X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • Edith Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2019, 22:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z pierwszej pomocy pamiętam tylko dwie rzeczy. Pierwsza - Jak się coś ciężkiego dzieje to trzeba dzwonić od razu na pogotowie, a nie do położnej środowiskowej albo choćby nie wiem jak doświadczonej koleżanki. Druga rzecz - to z własnego doświadczenia - jak się noworodek dławi mlekiem to daje się jego głowę niżej, a nie stawia do pionu. Ten odruch musiałam sobie wyćwiczyć, odgrywaliśmy scenariusz na naszym bobasku, aż się nauczyłam. Potem szło już z automatu. Wiedza wiedzą, ale nawyki nawykami 😊

ZakręconaOna, Camilla33, Mysza, Dariah, JustiJusti lubią tę wiadomość

aZzmp1.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2019, 23:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    A co do paniki to Ja mysle , ze to kwestia zwyczajnie strachu o wlasne dziecko . Praktycznie nie znam takiej Matki , ktora zachowuje calkowicie zimna krew i dziala bez zajaknoecia. Nie mowie , ze takich nie ma bo byc moze sa ale nie znam ;)
    Zawsze sa lzy , nerwy itp ... takze uwazam to za normalne :)

Nie oszukujmy sie , przy obcym ( nie mowie o dzirciach ) nie sra sie tak w portki jak przy wlasnym dziecku :D takie moje zdanie
    To prawda, reanimowalam własnego ojca, ale bez większego zdenerwowania, jest dla mnie właśnie trochę jak obcy człowiek. Ale przy synu to krew przestaje chwilami krążyć ze strachu. Też nie chodziłam do szkoły rodzenia, uznalam to za bezcelowe. Mąż w życiu nie miał styczności z dziećmi, nie mówiąc już o takich małych a ogarnął wszystko raz dwa. Jeszcze raz wracając do pierwszej pomocy, nie sądzę żeby na szkole rodzenia były to wystarczająco rozwinięte zajęcia, lepiej wybrać dodatkowy kurs. My nawet zaliczyliśmy kurs pierwszej pomocy dla zwierząt 😊 To bardzo ważne dla nas wszystkich, wystarczy zobaczyć co się dzieje w sytuacjach kryzysowych ,ludzie stoją jak ostatnie pipy albo o zgrozo kręcą filmy telefonami.

Mysza lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 17 listopada 2019, 23:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuu wiesz co ja ich dużo nie robiłam, dostałam 10 sztuk po małym wypadku, tak na wszelki wypadek. Wszystkie zrobiłam w uda, w brzuch to była masakra. Tak samo na początku ciąży, ze względu na przebyty pick up przyjęłam całą serię i też w uda.

Aguuu lubi tę wiadomość

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 00:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Camilla33 wrote:
    To prawda, reanimowalam własnego ojca, ale bez większego zdenerwowania, jest dla mnie właśnie trochę jak obcy człowiek. Ale przy synu to krew przestaje chwilami krążyć ze strachu. Też nie chodziłam do szkoły rodzenia, uznalam to za bezcelowe. Mąż w życiu nie miał styczności z dziećmi, nie mówiąc już o takich małych a ogarnął wszystko raz dwa. Jeszcze raz wracając do pierwszej pomocy, nie sądzę żeby na szkole rodzenia były to wystarczająco rozwinięte zajęcia, lepiej wybrać dodatkowy kurs. My nawet zaliczyliśmy kurs pierwszej pomocy dla zwierząt 😊 To bardzo ważne dla nas wszystkich, wystarczy zobaczyć co się dzieje w sytuacjach kryzysowych ,ludzie stoją jak ostatnie pipy albo o zgrozo kręcą filmy telefonami.
    Oj taaak
    Niestety taaak , takie beznadziejne stanie i nagrywanie ludzkiej krzywdy jest dramatyczne . A wiesz , ze w zyciu nie pomyslalabym o pierwszej pomocy dla zwierzat ?!:o super , ze macie takie cos zrobione .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 07:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry:),córka w przedszkolu, a ja ruszam do pracy . Ostatnie 2 tyg listopada i będziemy mieć grudzień:):)

Mysza, Dariah, Bożenka lubią tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś z córka w domu ;)
    Idziemy na 11;45 do lekarza osłuchać bo coś kaszle
    Katar wodnisty
    Temp brak
    Apetyt duzy
    Energii jeszcze więcej...
    Zobaczymy co powie lekarz ;)

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Bożenka Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja już przechodzę samą siebie. Spałam od 21.30 do 10 z małą przerwą na wyjście z psem 😳😂

Gusiaa moja mała ostatnio też się mało co ruszała. Musiałam ją ostro budzić żeby dała mi kopnaika. A od dwóch dni jej nie poznaję, szaleje w brzuchu aż miło 😁

7u2243r85d8tvjp3.png
    nqtk2n0axl4m779s.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dzisiaj właśnie zaczynam 3 trymestr :) dziwne uczucie, w piątek wizyta kontrolna, a potem już czekamy na ostatnie usg takie dokładne.

