LUTOWE serduszka 2020
-
WIADOMOŚĆ
-
Justi
Każde dziecko inaczej mówi
Najważniejsze ze zaczyna mówić jakieś słówka a nie milczy jak grób tk byłoby niepokojące !
Tak samo ważne jest czy rozumie co mówicie / wykonuje polecenia / pokazuje to i co pytacie itd
To wskazuje na dobre przetwarzanie i rozumienie informacji
No i oczywiście dobry słuch - bo zaburzenia słuchu maja bardzo duzy wpływ na to ze dziecko mówi późno bądź nie mówi
Jelsi z tym wszystkim jest Ok u Ady to nie stresuj się rozgadał się w swoim czasie
Do tego ważne jest tez tk - dziecko uczy się 1 rzeczy na raz
Mówiłaś ze nie dawno została odpieluchowana - wiec nie mogła wtedy rozwijać kompetencji mowy
Za to Ewcia mówi ze u niej Wojtus nawija - wiec rozwija zdolność mowy - nie ma sensu teraz naciskać na nocnikEwciaa83 lubi tę wiadomość
09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
20.02.2020 3370 g szczęścia i 54 cm do całowania ❤️❤️
-
Dokładnie, każde dziecko swoim tempem się rozwija . Kornelia miała 15 msc jak zaczęła siusiac na nocnik i odpieluchowanie poszło nam szybko . Ale mówić zaczęła w wieku 2.5 lat , wcześniej małe proste słowa, bez składania w zdania . Z tym ,że jak już wkoncu zaczęła to buzia nie zamykała się jej wcale 😅😅 Pamiętam jak dziś leży w łóżeczku, pije mleko i ciągle wyciągala sobie butle bo miała tyle do powiedzenia przed snem .
-
U nas córka się mega rozgadała na 2,5 roku tez
Wczensiej pojedyncze słowa mówiła tak od 18 miesięcy ? Moe bliżej 2 lat?
Już nie pameitam
Wiem ze rok temu teściowie przylecieli w maju to tak ze 2-3 miesiące wcześniej się mega rozgadała09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Dokladnie tak, nie ma co porownywac ani zmuszac, przyjdzie na kazdego czas I na rozmowy I na nocnik😊
Wojtus np mowi I liczy itp ale zaczal mi piszczeć tak z nerwow chyba, odkad jest Zosia chyba jeszcze zazdrosny. Ogolnie na razie staram sie tlumaczyc albo nie reaguje jeszcze to zamkniecie a tym nie pomaga, dlatego tez na razie odkladam odpieluchowanie bo ma za duzo wrazen, przeprowadzka I siostra mlodsza 😊 -
Dariah wrote:Marlena
Serio?
To mnie coś ominęło hehe
Za czasów corki były nieobowiązkowe..Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 kwietnia 2020, 17:52
ZakręconaOna, annkaa lubią tę wiadomość
-
Camilla33 wrote:Tak, są obowiązkowe od stycznia 2017. Rodzice mają do wyboru, refundowane które są lekko bezsensowne bo mają 10 szczepów, lub preveran 13.
Ale miala 2 dawki, i potem powinna byc ta przypominajaca albo jakos tak prawda?
w lazdym razie juz dalej nie robilam09.09.2016 2860g szcześcia i 48cm do całowania ♡♡
-
Dariah wrote:Corka miala wiasnie te Preveran 13
Ale miala 2 dawki, i potem powinna byc ta przypominajaca albo jakos tak prawda?
w lazdym razie juz dalej nie robilam -
Wiem wiem zgadzam sie ze bezsensowne
zaluje ze w ogole podalam
ale wolalam juz tej 3 nie dawac
nietsety mowice ze teraz jest obwowiazkowe
ale wlasnie patrze na stronie i jest tak napsiane:
Szczepionka trzynasto-walentna (PCV-13):
• niemowlęta w wieku od 6 tyg. do 6 m. ż.
cykl szczepień 3+1: trzy dawki szczepionki z zachowaniem odstępu co najmniej 1 miesiąca oraz dawkę przypominającą, w 11-15 m.ż.
cykl szczepień 2+1: dwie dawki szczepionki z zachowaniem odstępu co najmniej 2 miesięcy oraz dawkę przypominającą, w 11-15 m.ż.
