LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Dariah - kochana miałaś rację! !
https://www.hafija.pl/2016/11/karmienie-piersia-pod-gorke-cz-6-kryzys-laktacyjny.html
Pierwszy kryzys - w 14 dniu życia dziecka. Pasuje jak ulał! ...bo zaczęło się wczoraj.Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lutego 2020, 13:59
-
Raga
Tadam!!
widzisz
jeszcze cos tam w glowie swita hehehe
tak wiec glowa do gory, cyc do przodu i nich Mała wisi ile chce
a wszytskie mysli pt "nie mam mleka" - do kosza!!. Raga . lubi tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Dariah wrote:Marlena
jka to dwa razy cieta?
to Twoje drugie dzieicatko ?
mi polozna powiedziala ze mnie bolaly te szwy bo byly mega mocno zacisniete
z 1 strony mowi ze ot super bo szybko sie zagoila rana i wszysko zrosło
a z 2...mega dyskomfort dla mnie...
ten drugi punkt bardzo dobrze zauwazylam i odczulam
Podczas porodu byłam nacięta dwa razy, w dwóch miejscach 😟 Nie wiem czy tak się robi czy to błąd położnej....ale sama się wygadała bo powiedzialam jej ze czułam nacięcie a ona „a to pewnie to drugie bo piwerszego na pewno nie czułaś” i lekarka która szyła wzdychała ze tu jest „jakaś masakra” i musiała ładnie to ogarnąć bo w lusterku nie mogę znaleźć blizn 🤔 albo złe patrzę -
Scintilla wrote:Dziękuje za rady 🥰
Camilla - u nas mm to już nie tylko kwestia tych plamek - bardziej świadomy wybór ☺️ udało się wyjść z zaparć? Zmienialiście mleczko?
Kurcze czy po cesarce odzywała się zuzi_c bo nie kojarzę ale wiele postów też przegapiłam ? -
nick nieaktualnyScintilla wrote:Ja ważę orientacyjnie na kuchennej 🤭
My też staramy się karmić na żądanie - ciężko zresztą dziecko przetrzymać ale ja jestem przerażona jego apetytem.
Teoretycznie zjada 90 co 3godz ale mam wrażenie, że mu to nie wystarcza. Po jedzeniu jest nerwowy, wkłada raczki do buzi i jeszcze szuka mojego cyca. Dużo się przytulamy, smoczek jest Best friend, dopajamy się. Nie chcę mu rozepchac żołądka - nie wiem czy zmiana mleka coś by ustabilizowała 😔
Ja mam wrażenie, że małej nie służy łączenie mojego mleka z mm. Jak dam na chwilę cyca, a potem mm to zawsze ulewa. Samo mm-tylko jej się odbija. Łapie tylko lewą pierś(prawej nie chce), possie kilka minut,a potem staje się smoczkiem i dzidzia przysypia. Ale dla tej chwili bliskości ją przystawiam.
-
marlenaO wrote:Podczas porodu byłam nacięta dwa razy, w dwóch miejscach 😟 Nie wiem czy tak się robi czy to błąd położnej....ale sama się wygadała bo powiedzialam jej ze czułam nacięcie a ona „a to pewnie to drugie bo piwerszego na pewno nie czułaś” i lekarka która szyła wzdychała ze tu jest „jakaś masakra” i musiała ładnie to ogarnąć bo w lusterku nie mogę znaleźć blizn 🤔 albo złe patrzę
To chyba jest normalne, tzn tną w dół i w bok po pośladku, przynajmniej ja tak mam, że dobre 3 szwy idą w prawo tak na bok/skos po pośladku właśnie34👧 38🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs 💔
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
12 cs 💔
14 cs start! Ostatnia próba 🤞🤞🤞
Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza. -
Mysza wrote:Jeśli podejrzewasz, że się nie najada to zwiększ mu porcję. Dla Emilki 90 ml to tak "po korek" jak to mówi mój mąż, tylko, że my karmimy jakby pod kontrolą, muszę jej delikatnie odciągać butelkę jak widzę, że zaczyna zapominać o oddychaniu i nie nadąża z łykaniem. Raczej nie rozepchasz mu żoładka, jeśli chłopak po prostu ma apetyt
Ja mam wrażenie, że małej nie służy łączenie mojego mleka z mm. Jak dam na chwilę cyca, a potem mm to zawsze ulewa. Samo mm-tylko jej się odbija. Łapie tylko lewą pierś(prawej nie chce), possie kilka minut,a potem staje się smoczkiem i dzidzia przysypia. Ale dla tej chwili bliskości ją przystawiam.
A może jak łączysz mm ze swoim to je za dużo i stąd to ulewanie?
Myślałam, że jak przejdę na MM to będzie jak przy córce - stabilizacja porcji i godzin jedzenia. Czułam się bezpieczniej wiedząc, że je "właściwie ilości" i właściwie przybiera. A teraz? Jak go nakarmię i po 1,5godzinie słyszę marudzonko to zaczyna się na nowo zastanawianie jakby go "przetrzymać"😔
Echh... Wiem, że to złe 😔
Camilla - trzymam kciuki za zmianę - oby kupcie się "ustabilizowaly" 🤞 -
Hej.. boze Edith współczuję przeżyć, najważniejsze ze jest zdrowiutki ..
Mi polozna tez dzis zdjela szwy , okazalo się, ze na środku mam cukrowe rozpuszczalne, a obciela tylko boki .. jakiej wielkiej różnicy niema ,no ale zobaczymy ..
