X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • tulipanna Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wierze-po masazu Jagoda przespala ponad 2 godziny!A tak to spi mi po 30 minn

wnid9vvjl1hs5kx5.png
    419005497f.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez cały dzień nie na jedną porcję :-) a ja Blance robie te ćwiczenia na obracanie się, może dlatego ona mi tak śpi? ?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 13:12

201602111680.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja ćwiczyłam w parku z moim dopóki ładnie spał na spacerach, teraz spacery to maskara, w wózku ryk po 5min więc przekładam go do nosidełka i dzwigam, jak zasnie z powrotem do wózka i tak w koło. Jeżdzimy póki co w gondoli, bo w spacerówce na płasko też się nie zaadoptował.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a z rozszerzaniem diety to dla mnie kosmos dalej, a planuję to zacząć robić za jakieś 3 tygodnie. Czytam te wszystkie poradniki i dalej nie wiem.

Jak to się robi poprawcie mnie i dopiszcie proszę :)

1. najpierw w porze obiadu - papki z 1 warzywa 2-3 łyżeczki przez 2 dni i jak ok kolejne warzywo i tak kilka warzyw i w tym czasie dalej karmie normalnie piersią. Czy już wtedy mam dać wodę? jak tak to ile? Czy przez cały dzień?

2. Po jakim czasie owoc i czy owoc też w porze obiadu?? jak nie to kiedy??

3. kaszki tu to w ogóle nie wiem po jakim czasie od rozpoczęcia rozszerzania i jakie, chyba wezmę bezmleczne i bezglutenu na start i potem z glutenem już.
    Ale to tez na obiad ??

4. ogólnie to kiedy się przechodzi że np zamiast cycka przed snem/rano jakieś inne jedzonko? dla mnie to czarna magia

5. Warzywa do przecieru gotuje się bez soli innych przypraw to wiem?? i jak blenduje to daję troszkę masła żeby tłuszcze były, ale jak już mięso będzie to tez się daje masełko czy to z mięsa jest wystarczające??
    A owoce daje się same bez tłuszczu już?

nic nie wiem, a zbliża się to wielkimi krokami.
    Póki co kupiłam kilka słoiczków na start, potem bedę robic sama i chyba mrozić w kostki jak lód.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi ale Igorek ładnie kubek trzyma :* Długo się uczył z niego pić?

My z atydzień jedziemy na tydzień nad morze i mam właśnie dylemat czy gondole brać czy spacerówke, ale i tak pewno będzie ryk i nosidełko....

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • Kri Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalica a jakie ćwiczenia robicie? Bo też chciałabym trochę małego mobilizować :-)

oar8flw1nowd9vtv.png
    74dipiqv6mmnfuyl.png

• Lexi150 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dałam mu i od razu załapał. Najlepsze że leci z niego dopiero jak Igor pociągnie bo może sobie nim tarmosić i nie porozlewa :D

Co do rozszerzania.
    1. Czytałam że przy próbowaniu najlepiej dawać w godzinach porannych lub przedpołudniowych bo wtedy mamy cały dzień na obserwację dziecka. Czy nie ma wysypki, bóli brzuszka itp. My karmimy się ok 10-11. Wodę możesz próbować dawać w ciągu dnia pomiędzy kamieniami i podać po posiłku. Dziecko samo będzie wiedziało ile wypić :)
    2. Ja daję na zmianę warzywo, owoc. Jak chcesz najpierw warzywka to spróbuj z tymi podstawowymi marchewka, ziemniak, dynia, brokuł, kalafior, groszek zielony a póżniej owocki.
    3. Jak dziecko nie ma problemów z przybieraniem kaszki na razie możesz odpuścić i skupić się na warzywach/owocach bo kaszki są dosyć kaloryczne. Podaje się je zazwyczaj jako drugie śniadanko lub podwieczorek/kolację. My jeszcze nie próbowaliśmy.
    4. Do roku czasu podstawą diety jest mleko! Więc nic na siłę. Masz dużo czasu żeby zastąpić posiłek mleczny jakimś innym. My juz prawie miesiąc próbujemy a dalej karmimy się tak jak do tej pory, żaden posiłek nie zastąpiony i czuję że jeszcze minimum miesiąc minie zanim Młody zje taki jeden cały stały posiłek.
    5. W obiadkach ze słoiczków z mięsem jest też olej rzepakowy. Do owoców się nie dodaje.

vayn, d84 lubią tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 wrote:
    a z rozszerzaniem diety to dla mnie kosmos dalej, a planuję to zacząć robić za jakieś 3 tygodnie. Czytam te wszystkie poradniki i dalej nie wiem.

Jak to się robi poprawcie mnie i dopiszcie proszę :)

1. najpierw w porze obiadu - papki z 1 warzywa 2-3 łyżeczki przez 2 dni i jak ok kolejne warzywo i tak kilka warzyw i w tym czasie dalej karmie normalnie piersią. Czy już wtedy mam dać wodę? jak tak to ile? Czy przez cały dzień?

2. Po jakim czasie owoc i czy owoc też w porze obiadu?? jak nie to kiedy??

3. kaszki tu to w ogóle nie wiem po jakim czasie od rozpoczęcia rozszerzania i jakie, chyba wezmę bezmleczne i bezglutenu na start i potem z glutenem już.
    Ale to tez na obiad ??

