LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Camilla na bank chodzilo poloznej o zrobienie lewatywy jak.wody odejda a skurczy chwile nie ma bo rowniez przy skurczach nie wyobrazam sobie dostac lewatywy :o
Ja dostalam bo wody mi odeszly , 5 min pozniej doslownoe mialam lewatywe i po niej odrazu skircze mialam jak zeszlam z wc .
Co do poduszki klasa !!! To juz o trzecim myslisz ?;pannkaa lubi tę wiadomość
-
O matko jakoś słowo lewatywa mnie przeraża 😂 dobrze że ja zdążyłam sama się przed porodem dobrze wyproznic bo pewnie też by mnie to czekało..
Zakręcona cieszę sie ze wkoncu jesteś spokojniejsza i ktoś dobrze wytłumaczył ci co się tam dzieje ..ZakręconaOna, annkaa lubią tę wiadomość
-
Hek kochane, potrzebuję porady bo już zgłupiałam;odebralam wyniki krzywej cukrowej i są takie: na cczo 87, po godzinie 163,po dwóch 135,8/obciążenie było 75 g glukozy. To jest ok wynik? W sensie ten po 1i2h? Z góry dzięki!42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
nick nieaktualnyemdar wrote:Hek kochane, potrzebuję porady bo już zgłupiałam;odebralam wyniki krzywej cukrowej i są takie: na cczo 87, po godzinie 163,po dwóch 135,8/obciążenie było 75 g glukozy. To jest ok wynik? W sensie ten po 1i2h? Z góry dzięki!
Może głupie pytanie, ale czy można wypić trochę wody przed badaniem? Nie bezpośrednio przed, np. w nocy jak wstanę siusiu albo po przebudzeniu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 08:18
emdar, JustiJusti lubią tę wiadomość
-
Mysza,dziękuję ja piłam wodę, i to nawet nie super mało. Oby nie żadne herbaty, kawy itd.. No i podobno są różne opinie czy koniecznie trzeba nie jeść, moja lekarka mówi jednak żeby lepiej nic nie jeść około 8h przed badaniem. No to nie jadłam
Mysza, JustiJusti, annkaa lubią tę wiadomość
42 lata
08.03.2019 puste jajo płodowe💔
17.02.2020 Julek 💙 -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Nie wolno jeść ani pić od 22 dnia poprzedniego. Ja musiałam powtarzać krzywą innego dnia przez dosłownie kilka łykow wody. Chodzi o to, że nawet małe ilości wody rozrzedzaja krew i mogą spowodować fałszywie dobry wynik.
Polskie pielęgniarki wręcz zalecają pić wodę przed poborem, ale to tylko dlatego żeby im się lepiej próbkę pobieralo 🙈Mysza, JustiJusti lubią tę wiadomość
-
Cześć dziewczyny, dobrze wiedzieć o tym nie piciu przed glukoza bo szczerze to myślałam, że mogę się napić trochę... Dobrze, że jadę z mężem to najwyżej padnę przy nim
Odebrałam wyniki żelaza już jest w normie ale muszę kontrolować żeby też za szybko nie spadał bo to też nie za dobrze. Niestety w moczu ogólnym widoczne szczawiany więc dalej walczymy. Czekam na wyniki posiewu... Mam brać dalej żurawit i kupić sok z żurawinki z apteki taki bez zawartości cukru i ograniczyć węglowodany, chociaż ja i tak ostatnio jem jak na lekarstwo.
Mysza lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU mnie ciężko bez wody, ale jak mus to mus😉 Pojadę wysuszona jak rodzynek.
Też biorę od dłuższego czasu Żuravit i piję ten sok z Oleofarm bo miałam wysokie pH moczu i był mętny. U mnie duża ilość wody i żurawina zadziałały. Kciuki za posiew🍀zuzi_c lubi tę wiadomość
-
Mysza wrote:U mnie ciężko bez wody, ale jak mus to mus😉 Pojadę wysuszona jak rodzynek.
