X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie, lepiej politykę zostawmy w spokoju i tu cieszmy się naszymi małymi szczęściami :)

Ja właśnie czekam aż się pranie skończy, potem popakuje trochę książek do kartonów, później pojadę na budowę pomoc mężowi i myślę, że przy okazji pójdziemy sobie na spacerek do lasu, dzisiaj piękna pogoda :)

Foto_Anna lubi tę wiadomość

33👧 37🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

11 cs!🤞⏳️do marca

💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen

🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
    🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
    🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
    8dpo - prog + estradiol✅️
    Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heeeejo ;)

Znow dzis pospalam az w szoku jestem , wstalam o 9 ! Fajnie , w weekend wypoczelam w koncu a jutro od nowa robota . Odliczam do urlopu ♡

Ja jeszcze w lozeczku ale za chwilke wstaje robic sniadanko i ogarniac dom .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mi jak oczy o 5.50 sie otworzy to juz nie chciały zasnąć 😦
    Niby powinno sie spać na lewym boku, a u mnie jak zwykle odwrotnie i lepiej mi się śpi na prawym.

Jutro rano idziemy z moim słodziakiem w brzuchu na glukoze. Troche sie obawiam bo ja musze zjesc coś pol godziny po przebudzeniu i nie lubie słodkiego...a juz napewno nie tak rano. Bedziemy walczyły 😀

Pogoda fantastyczna, my juz po spacerku a po obiedzie pojdziemy jeszcze raz złapać troszke sloneczka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 października 2019, 12:08

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 18:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.. My dziś też fajnie spędziliśmy dzień. Szybki obiad ,spacer z córką potem poszliśmy na mega deser , do kina i na końcu jeszcze troszkę placu zabaw .. pogoda była piękna więc żal jej nie spędzić świetnie..

Ojj tak polityka i kościół to tematy których lepiej nie ruszać 👍😁😁

Darrika, JustiJusti lubią tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też dzisiaj mieliśmy fajnie spędzony dzień. Obiadek na mieście, a później pojechaliśmy nad jezioro, gapiliśmy się w wodę i wygrzewaliśmy się na słoneczku ☺️ pogoda przepiękna, a momentami było gorąco 😁

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • emdar Autorytet

Wysłany: 20 października 2019, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Wami w pełni, polityki nie ruszamy;wczoraj przed snem tak mnie coś naszło, za co przepraszam(wiecie co potrafią zrobić z kobietą hormony ciążowe)☺️

42 lata
    08.03.2019 puste jajo płodowe💔
    17.02.2020 Julek 💙
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 09:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edmar nie masz za co przepraszać ☺️👍

emdar lubi tę wiadomość

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Linka90 Koleżanka

Wysłany: 21 października 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny ☺️ Chciałam zapytać te, które miały styczność z cukrzycą w ciąży, a dokładniej z kontrolowaniem jej w ciągu dnia.
    Byłam dziś u diabetologa, dostałam glukometr i zalecenia. I właśnie w związku z zaleceniami - teraz zaczęłam się zastanawiać czy dobrze lekarza zrozumiałam - powinnam badać cukier na czczo oraz godzinę po posiłku. Lekarz zalecił mi 6 posiłków dziennie (mniejszych i większych - łącznie). Czyli powinnam się kłuć 7 razy dziennie...?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 10:04

