Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
edyś wrote:Zosiu, absolutnie nie chciałam straszyć chorobami serca. Nie mniej jednak nie zaszkodzi sprawdzić. Ja mam podejrzenia, gdyż córce robi się sine wokół ust, np. jak się zakrztusi. Poza tym nic jej nie dolega, żadnych bezdechów etc. Niestety już 3 pediatra nie zareagowała tak jakbym chciała, czyli skierowaniem do kardiologa.
A jeszcze jedna sprawa - zaglądałaś w swoją książeczkę lub książeczkę męża/partnera? Ja urodziłam się duża, bo 4,4 kg. Ale wagę urodzeniową podwoiłam dopiero w 9 mies. Na roczek ważyłam "zaledwie" 9 kg. Co więcej mama na każdym kroku mi powtarza, że od 2 mies. kaszki "wpierniczałam" a na cycu to non stop wisiałam. Trochę mnie to uspokaja jeśli chodzi o przyrosty mojej córki.
Na koniec napiszę, że moja Ula obecnie waży 5250 g a 4 miesiące kończy za tydzień. Więc jak widzisz Twoja córa "grubsza"
Nasz mała urodziła się z tzw trójkątem siniczym wokół ust i skierowanie na echo serduszka dostaliśmy od ręki. Małgosia jest pod stałą kontrolą, badanie wykazało drożny przewód owalny co jie jest jakoś szczególnie niepokojące ponieważ ten otwór już się powoli domyka, a taka dziurka jest raczej fizjologiczna. Porozmawiaj z pediatrą i powiedz wprost że chcesz takie skierowanie. Jeśli na skierowaniu będzie info o zasinieniu powinnaś mieć krótszy czas oczekiwanie na echo serca. U nas tak było, echo od ręki w zasadzie. Niedawno powtarzaliśmy, kolejne po 8 mieś. życia. -
Lexi150 wrote:No my byliśmy u neurologa co prawda w innej sprawie ale ten stwierdził, że nie ma się do czego doczepić. Mały wcześniej też tak robił ale nie tak często i nie tak mocno. A od kilku dni mam wrażenie że się połamie. Ale to wzmożone napięcie to chyba od urodzenia czy może się pojawić w każdym momencie?
u nas od urodzenia małą jest taka trochę jakby silniejsza. Dość mocno ściska zabawki, moją rękę, przy ubieraniu się napina, i ma lekką asymetrię na lewą stronę. Biję się z myślami czy coś dalej działać . Nie chcę wyjść na matkę wariatkę co to się doszukuje dziury w całym, pediatra dość spokojnie do tego podchodzi. A ja wiadomo jak to matka...tym bardziej że czas jak szalony pędzi. Ale ogólnie rozwija się super. Jest mega sprawna, zwnina i ruchliwa. Czasami mam wrażenie że ma adhd .Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 11:12
-
marissith wrote:Edyś a jak płacze też sinieją jej usta? U nas był to objaw otwartego przewodu Botalla. Mamy wizytę na nfz w marcu
jak się denerwujesz idź prywatnie.
przepraszam za wsibskosc ale mam pytanie - czy szczepisz Malutką ? Bo jesli tak i to odpłątnie to przy wadach/ nieprawidłowościach serca szczepienia są nieodpłatne, łąćznie z pneumo.
Ale w marcu za rok ???Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 11:42
-
Moja Blanka bardzo dużo gada, bardzo dużo się kręci, potrafi się wygiąć żeby po zabawki sięgnąć. W zasadzie jak ją położę do łóżeczka i położę zabawki po jednej i drugiej stronie to je sobie przekłada i się nimi bawi sama czasem nawet z godzinę. Jej jest bez różnicy czy ktoś jest czy nie gada, krzyczy, jęczy, warczy cały dzień. Najgłośniej i najwięcej jak wstanie o 6 rano i ładuje w pieluchę
Nasza świętość nocy została zawieszona. Prawie całą noc krzyczała, bo to w zasadzie nie był płacz. To samo rano. W buzi mała gulajka w miejscu dolnej jedynki. Nie chce pić mleka z butli, pociągnie parę razy wypluwa i płacze. Zrobiłam jej gęstą kaszkę i dałam łyżeczką biedna wcinała jak szalona, musiała być mega głodna. Teraz wreszcie śpi. Jak tak wygląda wyrastanie zębów to nie wiem jak przetrwam 2 lata. Nie jestem przyzwyczajona do tańcowania z nią w nocy.