Też biorę od dłuższego czasu Żuravit i piję ten sok z Oleofarm bo miałam wysokie pH moczu i był mętny. U mnie duża ilość wody i żurawina zadziałały. Kciuki za posiew🍀
No dokładnie też mam ten problem z piciem ale trudno wytrzymać muszę
A piłaś jakąś konkretną? Możesz jakąś polecić? Bo wczoraj patrzyłam na stronie DOZ i bardzo dużo tego, a rozbieżność cen ogromna -
ZakręconaOna wrote:Camilla na bank chodzilo poloznej o zrobienie lewatywy jak.wody odejda a skurczy chwile nie ma bo rowniez przy skurczach nie wyobrazam sobie dostac lewatywy :o
Ja dostalam bo wody mi odeszly , 5 min pozniej doslownoe mialam lewatywe i po niej odrazu skircze mialam jak zeszlam z wc .
Co do poduszki klasa !!! To juz o trzecim myslisz ?;p
Hehe o trzecim nie, liczę że będę mogła urodzić sn A nie przez cc, że ta przepuklina nie będzie się powiększać. -
Plus jest taki że to nie lato bo wtedy badanie byłoby nie do zniesienia! Ja musiałam w 10 tc iść czyli w czerwcu. Ciężko było o suchym pysku
zuzi_c, Mysza lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyzuzi_c wrote:No dokładnie też mam ten problem z piciem ale trudno wytrzymać muszę
A piłaś jakąś konkretną? Możesz jakąś polecić? Bo wczoraj patrzyłam na stronie DOZ i bardzo dużo tego, a rozbieżność cen ogromna
Jeśli chodzi o żurawinę to piję tylko ten sok, bez dodatku wit. C czy innych. Czasem etykieta może się różnić, ja zawsze sprawdzam czy jest 100% i pasteryzowany.Szybko schodzi niestety, ja rozcieńczam z wodą bo bez wody to nawet dla mnie( ja lubię kwaśne owoce) jest zbyt kwaśny😁annkaa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Mysza wrote:https://www.doz.pl/apteka/p45917-Zurawina_100_sok_z_owocow_zurawin_490_ml
Jeśli chodzi o żurawinę to piję tylko ten sok, bez dodatku wit. C czy innych. Czasem etykieta może się różnić, ja zawsze sprawdzam czy jest 100% i pasteryzowany.Szybko schodzi niestety, ja rozcieńczam z wodą bo bez wody to nawet dla mnie( ja lubię kwaśne owoce) jest zbyt kwaśny😁
dzięki!Mysza lubi tę wiadomość
-
Ja już w szpitalu. Mam mieć pobierana krew na cukier codziennie na czczo i godzinę po każdym posiłku. Będę miała dietę nisko węglowodanówą i zobaczymy. W sumie jakbym miała kilka razy dziennie jezdzic do przychodni i pobierać tą krew to wolę polezec w szpitalu😁 ufam mojej Pani dr, chodzę do niej od pierwszej miesiączki czyli już 20 lat. Ona wykryla u mnie pcos i dzięki niej jestem teraz w upragnionej ciąży😁
. Raga ., JustiJusti, Edith, annkaa lubią tę wiadomość
[/url] -
annkaa wrote:Cześć Dziewczyny
Ja po pierwszej "lekcji" na Szkole rodzenia... Akurat Mała się uaktywniła, i nie wiedziałam, czy skupiać się na tym, co mówi położna, czy na tym, jak mi brzuch skacze hehe
Ale...
Z ciekawych rzeczy to mówiła np. że lewatywa to dobry sposób na przyspieszenie porodu w tej początkowej fazie. Po niej szyjka ponoć może się nawet rozszerzyć z 2 na 4 cm...
