Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylka wrote:Deliliah ja brałam Ospamox jak karmiłam piersią, jest to to samo co Duomox. Jedyny antybiotyk który jest bezpieczny w ciąży i podczas karmienia piersią. Więc spokojnie, bierz antybiotyk i wracaj szybko do zdrowia :*
Tulipanna w Norwegii nie ma czegoś takiego jak badania prenatalne. Tzn są ale przysługują kobietom powyżej bodajże 35 r.ż. Tutaj jest to normalne, oni bardzo naturalnie podchodzą do tematu ciąży, nie dają leków na podtrzymanie (uważają że poronienia do 12 tyg to naturalna selekcja) itd... Ja w pierwszej ciąży byłam oburzona takim podejściem, ale teraz widzę tego plusy.. Przede wszystkim mniej stresów! Nie ma gdybania itd....
Oczywiście nie mogę uogólniać, ja jestem zadowolona ze sposobu prowadzenia mojej ciąży. Gdy zaczęłam plamić mój lekarz wysłał mnie na usg w 10 tyg żeby sprawdzić co się dzieje.. Tutaj bardzo liczą się z Twoim samopoczuciem! Gdy minął termin mojego porodu, a synek nadal nie chciał wyjść, powiedziałam położnej że denerwuję się czy wszystko ok itd to wysłała mnie do szpitala na komplet badań. Dwa dni sprawdzali wszystko - ktg, usg, krew itd... Ale stwierdzili, że nie ma potrzeby wywoływać porodu, ale gdybym się znów denerwowała mam przyjść w każdej chwili na oddział i sprawdzą jak ma się dzidziuś Olaf urodził dokładnie 14 dni po terminie porodu. Oczywiście poprzez wywołanie. Ale wszystko było jak najbardziej w porządku!
Ale jak się rozpisałam...
No właśnie słyszałam że np nie określają na USG przezierności karkowej np tak jak w Polsce jest to standardem... z jednej strony źle ale z drugiej nie ma domysłów i zamartwiania
Sylka lubi tę wiadomość
-
Hej dziewczyny
U mnie znowu ból głowy dziś
Eness znowu coś nas łączy. Ja mam zawsze problemy z cukrem w ciąży, więc jak coś, to będziemy się wspierać w tym temacie Rodziłaś sn, czy cc? Bo ja tylko cc
Doti gratuluję i spokojnej ciąży życzę
Justaw to ładną masz już betę jak masz na digitalu 3+. Ja mam jeszcze jeden, ale zrobię za tydzień, bo tydzień temu miałam 1-2 Jesteś z Uk?
Namida jak miło Cię widzieć Super,że jesteś!!!
Szara myszko, jeśli wiesz dokładnie kiedy miałaś owulację, to taki termin jest najpewniejszy Oczywiście lekarz pewnie sam swój ustali. U mnie ustalają na I usg i taki jest dla nich jedyny do końca ciąży
Deliliah lekarz dobrze zrobił. STany zapalne mogą zrobić okrutną krzywdę dziecku. W tej sytuacji antybiotyk, to wybór mniejszego zła, ale dobry wybór. Szybkiego powrotu do zdrowia
Tulipanna Uk to nie kraj trzeciego świata Robią tu betę, ale w przypadkach zapłodnienia invitro itp, lub zagrażającego poronienia. W normalnej, zdrowej ciąży nie. Prywatnie można sobie zawsze zrobić. Wszędzie znajdzie się laboratorium, które robi. U mnie jest, ale nie widzę potrzeby. Poczekam do 12-13tc na usg, chyba,że lekarz zdecyduje inaczej. Mamy tu inny system, ale ma to swoje uzasadnienie i idzie to zaakceptować
Sylka tylko w Pl podają leki na podtrzymanie wczesnej ciąży. Nie wynika to wcale z tego,że Polska posiada jakąś magiczną wiedzę na temat dupka i luteiny. Po prostu nie ma badań na to,że progesteron ratuje ciąże. Aby pomógł, muszą to być na prawdę ogromne dawki. Ja osobiście rozumiem to, choć początkowo też nie pojmowałam takiego podejścia, ale po 4 ciążach już mam inne zdanie Nigdy nie znałam ciężaróweczki z Norwegii. Fajnie,że są tu przyszłe mamy z zagranicy
Kochane, miłej niedzieli Wam życzę
Sylka lubi tę wiadomość
Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
-
Cześć wam
Witam również nowe mamuśki!
Juz się stresuje od rana jutrzejsza wizyta... jak zobaczę serduszko to wszelkie obawy mi przejdą
Żeby wszystko tylko było dobrze.
A już myślałam , że tylko ja nie mam nie wiadomo jakich objawów. Mnie męczy tylko strasznie senność i mam bolące piersi.
