LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
A co do zakupow to Ja akurat na takich dlugich to bylam bo musialam jechac po ubrania dla syna i dla siebie po buty . Chcial nie chcial
maz za mnie tego nie wybierze ...
A na takie spozywcze czy chemie to ide czasem sama ale noe dzwigam albo maz jedzie a takto.spozywke zamawiam z pl sklepu to przywoza mi do domu prosto. Z racji ze sklep w innym miescie a Ja nie bede jezdzic taki kawal.po towiec to.nawet nie kwestia ciazy a juz od roku tak zamawiam .
-
ZakręconaOna wrote:Camilia wie , tu na niego nie narzekam . Mnie chodzi o moja paychike , ze mam wrazenie iz on nie rozumie kobiet w ciazy w sensie przypadlosci , co moze doskwierac chociaz uspokaja mnie i mowi , ze rozumie . To moje odczucia , takto naprawde nie mam nic mu do zarzucenia.
Ja ogarniam dom i wszystko robie w wiekszosci sama bo maz pracuje od 6 do 18 ... jak zle sie poczuje czy cos to smialo sie klade a w pracy nie moge tego zrobic , o to mi chodzi . Jest tam ciezko , zimno cholernie , stoi sie 8.5 h , troche dzwiga ... i wedruje w ta i w ta . No malo przyjemnie a musze jeszcze do 20.01 pracowac wiec to mnie troche tak przytloczylo .
Podziwiam Cię, nie wiem jak dajesz rady w pracy i to jeszcze w takiej jak Twoja. Na pocieszenie mogę Ci powiedzieć, że może urodzisz wcześniej, wtedy Twój czas fakt wypełni się obowiązkami w ilości hurtowej ale to już co innego niż praca.
Nie wiem czy masz możliwość skorzystania z rehabilitacji po ciąży, ale jeśli tak to koniecznie to zrób. Ja po wypadku na służbie mam przepukline dysku uszkodzony staw biodrowy, gdyby nie rehabilitacja byłabym w złym stanie. Teraz też będę korzystać 3 miesiące jak nie dłużej.
Postaraj się nie nakręcac negatywnymi emocjami. Póki musisz chodzić do pracy, daruj sobie drugi etat w domu, wiem ciężki temat bo mnie też wkurza nawet głupi nóż w zlewie ale trzeba wybrać to co ważniejsze.
Wszystko będzie dobrze 😊 -
Dziewxzyny z innej beczki
W jakiej temp pierzecie ubranka dla Dzidzi ?
Ja już zrobiłam kilka pran i wypracowałam i dziś w rozmowie z koleżanka wyszło ze powinno się prac na 60C...
Ja prałam na 40C....j prasowałam potem
I wydawało mi się ze to wystarczy...
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Dariah wrote:Dziewxzyny z innej beczki
W jakiej temp pierzecie ubranka dla Dzidzi ?
Ja już zrobiłam kilka pran i wypracowałam i dziś w rozmowie z koleżanka wyszło ze powinno się prac na 60C...
Ja prałam na 40C....j prasowałam potem
I wydawało mi się ze to wystarczy...Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2019, 17:39
Fruzia85, Darrika lubią tę wiadomość
-
Camilla
No właśnie ja dlatego piorę na 40C
Owsem napisana wjest na wielu ze 60C ale tk dla mnie max temp - co nie znaczy ze muszę tyle ustawić
Co do prasowania to na uwielbiał prsaoswac wiec prasuje
-
Też właśnie miałam pytać o temperature prania, bo też słyszałam o 60stopniach, ale faktycznie na niektórych ubrankach czy rozkach, kocykach jest napisane że 30/40 stopni i bałam się, że się zniszczą. A dodajecie taki zwykły płyn do płukania? Czy wystarczy sam płyn do prania dla niemowląt?
