X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne LUTOWE serduszka 2020
Odpowiedz

LUTOWE serduszka 2020

Oceń ten wątek:
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah - kochana miałaś rację! !

https://www.hafija.pl/2016/11/karmienie-piersia-pod-gorke-cz-6-kryzys-laktacyjny.html

Pierwszy kryzys - w 14 dniu życia dziecka. Pasuje jak ulał! ...bo zaczęło się wczoraj.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 13:59

24.04.2013 - córeczka GABRYSIA
    l22nqps6d3q4as05.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raga
    Tadam!!
    widzisz :D
    jeszcze cos tam w glowie swita hehehe
    tak wiec glowa do gory, cyc do przodu i nich Mała wisi ile chce :)
    a wszytskie mysli pt "nie mam mleka" - do kosza!! :)

. Raga . lubi tę wiadomość

09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
    w5wqvut11x85dyxn.png
    20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
    74di20mmq3o11a0n.png
  • marlenaO Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dariah wrote:
    Marlena
    jka to dwa razy cieta?
    to Twoje drugie dzieicatko ?
    mi polozna powiedziala ze mnie bolaly te szwy bo byly mega mocno zacisniete
    z 1 strony mowi ze ot super bo szybko sie zagoila rana i wszysko zrosło
    a z 2...mega dyskomfort dla mnie...
    ten drugi punkt bardzo dobrze zauwazylam i odczulam ;)

Podczas porodu byłam nacięta dwa razy, w dwóch miejscach 😟 Nie wiem czy tak się robi czy to błąd położnej....ale sama się wygadała bo powiedzialam jej ze czułam nacięcie a ona „a to pewnie to drugie bo piwerszego na pewno nie czułaś” i lekarka która szyła wzdychała ze tu jest „jakaś masakra” i musiała ładnie to ogarnąć bo w lusterku nie mogę znaleźć blizn 🤔 albo złe patrzę

iv09l6d8avrm8gc1.png
  • Camilla33 Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Dziękuje za rady 🥰

Camilla - u nas mm to już nie tylko kwestia tych plamek - bardziej świadomy wybór ☺️ udało się wyjść z zaparć? Zmienialiście mleczko?

Kurcze czy po cesarce odzywała się zuzi_c bo nie kojarzę ale wiele postów też przegapiłam ?
    Z Babilonu pronutra przechodzimy dziś na bebiko pro. Zobaczymy jaki będzie efekt

fb4dee457a.png

6ad595d6f7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    Ja ważę orientacyjnie na kuchennej 🤭
    My też staramy się karmić na żądanie - ciężko zresztą dziecko przetrzymać ale ja jestem przerażona jego apetytem.
    Teoretycznie zjada 90 co 3godz ale mam wrażenie, że mu to nie wystarcza. Po jedzeniu jest nerwowy, wkłada raczki do buzi i jeszcze szuka mojego cyca. Dużo się przytulamy, smoczek jest Best friend, dopajamy się. Nie chcę mu rozepchac żołądka - nie wiem czy zmiana mleka coś by ustabilizowała 😔
    Jeśli podejrzewasz, że się nie najada to zwiększ mu porcję. Dla Emilki 90 ml to tak "po korek" jak to mówi mój mąż, tylko, że my karmimy jakby pod kontrolą, muszę jej delikatnie odciągać butelkę jak widzę, że zaczyna zapominać o oddychaniu i nie nadąża z łykaniem. Raczej nie rozepchasz mu żoładka, jeśli chłopak po prostu ma apetyt :)
    Ja mam wrażenie, że małej nie służy łączenie mojego mleka z mm. Jak dam na chwilę cyca, a potem mm to zawsze ulewa. Samo mm-tylko jej się odbija. Łapie tylko lewą pierś(prawej nie chce), possie kilka minut,a potem staje się smoczkiem i dzidzia przysypia. Ale dla tej chwili bliskości ją przystawiam.