Kiedy zapytałam ją o kąpanie noworodka, to stwierdziła, że rodzice np. chusteczkują dziecko (nie wiem, czy coś nie pokręciłam...), ale często niekąpanie go na oddziale szpitalnym wynika ze zbyt małej ilości pielęgniarek, jeżeli ilość urodzonych dzieci jest zbyt duża i nie są w stanie tego ogarnąć... A nie dlatego, że nie jest to wskazane ze względu na florę bakteryjną.
Stwierdziła też, że ciuszki będą dziecku potrzebne dopiero na wyjście, inaczej, jeżeli założymy mu swoje śpiochy, to będzie trzeba ich pilnować, bo mogą "zaginąć" w akcji, że tak to ujmę.
Zalecała też mieć od początku laktator, elektryczny.
I na wyjście bezwzględnie pamiętać o nosidełku, bo inaczej dziecka nie wypiszą ze szpitala bez tego
Jest chyba 5 par, wszystkie mamusie były z tatusiami.
Śmiałam się po wyjściu do męża (bo położna wspomniała o rodzinnym porodzie, żeby o tym porozmawiać z partnerami), że panowie jeszcze nawet nie zdają sobie pewnie sprawy z tego, co ich czeka hihi
Po czym Mój stwierdził, że On to chyba już wie, nawet za dużo -
RudyLis wrote:Nie wolno jeść ani pić od 22 dnia poprzedniego. Ja musiałam powtarzać krzywą innego dnia przez dosłownie kilka łykow wody. Chodzi o to, że nawet małe ilości wody rozrzedzaja krew i mogą spowodować fałszywie dobry wynik.
Polskie pielęgniarki wręcz zalecają pić wodę przed poborem, ale to tylko dlatego żeby im się lepiej próbkę pobieralo 🙈
"Przygotowanie do badania
Aby badanie dało miarodajny wynik i było pomocne przy dalszej diagnostyce, należy się do niego odpowiednio przygotować.
Krzywą cukrową wykonuje się na czczo. Oznacza to, że pacjent nie powinien spożywać żadnych posiłków na przynajmniej 8-12 godzin przed badaniem. Dopuszczalne jest picie niegazowanej wody.
W dniach poprzedzających badanie należy zmodyfikować nieco dietę pod kątem spożycia tłuszczów i węglowodanów, jednak tych ostatnich nie powinno się ograniczać. Lepiej zrezygnować z bardzo tłustych potraw oraz słodyczy.
Na 24 godziny przed badaniem zaleca się nie podejmować intensywnego wysiłku fizycznego. Niewskazane są papierosy oraz alkohol.
Infekcje oraz przyjmowane leki mogą wpływać na uzyskany wynik. Na 3 dni przed badaniem, po konsultacji lekarskiej, należy odstawić środku moczopędne, antykoncepcyjne i sterydy.
Stres oraz brak snu mogą zaburzyć wynik badania, dlatego należy się porządnie wyspać i w miarę możliwości unikać silnego stresu. Niemniej na badanie należy się stawić wcześnie rano
Przed zgłoszeniem się do laboratorium należy kupić w aptece 75 g glukozy. Laboratoria mogą wymagać przyniesienia własnego kubka oraz wody, warto to sprawdzić jeszcze przed badaniem."
Wyniki wyszły ok. Po wypiciu glukozy na czczo pielęgniarka nawet powiedziała, że jakby mnie mdliło to mogę się napić niewielką ilość wody. Nie było potrzeby, ale najwyraźniej co punkt poboru to inny obyczaj .Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 11:38
. Raga ., emdar lubią tę wiadomość
-
ss25 wrote:Po godzinie do 140, po 2 godz do 120
Ja jutro idę na krzywa ale chyba mam hipoglikemie
Z krwi normy po 1h -180, po 2h -153.
Ja przed pobraniem zawsze pije wode, glownie zeby lepiej sie krew leciala, ale generalnie po nocy pic sie chce.
Z kolei ja jestem przeciwniczka glukozy smakowejWiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2019, 12:28