I jeszcze mam problem jak wyprać takiego metrowego misia, który jest puszysty i nie chce żeby stracił tą swoją milusinskość😁
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2019, 18:17
-
Ja nie pamietam w ilu stopniach pralam ciuszki malego a teraz nie mam prawie nic wiec jeszcze nie piore
Camilia ale czy tak sie da ??? Ja tak jak Ty , nie moge zniesc nawet noza w zlewie
Masz racje , nie ma co sie negatywnie nastawiac i musze przetrzymac to co musze . -
Ja dla córkami shnkabyetaz prałam w 40C
W Loveli i płyn do płukania również Lovela
Tak jak miała jakieś 10 mc przeszłam na normalne płyny do prania + do płukania Sensitive
Choć pewnie podejrzewam ze to wsyztsko jedne pies...z jednej fabryki itd
Tak Camilla ??
Oj z takim misiem to nie powiem Ci ci zrobić..
Córka nie miała maskotek dluuuugo wiec jak już prałam pierwsza to w normalnym płynie heheh09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Bożenka wrote:Hehe dzięki Dariah. Więc czekam na opinie Camilli co w przypadku miśków 😃
-
Zakręcona wiesz co da się, ja pod koniec poprzedniej ciąży, dokładnie ostatnie 4 tyg wyłam każdego dnia i nocy z bólu, dobrze było czasem przez kilka godzin, czasem nie miałam nawet chwili wytchnienia. Lezalam w salonie na kanapie, widziałam co się dzieje np na stoliku kawowym, kurz (osiedle w budowie, kazdego dnia taki syf w domu ze brak słów), kocie łapy, ślady po kubkach itp łazienki dramat, mąż brał dodatkowe służby żeby dorobić, nie miał czasu na nic. A ja zaczęłam udawać, że nie widzę tego całego syfu. Byłam wkurzona 😋 ale zdrowie najważniejsze.
-
Uff To my po wizycie w wózkowni
uderzyliśmy jednak do bobowózki i ostatecznie wybraliśmy Bebetto Holland, mega się zakochałam w tym wózku
Jutro drugie podejście tym razem do fotelika i będziemy przymierzać do auta, przeglądałam sobie na stronie i wizualnie najbardziej podoba mi się Britax romer baby safe 2 i-size i chyba można do naszego samochodu kupić mocowanie do isofixa to wtedy byśmy wzięli łupinke z isofixem i potem tylko po tych około 15 miesiącach zmiana na większy fotelik A baza zostanie.33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
12 cs!🤞⏳️do marca
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Darrika wrote:Uff To my po wizycie w wózkowni
uderzyliśmy jednak do bobowózki i ostatecznie wybraliśmy Bebetto Holland, mega się zakochałam w tym wózku
Jutro drugie podejście tym razem do fotelika i będziemy przymierzać do auta, przeglądałam sobie na stronie i wizualnie najbardziej podoba mi się Britax romer baby safe 2 i-size i chyba można do naszego samochodu kupić mocowanie do isofixa to wtedy byśmy wzięli łupinke z isofixem i potem tylko po tych około 15 miesiącach zmiana na większy fotelik A baza zostanie. -
U nas przed rokiem był też bunt na fotelik u jednego i drugiego dziecka, ale to chodziło o pasy, a nie fotelik. Spokój po zmianie był na max 2 tyg. a później się kończył aspekt zaciekawienia, bo chciały przemieszczać się po aucie. Nasze podróże to min8-10 z dziećmi i kluczem było „wybieganie” przed wejściem do auta, a najlepiej uśpienie i szybko transfer do fotelika. Z drugim pewnie później wymieniłabym fotelik, gdyby nie była taka krępa, że się nie mieściła w łupinie. Wagowo była też na styk 12,5 kg, więc przed rokiem wymiana była koniecznością. Później podrosła i wysmuklała i teraz na styk, ale znów się mieścić do łupiny (ma84 cm wzrostu, długi tułów i 1,5 r. Starsza ma 3,5 i też mieści się do tej samej łupiny, ale właśnie mają inne proporcje, starsza ma dłuższe nogi. Także nie ma co się nastawiać, na ile starczy który fotelik, bo można się zdziwić
-
Camilla33 wrote:Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to nastawienie się na to że dziecko w lupinie spędzi 15 miesięcy to bardzo duży błąd. Dzieci zaczynają siadać w różnym czasie od 6 do 10 miesięcy, uczą się świata z nowej pozycji i za nic nie da się podróżować nawet na krótkiej trasie po zakupy z dzieckiem w pozycji pół lezacej. To z obserwacji własnych, nasz w 8 miesiącu życia zmienił fotelik i pozycję na siedzącą, a przez 2 tygodnie zachodzilismy w głowę o co mu chodzi, na szczęście kolejny fotelik już czekał kupiony. U rodziny i znajomych ta sama sytuacja, podobnie u forumowych dzieciaczkow.
