X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Roberta Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vayn wrote:
    3w1 za darmo ma każdy- jako wcześniak miała dostać postać bezkomórkową poprostu.

O tym, że penumokoki mamy za darmo wiedziałąm od dawna, o tych 5w1 dowiedziałam się na wizycie dzisiaj. Bo mówiono nam że musiałaby się przed 36 urodzić żeby dostać, no to my walka i się okazało że nie tylko pneumo za darmo
    Pneumo i 5w1 się należa dla dzieci urodzonych przed 37tc, i jeszcze tam pare innych wymagań jest. Podobno mamy za darmo też ospę wietrzną :O

Prevenar dostała

a z którego województwa jesteś? bo na Śląsku oszczędzają na dzieciach i dają tą "gorszą" synflorix (tak mi powiedział lekarz i położna). Jutro mam zamiar dzwonić do sanepidu i będę się wykłócać o tą lepszą. Niezależnie od rezultatu mam zamiar poinformować odpowiednie organy i napiszę do prasy o tym jak się dzieli dzieci...

dzwoniłam przed chwilą do wojewódzkiej stacji i pani powiedziała, że o rodzaju szczepionki decyduje lekarz, a to ciekawe...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 marca 2016, 11:53

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roberta nam to samo powiedziała położna jak już wróciliśmy po porodzie do domu - Pola urodziła się na śląsku, a mieszkamy w mazowieckim. Mojej mamie aż się zagotowało, bo skoro się należy to się należy a nie że zależy od humoru lekarza jak rozporządza szczepieniami.
    Byśmy się nie kłócili to nawet pneumokoków by nie dostała. Szkoda, że dopiero od przyszłęgo roku wszystkie dzieci będą miały w kalendarzu szczepień pneumokoki za darmo :/

• Roberta Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vayn,

a w którym tygodniu urodziłaś? i jakich argumentów użyłaś? my chodzimy do lekarka która opiekowała się mną od urodzenia, ogólnie to zna wszystkie dzieci ze wsi. Trudno, najwyżej się na mnie obrazi jak jej nagadam :D

• gorgeous Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj chyba zaliczymy pierwszy spacerek - co prawda, słońca nie ma, ale ciepło i bezwietrznie. :)

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W 36, głównie argumentowałam tym,że na wypisie Pola ma zalecane pneumokoki jako szczepienie obowiązkowe. No i ma wpisane wcześniak. To zaważyło na naszej "racji", ale też niebardzo lekarka chciała, później nas przepraszała bo poszła do babeczek od szczepień i te jej mówiły że tu 5w1 i pneumo za darmo. Lekarka broniła się tym, że ona i tak naciąga te darmowe żeby jak najwięcej dzieci dostało, ale sanepid im za wszystkie darmowe nie chce oddać i są w plecy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vayn lubię, że się udało
    My jeszcze w ogóle nie szczepiliśmy ale coś czuję że też czeka nas batalia z pneumokokami. Ja tam idę z wydrukowanym rozporządzeniem, jeszcze sobie pozakreślam fragmenty. Ale to za jakieś 2 m-ce, na razie zaszczepimy wzw b.

• Roberta Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja urodziłam w 37 + 3, na wypisie nie mam informacji o takich szczepieniach ale zobaczę co mi powie lekarka. Wszędzie jest taka spychologia, pewnie pediatra może wypisać wskazania do lepszej tylko jej się nie chce...

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lekarz POZ, sprawujący opiekę nad dzieckiem, ustala wskazanie do szczepienia (w tym przypadku na podstawie informacji o czasie trwania ciąży lub masy urodzeniowej – czyli wpisu w książeczce zdrowia, dokonanego na oddziale noworodkowym, ewentualnie karty informacyjnej z oddziału noworodkowego).
    Od 2013 r. obowiązkowe i bezpłatne szczepienie przeciw pneumokokom obejmuje też wszystkie wcześniaki urodzone przed 37. tygodniem życia i dzieci z masą urodzeniową poniżej 2500 g.

