Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Monkey jestem taka, że lubię wiedzieć dużo i dużo czytam opracowań. Gdzieś w tym wszystkim co ostatnio wertowałam wyciągnęłam wniosek, że dupek w czasie starań przy niedomodze, a w ciąży jednak luteina, bo dupek ma za dużo skutków ubocznych dla dziecka Jak znajdę opracowanie, to wrzucę linka. Sama się wystraszyłam,bo dupka brałam nie tylko podczas starań o tę ciążę, zaś luteinę dopiero teraz. Dlatego drążę temat
Powiedz, a czemu aplikatora do lutki nie?Monkey lubi tę wiadomość
Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
-
Skierka wrote:Różnie z tym bywa. Mi dupek hamował owulację dopiero przy 3 tabletkach. Przy dwóch miałam normalnie. Czasem trzeba brać progesteron nie tylko po owulacji
-
Skierka wrote:Powiedz, a czemu aplikatora do lutki nie?
Pewnie chodzi o uszkodzenie śluzówki...
Ja na lutkę jestem uczulona. O skutkach ubocznych dupka mających wpływ na płód raczej nie słyszałam.
Słyszałam natomiast o dzieciach "po nospowych" i dlatego tego leku będę unikać.tysiaa93, tulipanna lubią tę wiadomość
ek + 09.05.2014 (9tc)
-
Skierka wrote:No ok, rozumiem i jest to dziwne, ale jednak bardzo dużo czytam, że jednak w ciąży luteina....nie wiem, nie jestem lekarzem. Po prostu pytam
Nie mogę znaleźć żadnych wiarygodnych danych w tym temacie, a lubię wiedzieć. Tak po prostutysiaa93, Monkey lubią tę wiadomość
-
Zrobiłam dzisiaj progesteron i wyszedł 28, dzwoniłam do gina, nie był zachwycony wynikiem (choć mieści się w normie), ale stwierdził, że jeśli się nic nie dzieje - nie ma plamień ani bólu brzucha to żeby nie brać Duphastonu. Mój gin ma takie podejście - dać szansę naturze. Jak mu przed ciążą zgłaszałam, że mam 1-dniowe plamienia przed okresem, to ja go dopytywałam czy może brać duphaston, stwierdził wtedy, żeby się obserwować i jak plamienia będą się powtarzać to można ewentualnie wziąć dupka... Taki luzak
-
tulipanna wrote:no ale wtedy nie ma mowy o staraniach. a tu wyraznie mowa o hamowaniu płodnosci. kazdy gin wie ze dupka podaje sie po owu na wspomaganie ciałka zółtego. duphaston ma owszem różne starania, ale wtedy różnie działa.
Nie nie, tu się nie zgodzę. Podawanie dupka na regulacje cyklu, nie wyklucza starańNelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
tulipanna wrote:wiesz, są kobiety które nie tolerują (są wyjatki jak nasza Tysia) luteiny doustnej bo wymiotują a dopochwowa im nie odpowiada bo stoją na stanowisku że nic sobie tam wpychać nie będą zwłaszcza w ciązy albo mają skłonność do stanów zapalnych pochwy i to u nich lutka powoduje. Albo stale musza badać odpowiedz organizmu na progesteron suplementowany, więc dupek idealnie spełnia te kryteria
No ja też bym wolała łykać dupka, ale chyba jednak pozostanę przy luteinie. Dobrze chociaż, że jednak jest wybórNelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
Fleur-de-lis wrote:Zrobiłam dzisiaj progesteron i wyszedł 28, dzwoniłam do gina, nie był zachwycony wynikiem (choć mieści się w normie), ale stwierdził, że jeśli się nic nie dzieje - nie ma plamień ani bólu brzucha to żeby nie brać Duphastonu. Mój gin ma takie podejście - dać szansę naturze. Jak mu przed ciążą zgłaszałam, że mam 1-dniowe plamienia przed okresem, to ja go dopytywałam czy może brać duphaston, stwierdził wtedy, żeby się obserwować i jak plamienia będą się powtarzać to można ewentualnie wziąć dupka... Taki luzak
Świetne podejście Biorąc pod uwagę,że progesteron wydzielany jest pulsacyjnie, ciężko by jednorazowe badanie było miarodajne. Ja zrobię raz, za dwa tygodnie, bo miałam słaby 7 dpo. Chcę tylko wiedzieć, czy podskoczył. Potem odpuszczamMonkey lubi tę wiadomość
Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
-
Dziewczyny ja po wizycie wszystko jest w pożadku! Okazało się ze według USG ciaza młodsza o tydzien i tym samym termin porodu mam na walentynki!!! Hehe
Karta ciąży juz jest założona , pierwsze badania zlecone także wszystko jest dobrze:-) no i w związku z tym ze ciąża jest młodsza to serduszka jeszcze nie było , ale jak to lekarz powiedział tam jest już moje maleństwo i macha do mnie rączka:-)
Do następnej wizyty jestem uspokojona , a kolejna mam za trzy tygodnie:-)tysiaa93, tulipanna, czekolada, zosiaaa, Sylka, szara myszka lubią tę wiadomość