SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss wrote:
    haha chodziło mi o to, że niespodzianka, bo mąż ma niebieskie, ja mam zielono-piwne :D, więc nawet nie strzelam, czekam jakie to słodkie oczka będa :D
    Jesteś heterozygotą, a maż z kolei homozygotą recesywną. Z dużą dozą prawdopodobieństwa dziecko będzie miało Twoje oczy:)

Taru

https://www.maluchy.pl/ci-71245.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lelewela, po tamtej akcji dowiedziałam się że nie wolno mi tykać brody gdyż jest święta:D Wtedy jedyny raz mąż mnie tak zwyzywał i nawrzeszczał że aż mi uszy zwiędły... Ale był wściekły... z tydzień się nie odzywał... do tej pory mi to wypomina :D
    Prawdę mówiąc nigdy nie widziałam mojego męża bez bujnej brody... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • lelewela Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka hehe to była prawdziwa próba dla waszego związku :) a swoją drogą to ja nie mogłabym wytrzymać zeby się nie dowiedzieć jak wygląda mój facet bez brody.

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • e-ness Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skierka jak tam Twoje zdrówko,jak reszta rodzinki?

Córeczka lipiec 2007, synek luty 2009,
    córeczka luty 2013, córeczka luty 2016

Moja Wielka Rodzina 2+4+kot
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane,

no to zobaczył mnie mój lekarz z kliniki - tam oczywiście wizyty szybkie. Nie mam szczegółowych danych - ale jemu się wszystko podoba. Próbował mnie nieco uspokoić. I powiedział, że jest pewność, że nie ma zasady, że jak jest plamienie to jest źle, a jak go nie ma to jest dobrze. Jeśli jest plamienie a dodatkowo ciąża się prawidłowo rozwija to trzeba być spokojnym. Bywa i tak, że się plami długi czas, z każdym tygodniem mniej i jest OK... a czasem kobieta nie ma powodów do niepokoju i jest niedobry finał.

Powiedział, że spokój to podstawa. Widzimy się za 8 dni na kolejnej wizycie.
    Zapisał mi Busnopan zamian No-spy i będę go brać 3x1 - nawet jeśli nie boli - aby uniknąć niepotrzebnych skurczy.

To tyle - modlę się teraz o wytchnienie, spokój, brak powtórek z takich akcji jak dziś...

Pianistka, ilka85, Taru, Anabel lubią tę wiadomość

• Taru Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    A ja mam dziwne oczy bo w lecie mam zielone aż seledynowe a w zimie ciemno brązowe :) zmieniają mi się od słońca :D
    Takie oczy mi sie podobają, zawsze chciałam im ciemniejsze tym lepiej:). Niestety ja mam niebieskie / szare za to mój B mix zieleni z niebieskim, takie przeraźliwie jasne. Przy jego stosunkowo ciemnych włosach przypomina ... Wampira ;D

Taru

• e-ness Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justikf czyli grunt to spokój i pozytywne myślenie :-) i tego się trzymaj, super ze wszystko dobrze z Wami:-) 2

Córeczka lipiec 2007, synek luty 2009,
    córeczka luty 2013, córeczka luty 2016

Moja Wielka Rodzina 2+4+kot
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż sam nie pamięta siebie bez brody :D
    Lelewela, a chcesz się pośmiać? Na mojego męża u mnie w rodzinie mówi się "Księciu". A dlaczego to książe? Już tłumaczę.... :D Zaraz po ślubie, może na drugi dzień, moja mama chciała się zwrócić do mojego męża oficjalnie "zięciu"... A mój mąż nie dosłyszał i się mnie pyta na ucho " Ej, czemu oni do mnie KSIĘCIU mówią" xD Myślałam że się wszyscy posikają ze śmiechu... i tak już zostało ;d

Taru lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • ilka85 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...a ja jak tak czytam to się zastanawiam czy istnieje coś takiego jak za wysokie tętno płodu?? :/