Co do ruchów, to ja właściwie czuje codziennie w różnych porach dnia, ale wiem, że za chwilę już nie będzie typowych kopniaków bo będzie miała za mało miejsca :p

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry .

Ja obudzilam sie dzisiaj z fatalnym stanem zdrowia , smarki do pasa , glowa peka , temperatura jak byla tak codziennie jest 38 stopni ... gardlo to mnie tak bolec zaczelo, ze ledwo przelykam . Maz sniadanie do lozka mi zrobil plus mleczko z maslem i lyzeczka miodu . Dzieki temu mleku sniadanie zjadlam bo inaczej nie przelknelabym nic .

Co do ruchow to moj maly mial kilka 3 dni temu taki spokojny dzien , ze poczulam kilka lekkich w srodku kopniakow tylko , nawet brzuch sie nie ruszyl . Takto codziennie zasuwa tak , ze caly brzucha faluje jak oszalaly . Ruchy mam juz na zoladku a maly ewidentnie uciska mi przepone , Ja ledwo co wczoraj kolacje zjadlam bo odrazu bezdechy , ledwo co ... czuje zreszta ciezkosc wysoko tak . To jest cos czego w ciazy nienawidze - pieprzone bezdechy . Nie dosc ze mam problem z tym przez male przybieranie do pluc tlenu ( nie pelne ) to dodatkowo w ciazy brzdac uciska .
    Co do ruchow to Ja juz odczuwam chcial nie chcial czasem bolace ... jakby mi.narzady przestawial lobuziak .Nie kazde oczywiscie podkreslam ale na caly dzien kilka bolesniejszych mam ale to i tak jeszcze nic w porownaniu do kopniaka w zebra hahahaha .

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Dzień dobry:),córka w przedszkolu, a ja ruszam do pracy . Ostatnie 2 tyg listopada i będziemy mieć grudzień:):)
    Daj spokoj , nooooo . Grudzien przeleci jak z bicza strzelil bo to czas swiat , przygotowan , latania za prezentami itp to czlowiek zanim sie spostrzegnie to juz bedzie w wigilie przy stole siedzial a w styczniu ? Czesc z Nas juz zacznie porodowke odwiedzac. Taka prawda !:)

Camilla33, Dariah, annkaa lubią tę wiadomość

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Daj spokoj , nooooo . Grudzien przeleci jak z bicza strzelil bo to czas swiat , przygotowan , latania za prezentami itp to czlowiek zanim sie spostrzegnie to juz bedzie w wigilie przy stole siedzial a w styczniu ? Czesc z Nas juz zacznie porodowke odwiedzac. Taka prawda !:)
    Ja chyba w tym roku wszystkie prezenty kupię w necie . Mnie w sklepach na zakupach oblewaja zaraz wielkie poty jest mi źle A jeszcze jak pełno ludzi 🤷‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

tb73krhmu0f7yc26.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    Dzien dobry .

Ja obudzilam sie dzisiaj z fatalnym stanem zdrowia , smarki do pasa , glowa peka , temperatura jak byla tak codziennie jest 38 stopni ... gardlo to mnie tak bolec zaczelo, ze ledwo przelykam . Maz sniadanie do lozka mi zrobil plus mleczko z maslem i lyzeczka miodu . Dzieki temu mleku sniadanie zjadlam bo inaczej nie przelknelabym nic .

Co do ruchow to moj maly mial kilka 3 dni temu taki spokojny dzien , ze poczulam kilka lekkich w srodku kopniakow tylko , nawet brzuch sie nie ruszyl . Takto codziennie zasuwa tak , ze caly brzucha faluje jak oszalaly . Ruchy mam juz na zoladku a maly ewidentnie uciska mi przepone , Ja ledwo co wczoraj kolacje zjadlam bo odrazu bezdechy , ledwo co ... czuje zreszta ciezkosc wysoko tak . To jest cos czego w ciazy nienawidze - pieprzone bezdechy . Nie dosc ze mam problem z tym przez male przybieranie do pluc tlenu ( nie pelne ) to dodatkowo w ciazy brzdac uciska .
    Co do ruchow to Ja juz odczuwam chcial nie chcial czasem bolace ... jakby mi.narzady przestawial lobuziak .Nie kazde oczywiscie podkreslam ale na caly dzien kilka bolesniejszych mam ale to i tak jeszcze nic w porownaniu do kopniaka w zebra hahahaha .
    Biedna :( współczuję..

Chociaż ja sama czuje mała wysoko więc się nie obróciła napewno. Uciska mnie i często muszę łapać większe oddechy.

