X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wierze-po masazu Jagoda przespala ponad 2 godziny!A tak to spi mi po 30 minn

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez cały dzień nie na jedną porcję :-) a ja Blance robie te ćwiczenia na obracanie się, może dlatego ona mi tak śpi? ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 13:12

201602111680.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ćwiczyłam w parku z moim dopóki ładnie spał na spacerach, teraz spacery to maskara, w wózku ryk po 5min więc przekładam go do nosidełka i dzwigam, jak zasnie z powrotem do wózka i tak w koło. Jeżdzimy póki co w gondoli, bo w spacerówce na płasko też się nie zaadoptował.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z rozszerzaniem diety to dla mnie kosmos dalej, a planuję to zacząć robić za jakieś 3 tygodnie. Czytam te wszystkie poradniki i dalej nie wiem.

Jak to się robi poprawcie mnie i dopiszcie proszę :)

1. najpierw w porze obiadu - papki z 1 warzywa 2-3 łyżeczki przez 2 dni i jak ok kolejne warzywo i tak kilka warzyw i w tym czasie dalej karmie normalnie piersią. Czy już wtedy mam dać wodę? jak tak to ile? Czy przez cały dzień?

2. Po jakim czasie owoc i czy owoc też w porze obiadu?? jak nie to kiedy??

3. kaszki tu to w ogóle nie wiem po jakim czasie od rozpoczęcia rozszerzania i jakie, chyba wezmę bezmleczne i bezglutenu na start i potem z glutenem już.
    Ale to tez na obiad ??

4. ogólnie to kiedy się przechodzi że np zamiast cycka przed snem/rano jakieś inne jedzonko? dla mnie to czarna magia

5. Warzywa do przecieru gotuje się bez soli innych przypraw to wiem?? i jak blenduje to daję troszkę masła żeby tłuszcze były, ale jak już mięso będzie to tez się daje masełko czy to z mięsa jest wystarczające??
    A owoce daje się same bez tłuszczu już?

nic nie wiem, a zbliża się to wielkimi krokami.
    Póki co kupiłam kilka słoiczków na start, potem bedę robic sama i chyba mrozić w kostki jak lód.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi ale Igorek ładnie kubek trzyma :* Długo się uczył z niego pić?

My z atydzień jedziemy na tydzień nad morze i mam właśnie dylemat czy gondole brać czy spacerówke, ale i tak pewno będzie ryk i nosidełko....

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Kri Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalica a jakie ćwiczenia robicie? Bo też chciałabym trochę małego mobilizować :-)

oar8flw1nowd9vtv.png
    74dipiqv6mmnfuyl.png

• Lexi150 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dałam mu i od razu załapał. Najlepsze że leci z niego dopiero jak Igor pociągnie bo może sobie nim tarmosić i nie porozlewa :D

Co do rozszerzania.
    1. Czytałam że przy próbowaniu najlepiej dawać w godzinach porannych lub przedpołudniowych bo wtedy mamy cały dzień na obserwację dziecka. Czy nie ma wysypki, bóli brzuszka itp. My karmimy się ok 10-11. Wodę możesz próbować dawać w ciągu dnia pomiędzy kamieniami i podać po posiłku. Dziecko samo będzie wiedziało ile wypić :)
    2. Ja daję na zmianę warzywo, owoc. Jak chcesz najpierw warzywka to spróbuj z tymi podstawowymi marchewka, ziemniak, dynia, brokuł, kalafior, groszek zielony a póżniej owocki.
    3. Jak dziecko nie ma problemów z przybieraniem kaszki na razie możesz odpuścić i skupić się na warzywach/owocach bo kaszki są dosyć kaloryczne. Podaje się je zazwyczaj jako drugie śniadanko lub podwieczorek/kolację. My jeszcze nie próbowaliśmy.
    4. Do roku czasu podstawą diety jest mleko! Więc nic na siłę. Masz dużo czasu żeby zastąpić posiłek mleczny jakimś innym. My juz prawie miesiąc próbujemy a dalej karmimy się tak jak do tej pory, żaden posiłek nie zastąpiony i czuję że jeszcze minimum miesiąc minie zanim Młody zje taki jeden cały stały posiłek.
    5. W obiadkach ze słoiczków z mięsem jest też olej rzepakowy. Do owoców się nie dodaje.

vayn, d84 lubią tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 wrote:
    a z rozszerzaniem diety to dla mnie kosmos dalej, a planuję to zacząć robić za jakieś 3 tygodnie. Czytam te wszystkie poradniki i dalej nie wiem.

Jak to się robi poprawcie mnie i dopiszcie proszę :)

1. najpierw w porze obiadu - papki z 1 warzywa 2-3 łyżeczki przez 2 dni i jak ok kolejne warzywo i tak kilka warzyw i w tym czasie dalej karmie normalnie piersią. Czy już wtedy mam dać wodę? jak tak to ile? Czy przez cały dzień?

2. Po jakim czasie owoc i czy owoc też w porze obiadu?? jak nie to kiedy??

3. kaszki tu to w ogóle nie wiem po jakim czasie od rozpoczęcia rozszerzania i jakie, chyba wezmę bezmleczne i bezglutenu na start i potem z glutenem już.
    Ale to tez na obiad ??

