Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Mila920 wrote:Dziewczyny pamietam ze był taki temat, ze jeśli ustal mi stosunek pracy - tzn umowę mialam przedłużona do dnia porodu to gdzie składam papiery o macierzyński? Pewnie do zus? I co potrzebuje? Pamiętam ze kiedyś ktora z Was i tym pisała
mila - ja tak mam - wklejam Ci maila od zus z odpowiedzialo - skladasz do pracodawcy:
Nawiązując do treści wiadomości informuję, że w przypadku pracownicy dokumenty do urlopu macierzyńskiego i rodzicielskiego ona składa do pracodawcy, który później wraz z drukiem Z-3 wysyła je do ZUS, w przypadku gdy sam nie jest płatnikiem zasiłków.
Do ZUS powinny w tym przypadku dokumenty takie trafić jak:
- oświadczenie o zamiarze (braku) korzystania przez ojca dziecka z okresu urlopu rodzicielskiego ( matka tworzy to oświadczenie i podaje imię, nazwisko i PESEL ojca dziecka);
- zaświadczenie pracodawcy o okresie udzielonych urlopów (macierzyński, rodzicielski), oraz o świadczeniu pracy w trakcie urlopu rodzicielskiego przez pracownika;
- wniosek o urlop (jeśli poród nastąpi po kilku dniach przerwy w zwolnieniach proszę zawnioskować o macierzyński od dnia następnego po zwolnieniu lekarskim)
- akt urodzenia dziecka (kopia potwierdzona przez pracodawcę);
- zaświadczenie Z-3;
Dziękujemy za kontakt z nami.
Pozostajemy do dyspozycji.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 17:08
-
szara myszka wrote:A Ty Lexi masz jakies rozwarcie? bo nie pamietam
Nie dobijam!Ale też się nastawiałam, że jak czop był brązowy to już pójdzie i się niestety rozczarowałam.
A to Tusia pisała o tym czopie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 17:12
-
Strasznie duzo tego ze mnie wylazi, ale nie martwie sie bo to na pewno ten czop, geste zbite nitki, strasznie duzo, to przezroczyste co kiedys myslalam ze czop to w ogole nie to. Idziemy na spacerek z mezem
marissith, tysiaa93 lubią tę wiadomość
-
Nasz syneczek , jeszcze nie
Tu bylo zdjecie naszego synka
Gratulacje dla swiezo upieczonych mam)))
U mnie jest wkoncu mleko , ale ciagle musze walczyc o nie , aby synek sie najadal ... Dokarmiam formula ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2016, 15:45
Lexi150, vayn, Biedroneczka29, szara myszka, marissith, tysiaa93, Mila920, Kri, Bruśka, niecierpliwa_92, Moniaa, lula.91, Zosia_wop lubią tę wiadomość
-
Dzięki szara myszka - moja szefowa to ciemniak, tak jak i jej księgowy..
Dzisiaj miałam wychodne z domu - całe 1,5h ii bylo dziwnieja już nie mogę bez mojego synia
A jak tam Wasza waga dziewczyny co już urodziły? Ja się chwalę jest -12kg i moja twarz i stopy powróciły!i zero rozstępów na brzuszku, kilka na piersiach, ale mało widocznych na szczęście
a cycki z pokarmem są oooogromne
Moniaa lubi tę wiadomość
-
Mila920 wrote:Dzięki szara myszka - moja szefowa to ciemniak, tak jak i jej księgowy..
Dzisiaj miałam wychodne z domu - całe 1,5h ii bylo dziwnieja już nie mogę bez mojego synia
A jak tam Wasza waga dziewczyny co już urodziły? Ja się chwalę jest -12kg i moja twarz i stopy powróciły!i zero rozstępów na brzuszku, kilka na piersiach, ale mało widocznych na szczęście
a cycki z pokarmem są oooogromne
Ja 3 tygodnie po porodzie na plusie mam 4,2 kg. W ciąży przytyłam 17,6 kg z czego 1,6 kg zeszło dzień przed porodem podczas sraczki
Nadmiar wody z organizmu schodzi do miesiąca, tak przynajmniej mówiły położne w szpitalu. Rozstępy mam na pośladkach i po 3 na każdym boczku. Używam dalej Palmers i schodzą
Aaaa jak wróciłam do domu po porodzie to miałam na plusie 10 kgWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 20:09
baassiia lubi tę wiadomość
-
Doti87 wrote:Gratuluję dziewczyny
zazdroszczę że już macie swoje maleństwo przy sobie.. Ja nadal czekam i czekam i nic się nie dzieje... Ehh
Jeszcze możesz się pocieszać, że jesteś przed terminem... Ja to już zaczynam się powoli załamywać - dzisiaj to już powiedziałam u lekarza, że chyba będę pierwszą kobietą, która będzie chodziła całe życie w ciąży xD -
Gorgeous lada chwila i ciąża się skończy
Ale wcale ci się nie dziwię, bo pamiętam że gin ci mówił kiedyś że urodzisz na dniach, a najgorsze jak się człowiek na coś nastawi
Mila ja wróciłam do wagi sprzed ciąży ale rozstępy zostały, może zbledną z czasem, no i brzuch jeszcze się nie wciągnął. Po okresie połogu trzeba będzie się wziąć za jakieś ćwiczeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 22:16
gorgeous lubi tę wiadomość
-
Dwa tyg po mam na plusie 3 kg przytyłam ok 12-14 kg. Brak rozstępów. Tylko ciągle się poce.spokojnie mam jeszcze luz w spodniach sprzed ciąży. I dziś wcisnelam obraczke. Pierścionek już dawno wlozylam tylko ta franca nie chciała wejść. Tylko przez to że tak się poce niczym się jeszcze nie zaczęłam smarowac. Bo bym zaraz musiała się myć.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 22:12
-
gorgeous wrote:Ja to już zaczynam się powoli załamywać - dzisiaj to już powiedziałam u lekarza, że chyba będę pierwszą kobietą, która będzie chodziła całe życie w ciąży xD
jesli mała do wtorku się nie urodzi to będą miała wywoływany poród i zaczynam się tego bać
wolalabym urodzić sama z siebie, tak się cieszyła ze mam bezproblemowa ciążę a tu mała sama nie garnie się do wyjścia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2016, 21:41
gorgeous lubi tę wiadomość