• Darrika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    marlenaO wrote:
    Podczas porodu byłam nacięta dwa razy, w dwóch miejscach 😟 Nie wiem czy tak się robi czy to błąd położnej....ale sama się wygadała bo powiedzialam jej ze czułam nacięcie a ona „a to pewnie to drugie bo piwerszego na pewno nie czułaś” i lekarka która szyła wzdychała ze tu jest „jakaś masakra” i musiała ładnie to ogarnąć bo w lusterku nie mogę znaleźć blizn 🤔 albo złe patrzę

To chyba jest normalne, tzn tną w dół i w bok po pośladku, przynajmniej ja tak mam, że dobre 3 szwy idą w prawo tak na bok/skos po pośladku właśnie

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔
    👨‍👩‍👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)

12 cs 💔

14 cs start! Ostatnia próba 🤞🤞🤞

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysza wrote:
    Jeśli podejrzewasz, że się nie najada to zwiększ mu porcję. Dla Emilki 90 ml to tak "po korek" jak to mówi mój mąż, tylko, że my karmimy jakby pod kontrolą, muszę jej delikatnie odciągać butelkę jak widzę, że zaczyna zapominać o oddychaniu i nie nadąża z łykaniem. Raczej nie rozepchasz mu żoładka, jeśli chłopak po prostu ma apetyt :)
    Ja mam wrażenie, że małej nie służy łączenie mojego mleka z mm. Jak dam na chwilę cyca, a potem mm to zawsze ulewa. Samo mm-tylko jej się odbija. Łapie tylko lewą pierś(prawej nie chce), possie kilka minut,a potem staje się smoczkiem i dzidzia przysypia. Ale dla tej chwili bliskości ją przystawiam.

A może jak łączysz mm ze swoim to je za dużo i stąd to ulewanie?

Myślałam, że jak przejdę na MM to będzie jak przy córce - stabilizacja porcji i godzin jedzenia. Czułam się bezpieczniej wiedząc, że je "właściwie ilości" i właściwie przybiera. A teraz? Jak go nakarmię i po 1,5godzinie słyszę marudzonko to zaczyna się na nowo zastanawianie jakby go "przetrzymać"😔
    Echh... Wiem, że to złe 😔

Camilla - trzymam kciuki za zmianę - oby kupcie się "ustabilizowaly" 🤞

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.. boze Edith współczuję przeżyć, najważniejsze ze jest zdrowiutki ..

Mi polozna tez dzis zdjela szwy , okazalo się, ze na środku mam cukrowe rozpuszczalne, a obciela tylko boki .. jakiej wielkiej różnicy niema ,no ale zobaczymy ..

Malutka od wtorku przybrala 120 g i 30 wiecej niż powinna zaraz odbije wage urodzeniowa:)

Mamy cyckujace co na bolace sutki . Mala mi lewego zmartretowala;/ wietrze , używam lanoliny mam kompresy ale mimio wszystko jak pije to na początku, az zaciskam zeby . Polozna dziś jeszcze sprawdzala ,ale dostawia sie ladnie wiec to nie wina tego..

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    . Raga . wrote:
    Dariah - kochana miałaś rację! !

https://www.hafija.pl/2016/11/karmienie-piersia-pod-gorke-cz-6-kryzys-laktacyjny.html

Pierwszy kryzys - w 14 dniu życia dziecka. Pasuje jak ulał! ...bo zaczęło się wczoraj.
    To i u Mnie chyba by sie zgadzalo chociaz mamy dzis 17 dzien zycia i nadal trwa ale jakby lepiej ssie ta piers . Dzis wzielam go specjalnie do siebie o 1 w nocy bo maz na nocce i ciagle ssal . Na wtorek ma przyjsc femaltiker , herbatka ziolowa na laktacje . No co , dzialamy no :D

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:

Mi polozna tez dzis zdjela szwy , okazalo się, ze na środku mam cukrowe rozpuszczalne, a obciela tylko boki .. jakiej wielkiej różnicy niema ,no ale zobaczymy ..

Malutka od wtorku przybrala 120 g i 30 wiecej niż powinna zaraz odbije wage urodzeniowa:)

Mamy cyckujace co na bolace sutki . Mala mi lewego zmartretowala;/ wietrze , używam lanoliny mam kompresy ale mimio wszystko jak pije to na początku, az zaciskam zeby . Polozna dziś jeszcze sprawdzala ,ale dostawia sie ladnie wiec to nie wina tego..
    Kochana jak robisz te rzeczy juz to tylko czas i zaciskanie zebow :( przejdzie

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • ZakręconaOna Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Edith o matkoooo ... az ciary mam . Chyba bym umarla ze strachu o dziecko !

de7e166350.png

b2727090e5.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:

Ja też używam lanoliny, wietrze i jeszcze położną mówiła, żeby swoim mlekiem smarować. I w sumie też przy pierwszym "gryzie aż naciskam zęby ale za chwilę jest ok.

