodzę do sklepu to wszystko mi się podoba, ale w ostateczności nie kupuję nic, bo nie wiem co mam kupić i od czego zacząć.
Jest super artykuł o wyprawce na stronie Mamy Ginekolog - polecam przeczytać ☺ -
nick nieaktualnyaprill wrote:Dziewczyny a jak się ubiera takie niemowlę w porze zimowej wychodząc na dwór? Do gondoli musi być śpiworek i czy wystarczy ubrać w spodenki i bluzkę/sweterek i do śpiworka? Czy trzeba kombinezon zimowy + śpiworek? Czy można np. ubrać w kombinezon i do gondoli pod kocyk bez śpiworka?
A z kolei jak przemieszczamy dziecko bez wózka tylko przenosimy w foteliku to wystarczy sam kombinezon? -
mój syn urodził się 60cm aa ii tak nosił 56 więc warto mieć kilka ubranek 56.
U mnie sprawdziły się (syn też styczniowy) body kopertowe na długi rękaw, półśpiochy (spodnie i skarpetki u nas się nee sprawdziły bo skarpetki spadały każde)
Pajace mieliśmy aż 3sztuki.. jakoś też się u nas nee sprawdziły.
Wszystko zależy czy dziecko będzie ulewało.. Syn ulewał.. aa wręcz chlustał tak, że on do przebrania ii czasami nawet ja.
Więc od tego zależna jest ilość ubranek.. ale to zawsze można dokupić..
Tak jak wyżej dziewczyny pisały 7sztuk powinno być ok.
co do czapek myślę, że 2grubsze na spacery ok. Ii ja miałam dwie do domu.. których w sumie nee używaliśmy.
Co do pieluch tetrowych ja miałam ok 25sztuk ii u mnie to było tak na styk przez to ulewanie..
Aa co do ubierania.. tak jak ktoś wyżej napisał o jedną warstwę więcej niż Ty. Ja ubierałam zazwyczaj: body na długi rękaw, półśpiochy, na to kombinezon trochę grubszy.. ale nee zimowy. ii do śpiworka.
Młody nee pocił się.. itd.
-
Jedno dziecko ubierałam lżej od siebie, drugie trochę cieplej na początku, bo nie trzymała temperatury, a później tak samo jak siebie. Jak ubierałam kombinezon, to nie zakładałam już nic dodatkowego poza osłonką. Jak wychodziłam w chuście, to kurtka dla 2 i w ogóle był luz, bo grzałyśmy się wzajemnie.
-
Hmm ja generalnie nie ubieram cieplej corki niż mnie - do pierwszego roku życia owszem - jedna warstwa więcej niż ja
Ale Np pierwszej zimy (było dość zimno) ubierałam ja cieplej i miałam taki wkład do gondoli (taka jakby miękka gondola z wełna owcza w środku) i w tym była
Wydaje mi się (może blednie) ze mimo wszytko takie maleństwo leży, bez ruchu całkiem wiec jedna warstwa jedynie i bez spiworka to dla mnie za mało.
Ale to moja wizja09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Ah co do ilosci ubranek
Nie pamietam ile miałam czego ale bodizkaow miałam na pewno bardzo dużo - na szczęście!
Córcia miała przez 1-2 miesiące meeega wodniste kupki - wylatywały tyłem (plecami) wiec co kupa to przebieranie
Wiec 7 to u mnie na dzień może starczało Hehehe
Tak samo ze śpiochami / polspiochami (mlze trochę mniej ich zużywałam niż bodizakow bo często udało się uratowac jeszcze)
Spodenki + skarpetki - nie praktyczne bo skarpetki zjeżdżają notorycznie (może przez pierwszy tydzień - dwa, gdy dzidzia w zasadzie się nie rusza i nie wierzga nogami to Ok ale potem już nieeeee)
Kaftaniki miałam po kimś - używałam na początku - ze względu na kikut - ale sama bum raczej nie wpadła na to aby kup
Ja generalnie na początku stawiam tylko na body kopertowe - córka była malusia wiec nie wyobrażam sobie żeby przekładać przez głowę bodziaka
Bożenka lubi tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️