X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Hej dziewczyny, mam pytanko. Jak myślicie dobrym rozwiązaniem będzie kupno łóżeczko o wymiararach 140x70, które później może posłużyć jako tapczanik jak dziecko już podrośnie? Czy może te łóżeczka nie sprawdzają się jako tapczan?
    Hmm to zależy od dziecka (i od tego jak bardzo się będzie rzucać w trakcie spania). Dla mnie takie łóżko jest za krótkie i za wąskie, ale już nie raz spałam z nimi lub kursowałam między pokojami (Tego chodzenia po nocy nie lubię i wolę spać na jedynce niż krążyć, ale też właśnie zadbałam by dało się na niej wygodnie wyprostować) Co do samego tapczanu to większość dzieci które znam, porzucało szczebelki po roku na rzecz niskiego łóżka z barierką. A ile faktycznie śpi u siebie , a ile z rodzicami to już inna historia (życie samo zweryfikuje)

Bożenka lubi tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 15:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps Gratulacje udanych wizyt. Starsza nasz wyjazd przypłaciła kolejną wirusówką, więc wszyscy jesteśmy nadal chorzy.

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Każda przychodnia rodzinna ma swoją położną lub położne. Podpisując deklarację w danej placówce z umową NFZ pewnie też wybrałaś położną, jeśli chodzisz do jednego lekarza od lat pewnie zrobiłaś to nieświadomie. Warto spr co to są osoba /osoby. Położną zaczyna odwiedzać Cię co 2-4 tygodnie zaczynając od 22tc, po porodzie każda ubezpieczona kobieta ma opiekę tej samej położnej raz w tygodniu przez 6 tygodni od urodzenia dziecka. Przychodzi zdjąć szwy, bada poziom bilirubiny u noworodka, kontroluje jego wagę, Twój ogólny stan zdrowia. Są to wizyty patronazowe z każda będzie udokumentowana w książeczce zdrowia dziecka. W drugim tygodniu życia odbywa się jeszcze wizyta patronazowe lekarza rodzinnego w miejscu zamieszkania dziecka, tu nie można dac się wmanewrowac w jechanie z noworodkiem do przychodni, lekarz otrzymuje za to odpowiednie wynagrodzenie.
    Dodam jeszcze, że w swojej przychodni rodzinnej powinnaś zgłosić fakt, że jesteś w ciąży, położna musi wiedzieć że ma nową podopieczna. Zapytaj też, czy może pracuje w szpitalu którym chcesz rodzić, ja miałam to szczęście i była też ze mną przy porodzie, to położna odgrywa na sali porodowej najważniejsza role, lekarz jest na chwilę.

Ja mieszkam gdzie indziej niż jestem zarejestrowana w przychodni rodzinnej.. Ii w sumie ja szukałam z okolicy położonej.. Ja nee chciałam żeby do mnie przychodziła podczas ciąży.. Ii tym samym podpisałam deklaracje z nią dzień przed CC. Później przyjechała 3razy.. Ii tyle.

JustiJusti lubi tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ppieguskaa wrote:
    Ja mieszkam gdzie indziej niż jestem zarejestrowana w przychodni rodzinnej.. Ii w sumie ja szukałam z okolicy położonej.. Ja nee chciałam żeby do mnie przychodziła podczas ciąży.. Ii tym samym podpisałam deklaracje z nią dzień przed CC. Później przyjechała 3razy.. Ii tyle.
    Kto co woli, ja trafiłam na tak fajna kobietę, obeszło się bez szkoły rodzenia, przed porodem była u nas 5 razy, nauczyła mnie wszystkiego co trzeba. Po porodzie była w pierwszym tygodniu 3 razy bo ja bardzo źle sie czułam, pisałam-transfuzja krwi i silna anemia, bardzo nam pomogła.
    Czemu nie zmieniłaś przychodni? Chyba nie jeździsz za każdym razem w odległe strony gdy jest potrzeba?

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem z jakiego miasta jest Pieguska
    Ale np w Poznaniu jest mega problem z przychodniami - żeby założyli kartę (przyjęli do przychodni jako nowego pacjenta) to pierwszy cud. Drugi cud to żeby się dostać jak potrEba wizyty.
    Gdzie mieszkaliśmy wcześniej miałam przychodnie 200 m od bloku - byłam tam tylko na sCzepienia bo pomysł pójścia rano i stanięcia w kolejce jestdla mnie co najmniej poje**** i nie ma opcji żebym poszła rano i tam stała.
    A dzwonić sobie można - prędzej bateria w tel padnie niż odbiorą....

