LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
U nas to jest tak, że Zuza bardzo chętnie tą głowę podnosi i obraca, ale strasznie się przy tym denerwuje najlepiej jej idzie trzymanie głowy, jak mam ją na rękach. A jak jest zmęczona i najedzona to zamiast ćwiczyć zasypia
ZakręconaOna lubi tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
👨👩👧 02.2020 nasza mała Zuzia (12cs)
10 cs!🤞⏳️do kwietnia
💊 naturell: folian, B12, omega-3, koenzym Q10; d3 i k2, selen
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬08.24 - usg piersi, cytologia płynna✅️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
8dpo - prog + estradiol✅️
Cholesterol, IO, Nadwaga ❌️ -
Zakręcona super są takie rozmowy 😂🥰
U nas na brzuszku leży, ale robi taką jedną serię tylko. Trzyma głowę około 5-6 min, zmęczy się i koniec leżenia. Jak ją się chwilę ponosi na rękach, to znowu na brzuch idzie i tak w kółko, ale robimy to maks 3 razy.
Trochę się martwię, bo czasami zdarza się, że tak zadziera głowę i kręci na boki, że potrafi się na bok przewrócić. Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Nie wiem czy mam się martwić.
Może do pediatry zadzwonię po świętach??Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 kwietnia 2020, 22:21
-
Chyba najlepiej żebyś zadzwoniła do pediatry popytać. Ja jedynie kojarzę, że dziecko nie powinno zbyt szybko się ma te plecy obracać, ale nie pamiętam dlaczego.
Kurczę ja dzisiaj jestem w mega szoku. Zuza spała prawie 7 godzin, aż się 2 razy sama z siebie budzilam sprawdzić czy oddycha, bo człowiek przyzwyczajony wstawać co 2-3 godzinyDariah, Bożenka, ZakręconaOna lubią tę wiadomość
33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
10 cs!🤞⏳️do kwietnia
🔬08.24 - morfo, mocz, transaminaza, ferrytyna, cholesterol hdl, ldl ✅️kwas foliowy, b12☑️
🔬11.24 - TSH, T4, anty TPO, anty TG ✅️badania 2-5dc ✅️ Wit. D3 52✅️ Badanie nasienia✅️
Darrika wrote:Chyba najlepiej żebyś zadzwoniła do pediatry popytać. Ja jedynie kojarzę, że dziecko nie powinno zbyt szybko się ma te plecy obracać, ale nie pamiętam dlaczego.
Kurczę ja dzisiaj jestem w mega szoku. Zuza spała prawie 7 godzin, aż się 2 razy sama z siebie budzilam sprawdzić czy oddycha, bo człowiek przyzwyczajony wstawać co 2-3 godziny
Darrika nie bolą Cię piersi wtedy ? Dziś Tosia spała w nocy 5 h i ja nakarmiłam na śpiąco bo cycki jak kamienie... może tylko ja tak mam... przestraszyłam się ze zle to wpłynie na laktację, u Ciebie nic takiego się nie dzieje nie ?
-
Bo podobno jak się obraca na plecy to jest asymetria.. :> ii jak np mój syn upodobał lewa stronę sobie.. To leżąc na brzuchu umiał się obrócić na plecy.. Ale teraz ma 3miechy ii w sumie już nee preferuje żadnej ze stron.. Ii nee pamiętam kiedy ostatnio obrócił się na plecy..
No ale taka 'normalna asymetria' której nee trzeba rehabilitowac to jest do 3miesiaca..
-
Malaw wrote:Darrika nie bolą Cię piersi wtedy ? Dziś Tosia spała w nocy 5 h i ja nakarmiłam na śpiąco bo cycki jak kamienie... może tylko ja tak mam... przestraszyłam się ze zle to wpłynie na laktację, u Ciebie nic takiego się nie dzieje nie ?
Nie, cycki spoko. Może delikatnie "nabite", ale że 2 tygodnie temu to pewnie by z nich aż ciekło. Teraz mam cycki raczej flaki33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
10 cs!🤞⏳️do kwietnia
Dzięki ppieguska. Trochę mnie uspokoilaś, faktycznie upodobała sobie jedną stronę i to na nią zazwyczaj się przewraca. Mam nadzieję, że się to.samo jeszcze skoryguje.
