Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Tak, doidy sa otwarte, ich zalety jakie wymieniają w necie
dziecko może samo decydować o ilości wypijanego płynu czy zjedzonej zupki (przecież kubeczek może pełnić rolę miseczki);
ruch szczęki dziecka podczas picia odpowiada naturalnemu ruchowi szczęki podczas ssania piersi;
ścięty kształt kubeczka sprawia, że maluch widzi jego zawartość i nie musi odchylać głowy do tyłu;
to pierwszy krok w nauce picia z otwartego kubeczka;
trenuje mięśnie szczęki, twarzy i języka, co pozwala kształtować prawidłowy rozwój aparatu mowy i uczy żucia;
pozwala uniknąć etapu kubka niekapka czy butelki ze smoczkiem (mniejsze ryzyko próchnicy, anemii, niedożywienia, problemów z mową);
otwiera dziecko na świat, uczy nowych umiejętności;
nie jest wywrotny.
Podobno od 3 mcy, bardzo zachwalają...osobiscie nie testowałam, nie majątek, kupie i sprawdzę -
Dana przy tej wadze to bym sie nie przejmowała, przeciez dzieci beda stopniowo mniej przybierać, bo w noworodkowym tempie to by ważyły tonę w dorosłości
dana222 lubi tę wiadomość
-
Tuli generalnie założenie rozszerzania duety metidą blw wiąże sie z krztuszeniem i jest to normalnie, nie wszyscy maja do tego nerwy, brat to nie mogl co chwile pukał córkę w plecy i tarmosił, bo myślał, ze sie udławi, a to podobno norma przy blw i dzieci sie przy tym uczą radzenia z dużymi cząstkami, no i tak to jest tez z tym kubkiem polecany jest przez rodziców którzy stosują ta metodę rozszerzania diety. Jesli ktos zna big alaantkoweblw to tam go polecają, a tu tez widać jak dzieci z niego piją
http://doidycup.pl/strona/alaantkowe-blw
Generalnie założenie jest zeby dawać go po 6mcu -
Jeszcze dodam *zaznaczając ze to przeczytałam*, a nie ze sama wymyśliłam i tylko dziele die informacjami
ze jesli dziecko pije pierś to nie powinno byc uczone butelki jak ma pare miesięcy, bo jest to uwsteczniające i moze sie uczyć czegoś na swoim poziomie czyli czytaj pic wlasnie z tego nowoczesnego kubka...oczywiście jesli potrafi pic z butelki to tez moze sie uczyć pic tego kubeczka, lub drugi produkt zastepczy to bidon...
-
Chyba przez te temp moje dziecko ma problem z spaniem. Zasnął o 23, a obudził sie juz o 00:30. A z trudem zasnął, pierwsze zasypiał przy cycu, ale po odłożenia do łóżeczka sie budził, potem próbowałam cyca na lezaco w łożku. Potem nosiłam i dopiero po którymś noszeniu w końcu padł. A i da sie obudził przez szczekające psy.
A jak ubieranie w taki gorac do spania?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 00:58
-
U nas też słaby sen. W dodatku co jakiś czas przekręca się z pleców na brzuch i obie się wybudzamy bo nie umie wrócić na plecki. Właśnie dlatego wolę ją mieć przy sobie w łóżku. Zakładam bodziaka na krótki rękaw i przykrywam cienkim kocykiem.
-
U nas taki skwar ze w ale nie przykrywam,okna oczywiscie otwarte.
Zosia,wyjasnij mi prosze bo takich i fo nie znalazlam.. Skoro nie papki w blw to co? Marchewka w plasterki?W slupki?Skoro wybor to posttawic mam dynie,marchew i pietruszke przed nia np. I niech wybiera? -
My w pokoju akurat okien nie otwieramy bo jest cholernie głośno. Co chwilę jakiś wariat motorem przejedzie i Młody się budzi. Ale zs to w pozostałych pomieszczeniach na oścież. O tej godzinie jest tak przyjemnie na dworze. Młody ubrany tylko w koszulke na krótki rękaw i przykrywam mu stopki kocykiem ale i tak się rozkopuje.
Nam już 3 noc śpi w łóżeczku i chyba lepiej niż z nami. Standardowo jedna pobudka w nocy a kolejna już rano. -
Mój śpi w bodach na krótki rękaw i przykrywam mu nóżki tetra a i tak się odkopie. Dzisiejszej nocy było okropnie gorąco
najpierw miałam okno otwarte + nawilżacz. Później nawilżacz tylko chodził . A na końcu otworzyłam drzwi od pokoju i na dole uchylilam okno balkonowe i już było ok. przez chwilę u siebie też miałam otwarte ale bałam się ze Kuba się przeziebi. Trochę boję się spać z otwartym oknem ale czasem nie ma wyjścia . Teraz jest super na dworze
Kubuś zamiast spać wierzga nogami jak tylko moze
U nas też problem z zasypianiem wieczornym jestdruga noc muszę na rękach bujać i w dodatku cyca wywalić żeby sobie coś tam lykna i zasypia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2016, 05:13
Kubuś
-
Dziewczyny, ślicznie dziękuję za wszystkie komplementy. Jesteście kochane
u nas Jaś zawsze bez problemu zasypiał przy cycu po kąpieli, a teraz walczymy z 1,5h lub 2h, żeby zasnął - oczy się kleją, ale nie da rady... Ubrany leciutko, nieprzykryty, ale i tak chyba za gorącono i u nas na pewno jeszcze skok, bo to co niekiedy wyrabia przechodzi ludzkie pojęcie
tysiaa93 lubi tę wiadomość
-
Tuli to polega mniej wiecej ma tym, ze sadzasz dziecko do fotelika i na tackę dajesz ugotowane warzywa pokrojone na drobne części, niektorzy rozgniatają widelcem inni (moze to juz starsze dzieci) dają np. Takie mini marcheweczki, czy jajko, mięsko i dziecko sobie bierze to rączki i rozgniata w paluszkach, bawi sie tym, ogląda i cos tam trafi zawsze do buzi, na początku zazwyczaj mało i wszystko jest w koło, wiec rodzice najczesciej podkładają pod fotelik ceratke, bo jest duzo sprzątania i tak z dnia ma dzien sa coraz większe postępy, dziecko dozuje sobie jedziecie samemu. W tym wszystkim chodzi zeby ominąć etap słoiczków, papek i karmienia łyżeczką.
gorgeous lubi tę wiadomość