4. ogólnie to kiedy się przechodzi że np zamiast cycka przed snem/rano jakieś inne jedzonko? dla mnie to czarna magia

5. Warzywa do przecieru gotuje się bez soli innych przypraw to wiem?? i jak blenduje to daję troszkę masła żeby tłuszcze były, ale jak już mięso będzie to tez się daje masełko czy to z mięsa jest wystarczające??
    A owoce daje się same bez tłuszczu już?

nic nie wiem, a zbliża się to wielkimi krokami.
    Póki co kupiłam kilka słoiczków na start, potem bedę robic sama i chyba mrozić w kostki jak lód.
    D wejdź na stronę hipp i tam jest taki schemat rozszerzania diety mi on bardzo pomógł bo gubią się w gąszczu tego co kiedy i ile. Nie musisz robić tego dokładnie tak jak jest tam napisane ale trochę sobie rozjaśnisz jak to ugryźć :-) u nas teraz wygląda tak: o 3/4 nad ranem butla, jak wstajemy kaszka na gęsto łyżeczka, później butla, w porze obiadu pół słoika warzyw pół owoców, ona coraz więcej je z tych słoików, wiec pewnie dojdziemy do tego, że słoik zupy, słoik owoców, mleka juz do tego nie dostaje. Ostatnie mleko wypija przed spaniem. W dzień daje jej po 120 ml, a na noc dostaje tyle ile chce wypić, czasem nawet ponad 200 ml. Wg mnie łatwiej zastąpić mleko warzywami w porze obiadu bo od razu uczysz dziecko, że docelowo jak będzie jadło prawie to co Wy to pora bedzie ta sama.
    Blanka spala mi dziś w dzień 4 godziny do 14.30 i teraz znów śpi. Zaczynam się martwić, ona śpi więcej niż jak była noworodkiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 16:50

d84 lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny

mój za to śpi AŻ ok 30 min na spacerze + jakieś 15min po cycku ok 15h

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiesz Natalica ze moje dziecko tez więcej śpi niz był noworodkiem. Choć na początku myślałam ze on jest godny i dostawialam go do cyca, a on chciał spac

natalica06 lubi tę wiadomość

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Roberta Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi uroczo nogi trzyma, prezes :)))

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dana222 wrote:
    A wiesz Natalica ze moje dziecko tez więcej śpi niz był noworodkiem. Choć na początku myślałam ze on jest godny i dostawialam go do cyca, a on chciał spac
    ja myślałam, że brzuszek ją boli :) bo ciągle tak jęczała

201602111680.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

U nas też słoiczki poszły w ruch :-) na początku marchewka która w ogóle młodej nie podeszła, później jabłko słodkie wiec poszło lepiej i marchewka&jabłko najsmaczniejsze jak narazie. Jutro próbujemy banana ;-)

Mleko mm wypija max 120 ml a je co 4godziny. W nocy też muszę ją butelką dokarmić bo wyciągnie z piersi i po godzinie placze bo głodna :-\ w ciągu dnia mamy juz stałe pory spania 9-11 i 14-16 oczywiście czasem śpi tyle a czasem mniej ale to i tak jest nieźle. Żeby jeszcze się jej to spania w nocy poprawiło i byloby super.

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia duża dziewczynka mamusia ma co nosić ;-) śliczna mala :-)

Igor to zawsze furorę robi :-D

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • gorgeous Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 - też przeraża Cię te rozszerzanie diety? Myślałam, że Jasiek został jedyny niejedzący niczego poza mlekiem ;)

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L Igor je 150ml i też co 4 godziny w dzień a dużo większy od Adusi :) Ogólnie na dobę wypada nam 5 karmień.

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 wrote:
    L Igor je 150ml i też co 4 godziny w dzień a dużo większy od Adusi :) Ogólnie na dobę wypada nam 5 karmień.

To u nas też 5 karmien czasem 6 jak wypije wcześniej np. 70-80 ml. Kurcze no faktycznie zbytniej różnicy w ilości wypijanego mleka nie ma a jednak inaczej przybierają na wadze ;-)
    Moja znajoma ma córkę 4 dni młodszą od mojej Ady i zjada jej po 200 ml mm z tym że noc przesypia całą . Dużo nie?! Baaa moja sąsiadka ma córkę 2 miesiące młodszą od naszych dzieci i je jej po 150 ml jak dla mnie dużo za dużo :-\

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 21:14

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06 wrote:
    Zbożową czyli glutenowa? Ja mam póki co ryżowa, glutenowa dam od 6 miesiąca. Zastanawiałam się ile moje dziecko jest w stanie zjeść i dałam jej wczoraj "najeść się do syta". Wypiła 700 ml samego mleka, zjadła 140 kaszki na gęsto łyżeczka, słoik gruszek, pół słoika marchwi z ryżem. Powiem szczerze nie doceniałam jej :-o może dlatego tak śpi bo się wczoraj dobrze najadła :-)

No właśnie , też to kiedyś zauważyłam że jak Ada więcej przez dzień zjadła to i nocka spokojniejsza była.

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się pomału przymierzam do 180. Może jutro na noc tyle dam. Ale jak próbowaliśmy kilka dni temu dać 180 to ulał. Widocznie było za dużo.

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gorgeous Nina od Mari też miała czekać na 6mc.

Podaliśmy jej marchewke z ziemniakiem. Reszte pewnie pojedynczo będziemy dawać, liczymy że jej nie obsypie. Zjadła w sumie łyżeczkę, ale nie wypluła nic. Dałam cyc do popicia i sie jej ulało, śmierdziało jak dorosłe wymioty :(

gorgeous, marissith lubią tę wiadomość

‹‹ 1852 1853 1854 1855 1856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