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Ja chyba w tym roku wszystkie prezenty kupię w necie . Mnie w sklepach na zakupach oblewaja zaraz wielkie poty jest mi źle A jeszcze jak pełno ludzi 🤷‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

Ja w tym roku nawet w necie prezentów nie kupię, mamy czas do 10 stycznia na przeprowadzkę, a jeszcze tyle do zrobienia w domu, a mieszkanie po najmie też trzeba posprzątać itd

A jeszcze musimy znaleźć czas żeby kupić meble do pokoju małej, łóżeczko, wózek, fotelik samochodowy. Nawet jak się rozdwoje to nie ogarnę tego wszystkiego, żeby jeszcze prezenty wymyślać

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba ->🩸

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • ppieguskaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aa to u mnie znów na odwrót.. Musiałam młodego pobudzić słodkim żeby łaskawie się poruszył.. :p
    Chyba ma śpiący dzień jak mama... Bo ja jakbym nee miała 22miesiecznego rozrabiake w domu.. To bym przeleżała ii przespała cały dzien..
    Ogólnie ostatnio mam słabsze dni.. Brzuch powoli mi ciąży..
    Oby do stycznia :p

. Raga ., annkaa lubią tę wiadomość

4018d16ae9.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do 20 grudnia pracuję więc u mnie teraz ten czas tak będzie się dluzyl zapewne..

Jaka macie choinkę? Żywa sztuczna ,mała wielka 🌲

tb73krhmu0f7yc26.png
  • mj26 Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój jest obrócony głowa w dół i ruchy czuje głównie na dole. Posprzątałam cała górę i duża łazienkę i teraz zdycham, chyba trochę przesadziłam... 🙄

28 lat, pierwsze dziecko ❤️
    Chłopiec 🧸 atdc2n0an2zfp7d7.png
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aguuu wrote:
    Z takim tipów to babka na szkole rodzenia właśnie mówiła, że jak chcemy się dodzwonić na pogotowie to lepiej jednak wybrać ten nr 999 niż 112, bo na 112 są osoby przy telefonie które niekoniecznie wiedzą jak pokierować z pierwszą pomocą a na pogotowiu zawsze są osoby kompetentne do pokierowania nas. Ale nie wiem czy tak jest w praktyce bo na szczęście nie miałam okazji sprawdzać.

Camilla33 w ciąży też? Bo właśnie też czytałam o tym, że w udo można, że ogólnie fałda tłuszczu, ale ginekolog zalecić że w brzuch i nie mówił o alternatywach. W udo na pewno mniej bym się stresowała nawet jakby bardziej bolało i jeszcze większy siniak by był. Tak to już panikowalam że się w dziecko wkuje chociaż wiem że to niemożliwe 😂😂😂
    Można w udo, można w przedramię jednak podobno bardziej boli. Ja zastrzyki robię już ponad 6 m-cy. Jak się skóra na brzuszku naciągła to można robić po bokach brzucha. raz z jednej raz z drugiej strony. Najlepiej przytrzymaj sobie dłużej fałd zanim zrobisz zastrzyk, to mniej boli. Po podaniu nie należy rozmasowywać miejsca w kłócia żeby nie było siniaka. Czasami się zdarzy jak wbijesz się w jakieś naczynko.

Aguuu lubi tę wiadomość

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

3 IUI (12.2016, 04.2017, 05.2017) :(

punkcja 06.2018, transfer ET 06.2018 :(

transfer FET 05.2019 ❤️❤️❤️
  • JustiJusti Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bożenka wrote:
    Dziewczyny ja już przechodzę samą siebie. Spałam od 21.30 do 10 z małą przerwą na wyjście z psem 😳😂

Gusiaa moja mała ostatnio też się mało co ruszała. Musiałam ją ostro budzić żeby dała mi kopnaika. A od dwóch dni jej nie poznaję, szaleje w brzuchu aż miło 😁
    Ja też ostatnio śpię jak opętana. Wczoraj mój obudził mnie koło 10 tej (po 10 godz. spania ) a po powrocie do domku i tak zaliczyłam drzemkę 1,5 godziny. Wcale mi to nie przeszkodziło iść spać koło 24 (zawsze tak chodziłam) i wstać o 12 dzisiaj. Masakra. Moja mam twierdzi, że w ciąży to normalka.

Bożenka lubi tę wiadomość

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• JustiJusti Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Darrika wrote:
    A ja dzisiaj właśnie zaczynam 3 trymestr :) dziwne uczucie, w piątek wizyta kontrolna, a potem już czekamy na ostatnie usg takie dokładne.

Co do ruchów, to ja właściwie czuje codziennie w różnych porach dnia, ale wiem, że za chwilę już nie będzie typowych kopniaków bo będzie miała za mało miejsca :p
    Mój też się rusza w różnych porach dnia z różnym nasileniem. Od 28 tc trzeba podobno zacząć liczyć ruchy dziecka. Martwi mnie fakt, że właściwie ciężko określić kiedy synuś się rusza i nawet słodycze czy też szklanka mleka na niego nie działa.

c3ce1eb6ff.png

pierwsze dziecko - synuś

początek starań 07.2013

• Dariah Autorytet

Wysłany: 18 listopada 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My żywa - tylko żywa ;) kocham zapach choinki w domu !!

Ja robię większość prezentów w internecie...
    Ale już się powoli za to zabieram ck by jak najszybciej mieć to z głowy ;)

Mój Teos szaleje głównie wieczorami i nocą gdy śpię - córka miała tak samo
    W dzień również dokazuje ale troszkę mniej
    W środę wizyta ;)

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 351 352 353 354 355 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