Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
My rano byliśmy u lekarza. Osłuchowo czysto. Na szczęście. A to charczenie to ta sapka. Ale strachu trochę było bo tatusia dziś kompletnie rozłożyło a i ja jakoś niewyraźnie się czuję. A na kolkę to samo co do tej pory. Delicol + symetykon. Ale od dziś dajemy bobotic forte i Małemu strasznie smakuje
Daję na smoczek i nie może przestać ciamkać
Nocka była trochę marudna a i wciągu dnia nie za bardzo pospał bo wpadł brat z bratanicą i Młoda strasznie zazdrosna o Igora co chwilę go budziła.Teraz już marudzimy ale czekamy na Tatę co by kąpiel zaliczyć.
U nas na bioderka idziemy w 5 tyg ale nie wiem czy to usg czy konsultacja. Dowiem się jak pójdę. No i niestety moje dziecię odmawia leżenia w leżaczku -
nick nieaktualnyHej. Ja dzis po kontroli bioderek. Zuza musi nosic szelki bo ma dysplazje bider obustronna.
Ponoc najgorsze sa pierwsze dwa dni.
Szelki zakupione i zalozone.
To teraz oprocz kolek mamy jeszcze to...
Na razie mala spi bo od 15 nie spala z wrazenia po wizycie.
-
U mńie zalecają wizytę u ortopedy w 6 tygodniu, pomimo ze maz załatwił skierowanie zaraz jak przyszliśmy z szpitala, to i tak nigdzie nie dostał sie zeby zaliczyć to na NFZ, muszę iść prywatnie, ale zmobilizowało mnie to do załatwienia karty z opieka medyczna z mojej pracy, mam ja na rok za darmo dla dziecka.
-
nick nieaktualnyJesli jest cos nie tak to widac to na udach. Chodzi o ilosc faldek na udach. U zuzy na jednej nozce sa trzy faldki a na drugiej juz tylko jedna.
Natomias na usg juz bylo widac ze cos jest nie tak. Prawdopodobnie wada powstala jeszcze w brzuszku gdy mala byla ustawiona posladkowo pod koniec ciazy okolo poltora miesiaca. Obrucila mi sie dopiero w 38 tygodniu - tydzien przed porodem.
Dodatkowo nie wiedzialam ze mala ma problem i czesto ja kladlam na boczku. A przy tej wadzie nie jest to wskazane.Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2016, 08:56
-
Ja to jestem chyba z innej bajki
)
1. Uwielbiam nosic moje dziecko, nosić przytulać , przytulać nosić.
Uwielbiam mieć ją na rekach i patrzeć jak ufnie na mnie spogląda mówić " Mamo dziekuje ze moge być blisko Ciebie" .
Zadziwiajace jest to ze gdy mała płacze , wystarczy że się zbliżam ona już wie ze za chwilke ja przytule i wszystko będzie ok.
2. Spanie z dzieckiem to dla mnie nieodłączny element macierzyństwa:)
Jeszcze w szpitalu zastanawiałam się jak uda mie się "pogodzić" 3 latke wpadająca do nas nad ranem do lózka i noworodka?
Ułozyło się samo, starsza sama wie że musi się kłaść obok taty a nie tam gdzie jest Klara.
3.Kolki? Mam na nie własna teorie poparta doświadczeniem
Im jestem spokojniejsza i zadowolona, im bardziej ciesze się z tych wspólnych chwil z małą i staram się wsłuchiwać w jej potrzeby a nie oczekiwać z ekazdego dnia będzie idealnie spała, jadła zrobi 2 lub 3 kupki, a ja umalowana i zorganizowana z zegarkiem w reku, tym Klara jest spokojniejsza.
Jesłi mamy wariacki dzień i w domu czuc poddenerwowanie od razu pojawia się "kolka" .
Dla mnie stam spychiczny maluszka jest nierozerwalnie związany z jego układem trawiennym.
Przy pierwszym maluchu nawet wysikać nie miałm się kiedy bo oczekiwałam ze będzie "idealnie" tak jak w książkach. Teraz tez sa chwile że jest ciężko ale już nie odczuwam złości jak wszystko jest pod górke.
Kiedyś w stawałam rano i zastanawiałam się jak to będzie ( czyt. znów będzie płacz i nezwy. ) a teraz kłade się spać i mówie sobie "o ale dzisiaj było fajnie - jak amiła niespodzianka"
Nie oczekuje i nie zakładam - dziecko nie da się zaporogramować
My tez mamy lepsze i gorsze dni , a co dopiero taki Okruszek.
Głowa do góry dziewczyny.