Tylko, że ten fotelik ma wyciąganie wkłady właśnie i się zmienia pozycja, że dziecko już nie leży tylko właśnie siedzi czyli tak jakby z tej łupiny robi się z czasem fotelik. Która ma starczy teoretycznie do 84 cm wzrostu czyli wg producenta to jest około 15 miesiąca życia. Wiadomo, że ja się nie nastawiam, że na 100 procent będzie do tego czasu i basta, ale tak sobie zakładam, że chociaż na ten rok sie uda i wtedy już kupimy większy.
Ale nie m iej dzięki za radę, na pewno sobie o Was przypomnę, jak dziecko będzie świrować w foteliku, że to już czas na zmianę zapewne :pWiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2019, 08:02
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
12 cs!🤞⏳️do marca
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Piorę w 4o st. i dodaje łyżkę nappyfresh (proszek antybakteryjny) póki używam pieluch itp. I przy starszakach przy jelitówkach, chorobach itp. Dla maluchów daje 1/2 zalecanej ilości proszku, bo one tak nie brudzą ubrań, płynu do płukania nic nie używam (starsza była alergikiem i tak się przyzwyczaiłam, zwłaszcza że intensywne zapachy długo po ciąży mi przeszkadzały (w tym wiele proszków czy płynów)
-
Darrika
Myvtez kupiliśmy Holandmam nadzieje ze będzie się dobrze sprawował
Co do fotelika...temat rzeka
My mieliśmy taki od zestawu 3w1 oraz Maxi cosi (citi?)
Tak po 3 miesiącu zaczęliście ryki i krzyki - wiec wcale ne związane z siedzeniem itd bo nie siedziała jeszcze oczywsice
Ja już szału dostawałam i postanowiłam ze idziemy kupić nowy...kolejny...
Miała wtedy z 4-5 miesięcy może (musiałabym sprawdzić dokładnie)
Jako ze Mała była już z nami to użyliśmy ja jako testera - wkładałam po kolei do fotelików i obserwowałam
Zaakceptowała jeden - jakiś Recaro za 900 zlzzz
I wtedy zapaliła mi się lampka ze nie będę jej kupować łupiny tylko taki 0-18 od razu
Wiec od nowa zabawa
Wybraliśmy razem z nią i od początku była meeea różnica !
Z tym ze zaznaczę ze ibtak jezdizla w pozycji łupiny - wiec do czego dążę...
U nas nie buła to kwestia pozycji a samego fotelika..
Oczywiście potem - koło roku - pozycja siedząca
A przed 2 urodzinami odwróciliśmy ja przodem do jazdy bo już zaczęła ja denerwować tyłem..
Darrika, JustiJusti lubią tę wiadomość
-
A i są 3 pozycje (1 niemowlęca, 2 taka na pół siedząco-leżąca (po wyjęciu wkładek lub te z grupy 0+) i 3) te od 9-25 tyłem (dla siedzących dzieci. O tych przodem za wiele nie wiem, bo wożę tyłem. Norma zakłada wożenie tyłem do min 15 miesiąca, specjaliści raczej zalecają tyłem najdłużej jak się da. Na izofix można montować foteliki do 15 kg (wyjątek reverso do 22 kg, ale tez tylko do 105 cm wzrostu), później zostają tylko pasy. Innym fotelikiem od reszty, którym można od razu wozić niemowlaki jest klippan kis 2 (alternatywa dla niesiedzących dzieci, które są za duże lub pierwszy fotelik był tylko do 9 kg (dziecko wg normy rozwojowej ma czas żeby usiąść do 12 m-cz), więc te trochę wolniejsze mogą wymagać wcześniejszej zmiany fotelika, nim samodzielnie usiądzie.
Darrika, JustiJusti lubią tę wiadomość