Teraz szukałam przychodni - w promieniu 2 km są dwie
    Zrobiłam test - dzwoniłam któregoś dnia rano do jednej i drugiej - przez jakieś 40 min...żadna nie odebrała
    Obie odpadły
    Znalazłam nowa, dalej (5 km?)
    Zadzwoniłam któregoś dnia z rana zapytać czy można się zapisać - od razhbodebrali, z chęcią zapisali i mnie i córkę i męża...

Także tego...

JustiJusti lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Aguuu
    No my kupiliśmy nowy za 1200 zł. Tak wiec wg mnie super cena bo jak patrzyłam na używane, ale nowsze modele np Tio, Torino Si itd to tez trzeba było liczyć jakieś 1000-1100...
    A tu mam 2 lata gwarancji i nowy
    Ale super opcja z tym przechowywaniem ! Ekstra !

Edit
    Wooo 630 g dziecia !!??? ;)
    Duża dzidzia ;)
    My 2 tyg temu w Bobo wózki trafiliśmy że nasz Holand kosztował 1450 zł 2w1. Za każde wydane 500 zł było 50 zł rabatu.

Dariah lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiaa
    No to tez super cena ;) fajnie ze tak się udało ;)

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • KasiaM Przyjaciółka

Wysłany: 9 października 2019, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, ja po wizycie chyba mój synek idzie na rekord 637g 🙆 Ciekawa jestem wiarygodności tych pomiarów, 18 mam usg na innym sprzęcie to porownam. Szyjka 5cm i ogólnie wszystko wygląda ok :-)

Dariah, Bożenka, ppieguskaa, Fruzia85, zulka, Darrika, JustiJusti, . Raga ., ss25, Camilla33, Edith, annkaa lubią tę wiadomość

vbfdfed.png
  • KasiaM Przyjaciółka

Wysłany: 9 października 2019, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Nie wiem z jakiego miasta jest Pieguska
    Ale np w Poznaniu jest mega problem z przychodniami - żeby założyli kartę (przyjęli do przychodni jako nowego pacjenta) to pierwszy cud. Drugi cud to żeby się dostać jak potrEba wizyty.
    Gdzie mieszkaliśmy wcześniej miałam przychodnie 200 m od bloku - byłam tam tylko na sCzepienia bo pomysł pójścia rano i stanięcia w kolejce jestdla mnie co najmniej poje**** i nie ma opcji żebym poszła rano i tam stała.
    A dzwonić sobie można - prędzej bateria w tel padnie niż odbiorą....

Teraz szukałam przychodni - w promieniu 2 km są dwie
    Zrobiłam test - dzwoniłam któregoś dnia rano do jednej i drugiej - przez jakieś 40 min...żadna nie odebrała
    Obie odpadły
    Znalazłam nowa, dalej (5 km?)
    Zadzwoniłam któregoś dnia z rana zapytać czy można się zapisać - od razhbodebrali, z chęcią zapisali i mnie i córkę i męża...

Także tego...
    To słabo rzeczywiście .... Ja mieszkam w małym mieście, ludność 17000, 6 przychodni i wszędzie przyjmuja z tzw. pocalowaniem ręki. Co innego jeśli chodzi o lekarzy... tutaj to ciężko trafić na dobrego pediatrę. Mam swoją lekarka co chodzę do niej z córką od początku ale ostatnio się dowiedziałam że zmienia przychodnie i będzie 20km dalej przyjmować. Więc albo szukać kogoś nowego albo przygotować się na wycieczki..

vbfdfed.png
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Kto co woli, ja trafiłam na tak fajna kobietę, obeszło się bez szkoły rodzenia, przed porodem była u nas 5 razy, nauczyła mnie wszystkiego co trzeba. Po porodzie była w pierwszym tygodniu 3 razy bo ja bardzo źle sie czułam, pisałam-transfuzja krwi i silna anemia, bardzo nam pomogła.
    Czemu nie zmieniłaś przychodni? Chyba nie jeździsz za każdym razem w odległe strony gdy jest potrzeba?

Choruje rzadko..
    Aa po2 tam mam lekarza co mnie leczy od małego.. Wiec jakoś mi tak póki co wygodniej.. Bo skierowania czy coś bezproblemowo mi wypisuje.. Aa jak ja tu mam iść sie prosić ii słyszeć, że nee trzeba.. To już wolę dojechać ii mieć święty spokój

Aa tutaj w okolicy są jakieś chore numerki.. Których nee kumam. Jestem chora ale np brak numerków ii cię nee przyjmą.. Wiec póki co to nee ma moje nerwy..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 20:49