• marlenaO Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka90 wrote:
    Cześć dziewczyny ☺️ Chciałam zapytać te, które miały styczność z cukrzycą w ciąży, a dokładniej z kontrolowaniem jej w ciągu dnia.
    Byłam dziś u diabetologa, dostałam glukometr i zalecenia. I właśnie w związku z zaleceniami - teraz zaczęłam się zastanawiać czy dobrze lekarza zrozumiałam - powinnam badać cukier na czczo oraz godzinę po posiłku. Lekarz zalecił mi 6 posiłków dziennie (mniejszych i większych - łącznie). Czyli powinnam się kłuć 7 razy dziennie...?
    Ja nie mam cukrzycy a hipoglikemie, ale zasady są takie same, chodzi o złapanie bilansu w spalaniu cukru. Na poczatku przez 2-3 dni robi się domowy pomiar, czyli przed kazdym posiłkiem, godzine po posiłku i ja jeszcze dodatkowo wstawalam o 2 w nocy na pomiar. Kujesz sie kilkanascie razy ale dzieki temu lekarz ma obraz, czy cukier ci skacze zaleznie od pory dnia, czynności jakie wykonujesz i.przede wszytkim co.jesz. Zapisuj sobie, godziny, wynik pomiaru, co jesz, i ew. większa aktywność fizyczna.
    Dla mnie najgorsze jest jedzenie, trzeba sie trzymac bardzo godzin, czy sie chce czy nie, przychodzi.godzina i musisz jesc. No i nocny posilek, nawet jak idziesz wczesniej spać to nastawiasz budzik i wstajesz na jedzonko...przerwa do sniadania nie powinna przekraczac 8 h.
    Trudne to wszytko, ale sie nie denerwuj tylko działaj, to tylko 3-4 miesiace a na szali jest zdrowia dziecka a to jest bezcenne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 października 2019, 11:20

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Linka90 Koleżanka

Wysłany: 21 października 2019, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marlena, dziękuje za odpowiedź ☺️
    Tak jak mówisz, zdrowie dzieciątka najważniejsze.
    Głównie zastanawiam się czy dobrze go zrozumiałam, a mianowicie na początku wydawało się mi ze miało by być 13 sprawdzeń dziennie (na czczo, przed i po każdym posiłku) i tak 3 tygodnie. I zaczęło się mi to wydawać coś dużo i stwierdziłam, że chodziło mu o to 1 na czczo i godzinę po każdym posiłku. Teraz mam mętlik w głowie. Kontaktu z lekarzem nie mam, a też za bardzo nie mam jak jechać na powtórna wizytę... ale na pewno zasada miała być niezmienna przez całe 3 tygodnie.
    Ehh spróbuje parę dni tak jak mówisz te 13 wkłuć a później przejdę na te 7 sprawdzeń. Właśnie ta systematyka w posiłkach będzie najcięższa... powróciły mi wymioty i mdłości i ostatnie o czym myśle to jedzenie...
    Ale nie ma wyjścia trzeba się wziąć za siebie ☺️

• marlenaO Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka90 wrote:
    Marlena, dziękuje za odpowiedź ☺️
    Tak jak mówisz, zdrowie dzieciątka najważniejsze.
    Głównie zastanawiam się czy dobrze go zrozumiałam, a mianowicie na początku wydawało się mi ze miało by być 13 sprawdzeń dziennie (na czczo, przed i po każdym posiłku) i tak 3 tygodnie. I zaczęło się mi to wydawać coś dużo i stwierdziłam, że chodziło mu o to 1 na czczo i godzinę po każdym posiłku. Teraz mam mętlik w głowie. Kontaktu z lekarzem nie mam, a też za bardzo nie mam jak jechać na powtórna wizytę... ale na pewno zasada miała być niezmienna przez całe 3 tygodnie.
    Ehh spróbuje parę dni tak jak mówisz te 13 wkłuć a później przejdę na te 7 sprawdzeń. Właśnie ta systematyka w posiłkach będzie najcięższa... powróciły mi wymioty i mdłości i ostatnie o czym myśle to jedzenie...
    Chyba tak będzie najrozsadniej, zacznij robic te 13 pomiarów i zobacz jak beda sie ksztaltowaly wyniki i zdecydujesz co dalej. Jak masz paski na nfz to luz, tylko troche paluszki pobola, ale jak ja kupuje paski na 100% (bo mz nie przewiduje niskich cukrow - kolejna paranoja, bo postepowanie jest takie samo jak przy.cukrzycy) i mialabym.kupic zapas na 3 tygodnie to zaplacilabym ze 300 zl to juz slabo troche.

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka90 wrote:
    Ja miałam w poprzedniej ciąży, teraz pierwszy test ok, czekam na kolejny. Lekarz kazał mu mierzyć cukier 4 razy, na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    Ja miałam w poprzedniej ciąży, teraz pierwszy test ok, czekam na kolejny. Lekarz kazał mu mierzyć cukier 4 razy, na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji[/QUOTE
    Ten test krzywej cukrzycowej jest powtarzany?