• dzieci powyżej 7 m.ż.: dwie dawki szczepionki z zachowaniem odstępu co najmniej 1 miesiąca i dawkę przypominającą w drugim r.ż.
• dzieci w wieku 12-23 m. ż.: 2 dawki z zachowaniem odstępu co najmniej 2 miesiące
• dzieci i młodzież w wieku 2-17 lat: 1 dawka szczepionki
Wiec moze uda sie z Teosiem przeciagnac do tego 12-23 miesiace, albo najlepiej 2-17 lat
to bedzie mial 2 lub 1 dawke a nie 3 - 4.
-
Hej dziewczyny macie rację , czekam cierpliwie aż moja Adusia zacznie gadulić
Wczoraj uczyłam ją zdmuchnąć świeczkę i raz się udało a raz nie ale na torciku się udało ale była zadowolona mówię wam i brawo sobie biła a my jej łezka się w oku kręci jak ten czas leci , już dwa lata a pamiętam jak by to było dziś jak trafiłam z nią na porodówke. O tej godzinie leżałam już na porodówce dwa lata temu , o 22 mi wody odeszły i mówiłam że muszę urodzić po północy bo po pierwsze 20 .04 ładniejsza data od 19.04 a po drugie to przełomowy dzień znaku zodiaku z baran na byk hehe a ja chciałam żeby była byk tak jak ja ( może to głupie ale tak chciałam) . 1:25 się urodziła i jest mój byczek ukochany nie ma nic piękniejszego na świecie jak dzieci i patrzeć z dnia na dzień jak pięknie rozkwitają ... -
A co do szczepionek ja chciałam podać na rotawirusy ale położna mi odrodziła że niby w.szczepionce jest 11 szczepów a wszystkich jest 560 i niewiadomo czy jak dziecko zachoruje to akurat trafi na te szczepy które miała w szczepionce ale ja o tak zaszczepie , Ada miała ten rotarix i jak siostrzenica przyniosła ze żłobka rotawirusa to Adzie nic nie było
-
Justi2019 wrote:A co do szczepionek ja chciałam podać na rotawirusy ale położna mi odrodziła że niby w.szczepionce jest 11 szczepów a wszystkich jest 560 i niewiadomo czy jak dziecko zachoruje to akurat trafi na te szczepy które miała w szczepionce ale ja o tak zaszczepie , Ada miała ten rotarix i jak siostrzenica przyniosła ze żłobka rotawirusa to Adzie nic nie było
ZakręconaOna, Darrika lubią tę wiadomość
-
Camilla33 wrote:Masz rację, jest ich dużo więcej ale szczepionka zawiera te które powodują najwyższy procent zachorowań.
Darrika lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny oszaleje niedługo w tym domu. Moja starsza robi wszystko zeby sie nie uczyć a materiału jest sporo, do tego katechizm. Muszę jej sprawdzać te lekcje i wysyłać na bieżąco do nauczycielek. Już się sama gubię w tym. Pogonilam ja dziś do nauki zachodze do niej a ona śpi 😂 Czaicie? Spi w najlepsze😆
Do tego jakiegoś doła podlapalam ostatnio i tak rozpamietuje wszystko jak sobie poród przypomnę to mi łzy lecą. Bolało jak cholera ale takie to było wspaniałe ze ciągle o tym myślę. Nie wiem może mi jeszcze hormony buzuja ...
A Gabryś to dzisiaj daje mamie luz bo pierwsza drzemka od 9 do 12 później od 14 do 15 i teraz też drzemie już z godzinę.Darrika, Dariah, Camilla33, Edith, annkaa lubią tę wiadomość
-
KasiaM
Oj jak ja Cię rozumiem
Tez czasami szału dostaje z moja...
A ile Twoja córka ma lat?
Ja tez ostatnio podłapałam dola, co prawda nie ze względu na porod - całkiem do rze wspominam
Potem te szwy były dużo gorsze dla mnie ks samego porodu hehe
Ale dół ze względu na te cała sytuacje...czołowiek zamknięty w domu nie może się z nikim spotkać i nigdzie wyjść
Nie tak sobie wyobrażałam macierzyński...sucharek85 lubi tę wiadomość