Malutka od wtorku przybrala 120 g i 30 wiecej niż powinna zaraz odbije wage urodzeniowa:)
Mamy cyckujace co na bolace sutki . Mala mi lewego zmartretowala;/ wietrze , używam lanoliny mam kompresy ale mimio wszystko jak pije to na początku, az zaciskam zeby . Polozna dziś jeszcze sprawdzala ,ale dostawia sie ladnie wiec to nie wina tego.. -
. Raga . wrote:Dariah - kochana miałaś rację! !
https://www.hafija.pl/2016/11/karmienie-piersia-pod-gorke-cz-6-kryzys-laktacyjny.html
Pierwszy kryzys - w 14 dniu życia dziecka. Pasuje jak ulał! ...bo zaczęło się wczoraj.. Raga . lubi tę wiadomość
-
gusiaa wrote:Hej.. boze Edith współczuję przeżyć, najważniejsze ze jest zdrowiutki ..
Mi polozna tez dzis zdjela szwy , okazalo się, ze na środku mam cukrowe rozpuszczalne, a obciela tylko boki .. jakiej wielkiej różnicy niema ,no ale zobaczymy ..
Malutka od wtorku przybrala 120 g i 30 wiecej niż powinna zaraz odbije wage urodzeniowa:)
Mamy cyckujace co na bolace sutki . Mala mi lewego zmartretowala;/ wietrze , używam lanoliny mam kompresy ale mimio wszystko jak pije to na początku, az zaciskam zeby . Polozna dziś jeszcze sprawdzala ,ale dostawia sie ladnie wiec to nie wina tego..przejdzie
-
gusiaa wrote:Hej.. boze Edith współczuję przeżyć, najważniejsze ze jest zdrowiutki ..
Mamy cyckujace co na bolace sutki . Mala mi lewego zmartretowala;/ wietrze , używam lanoliny mam kompresy ale mimio wszystko jak pije to na początku, az zaciskam zeby . Polozna dziś jeszcze sprawdzala ,ale dostawia sie ladnie wiec to nie wina tego..
Ja też używam lanoliny, wietrze i jeszcze położną mówiła, żeby swoim mlekiem smarować. I w sumie też przy pierwszym "gryzie aż naciskam zęby ale za chwilę jest ok.
I tak właściwie najlepiej mi się zaczęły goić sutki jak się pojawiło mleko i zaczęłam też nim smarować. Na zasadzie, że jak karmie lewym, to prawy się wietrzy i co jakiś czas troszkę wyduszam mleka i smaruje i potem tak samo z druga piersią. Raga . lubi tę wiadomość
34👧 38🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs 💔
12 cs 💔
Ufam, że życie zna dla mnie właściwy moment. Oddycham spokojnie i z miłością przyjmuję to, co się wydarza. -
Gusiaa
tak jak pisza dziewczyny
jedynie mozesz jeszcze wlasnie dodac smarowanie wlasnym mlekiem
a tak to wietrzenie, lanolina, i zaciskanie zebow... przejdzie..
mi tez troche pogryzl prawego cycka
dzis polozna sprawdzala, ssie ladnie itd ale troszke za malo buzke otwiera i dlatego mnie pogryzl
Darrika
jak moj je z prawej to z lewej nie musze wyciskac bo samo leci strumieniem
dzis w nocy chcilaam troche wietrzyc cycka to obudzialm sie w kałuży...wszystko mokreDarrika lubi tę wiadomość
-
To u mnie jeszcze nie ten etap :p czasem coś pocieknie w trakcie karmienia ale mało. Kto wie, może się rozkreci na dniach34👧 38🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
9 cs 💔
12 cs 💔
ZakręconaOna wrote:To i u Mnie chyba by sie zgadzalo chociaz mamy dzis 17 dzien zycia i nadal trwa ale jakby lepiej ssie ta piers . Dzis wzielam go specjalnie do siebie o 1 w nocy bo maz na nocce i ciagle ssal . Na wtorek ma przyjsc femaltiker , herbatka ziolowa na laktacje . No co , dzialamy no
Zakręcona bo on się zaczyna 14 dnia i może trwać do tygodnia, 😉
Nie lubię bardzo tych skoków bo dziecko jest taką jęczybułą i wszystko jest na "nie". Wiem, że to przejściowe, ale ja się irytuje za szybko.... Choć i tak jest lepiej niż przy pierwszym 😉 -
. Raga . wrote:Zakręcona bo on się zaczyna 14 dnia i może trwać do tygodnia, 😉
Nie lubię bardzo tych skoków bo dziecko jest taką jęczybułą i wszystko jest na "nie". Wiem, że to przejściowe, ale ja się irytuje za szybko.... Choć i tak jest lepiej niż przy pierwszym 😉
wiszenie na cycu, słabe noce, wsztsko na nie...
noo samo zycie09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Ah i pytałam położna o to wybudzanie
Powiedziała ze mozna wybudzać jak spi powyżej 3h w ciągu dnia
Nooo to mój śpioch potrafi obejść system
Bo spi 2,5-3h
Obudzi się na cycka
I zaśnie heheh
-
Malaw wrote:Hej Wam,
Dobrze ze piszecie o brodawkach bo myslalam ze tylko mnie boli na początku bardzo pomimo tego ze podobno mała ssie dobrze. Już stworzyłam teorie ze jednak to robimy to zle. Jest nadzieja ze te brodawki się przyzwyczaja prawda ?
Przyzwyczaja 😊
Moja ma przeszło 2 tygodnie i jeszcze czasem jak zassie to mnie wykręca...myślę że jeszcze 2 tygodnie i będzie luz....do pierwszych zębów 😂😂☺