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    Camilla33 wrote:
    Ja miałam w poprzedniej ciąży, teraz pierwszy test ok, czekam na kolejny. Lekarz kazał mu mierzyć cukier 4 razy, na czczo, po śniadaniu, obiedzie i kolacji[/QUOTE
    Ten test krzywej cukrzycowej jest powtarzany?
    Tak u pacjentek z cukrzycą w pierwszej ciąży robi się go najpierw w okolicy 16 tyg a później 24 tyg. Tak więc, za około 1,5 tygodnia idę znowu blee W ubiegłym roku cukrzyce kontrolowałam samą dietą, to wcale nie było trudne a i nie przestrzegalam restrykcyjne zasad diety. Wyniki z ogtt nie były jakieś koszmarne, a podczas codziennego mierzenia cukry trzymały się w granicach dość ładnie więc jak chciałam zjeść ciastko czy loda to jadłam.

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Mama_po_przejściach Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja cukier miałam kontrolowany z żyły więc przynajmniej tyle kłuć nie było. Moja siostra ma cukrzyce. I ten początkowy okres był najgorszy. Później już było wiadomo po czym cukier jej skakał. I kontrowała po nowościach lub po rzeczach których nie powinna jeść ;)

Linka90 lubi tę wiadomość

8p3ovfxms5h3ke1x.png
  • Edith Autorytet

Wysłany: 21 października 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Linka90 wrote:
    Właśnie ta systematyka w posiłkach będzie najcięższa... powróciły mi wymioty i mdłości i ostatnie o czym myśle to jedzenie...
    Linka, jeśli było to w poradni diabetologicznej to może w rejestracji telefonicznie udzielą Ci informacji, jak te pomiary mają wyglądać?
    Współczuję kłucia się i mdłości. Trzymaj się kochana!

Linka90 lubi tę wiadomość

aZzmp1.png
  • Dafka Ekspertka

Wysłany: 22 października 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny☺
    Jak tam samopoczucia? Jakieś plany na ten tydzień? Wizyty, badania, może zakupy wyprawkowe?

16ud3e3kk2d2d97e.png
  • martakam Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja odliczam już godziny do zwolnienia... W czwartek na 12:45 mamy wizytę i błagam o zwolnienie. Kupiliśmy w sobotę komodę Malm z 4 szufladkami i już zawalona ciuszkami i pierdołami dla synka :)

gusiaa lubi tę wiadomość

👩🏼 36 🧔🏻‍♂️ 36
    👦🏼 01.2020 (6 cs)
    👦🏼 08.2021 (2 cs)

Walka z IO, nadwagą 💪🏻

Bez oficjalnego starania, ale z wielką nadzieją na cud ❤️
  • aprill Autorytet

Wysłany: 22 października 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dafka wrote:
    Hej dziewczyny☺
    Jak tam samopoczucia? Jakieś plany na ten tydzień? Wizyty, badania, może zakupy wyprawkowe?
    U mnie kiepsko, katar się rozkręcił, noc nieprzespana przez zatkany nos :/ szukam sposobu na ten katar ale w ciąży takich "normalnych" kropli to chyba nie mozna...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 października 2019, 09:27

km5svcqgdjp9orqj.png
    20.05.2019 - FET blastka 5.1.2 - beta: 9dpt 62,5; 11dpt 152; 13dpt 396; 16dpt 1237; 22dpt 8563
    został 1 ❄️4.2.2
  • Dafka Ekspertka

Wysłany: 22 października 2019, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    April ja walczyłam z katarem tydzień i szczerze mówiąc nic z dozwolonych rzeczy nie pomagało. Może na chwilę inhalacje z soli 😐

Martakam napewno dostaniesz zwolnienie. Czemu miałby ci nie dac.
    To chyba tylko ja tak na końcu z ta wyprawka bo niewiele jeszcze mam A ciągle czytam że już choćby ubranek macie dużo.
    Szczerze to nawet nie wiem ile czego kupić aby mały zdążył założyć. Nie chciałabym przesadzić.

16ud3e3kk2d2d97e.png
‹‹ 298 299 300 301 302 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