SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny poradźcie - moja beta w 15dpo wynosiła 480, a dwa dni później (17dpo) 1480 więc przyrost prawidłowy. Po powrocie z wyjazdu poszłam dziś na bete (30dpo) i wyszła 29450. Spodziewałam się wyższego wyniku w uproszczeniu licząc że powinna 6 razy przez ten czas się podwoić czyli wynosić ponad 80tysięcy. Czy mam się martwić?
    Czy dla 7 tygodnia 29450 jest ok, nieważne na poprzednie wyniki? Teoretycznie wynik jest w normie. Jak myślicie?

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesia, u mnie @ powinna być 29 maja a kolejna w sobotę :) Dzisiaj wtorek, 2 terminy 2 @ za mną więc ja już luzuję :)
    Tylko dlaczego mam taki wielki brzuch?! Śmiejcie się ale np mam zaokrąglony nad łonem i taki twardy

ilka85 lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje Pianistka. Zastanawia mnie jedno w 32 dnio po OM gin widział 3 mm cos, do tej pory zastanawiam sie czy to był tylko pęcherzyk czy juz zarodek, jak myślicie? Z przejęcia nie zapamiętałam, a teraz czekam do 06.07 na kolejna wizytę zastanawiając sie co będzie. Wstępna diagnoza było ciąża pojedyncza, dobrze zagnieżdżona, generalnie ok. Poza wielkim zmęczeniem, ciągłym spaniem, piersiami jak balony nic nie odczuwam... Hmm

Taru

https://www.maluchy.pl/ci-71245.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szara myszka, na belly masz kalkulator przyrostu :) wprowadzasz dane i ci pokazuje na wykresie...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • A.W. Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    Hej dziewczyny poradźcie - moja beta w 15dpo wynosiła 480, a dwa dni później (17dpo) 1480 więc przyrost prawidłowy. Po powrocie z wyjazdu poszłam dziś na bete (30dpo) i wyszła 29450. Spodziewałam się wyższego wyniku w uproszczeniu licząc że powinna 6 razy przez ten czas się podwoić czyli wynosić ponad 80tysięcy. Czy mam się martwić?
    Czy dla 7 tygodnia 29450 jest ok, nieważne na poprzednie wyniki? Teoretycznie wynik jest w normie. Jak myślicie?

A wpisywałaś wynik w kalkulator belly? Moim zdaniem jeżeli wynik mieści się w normie to nie masz się czym przejmować :)

hchyyx8dalykvedv.png

23.06.15 beta-HCG 4895,0
    25.06.15 beta-HCG 9643,0 :)
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg kalkulatora jest poniżej normy w opisie jeżeli chodzi o przyrost ;( a na wykresie miesci się w normach jako wartość co do tygodnia ciąży

f2wlj48apsehglf6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    Na tak późnym etapie (30dpo) nie robi się już bety. Beta w pewnym momencie już nie przyrasta dynamicznie. Nie martw się, spokojnie :)

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru wrote:
    Dziękuje Pianistka. Zastanawia mnie jedno w 32 dnio po OM gin widział 3 mm cos, do tej pory zastanawiam sie czy to był tylko pęcherzyk czy juz zarodek, jak myślicie? Z przejęcia nie zapamiętałam, a teraz czekam do 06.07 na kolejna wizytę zastanawiając sie co będzie. Wstępna diagnoza było ciąża pojedyncza, dobrze zagnieżdżona, generalnie ok. Poza wielkim zmęczeniem, ciągłym spaniem, piersiami jak balony nic nie odczuwam... Hmm

Taru, zakładając że masz realną długość cyklu 26-34 dni, bez żadnych anomalii typu cykl 14 dni to NA 100000% to był pęcherzyk :) Zastanów się, 3 mm zarodek dziewczyny mają jakieś 2 tygodnie później, ok 42-45 dni od OM. Fakt, wszystko zależy od cyklu ale to na pewno był pęcherzyk. Z resztą bardzo duży jak na tak bardzo wczesne badanie...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru wrote:
    pęcherzyk :) mój też miał 3mm :)

• ilka85 Przyjaciółka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Agnesia, u mnie @ powinna być 29 maja a kolejna w sobotę :) Dzisiaj wtorek, 2 terminy 2 @ za mną więc ja już luzuję :)
    Tylko dlaczego mam taki wielki brzuch?! Śmiejcie się ale np mam zaokrąglony nad łonem i taki twardy

