X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emdar
    ja w pierwszej ciazy bylam na szkole rodzenia (grupowo) i ta polozna co prowadziła, potem przychodizła jako polozna do nas jak Dzidzia sie urodizla
    mielismy kilka spotkan, raz w tyg

teraz tez chcemy isc, ale nie pasuje nam co tygodniowe spotkanie
    kontaktowalalm sie z ta samą polożną i przyjdzie do nas 1-2 indywidualnie do domu i potem bedzie rownież nasza polożną srodowiskową

mam się z nia skontaktowac jkaos koło 20 tyg

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieluchy muslinowe sprawdziły się najlepiej, zostają miękkie nawet po wielu praniach, tetra robi się okropna. Kocyki dwa bambusowo bawełniane, we wszystkich innych dziecko poci się jak szczur, a już najgorsze te minky.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    . Raga . wrote:
    U nas rożek kompletnie nie był używany ;)

Do dziś leży schowany na dnie szafy, nawet nie odpakowany ;) moja córka nienawidziła być otulana i mieś skrępowanych rąk....zwykłym kocykiem przykrywałam ;)

Używałam najzwyklejszych pieluch tetrowych - miałam koło 12-15 sztuk i mi w zupełności to wystarczyło :) muśliny, bambusy i inne cuda to chwyt do kieszeni matek - bo cieszy oko i faktem jest, że przyjemne w dotyku.
    Co kto lubi :) ja się obyłam bez i też było super ;) :)
    Muslin nie kosztuje dużo więcej, samej sobie bym nie chciał wycierac twarzy sztywna i szorstka tetra, a co dopiero niemowlakowi.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama_po_przejściach wrote:
    A i korzystałam ze śpiworków do spania zamiast kocyków Bardzo polecam, bo zmniejszają ryzyko śmierci łóżeczkowej.
    Zależy też jak które dziecko reaguje na spiworek, otulacz, kocyk, rożek itp. A co do śmierci lozeczkowej, taki maluch nie musi być okryty po same uszy, a przypadki SIDS dotyczą maluchów które dostały po urodzeniu mało punktów, wcześniaków, dzieci z zaburzeniami oddechu, matek pijacych. Uduszenie się bo dziecko coś na siebie naciagnelo to skrajne przypadki.

ZakręconaOna lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polecam pieluszki muślinowe Babyono, sprzedawane są w trójpaku, są śliczne i mięciutkie, kolory się nie spierają. Warto też mieć zwykłą białą tetrę, zawsze się przydaje.
    U nas rożek się sprawdził, taki nieusztywniany, w zasadzie rozkładany do kocyka, tylko troczki miał doszyte. Mieliśmy za grosze z OLX. Maluch urodził się w zimie i mu takie otulenie pasowało. Potem spał w śpiworku.
    Jedyne co nam się nie sprawdziło to otulacz bambusowy (taka duża pielucha), nie użyłam ani razu, może dlatego, że synek urodził się w zimie, a nie w czasie upałów.

Dariah lubi tę wiadomość

aZzmp1.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 16:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam taką listę zrobiona z kilku z neta :) I podzieliłam ją na wyprawkę do szpitala dla mnie i dla dziecka, akcesoria jak meble, łóżeczko, wanienka itd. I akcesoria do apteczki i akcesoria dla mnie jak biustonosz, koszule do karmienia itd.

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po wizycie Chłopak potwierdzony 500g :))

ss25, Bożenka, martakam, Camilla33, Dafka, Aguuu, Mama_po_przejściach, Edith, Dariah, zulka, KasiaM, annkaa, gusiaa, ZakręconaOna, Martek&M, marlenaO lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2019, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Córka od urodzenia miała w szpitalu poduszkę płaska + kołderkę. Ja się boje kołderki i wystarczy body + pajac. W domku mamy 19-20 stopni. Bardzo pilnujemy temp wiec powinno wystarczyć. W lato otulacz. Kocyków mam kilka po corce (minky, velvet, kaszmir, bambus...) ale skuszę się na nowy z Lullalove :D na początek łóżeczko, materac piankowo lateksowy i poduszka klin wystarczy

• Bożenka Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pieguska gratulacje, duży chłopak już🤗 Ale leci ten czas. 😲

Dziewczyny mam pytanko wózkowe. Miałyście kiedyś styczność z wózkiem X-lander x-cite? Zastanawiam się nad tym 2w1. Jest w miarę lekki, cena też nie zwala z nóg, spacerówka kubełkowa, fajny kosz na zakupy. W sumie wszystko na czym mi zależy. Słyszałyście jakieś opinie? 😉

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:

Dziewczyny mam pytanko wózkowe. Miałyście kiedyś styczność z wózkiem X-lander x-cite? Zastanawiam się nad tym 2w1. Jest w miarę lekki, cena też nie zwala z nóg, spacerówka kubełkowa, fajny kosz na zakupy. W sumie wszystko na czym mi zależy. Słyszałyście jakieś opinie? 😉
    https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/10/26/kiedy-do-tej-spacerowki/
    Polecam najpierw ten artykuł. Ogólnie cały blog jest bardzo fajny i przydatny.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Qastera Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emdar wrote:
    Kochane, jeśli pytanie było to przepraszam :) kiedy idziecie(jeśli w ogóle) do szkoły rodzenia? Ja od paru tygodni miałam w planach się zapisać do upatrzonej przeze mnie(w szpitalu gdzie planuję rodzić) dzwonię dziś i... zonk, nie ma miejsc na mój termin (luty2020). A tych kursów maja tam po parę w tygodniu plus weekend. Zapisałam się w końcu do akredytowanej przy tym szpitalu, w dodatku polecanej przez znajomą, więc luz, ale tak myślę czy to ja tylko taki nieogar jak zwykle, czy po prostu jakiś boom na porody w lutym :)idę w końcu od 18.11 (będę miała skończony równo 27tc),myślę ze to ok moment. Co myślicie?
    Ja idę od 4 listopada do szkoły rodzenia w szpitalu w którym planuje rodzic, zapisywałam się już jakiś czas temu i faktycznie czytalam ze terminy potrafią zaskoczyć :p akurat od 1.11 idę na L4 więc w sumie czas bede mieć. . Planuje też męża wyciągnąć :p jak wygladaja zajęcia u aCb w tej szkole? U nas jest 5 tygodni, 2 razy w tygodniu - raz wyglad a raz zajęcia gimnastyczne :)