JustiJusti, annkaa lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 20:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaM wrote:
    Hej dziewczyny, ja po wizycie chyba mój synek idzie na rekord 637g 🙆 Ciekawa jestem wiarygodności tych pomiarów, 18 mam usg na innym sprzęcie to porownam. Szyjka 5cm i ogólnie wszystko wygląda ok :-)
    Juhuu, ale wielki chłop 😄 super, że wszystko dobrze🙂 który to tydzień? 😊

Dariah, KasiaM lubią tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • zulka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    My zainwestowalismy w meble Meblik, są piękne, wytrzymałe, mają wszystkie bezpieczne krawędzie, łóżeczko 140×70, od miesiąca służy jako tapczanik. Latem starszy synek dostanie łóżko 160x80, młodszy przejmie jego łóżeczko, ono spokojnie wystarczy do wieku przedszkolnego.
    Własnie w sobotę wybieram się do Meblika. Ginekolog mi polecił te mebelki 😊

Camilla33 lubi tę wiadomość

• zulka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaM wrote:
    No to synek ładnie rośnie mamusi. Waga zależy od pomiarów więc to zależy od dokładności lekarza. Na pewno jest jest jakaś granica błędu. Ja już miałam dwa usg i w czwartek mała miała 327 g a w poniedziałek prawie 400.

KasiaM, JustiJusti, . Raga . lubią tę wiadomość

• KasiaM Przyjaciółka

Wysłany: 9 października 2019, 21:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Juhuu, ale wielki chłop 😄 super, że wszystko dobrze🙂 który to tydzień? 😊
    Dziś 23t3d :-) Za każdym razem termin z usg wychodzi 31 styczen :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2019, 21:31

Dariah, . Raga ., zulka lubią tę wiadomość

vbfdfed.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaM no i pięknie, u mnie za każdym razem z USG inny termin wychodzi.🤨

KasiaM lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 9 października 2019, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasiaM wrote:
    Dziś 23t3d :-) Za każdym razem termin z usg wychodzi 31 styczen :-)
    Too już duży chłopak 😍😍😍😍 jej super

KasiaM lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 06:58

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dzien dobry :) oby byl dobry dzis ...
    Ja juz nie spie od 4.30 i raczej dalej nie zasne . Moj syn tez nie spi bo Tatus tak dzis glosno wstal , ze rozbudzil wszystkich :) ale chociaz przyjemnie mi sie spalo bo zapomnial zamknac okna na noc wiec dla moich zatok i glowy raj za to dupa przemarzla yahaha i grzeje sie pod koldra po sama szyje , kaloryfery juz wlaczone ogrzewaja dom . Snila mi sie dzis taka mega sroga zima 😂😂 ze az okna byly w domu zamarzniete , ze nie do rozbicia a sniegu powyzej kolan 😋
    Jakie plany na dzis ??? Co na obiad ?
    Bo ja wczoraj caly dom wysprzatalam od a do z z mezem wiec dzis tylko ukladanie w szafce mlodego Mnie czeka , jakies pranie i obiad wiec moge sobie poodpoczywac troche dzisiaj . Maz od 6 do 6 dzis wiec generalnie sami z malym w domu , a na obiad mam dzis knedle z truskawkami i sliwkami , mloda kapusta i chyba zrobie kotleta ala schabowy z piersi z kurczaka do tego ;) pyszotka .

Camilla33 lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 06:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tp to normalka , na tym etapie przeciez berbecie rosna juz kazde w swoim tempie :)
    A najwazniejsze to to z pierwszego usg prenatalnego chyba , ze z miesiaczki jest ksiazkowo to z Om :)

Dariah, Camilla33, KasiaM lubią tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 07:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ciekawa jestem ile moj synus tam juz ma :) i jak sie ma ale dowiem sie najwczesniej za nie caly miesiac . Lece do Polski to tam zrobie usg dodatkowe sobie u mojej ginekolog , zbadam szyjke , porozmawiam o wszystkim i niech ona zadziala cos na te moje infekcje .

Planuje sie umowic na 4 listopada do Niej , dzis bede dzwonic wlasnie .

. Raga . lubi tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 10 października 2019, 07:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejo z rana :) ja zaraz lecę na morfologie i mocz, wczoraj też było u mnie sprzątanie i pakowanie niektórych rzeczy ma przeprowadzkę, robię to sobie teraz na spokojnie, żeby mieć mniej roboty w grudniu, wczoraj też wysłałam maila z wypowiedzeniem mieszkania, więc nie ma odwrotu :D

A na obiad? Hmm ja ostatnio pomysłów żadnych nie mam zbytnio. Zrobie dzisiaj chyba spaghetti, mam mielone, kilka puszek pomidorów, będzie dobre ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 października 2019, 07:07

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do marca

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
‹‹ 278 279 280 281 282 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