A ja dzisiaj wyczytałam, że właśnie koło 8-9 tygodnia może się brzuch zaokrąglić i nie jest to spowodowane nawet powiększającą się macicą a jelitami :)

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesia - no wlasnie gdzies tez tak czytałam, ale zapamietalam ze to już w późniejszym czasie - chyba odo 8 tygodnia. Staram się nie martwic, dziś jeszcze miałam troszkę leciutkiego brązowego plamienia i już nie mogę się doczekać jutrzejszej wizyty bo czuje się jak w potrzasku ze nie mam pewności czy cos się zle dzieje ;(

f2wlj48apsehglf6.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agnesia ma rację, aczkolwiek ja słyszałam że beta zwalnia od ok 8-9 tc... Ale w życiu betę robiłam tylko kilka razy więc szara myszka nie sugeruj się moją wypowiedzią :) ALE wczoraj Roxa martwiła się zbyt słabym przyrostem bety... są setki przypadków gdzie mimo delikatnie słabszej bety dziecko rozwija się prawidłowo :) Ja uważam że to normalne, niektóre z nas mają mniejsze zarodki, ja mam takiego byka na górnej granicy normy... Nie sugeruj się betą na tym etapie. idź do gina sprawdzić czy już jest serduszko a się uspokoisz :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    Wg kalkulatora jest poniżej normy w opisie jeżeli chodzi o przyrost ;( a na wykresie miesci się w normach jako wartość co do tygodnia ciąży
    Jeszcze poszukałam info. Masz prawidłowy wzrost. Beta powyżej 6000 podwaja się już co 96h nie co 24h :)

Pianistka lubi tę wiadomość

• ilka85 Przyjaciółka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...dlatego na pewnym etapie lepiej odpuścić betę bo z nią im później to lubi bywać różnie co nie oznacza niczego złego, więc uszy do góry jutro wizyta na pewno będzie pomyślna :)

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • Pianistka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilka85 wrote:
    A ja dzisiaj wyczytałam, że właśnie koło 8-9 tygodnia może się brzuch zaokrąglić i nie jest to spowodowane nawet powiększającą się macicą a jelitami :)
    Haha, jelita to ja mam spuchnięte od 2 tygodni, ale to na górze brzucha... czuję że mam taki twardy brzuch na samym dole... ale to pewnie wrażenie :) Ale fakt, przez jelita nie mogę dopiąć jeansów z wyższym stanem... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • miszkaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szara myszka dziewczyny maja racje. Beta w kolejnych tygodniach przyrasta wolniej więc nie martw sie kochana :)

ex2bmg7yxswzkwmo.png
  • szara myszka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niby wizyta już jutro ale i tak mi się dluzy i się piekle ;) Na serduszko się nie nastawiam bo może być za wcześnie ale zarodek mam wielka nadzieje zobaczyć :) No i przede wszystkim skonsultować te plamienia

f2wlj48apsehglf6.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 30 czerwca 2015, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Taru, zakładając że masz realną długość cyklu 26-34 dni, bez żadnych anomalii typu cykl 14 dni to NA 100000% to był pęcherzyk :) Zastanów się, 3 mm zarodek dziewczyny mają jakieś 2 tygodnie później, ok 42-45 dni od OM. Fakt, wszystko zależy od cyklu ale to na pewno był pęcherzyk. Z resztą bardzo duży jak na tak bardzo wczesne badanie...
    Mam książkowy 28 dniowy cykl. Podejrzewałam, ze chodzi o pęcherzyk ale zawsze wolę się upewnić.

Taru

https://www.maluchy.pl/ci-71245.png
  • Pianistka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szara myszka, co do plamień to chyba ja się mogę wypowiedzieć! :) Nie zawsze są groźne... U mnie nawet krew nie była sygnałem że dzieciątko umiera... :)
    Podejrzewam, że to czerwone / brunatne plamienie miało związek z terminem @... trwało 3 dni IDEALNIE w momencie kiedy powinna być następna @ i od niedzieli już się nie pojawiło... :) nawet brązowe, nic... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    Niby wizyta już jutro ale i tak mi się dluzy i się piekle ;) Na serduszko się nie nastawiam bo może być za wcześnie ale zarodek mam wielka nadzieje zobaczyć :) No i przede wszystkim skonsultować te plamienia
    Jutro pójdzie szybko :D serucho pewnie też będzie jak nie masz młodszej ciąży :) a na którą ta wizyta? :)

‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