4. ogólnie to kiedy się przechodzi że np zamiast cycka przed snem/rano jakieś inne jedzonko? dla mnie to czarna magia

5. Warzywa do przecieru gotuje się bez soli innych przypraw to wiem?? i jak blenduje to daję troszkę masła żeby tłuszcze były, ale jak już mięso będzie to tez się daje masełko czy to z mięsa jest wystarczające??
    A owoce daje się same bez tłuszczu już?

nic nie wiem, a zbliża się to wielkimi krokami.
    Póki co kupiłam kilka słoiczków na start, potem bedę robic sama i chyba mrozić w kostki jak lód.
    D wejdź na stronę hipp i tam jest taki schemat rozszerzania diety mi on bardzo pomógł bo gubią się w gąszczu tego co kiedy i ile. Nie musisz robić tego dokładnie tak jak jest tam napisane ale trochę sobie rozjaśnisz jak to ugryźć :-) u nas teraz wygląda tak: o 3/4 nad ranem butla, jak wstajemy kaszka na gęsto łyżeczka, później butla, w porze obiadu pół słoika warzyw pół owoców, ona coraz więcej je z tych słoików, wiec pewnie dojdziemy do tego, że słoik zupy, słoik owoców, mleka juz do tego nie dostaje. Ostatnie mleko wypija przed spaniem. W dzień daje jej po 120 ml, a na noc dostaje tyle ile chce wypić, czasem nawet ponad 200 ml. Wg mnie łatwiej zastąpić mleko warzywami w porze obiadu bo od razu uczysz dziecko, że docelowo jak będzie jadło prawie to co Wy to pora bedzie ta sama.
    Blanka spala mi dziś w dzień 4 godziny do 14.30 i teraz znów śpi. Zaczynam się martwić, ona śpi więcej niż jak była noworodkiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 16:50

d84 lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny

mój za to śpi AŻ ok 30 min na spacerze + jakieś 15min po cycku ok 15h

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • dana222 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiesz Natalica ze moje dziecko tez więcej śpi niz był noworodkiem. Choć na początku myślałam ze on jest godny i dostawialam go do cyca, a on chciał spac

natalica06 lubi tę wiadomość

zem33e5e6q3eb1ur.png
    zem32n0aejiedvpj.png
  • Roberta Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi uroczo nogi trzyma, prezes :)))

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dana222 wrote:
    A wiesz Natalica ze moje dziecko tez więcej śpi niz był noworodkiem. Choć na początku myślałam ze on jest godny i dostawialam go do cyca, a on chciał spac
    ja myślałam, że brzuszek ją boli :) bo ciągle tak jęczała

201602111680.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

U nas też słoiczki poszły w ruch :-) na początku marchewka która w ogóle młodej nie podeszła, później jabłko słodkie wiec poszło lepiej i marchewka&jabłko najsmaczniejsze jak narazie. Jutro próbujemy banana ;-)

Mleko mm wypija max 120 ml a je co 4godziny. W nocy też muszę ją butelką dokarmić bo wyciągnie z piersi i po godzinie placze bo głodna :-\ w ciągu dnia mamy juz stałe pory spania 9-11 i 14-16 oczywiście czasem śpi tyle a czasem mniej ale to i tak jest nieźle. Żeby jeszcze się jej to spania w nocy poprawiło i byloby super.

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuzia duża dziewczynka mamusia ma co nosić ;-) śliczna mala :-)

Igor to zawsze furorę robi :-D

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • gorgeous Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    d84 - też przeraża Cię te rozszerzanie diety? Myślałam, że Jasiek został jedyny niejedzący niczego poza mlekiem ;)

dxom9vvj2dzo2yyb.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    L Igor je 150ml i też co 4 godziny w dzień a dużo większy od Adusi :) Ogólnie na dobę wypada nam 5 karmień.

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lexi150 wrote:
    L Igor je 150ml i też co 4 godziny w dzień a dużo większy od Adusi :) Ogólnie na dobę wypada nam 5 karmień.

To u nas też 5 karmien czasem 6 jak wypije wcześniej np. 70-80 ml. Kurcze no faktycznie zbytniej różnicy w ilości wypijanego mleka nie ma a jednak inaczej przybierają na wadze ;-)
    Moja znajoma ma córkę 4 dni młodszą od mojej Ady i zjada jej po 200 ml mm z tym że noc przesypia całą . Dużo nie?! Baaa moja sąsiadka ma córkę 2 miesiące młodszą od naszych dzieci i je jej po 150 ml jak dla mnie dużo za dużo :-\

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2016, 21:14

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • L Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natalica06 wrote:
    Zbożową czyli glutenowa? Ja mam póki co ryżowa, glutenowa dam od 6 miesiąca. Zastanawiałam się ile moje dziecko jest w stanie zjeść i dałam jej wczoraj "najeść się do syta". Wypiła 700 ml samego mleka, zjadła 140 kaszki na gęsto łyżeczka, słoik gruszek, pół słoika marchwi z ryżem. Powiem szczerze nie doceniałam jej :-o może dlatego tak śpi bo się wczoraj dobrze najadła :-)

No właśnie , też to kiedyś zauważyłam że jak Ada więcej przez dzień zjadła to i nocka spokojniejsza była.

bl9cdf9hb2lk5j8d.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się pomału przymierzam do 180. Może jutro na noc tyle dam. Ale jak próbowaliśmy kilka dni temu dać 180 to ulał. Widocznie było za dużo.

mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lipca 2016, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gorgeous Nina od Mari też miała czekać na 6mc.

Podaliśmy jej marchewke z ziemniakiem. Reszte pewnie pojedynczo będziemy dawać, liczymy że jej nie obsypie. Zjadła w sumie łyżeczkę, ale nie wypluła nic. Dałam cyc do popicia i sie jej ulało, śmierdziało jak dorosłe wymioty :(

gorgeous, marissith lubią tę wiadomość

‹‹ 1852 1853 1854 1855 1856 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