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Lelewela, po tamtej akcji dowiedziałam się że nie wolno mi tykać brody gdyż jest święta:D Wtedy jedyny raz mąż mnie tak zwyzywał i nawrzeszczał że aż mi uszy zwiędły... Ale był wściekły... z tydzień się nie odzywał... do tej pory mi to wypomina :D
    Prawdę mówiąc nigdy nie widziałam mojego męża bez bujnej brody... :)
    Obecnie trwa moda na brodaczy, większość moich znajomych zapuściła, jeden kolega jeździ specjalnie z Wrocławia do Wawy, do swojego ulubionego golibrody, tylko 80 zł za uczesanie :P. Do tego dochodzą specjalne perfumowane pomady na brodę. Moi koledzy stwierdzili ze bedą takie pomady produkować, ja miałam testować zapachy ;). Osobiście, podobają mi sie 3 dniowe zarosty u mężczyzny :)

Taru

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oto co znalazłam:Tętno płodu w czasie ciąży
    Około 5. tygodnia ciąży serce dziecka zaczyna bić. W tym czasie prawidłowe tętno płodu jest niemal takie samo jak tętno matki i wynosi około 80-85 uderzeń na minutę. Od 5. tygodnia ciąży tętno zwiększa się każdego dnia o około 3 uderzenia na minutę. Dzięki temu procesowi lekarze są w stanie dokładnie określić wiek płodu podczas badania USG. Odsetek poronień wśród kobiet, które usłyszały bicie serca swojego dziecka wynosi mniej niż 1%. Jeżeli jednak lekarz zauważy, że tętno płodu jest nieprawidłowe w stosunku do wieku płodu o tydzień lub więcej, może to być oznaką zwiększonego ryzyka poronienia.

Do początku 9. tygodnia ciąży prawidłowe tętno płodu wynosi średnio 175 uderzeń na minutę. W tym czasie zaczyna się gwałtowne zmniejszenie tempa wzrastania tętna. W połowie ciąży średnie tętno płodu wynosi około 120-180 uderzeń na minutę. W ostatnich dziesięciu tygodniach ciąży następuje spowolnienie tętna płodu, ale nawet wtedy jest ono około dwukrotnie wyższe niż tętno spoczynkowe osoby dorosłej.

Normalne tętno płodu ma różną wartość dla każdego dziecka. Zmiany w wysokości tętna mogą być również spowodowane ruchami płodu, spaniem lub innymi czynnościami. Kobiety, które martwią się wysokością tętna płodu, powinny skonsultować się z lekarzem.

U mnie w 6t+1d było 118 a w 7t+4d i zarówno położna, lekarz na pogotowiu jak i ginekolog określili to tętno jako idealne i książkowe... Znalazłam kiedyś jeszcze wykres "tętno a ryzyko poronienia". ale było to jedynie dla 6 tc skończonego...https://parenting.pl/portal/prawdopodobienstwo-poronienia-w-pierwszym-trymestrze-ciazy

Ale tak ogólnie piszą różnie, zależnie od źródła :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • ilka85 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...bo jak czytam te wpisy o tętnie i porównam z moją fasolą 5t5d - 164, to ogarnia mnie lęk czy to znowu w drugą stronę nei za dużo:/ Też właśnie widziałąm ten wykres i kurcze kończy się na 130:/

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru wrote:
    Obecnie trwa moda na brodaczy, większość moich znajomych zapuściła, jeden kolega jeździ specjalnie z Wrocławia do Wawy, do swojego ulubionego golibrody, tylko 80 zł za uczesanie :P. Do tego dochodzą specjalne perfumowane pomady na brodę. Moi koledzy stwierdzili ze bedą takie pomady produkować, ja miałam testować zapachy ;). Osobiście, podobają mi sie 3 dniowe zarosty u mężczyzny :)
    Ja kocham brodaczy :d Taki typ drwala... :D Mąż chodzi co 3-4 tygodnie do barber shopu, strzyże brodę, ma te wszystkie odżywki, pomady, specjalne grzebienie... :) Ale skoro lubi :) Ja też lubię jego brodę :) Aczkolwiek słyszałam, że przy narodzinach dziecka powinien się ogolić bo 1. drapie a 2. zarazki...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • kada24 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się i ja wczoraj byliśmy na weselu mojego kuzyna i godz 00:30 byłam już w domu taka zmęczona jestem ze masakra ledwo na oczy patrze a już zrobiłam pranie i u córki okno umylam syn śpi to siadlam na chwile he