Nie wiem czy najgorsze sa 3 pierwsze miesiące , bo z punktu widzenia matki 4 dzieci uważam ze prawdziwe problemy dopiero przed nami
Miłego dnia i dużo optymizmu życzevayn, dana222, marissith, gezanew, Kri, L, Biedroneczka29 lubią tę wiadomość
Córeczka lipiec 2007, synek luty 2009,
córeczka luty 2013, córeczka luty 2016
Moja Wielka Rodzina 2+4+kot -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKri wrote:Odnośnie noszenia - nosicie w chuście albo nosidelku? Bo ja mam jedno i drugie ale gdzieś wyczytałam ze maluszków nie powinno się nosić pionowo.
Mała uwielbia, szybko się uspokaja i zasypia. Można nosić maluszki ale najbezpieczniejsza na początek jest kieszonka i kangurek. My się nosimy w kieszonce.
e-ness lubi tę wiadomość
-
Kri dziecko noszone w chuście czy w nosidle ergonomicznym nie jest w pozycji pionowej tylko embrionalnej
Ja nosze w chuście póki co elastycznej Tuli, później zamienie na na tkana Storczyka na przemian z nosidłemJuż czekają na kolejnego maluszka w szafie
Córeczka lipiec 2007, synek luty 2009,
córeczka luty 2013, córeczka luty 2016
Moja Wielka Rodzina 2+4+kot -
Ja się boję nosić w tych chustach, jak byłam w ciąży ciągle obijalam o coś brzuch albo o szafkę albo o stół itd. Teraz się boję że byłoby to samo z dzieckiem
Blanka tez wczoraj od 17 była maruda zasnęła dopiero o 21 razem ze mną
w sumie to nic jej nie było raczej tylko tak sobie poplakiwala, pomogło jak się położyłam z nią na łóżku i tak mocno przytuliłam. Wczoraj u nas tatuś miał chrzest bojowy jakoś tak trzymał mała ze jej siku z pieluchy wyleciało, może za słabo jej zapielam i obsikala mu całą koszulkę
poza tym moja panna wyrosła z rozmiaru 56
jak te nasze szkraba rosną minęło dopiero 5 tygodni a ona się tak bardzo zmieniła, leży my sobie od kilku dni rano i "gadamy" a ona słucha jak zaczarowana aż ślina jej cieknie po buzi, ciągle się śmieje i tak "spiewa" jak taki ptaszek
co rano zakochuje się w niej od nowa
-
No ja niestety Igusia nie noszę bo mi kręgosłup wysiadł a w chuście na razie mu się nie podoba. A może źle ją wiążę. Macie jakieś poradniki na ten temat? Za to uwielbiamy się przytulać
Mały czuje się bezpiecznie leżąc na naszych klatkach piersiowych. I w zasadzie tylko tak śpi spokojnie. Czasami jak chcę coś zrobić to odkładam go takiego śpiącego i włączam szumisia z biciem serca i śpi sobie ale i tak z rodzicami najlepiej
Miałam inny plan ale jak Igorek się pojawił to okręcił Nas w okół siebie.
Nasz Synek wczoraj też patrzył na mnie i się uśmiechał i mogłabym dać sobie rękę uciąć, że to był świadomy uśmiechA po jedzonku jak go biorę do odbijania to tak wzdycha z zadowolenia. I czasami udaje mu się wydać takie pojedyncze dźwięki typu: "oooo", "uuuu"
-
U nas lekko czuc,ale nie jest to jakies nieprzyjemne.
E-Ness, zgadzam sie w 100%! Co do chusty to ja juz niwilam ze boje sie o te bioderka, pisza zr to trzeba umiec chodzi o odwiedzenie bioderek i ulozenie miednicy. Ja nie umiem,boje sie ze krzywde zrobie na lata. Pozyczylamnosidlo Tule zobacze jak sie sprawuje i kupie jak bedzie ok.
E-Ness! Pisalas ze bralas minipigulke.. Myslis ze jest sens to brac jak ja 5 dzien mega krwawie??? To nie plamienie-mowie od razu. Niby w ulotce pisza i o tym i napisali zeby dalej brac ale to wyglada gorzej niz u mnie @ przed ciaza..
-
Mój mały przystojniak z pierwszą laską w łóżkuWiadomość wyedytowana przez autora: 11 września 2016, 14:24
Lexi150, tysiaa93, tulipanna, vayn, Tusiaa, e-ness, Biedroneczka29, marissith, gorgeous, dana222, Moniaa, d84, Kri, lula.91, niecierpliwa_92 lubią tę wiadomość