Miłej niedzieli kochane!tysiaa93 lubi tę wiadomość
-
Czyli kobieta nie ma prawa zdecydować się na aborcję ze względów medycznych??? Ma nie wiedzieć że urodzi dziecko z zespołem Downa np? albo z wadą serca??Dla mnie to nie do pojęcia..a narzekamy na naszych lekarzy Ojjj...zastanowię się następnym razem jak powiem coś niemiłego..
tysiaa93 lubi tę wiadomość
-
Ja tez mam niedoczynnosc i hashimoto. Mi endokrynolog zawsze mowil ze jak zobacze 2 kreski to mam zwiekszzyc dawke z 50 na 75 i tak tez zrobilam, teraz tsh mam 0.94. Biore magnez (tak jak podpowiedzialyscie:-)) czasami nospe i brzuch chyba tak nie boli jak bolal, ale dokucza mi prawy jajnik (owu z lewego). I znowu stres o co chodzi??
Ja termin podam po wizzycie u gina. -
Tulipanna jakoś nie słyszę, by w Pl lekarze tak ochoczo usuwali ciąże, gdzie dziecko jest chore. Proszę, nie krytykuj tak innych krajów, bo jednak polskiej służbie zdrowia też wiele brakujeNelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
Z drugiej strony nie powinno mnie to dziwić...siostra moja rodziła w Belgii, w Antwerpii w jakimś hiper szpitalu położniczym. No fajnie, 1-osobowa sala, możliwość, że mąż spędza z nią 3 pełne doby i z dzieckiem, obiady do wyboru etc. Ale rodziła w męczarniach mając cukrzycę ciążową i dziecko wyciągali próżnociągiem... więc sorry...u nas się juz dawno tego nie stosuje..i w takich sytuacjach robi cesarkę...no ale jak to mówią, co kraj to obyczaj
-
Mambella bóle brzucha, ciągnięcia i kłucia są czymś zupełnie normalnych w I trymestrze. Wszelkie leki, nawet nospę konsultowałabym z lekarzem. Nie martw się tak. Jak pobolewa to dobrze, znaczy, że wszystko ładnie rośnieNelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
Tulipanna tak, to jest Twój punkt widzenia. Ja mam inny. Jestem po 4 cc i ta będzie ostatnia. Wolałabym mieć 4 porody z próżnociągiem, niż cc i mieć możliwość jeszcze wielu bezpiecznych porodów. Tu na prawdę nie ma co porównywaćNelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
Skierka wrote:Tulipanna jakoś nie słyszę, by w Pl lekarze tak ochoczo usuwali ciąże, gdzie dziecko jest chore. Proszę, nie krytykuj tak innych krajów, bo jednak polskiej służbie zdrowia też wiele brakuje
-
Mambella wrote:Ja tez mam niedoczynnosc i hashimoto. Mi endokrynolog zawsze mowil ze jak zobacze 2 kreski to mam zwiekszzyc dawke z 50 na 75 i tak tez zrobilam, teraz tsh mam 0.94. Biore magnez (tak jak podpowiedzialyscie:-)) czasami nospe i brzuch chyba tak nie boli jak bolal, ale dokucza mi prawy jajnik (owu z lewego). I znowu stres o co chodzi??
Ja termin podam po wizzycie u gina.
Ja mieszkam w Brx i jeszcze nie będąc w ciązy lekarz mówił mi ,że jak tylko zajdę w ciąże to masz szybko udać się do niego na wizytę no i mam ale na sierpień dopiero heh oby mojemu maluszkowi nic to nie zaszkodziło:( -
Skierka wrote:Tulipanna tak, to jest Twój punkt widzenia. Ja mam inny. Jestem po 4 cc i ta będzie ostatnia. Wolałabym mieć 4 porody z próżnociągiem, niż cc i mieć możliwość jeszcze wielu bezpiecznych porodów. Tu na prawdę nie ma co porównywać
A w 29 tc dlaczego straciłaś Kayę???Co się stało? -
Tulipanna i tutaj muszę Cię poprawić - w PL nadal stosuje się próżnociąg. Nie dalej jak miesiąc temu moja kuzynka w ten sposób urodziła zdrowego synka.
Jak już wspomniałam ja jestem zadowolona z opieki podczas ciąży, a także po... Mój poród był na prawdę bardzo dobry. Też miałam salę jednoosobową, mój mąż był ze mną całe 3 doby, opieka położnych doskonała, w szpitalu wystarczyło mieć tylko swoją szczoteczkę do zębów bo całą resztę dawał szpital (pampersy, ubranka, koszulę, itp). Gdy poprosiłam o ZZO od razu je dostałam, bez niepotrzebnych dyskusji.
I w życiu bym nie powiedziała, że norweska służba zdrowia miała do mnie lekceważące podejście.