I tak właściwie najlepiej mi się zaczęły goić sutki jak się pojawiło mleko i zaczęłam też nim smarować. Na zasadzie, że jak karmie lewym, to prawy się wietrzy i co jakiś czas troszkę wyduszam mleka i smaruje i potem tak samo z druga piersią

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔

12 cs 💔

Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza.
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusiaa
    tak jak pisza dziewczyny
    jedynie mozesz jeszcze wlasnie dodac smarowanie wlasnym mlekiem
    a tak to wietrzenie, lanolina, i zaciskanie zebow... przejdzie..

mi tez troche pogryzl prawego cycka
    dzis polozna sprawdzala, ssie ladnie itd ale troszke za malo buzke otwiera i dlatego mnie pogryzl

Darrika
    jak moj je z prawej to z lewej nie musze wyciskac bo samo leci strumieniem ;)
    dzis w nocy chcilaam troche wietrzyc cycka to obudzialm sie w kałuży...wszystko mokre

Darrika lubi tę wiadomość

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Darrika Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To u mnie jeszcze nie ten etap :p czasem coś pocieknie w trakcie karmienia ale mało. Kto wie, może się rozkreci na dniach

34👧 38🧑 🐈🐈‍⬛🐈
    💕2014👰‍♂️🤵2018
    9 cs 💔

12 cs 💔

• . Raga . Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ZakręconaOna wrote:
    To i u Mnie chyba by sie zgadzalo chociaz mamy dzis 17 dzien zycia i nadal trwa ale jakby lepiej ssie ta piers . Dzis wzielam go specjalnie do siebie o 1 w nocy bo maz na nocce i ciagle ssal . Na wtorek ma przyjsc femaltiker , herbatka ziolowa na laktacje . No co , dzialamy no :D

Zakręcona bo on się zaczyna 14 dnia i może trwać do tygodnia, 😉

Nie lubię bardzo tych skoków bo dziecko jest taką jęczybułą i wszystko jest na "nie". Wiem, że to przejściowe, ale ja się irytuje za szybko.... Choć i tak jest lepiej niż przy pierwszym 😉

l22nqps6d3q4as05.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    . Raga . wrote:
    Zakręcona bo on się zaczyna 14 dnia i może trwać do tygodnia, 😉

Nie lubię bardzo tych skoków bo dziecko jest taką jęczybułą i wszystko jest na "nie". Wiem, że to przejściowe, ale ja się irytuje za szybko.... Choć i tak jest lepiej niż przy pierwszym 😉
    Zdecydowanie tez nie jestem fanką skoków :D
    wiszenie na cycu, słabe noce, wsztsko na nie...
    noo samo zycie :D

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ah i pytałam położna o to wybudzanie
    Powiedziała ze mozna wybudzać jak spi powyżej 3h w ciągu dnia
    Nooo to mój śpioch potrafi obejść system ;)
    Bo spi 2,5-3h
    Obudzi się na cycka
    I zaśnie heheh

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
  • Malaw Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2020, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Wam,
    Dobrze ze piszecie o brodawkach bo myslalam ze tylko mnie boli na początku bardzo pomimo tego ze podobno mała ssie dobrze. Już stworzyłam teorie ze jednak to robimy to zle. Jest nadzieja ze te brodawki się przyzwyczaja prawda ?

p19uk0s3fe2kcge1.png

3i496iyeu0huzgvk.png
  • . Raga . Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malaw wrote:
    Hej Wam,
    Dobrze ze piszecie o brodawkach bo myslalam ze tylko mnie boli na początku bardzo pomimo tego ze podobno mała ssie dobrze. Już stworzyłam teorie ze jednak to robimy to zle. Jest nadzieja ze te brodawki się przyzwyczaja prawda ?

Przyzwyczaja 😊
    Moja ma przeszło 2 tygodnie i jeszcze czasem jak zassie to mnie wykręca...myślę że jeszcze 2 tygodnie i będzie luz....do pierwszych zębów 😂😂☺

l22nqps6d3q4as05.png
  • Dariah Autorytet

Wysłany: 28 lutego 2020, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Raga
    Dokładnie do pierwszych zębów heheheh
    Jak wtedy zagryza to przypomną się te pierwszej tygodnie ;)

w5wqvut11x85dyxn.png
    74di20mmq3o11a0n.png
‹‹ 680 681 682 683 684 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

Super produkty na okres ciąży, czyli 9 produktów szczególnie polecanych dla kobiet w ciąży

Zapoznaj się z produktami, które są wyjątkowo cenne dla rozwijającego się maleństwa i Twojego nadwyrężonego ciążą organizmu. Postaraj się, aby takie produkty jak kasze, żurawina i migdały w okresie ciąży na stałe zagościły w Twoim menu.

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