Ppieguska, a synek trzyma już rączki w linii prostej? Są już takie rozluźnione? Jak tak to kiedy się zaczęło?
Bo u nas miałam wrażenie, że w 7 tygodniu zaczyna zauważać rączki, ale jak na razie to wszystko ucichło i piąstki ma jeszcze zaciśnięte i czasami spięte ręce i nogi.. wiadomo, że każde dziecko inaczej, ale jestem ciekawa jak u was to wszystko przebiega.
-
Ja po 6/7 godzinach snu mam megaaa twarde piersi, aż bolą i cieknie z nich. Mam wrażenie, że od tak długiego spania dzidzi znowu zrobiło mi się zapalenie. Od dwóch dni budzę ją po 4 godzinach w nocy, żeby mi opróżniła pierś.😒 Nie wiem jak to ugryźć żeby było dobrze. Kiedy to się unormuje to nie mam pojęcia 🤷
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2020, 16:58
-
Bożenka wrote:Ja po 6/7 godzinach snu mam megaaa twarde piersi, aż bolą i cieknie z nich. Mam wrażenie, że od tak długiego spania dzidzi znowu zrobiło mi się zapalenie. Od dwóch dni budzę ją po 4 godzinach w nocy, żeby mi opróżniła pierś.😒 Nie wiem jak to ugryźć żeby było dobrze. Kiedy to się unormuje to nie mam pojęcia 🤷
Ja jutro mam ginekologa, trafiło mi sie bo lekarz otworzył kalendarz na ta połowe kwietnia ale już na stronie widzę że ma wizytę droższa:/ -
Darrika wrote:Nie, cycki spoko. Może delikatnie "nabite", ale że 2 tygodnie temu to pewnie by z nich aż ciekło. Teraz mam cycki raczej flaki
To chyba efekt ustabilizowanej laktacji nie ?
Jak ja mam takie nabite cycki to ona jeszcze nie potrafi sobie z tym poradzić na początku i się krztusi tak mocno leci, wtedy ją odstawiam od piersi jak kaszle, a ona w tym samym czasie płacze bo ją zabrałam od cycka 😂 woli jesc niż przeżyć 😂ZakręconaOna lubi tę wiadomość
-
Tak jak sie przewraca na plecki przy lezeniu na brzuszku to jest najczesciej efektem asymetrii, a dokladnie preferencji
o asymetrii mowi sie po 3 miesiac, bo do 3 miesiaca jest preferencja, ktora mozna jeszcze skorygowac
u nas Teoś preferuje strone lewa, tzn glowke raczej w tamta obraca no i w nerwowych sytuacjach ciagnie mocno glowe w te strone
najlepiej zabawki wieszac po drugiej stronie aby "zmusic" dzidzie do "polubienia" drugiej storny rowniez
do 3 m.ż preferencja powinna zniknac, no chyba ze nie to wtedy mozemy mowic o asymetrii
jesli dobrze pamietam to raczki w linii srokdowej tez od 3 miesiaca
u nas od jkaies 2 tyg łączy juz rączki09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Zuza też główkę głównie obraca na lewą stronę, przez co ma lekko krzywą główkę. Pedtiara poleciła kłaść ja tak żeby główka była na prawo i od lewej strony podkladać poduszkę czy ręcznik, żeby nie mógła przekręcić na lewo, albo właśnie lampkę nocną czy zawieszki ma łóżko dać ma stronę mniej lubianą przez dziecko, żeby je zachęcić.