wniddf9h3z94xhvt.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    https://mamafizjoterapeuta.pl/2018/10/26/kiedy-do-tej-spacerowki/
    Polecam najpierw ten artykuł. Ogólnie cały blog jest bardzo fajny i przydatny.
    Dzięki za artykuł🙂

Camilla33 lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie z innej beczki. Jakich płynów/żeli do higieny intymnej używacie? Kończy mi się mój z ziaji i nie wiem co tu teraz wybrać :p

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Aguuu Ekspertka

Wysłany: 18 września 2019, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:

Moja przyjaciółka kupiła dla swojej dzidzi, używa teraz z 1.5rocznym bajtlem czasem. Zadowolona jest, prowadziłam go po domu, wydawał się ok.

Co do szkoły rodzenia też w końcu się zapisałam, idę od 10 października, do innego szpitala niż będę rodzic. Ale 400zl za 5 spotkań uważam za lekka przesadę, a tutaj mam za darmo.

Jeśli chodzi o żele do higieny intymnej to nie używam wgl. Tak czy siak nie powinno się myć okolic intymnych "od środka" a pH praktycznie na całym ciele mamy takie samo:)

29.01.2020 Zosieńka ❤️ 54cm 3184g
    29.01.2019 [*] Aniołek- 8 tc.
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5a73c3afe78f.png

Ten super jasny punkt to nos :p może ktoś dobrzy głowę :p bo film nagrywał mąż.. Ii zrobiłam screen

ss25, Mama_po_przejściach, Camilla33, Darrika, Bożenka, zulka, annkaa, Dafka, zuzi_c lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    A ja mam pytanie z innej beczki. Jakich płynów/żeli do higieny intymnej używacie? Kończy mi się mój z ziaji i nie wiem co tu teraz wybrać :p

Ja żadnego nee uzywam

4018d16ae9.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    Ja używam Lactacyd Ultra Delikatny.

aZzmp1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2019, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie używam. W 1 ciąży w szpitalu dzidziusia i polecam. Jak już używasz to najlepiej kontynuować ten sam żeby nie było podrażnień czy jakiś zmian

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 września 2019, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    5a73c3afe78f.png

Ten super jasny punkt to nos :p może ktoś dobrzy głowę :p bo film nagrywał mąż.. Ii zrobiłam screen

Jaki przystojniak <3

• Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 18 września 2019, 19:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SR robiłam tylko w 1 ciąży (w kolejnej mi się nie chciało, bo urok to miał ten dla par, a i tak ktoś powinien z dziećmi zostać). SR robiłam chyba w 22 albo 24 tc, spotkania były raz w tyg po 2. Chyba się skończyły miesiąc przed porodem. Umówić się trzeba było w 1 trym, bo był problem z terminami.:

Z sids się nie zgodzę. Pod to wrzucane są różne niewyjaśnione zgony naturalne. W takiej gr jak ta, utrzymuję kontakt z dziewczynami z pierwszej ciąży i jedno dziecko przez chwile było nieprzytomne, bo ojciec nie zauważył że się zachłysnęło zwróconym mlekiem. Druga opowiadała, że jednorazowy epizod z bezdechem miała w 7 albo 8 miesiącu (tu wystarczyło potrząśnięcie). Sama raz miałam syt że włączył mi się monitor. Całość trwała chwilę, wystarczyło potrząsnąć, a na izbie okazało się, że przyczyną była prawdopodobnie niedrożność oddechowa przez głupie pleśniawki... Dzień wcześniej widziałam lekki nalot, ale stwierdziłam ze nie będę jechać do szpitala z pleśniawkami. Przez noc ta plecha się tak rozrosła że mogło być różnie. Wtedy po spr saturacji itp w końcu nas puścili do domu, ale właśnie sam lekarz kazał nam natychmiast wracać gdyby syt się powtórzyła, No i sugerował żeby właśnie go używać, skoro i tak go mamy. A i teraz przypomniała mi się druga syt. dziecka które się zakrztusiło i to już konkretnie trzeba było reanimować.

Do higieny int. używam laktacyd (płyn ginekologiczny). Stosuje go od wielu lat i mi pomaga, ostatnio przestałam używać i żałuję...

8p3ovfxms5h3ke1x.png
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak interpretować wynik testu ciążowego i co robić dalej?

Testy ciążowe są jednymi z najczęściej stosowanych narzędzi diagnostycznych w warunkach domowych. Choć ich obsługa wydaje się prosta, interpretacja wyniku może wzbudzać wiele pytań - zwłaszcza gdy rezultat jest niejednoznaczny, pojawia się wcześniej niż zaleca producent lub gdy towarzyszą mu objawy wymagające szerszej oceny medycznej. Zrozumienie działania testów wykrywających gonadotropinę kosmówkową (hCG), a także świadomość ograniczeń tych metod pozwala trafniej ocenić sytuację i podjąć odpowiednie kroki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