-
u mnie też koszmar spacery zawieszam, siedze na ławce pod blokiem z małym na reku bo w wózku ryczy i się wygina, rano obudził się o 4 i ryczał non stop to chyba jednak zeby bo nawet przez sen wpycha palce i potem ryk. Teraz padł ze zmęczenia.
Lexi mój się tak wygina cały czas. Nikt mi o napięciu nic nie mówił, ale wg mnie może się ono pojawic w każdej chwili tak jak u mnie z plecami od noszenia małego+kp.
Jutro testuje małego w spacerówce może w niej będzie lepiej na spacerach niż w gondoli? A kupowałyście wkładki do spacerówek? One mają jakieś funkcje poza dekoracyjną?17/2/2016 B
11/3/2018 I -
nick nieaktualnyMila920 wrote:E-ness z jakiej firmy kupiłaś nosidlo? Pewnie masz juz jakieś doświadczenie
Dziewczyny mam kryzys laktacyjny, normalnie od wczoraj po poludniu nie mam mleka?! Mały nie chce w ogole ssać, bo się wkurza ze nie leci.. budzil sie co chwile w nocy.. stymuluje laktatorem, ale już całe brodawki bola i zleci z dwóch piersi 30ml a czasem 10ml.. Co jest grane?
Ja wczoraj ściągnęłam 30 ml a jak dzisiaj Nina odbiła pojedzeniu to zarzygała siebie, mnie i pół pokoju
Eness pokaż nosidło -
nick nieaktualnyadelka77 wrote:przepraszam za wsibskosc ale mam pytanie - czy szczepisz Malutką ? Bo jesli tak i to odpłątnie to przy wadach/ nieprawidłowościach serca szczepienia są nieodpłatne, łąćznie z pneumo.
Ale w marcu za rok ???
Dziewczyny, które szczepiły na meningokoki
którą brałyście szczepionkę i ile wkłuć? -
Marisith, Adelka, dziękuję za podpowiedzi. Niestety u mnie w miejscowości nie ma kardiologa dziecięcego, a nie wiem czy taki "od dorosłych" nie zbagatelizuje, albo czy się pozna. Nie mniej jednak wyduszę to skierowanie
Dodam, że usta nie sinieją, tylko wokół ust i u nasady nosa. -
Adelka znalazłam fajny artykuł na temat napięcia mięśniowego
http://www.edziecko.pl/rodzice/1,123955,11113992,Napiecie_miesniowe_u_niemowlat___czy_to_sluszna_diagnoza_.html
Wygląda na to że nie ma się czym przejmować w naszym wypadku. -
Lexi przeczytałam, rzeczywiście nie ma co panikować, moj tez sie tak wygina, czasem sie zastanawiam jak moze mu tak byc wygodnie
Była teściowa, zajęła sie Michałem, a ja sprzątałam, do tego przywiozła ciasto i naleśniki na obiad - dobrz tesciowaLexi150 lubi tę wiadomość
-
Lexi150 wrote:Tysia gdzie jesteś? Jak Gabrysia? Trochę się uspokoiło z tym brzuszkiem?
Ale teraz troche zamieszania z chrzcinami, ciagle cos trzeba zalatwic, dokupic ze tylko podczytuje troche wieczorami
Na szczescie 17 lipca juz niedlugo i bedzie po
Z brzuszkiem na szczescie lepiej, najwidoczniej musiala z tego wyrosnac
Ale za to caly czas ma czeste pobudki w nocy wiec bywa ze jestem nieprzytomna, wieczorem przykladam glowe do poduszki i spie
A dzisiaj konczymy juz 5 miesiecy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2016, 16:35
Bruśka, Lexi150, d84, Mila920, tulipanna, L, dana222, gorgeous lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMila920 wrote:Mari nie musi mówić, widzę jak leci. Poza tym on odmawia piersi, więc dodatkowo ich nie stymuluje i jest jeszcze gorzej. Nawet po nocce flaki.. przedstawiam co chwile, ale max 3 min i krzyk jest. Może to przez ostatni stres?