Pewnie to efekt stabilizacji w laktacji, nie mniej nadal muszę dokarmiac mm. Wychodzi dziennie około 390 ml, pediatra mówi, że przy tej ilości mm i przybieraniu około 40 g dziennie to z cycków ma około 800ml w co mi się wierzyć nie chce, np ale ok :p
Jakbym ją miała samym cycem wykarmić to bym 24h na dobre z nią przy cycku chodziła chyba :p A tak to nawet mi obecny układ pasuje. W razie w może ja nakarmić mąż, ładnie przybiera, ale też dostaje z cycka co trzeba no o ja nie jestem zmęczona i sfrustrowana walką przy cycu - po prostu jak jest zly dzień to się nie męczymy tylko cyk butla i heja33👧 37🧑 🐈🐈⬛🐈
💕2014👰♂️🤵2018
10 cs!🤞⏳️do kwietnia
Malwa
U nas tez się krztusi jak za mocno leci
Ale nie zawsze
Nie rozgryzlam jeszcze kiedy dokładnie hehe
Krztusi się tez gdy zasypia na cycku a tam dalej leci09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Darrika tez jestem zdania że najważniejszy jest dobrostan i mamy i dziecka. Ja na początku myslalam ze nie będę dawać smoczka ale jak jej wiszenie na cycku powodowało ze chciało mi się płakać z nerwow to smok uratował i mnie i ją i naszą znajomość 😀
Darrika, Dariah, KasiaM lubią tę wiadomość
-
Malaw moja tak samo się krztusi, jak mocno pokarm leci. Zawału w nocy idzie dostać 😅
Hmm no właśnie ona w łóżeczku akurat ma lampeczkę i książeczkę kontrasstową z drugiej strony i przed snem na nią patrzy, a jednak dalej jest preferencja na stronę prawą jak.lezy na neutralnym gruncie. Może samo się wyrówna.
Dariah to baaardzo szybko z trzymaniem rączek co nie? Z córką tak samo było?
-
Bozenka
Nie nie z córka nie
Córka dużo później się uśmiechała (gdzie Teos ma pierwsze zdjęcie z uśmiechem dla siostry jak miał 3 tyg)
Teos bardzo dużo gurzy już od miesiąca ?
Córka dużo później się uśmiechała i raczki razem trzymała
Teos od paru dni Np nogi trzyma mega wysoko nad ziemia, nawet pod katem 90^
Córka tez później
Ale każde dziecko inne
Pewnej Teos coś innego będzie robić później od corki
Córka dk tego miała WNM wiec na pewno to miało tez wpływ Np na te raczki
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Malaw
Ja tez zawsze byłam antysmoczkowa
Ale
Córka zaczęła ssać kciuk wiec z dwojga złego dałam smoczek - nie chciała
Ssaka kciuk 1 min zaraz przed zaśnięciem do pierwszych zębów...chhba się ugryzła
Syn jak chce zasnąć i ciumkac coś to woli smoczek
Dałam cycka to pluł mlekiem
Dałam smoczka - zasnął w 1 min....
I tak dostaje w takiej sytuacji smoczka
On zadowolony09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
U nas tez woli lewa stronę i jak leży na brzuszku to zaczyna być widać spłaszczenie z tej strony na główce, wiec muszę pilnować żeby zmieniać jej te strony... ale na razie nie panikuje bo wiadomo ze to
Pracuje jeszcze do 3 miesiąca.
W sumie zamiast „leży na brzuszku” to powinnam napisać ze krzyczy na brzuszku bo nie jest to jej ulubione zajęcie. Czy jest jakiś magiczny termin do którego dobrze żeby podnosila ta głowę ? Czasem podniesie i potrzyma kilka sekund ale to ze dwa razy na leżenie a później jest wrzask...
Bożenka, ja za pierwszym razem to myslalam ze umrę. Teraz jak widzę ze zaraz się zapowietrzy i zakrztusi to wyjmuje jej na chwile cycka co skutkuje zalaniem mojej pidżamy mlekiem ale nie wiem jak inaczej. Może powoli się nauczy jakoś to kontrolować.
Dariah, ja daje jej smoczek jak zaczyna wydziwiać przy cycku- nadal trzymając ja przy cycki i często od razu zasypia. A z cyckiem w buzi piszczy pręży się płacze, macha rękami... nie wiem o co jej chodzi i jak to skończyćWiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2020, 20:03
Dariah lubi tę wiadomość
-
Malaw
Z tego co pamietam to do 3 (skończonego) miesiąca dziecko późno trzymać główkę leżąc na brzuszku
Ale mogę się mylić
Ja robię tak samo - słucham czy jest tzw triada : ssanie oddech przełykanie
Jak słysze ze ssie przełyka a nie oddycha to tez wyciągam cycka
Wtedy odkrztusza
Mleko na piżamie itd
Mój tez tak ma ze jak chce cycka (coś) do ciumkania do spania to tez się pręży / krzyczy / pluje mlekiem
Wg mnie wkurza go to ze leci mleko09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