A jeśli chodzi o badania prenatalne - zdrowie wielu dzieci dziewczyn z poprzedniego forum było poddane wątpliwości, całą ciążę się zamartwiały, bo to przyzierność karkowa taka, a kość nosowa taka itd itp.. Do końca ciąży nie miały pewności czy dzieci urodzą się zdrowe... Oczywiście wszystkie dzieciaczki urodziły się zdrowe, ale po co te nerwy?! Po co takie gdybanie?! Wyobrażacie sobie co te dziewczyny przechodziły?
Podczas usg w 17-20 tyg można wykryć wady które leczy się podczas życia płodowego. A zespół downa? Czy usunęłabyś ciążę wiedząc, że Twoje dziecko ma zespół downa?! (pytanie hipotetyczne)
Obecnie norweskie prawo dopuszcza aborcję na żądanie kobiety w pierwszych 12 tygodniach ciąży, do 18 tygodnia z przyczyn medycznych.
Tyle mam do powiedzenia.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 czerwca 2015, 12:46
Monkey lubi tę wiadomość
-
Tulipanna szkoda Ci nas? No proszę Cię....ja osobiście uważam,że lekarze w Pl przesadzają, ale nie napiszę,że mi Was szkoda. Kto Ci powiedział, że nie mamy możliwości robienia badań. Ok, w Norwegii jest tak, ale nie w Uk. Nie uogólniaj. Bardzo nie lubię takiego oceniania, co kto myśli i czuje. Moją córeczkę straciłam, bo zachorowałam w połowie ciąży. Zwykłe przeziębienie. Do 23tc było wszystko super, ale potem czułam się źle i malutka się nie ruszała jak powinna. Dalej to już smutna historia i walka o życie mojego dziecka najlepszego lekarza z możliwych. Nie pomogło. Wirus coxackies (tak wykazały wyniki już po jej śmierci) pokonał nas. Na 100% kobiet w ciąży, tylko 7% straci dziecko. Byliśmy w tych 7% Dodam,że to niby zwykły wirus. Z grupy enterowirusów. Chorujemy na niego wiele razy w ciągu życia...Odnośnie cc mam inną wiedzę. Popartą doświadczeniem dobrego lekarza. W obecnych czasach nie ma limitów ogólnych. To zależy od indywidualnych predyspozycji
Monkey lubi tę wiadomość
Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
Witam wszystkie lutóweczki
Ja też mam niedoczynność i Hashimoto. Jestem obecnie na euthyroxie 50 i tsh spadło mi do 0,271.
Ja dziś nie czuję się najlepiej. Jest mi słabo i chyba zaczyna mnie mdlić...Magdalena87, Skierka, tysiaa93 lubią tę wiadomość
ek + 09.05.2014 (9tc)
-
Sylka dokładnie. Też mam inną wiedzę i wiele niezadowolonych z opieki w ciąży koleżanek z Pl. Mam również swoje przykre doświadczenia z Uk, gdzie bez wsparcia lekarzy i ich poświęcenia, byłabym wrakiem człowieka. Nie można wychodzić z założenia, że to co ja wiem i uważam, jest jedyne słuszne i prawdziwe.Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
Skierka z UK jesteś? Ja tak - i nie należy mi współczuć z racji, że wiele moich koleżanek słabo mówi po angielsku miałam okazję dwóm asystować od potwierdzenia ciąży do rozwiązania. Uważam, że tutaj mają świetnych specjalistów, szpitale są fantastycznie wyposażone a ich naturalne podejście do ciąży ma sens. Sama jestem po wczesnej stracie i wiem, że czasem tak się zdarza...
Skierka lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link] -
Skierka..ale nie unoś się, bo stres Ci niepotrzebny. A forum jest po to, by wyrażać własne poglądy. Ja wyraziłam swój.
Mnie było szkoda Pianistki jak biedna plamiła, zamartwiała się i sama pisała, że niestety nie ma możliwości zrobienia bety..nachomikowała na szczęscie luteiny Dziewczyna. A kilka ciąż już straciła i mimo wszystko nie mogła badań zrobić i szybko dostać się do lekarza..
Owszem - lekarze są różni, ale prawo kobiety w cywilizowanym świecie do wykonania badań krwi..tak prozaicznej rzeczy jeśli ma na to ochotę jest uważam konieczne..każdej kobiety, każdego człowieka..zawsze..Monkey lubi tę wiadomość
-
tulipanna wrote:A mówi się, że to Polska jest w tyle.. jakie są więc u Was wskazania do zrobienia bety jesli nie ciąża?????
ja miałam robioną betę w celu potwierdzenia poronienia. Jeżeli test wychodzi pozytywnie to jest ciąża i już. U mnie było trochę dziwacznie bo od początku beta musiała przyrastać zbyt wolno. Najczulsze testy pokazywały ciążę a te mniej czułe były negatywne.
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]