Hanna<3
    5cfa36e136.png
    countdown-1431234000z1455429600zp.png
    Mateuszek <3 13.08.2014
    Emilka <3 08.07.2010

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ilka85 wrote:
    ...bo jak czytam te wpisy o tętnie i porównam z moją fasolą 5t5d - 164, to ogarnia mnie lęk czy to znowu w drugą stronę nei za dużo:/ Też właśnie widziałąm ten wykres i kurcze kończy się na 130:/
    Faktycznie wysokie tętno ale jest mnóstwo czynników wpływających na to! :) Nie martw się, podobno do 9-10 tc nie powinno się mierzyć tętna bo te wartości zmieniają się z dnia na dzień...
    Uważam, że nie powinnaś się denerwować... :) na następnej wizycie się wyjaśni
    Pamiętajmy też, że każde dzieciątko jest inne! Dorośli też, dla jednych tętno 60 jest normalne a dla innych 90... :)
    Podobno niepokojące jest kiedy płód ma niskie tętno i nagle skoczy... Ale jeśli od początku jest podwyższone to po prostu tak jest. Ludzie nie są identyczni :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • ilka85 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2015, 14:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ...dobrze, że idę jednak na wizytę 9.07 bo do 15.07 jeszcze nie jedna zacna myśl mogłaby wpaść mi do głowy:/

Iriss jak wyszłam z wizyty to byłam zadowolona, że serduszko tak działa..ale potem poczytałam relację z wizyt i lekki niepokój się wkradł:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 14:14

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • Anabel Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :) dziewczyny gratuluję dotychczasowych wizyt :) a za kolejne trzymam kciuki :)

Pianistka rozbroiłaś mnie z tym księciem, prawie się udławiłam bananem :P

Ja byłam dziś w NFZ po kartę EKUZ, pogoda upalna, w aucie tak się dogrzało że znaim klima zaczęła schładzać to miałam niezły helikopter, ale na szczęście szybko przeszło :) Cały czas mam wilczy apetyt, muszę wychodzić z domu czymś się zajmować, bo jak tak siedzę to tylko bez przerwy jem :D a waga aż piszczy :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 14:19

Don't Give Up.. <3

eikt9jcgc6uk0mji.png
  • ilka85 Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie plecy nieustannie...raz mocniej raz słabiej ale dzień bez bólu pleców dniem straconym:/

Też mam zamiar poczłapać po EKUZ:) Szybko i sprawnie przebiega to w NFZ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2015, 14:22

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabel, u mnie to samo... ale na szczęście jutro wracam do pracy więc przestanę siedzieć i jeść :D
    Może dzisiaj pojedziemy z mężulkiem vel KSIĘCIEM na wycieczkę motocyklową, 30 stopni jest :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2015, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześc dziewczyny:)

mnie na razie nic nie boli..oby jak najdłużej..:),
    ja dziś byłam na badaniach i jestem lżejsza o jakieś 5 probówek krwi ;))
    wyniki jutro, oby wszystko wg. normy.

Gratuluje po wizytach:), i trzymam kciuki za kolejne.

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
‹‹ 324 325 326 327 328 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking aplikacji miesiączkowych dla kobiet starających się o ciążę

Jak wybrać najlepszą aplikację miesiączkową? Zapytaliśmy o to tysiące kobiet starających się o dziecko odwiedzających nasz portal. Najlepsza aplikacja miesiączkowa to taka, która spełnia szereg wymagań np. wyznacza owulację dla cykli nieregularnych, ma codziennie dopasowane porady tworzone przez ekspertów albo ciekawe funkcjonalności specjalnie dla kobiet starających się o dziecko. Wyniki rankingu nawet nas w niektórych aspektach zaskoczyły. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