Roberta a jak dzwoniłaś do sanepidu to pytałaś do którego tyg są zadarmo pneumo?Bo pisze niby przed 37 tyg - jak to rozumieć do 36+6 czy do 37+6 czy tu znowu widełki i lekarz decyduje?

Ogólnie dalej mnie złość trzyma, o wszystko trzeba walczyć.

• Roberta Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czytałam kobiecie w sanepidzie wypis ze szpitala to mówiła że przysługują, okaże się w środę :) o tym już sanepid decyduje :)

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My szczepimy sie jutro:/ tez mi dzien kobiet..

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza wizyta w spożywczaku zaliczona i udana (zapobiegawczo zrobiłam ją przed spacerem). Dzidzinka ładnie śpi to idę robić obiad.

A ze szczepieniami mam mętlik, 8/4 mamy szczepienie więc muszę jeszcze o tym poczytać bo nie wiem czym i na co szczepić. Na pewno na obowiązkowe, a z zalecanych się waham na co.

W czwartek pierwsza wizyta u pediatry. Mój też pojękuje i pręży się przy puszczaniu baków więc jakieś kropelki muszę mu zakupić.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a i obciełam małemu paznokcie jednak nożyczkami, wcześniej je odkaziłam spirytusem sal. Bardzo łatwo mi to poszło i zajęło może 1-2 min. A wczoraj pieprzyłam się z pilniczkiem i za nic ich upiłować nie mogłam bo za delikatne.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jagoda zasnela na brzuchu- u mnie na piersi- ale nie mam bladego pojecia jak ją tera przerzucic do lozeczka... Jak zlapac zeby nie obudzic??:-)

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • Kri Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na bok się przechyl, będzie dziecko na boczku ułożone i połozysz tak do Łóżeczka :-) ja tak wczoraj zrobiłam :-)

tulipanna lubi tę wiadomość

oar8flw1nowd9vtv.png
    74dipiqv6mmnfuyl.png

• Magdalena87 Ekspertka

Wysłany: 7 marca 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny;-) czy stosujecie jakaś dietę podczas karmienia piersia?? Moje maleństwo miało zatwardzenie A ja staram się jeść wszystko lekko strawne ale nie wiem od czego maleństwo mogło dostać zaparcia; (

6bf940ceba.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli ja robię tak jak Kri i działa lekko do przodu złapać za pupe z boku i głowę

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 marca 2016, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli no faktycznie "fajny" dzień kobiet, ale może nie będzie tak źle. Pola płakała przy zastrzykach, tak jej się powbijały że musiałam jej śpiochy zmieniać bo trochę krwi na nich było. Wzięłam na ręce, 2 minutki i ona spokojna. Małżu mówił, że skoro tu się tak szybko uspokoiła, to jak musi ją brzuszek boleć, skoro potrafi krzyczeć 4 godziny. Lekarka zdziwiona, że Pola płacze łzami od 5 doby, wtedy zjadłam zupę na kostce rosołowej i strasznie cierpiała - myślałam, że dzieci od początku płaczą "łzawo"

No i ważyła się dziś moja Królewna, kolejne 500g w 2 tyg. Mamy na liczniku 4,5 kg, pediatra zachwycona. Jak to ujęła przybieramy idealnie

• tulipanna Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Udalo sie! Przelozylam Ją! Spala na brzuszku

d84, vayn, Kri, e-ness lubią tę wiadomość

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • L Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tuli brawo :-)

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • Biedroneczka29 Autorytet

Wysłany: 7 marca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy cycek poszedł w ruch ;) alez radość :) nie wiem u kogo większa czy u mnie czy u malutkiej ,denerwował sie troche z poczatku bo z cyca trzeba bardziej possać jak z butelki.No ale ja sie nie poddaje i sie nie poddam.Usnela mi przy cycku spała na rękach z dwie godziny odloxylam to wstała,pozniej o 5 moja mama ja wzięła usnela,wstała-cyc i spała dwie godz.Obecnie sie karmimy.

tulipanna, L, vayn, gezanew, e-ness lubią tę wiadomość

Sofija <3
    Udalo sie w <3 <3 <3 <3 <3 <3 cyklu :)
    201602294556.png
‹‹ 1542 1543 1544 1545 1546 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