Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
monjovika wrote:Pytalas przy okazji jak ten wniosek o zasiłek ma wyglądać?
Nie pytalam ale tych wnioskow jest duzo w necie, wystarczy wpisac "wniosek o zasilek macierzynski" -
Brusia dzięki za rady co do ubranek
Synuś śliczny. Jejku jak ja już bym chciała tego mojego maluszka zobaczyć i przytulić.
My dziś lenia mamyale pączki już 2 zjedzone. pycha! Małemu chyba też smakowały bo aż czkawki dostał
a tu mam artykuł odnośnie formalności i rejestracji dziecka
http://babyonline.pl/akt-urodzenia-jak-zarejestrowac-dziecko-skad-wziac-metryke-i-pesel,formalnosci-po-porodzie-artykul,16958,r1.htmlszara myszka lubi tę wiadomość
-
jaka tu gorąca atmosfera, dzieciaczki zaczynaja sie pchać na świat
gratuluje świeżo upieczonym mamom
U mnie juz o niebo lepiej, dzis zdjęli szwy, a ja juz normalnie chodzę i wszystjo robię, az lepiej psychicznie sie czuje
Książkowo 5 dzien po cc miałam nawał pokarmu, tez piersi twarde jak kamienie, na szczęście bez gorączki. Masaż + laktator i dzis juz duzo lepiej. Przez te twardnienia nie byłam wstanie przystawić małej i był mega kryzys musiałam dokarmiać mm, ale juz wczoraj i dzis tylko kpchoc przystawianie raz sie udaje, a raz nie - co mnie bardzo stresuje to w czasie kryzysu mam odciągnięte mleczko, ktore podaje małej
a wydawało sie, ze karmienie to takie cyk i juz dziecko pije. Dziewczyny, ktore sie nierozwiązały jeszcze - wyśpijcie sie
bo noce sa na początku ciężkie
vayn lubi tę wiadomość
-
Ps. U nas tez wszystkie 56 za duże, a my sie martwiliśmy, ze nie założy bo to takie malutkie ubranka
nawet 50 jest luźne, ale szybko pewnie dzieciaczki urosną, wiec nie opłaca sie kupować na chwile tych najmniejszych
-
L mi się też kończy umowa w trakcie urlopu tyko, że rodzicielskiego i tak jak pisała szara myszka pisz do pracodawcy od razu na wszystko co chcesz brać i oni potem załatwiają to z zusem. Pamiętaj, żeby się zarejestrować w urzędzie pracy jak skończy Ci się umowa,żeby mieć ubezpieczenie.
Co do wniosku/druk do pracodawcy to uważajcie, żeby ściągnąć aktualny bo od nowego roku troszkę się zmieniło i między innymi dodatkowy macierzyński został wchłonięty przez macierzyński. Ponadto jak wrócimy do pracy po np. roku to też możemy wziąć urlop okolicznościowy na urodzenie dziecka mimo tego, że minął rok - jest kilka wyroków sądu na ten temat.17/2/2016 B
11/3/2018 I -
d84 a wlasnie jak to jest z tym ubezpieczeniem>? tzn jak zostaniemy tylko na zasilku macierzynskim z zusu przez rok to rownoczesnie od razu mamy ubezpieczenie zeby np isc do lekarza czy trzeba wlasnie gdzies to zalatwiac?
-
Szara myszko wydaje mi się że trzeba się zgłosić do urzędu pracy (UP) i oni cię ubezpieczają (zgłaszają do zus), może też cię ubezpieczyć mąż u siebie w pracy.
Ja mam umowę do końca 2016r. i o ile mi jej nie przedłużą w 1/2017 planuję się zarejestrować w UP, jak skończy mi się urlop rodzicielski to zawnioskować o zasiłek dla bezrobotnych i siedzieć na nim dopóki miejsca w żłobku jakimś publicznym lub prywatnym tanim nie dostanę i dopiero wtedy iść do nowej pracy wnioskując o zasiłek aktywizacyjny (tj. jak samemu znajdziesz pracę i jesteś zarejestrowana w UP to się wnioskuje do UP i oni w zależności od miasta płacą Ci tzw "wynagrodzenie za znalezienie pracy" kiedyś dostałam jednorazowo 500zł w rodzinnym mieście, a koleżanka w dużym mieście przez pół roku miała to płatne i chyba większa kwotę - mało osób wie że jest coś takiego i nikt o tym nie informuje). Mam też opcję nr 2 jak mi się spodoba macierzyństwo i nie będę mieć cc to zajść w 2gą ciążę do końca roku, żeby mi musieli umowę przedłużyćszara myszka, Tusiaa, vayn lubią tę wiadomość
17/2/2016 B
11/3/2018 I -
niecierpliwa_92 wrote:Odebralam wynik paciorkowców i jest UJEMNY
położna po patrzyła się na mnie i stwierdziła ze wygladam porodowo, nie wiem dokładnie z której strony ale cieszę się bardzo może w weekend się rozpakuje
Ja tez zamierzam na weekendzie rodzićhehe tylko zobaczymy czy synus zechce wyjsc
Dobrze, że piszecie o tych ubezpieczeniach az sama się zapytam księgowej jak to jestniecierpliwa_92, tysiaa93 lubią tę wiadomość
Kubuś
-
a znalazlam cos takiego:
http://www.infor.pl/prawo/zasilki/zasilek-macierzynski/85139,Jakim-ubezpieczeniom-podlega-osoba-pobierajaca-zasilek-macierzynski.html
tak tam pisze:
"Pobierając zasiłek macierzyński nie podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu
Od kwoty zasiłku macierzyńskiego nie odprowadzana jest również składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak za cały okres pobierania zasiłku masz prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego."
czyli moze jednak sie ma to zdrowotne - ale ciekawe czy na rodzicielskim tez, zapytam o to tez zus -
szara myszka wrote:a znalazlam cos takiego:
http://www.infor.pl/prawo/zasilki/zasilek-macierzynski/85139,Jakim-ubezpieczeniom-podlega-osoba-pobierajaca-zasilek-macierzynski.html
tak tam pisze:
"Pobierając zasiłek macierzyński nie podlegasz ubezpieczeniu chorobowemu i wypadkowemu
Od kwoty zasiłku macierzyńskiego nie odprowadzana jest również składka na ubezpieczenie zdrowotne. Jednak za cały okres pobierania zasiłku masz prawo do świadczeń z ubezpieczenia zdrowotnego."
czyli moze jednak sie ma to zdrowotne - ale ciekawe czy na rodzicielskim tez, zapytam o to tez zus
Sorki ze się wtrącę ale na macierzyńskim i rodzicielskim jezeli wypłacany jest przez zus masz ubezpieczenie zdrowotne. Nie musisz sie zgłaszać ani do Pup ani do ubezpieczenia męża.szara myszka lubi tę wiadomość
-
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/254f4d30189f.jpg
Leon
Któraś urodziła po mnie bo nie jestem w temacie?L, Tusiaa, tysiaa93, Lexi150, jaskra, Teresa1992, dana222, Mila920, gezanew, d84, Kri, Astra, niecierpliwa_92, Biedroneczka29, Ashley, gorgeous, vayn, marissith, Bruśka, szara myszka, lula.91, Evans, tulipanna, Zosia_wop lubią tę wiadomość