Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzieś czytałam (poprawcie jeśli wiece lepiej) ze trzeba założyć kartę ciazy czy udokumentować jakoś ze sie monitoruje ciąże przed 10 tyg i to ma znaczenie w przydzielaniu tego becikowego od nowego roku. Mieszam cos?

Taru

https://www.maluchy.pl/ci-71245.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lelewela wrote:
    Ja myślę, ze można się kąpać ale oczywiście ryzyko załapania czegoś jest, więc ja unikam zdecydowanie.

A czy macie problem z cerą? Bo ja zawsze miałam tłustą i problemową ale teraz to jakiś koszmar jest :( buzię w dotyku mam szorstką, strasznie ale to strasznie się przetłuszcza, ciągle jakies krostki mi wychodzą nowe nawet już dekolt mi opanowało :( źle się z tym czuję, ale cóż...

Mi sie cera za to poprawila. Ale wlosy mi garsciami wychodza.

• lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja paznokcie tez mam mocniejsze, ale włosy przetłuszczają się szybciej.

A kartę ciąży założył mi lekarz na drugiej wizycie czyli n początku 9 tyg. i wtedy też zlecił pierwsze badania.

Ale w książeczkę wpisał też pierwszą wizytę z 6 tyg. więc nie mam ta ze zaczyna się od wizyty w 9 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 11:55

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do morza wchodziłam tylko po kolana, po pierwsze ze względu na infekcje, po drugie bałam się, że przy 30-stopniowym upale to będzie za duży szok, bo morze jednak zimne.

Pianistka super :) zgadza się z tym terminem, bo wg suwaczka jesteś dzień za mną, a mi gin wyliczyła na 5 lutego :) czyli masz termin na moje 30 urodziny :D

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u siebie nie widze specjalnych zmian, cera moze bardziej przetłuszczająca, krostki sporadycznie, włosy mam wrażenie ze przed ciąża wypadały więcej, teraz jakby mniej. Niby kobiety w ciazy "rozkwitają" ... Cokolwiek to znaczy :P.

Taru

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, mi wg USG wyliczyli wcześniej niż z OM :) A dzisiaj lekarka wyznaczała z kalendarza, nie z USG... Ale i tak nie urodzę w terminie... to tak tylko orientacyjnie :) Jakoś się nie przywiązuję :)
    Ale fajnie już mieć kartę ciąży... czekam na listy :)
    Kolejną wizytę mam mieć w 16 tc u położnej.
    No i dostane listownie skierowanie do ginekologa i wyznaczoną godzinę :)
    Także liczę że do położnej ok 20-26 sierpnia, do ginekologa pójdę pewnie na początku/ w połowie sierpnia :)
    No i chciałam jeszcze to USG zaliczyć teraz w lipcu z mężem :)
    Potem w sierpniu u gina zrobie a we wrześniu połówkowe w szpitalu :)

A badali Wam hemoglobinę w moczu? Jaki macie wynik? U mnie 12,5... to nie za dużo?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym to już wiadomo czemu mi się tak w glowie kręci i śpię na stojąco... Moje ciśnienie to 100/60 mimo stresu związanego z pierwszą wizytą :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, u mnie w moczu to Ery/Hb i jest opisane jako nieobecne. Chodzi o obecność czerwonych krwinek w moczu, bo one transportują Hb. Masz wykaz norm ze swojego labu?

Taru

• lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiaaa ja też mam na 5 lutego, ale tak jak Pianistka nie wierze ze w terminie to bedzie :)

Pianistka sprawdzam wyniki z wczoraj ale ja nie mam hemoglobiny wogóle robionej.

U mnie ciśnienie 90/60 albo w porywach 100/60 to norma i wczesniej i teraz w ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 12:17

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss ściągnęłas mnie telepatycznie :) Dziękuję za pamięć kochana. U mnie wszystko dobrze poza tym,że mam za dużo na głowie. Czekam na wakacje dzieci jak na zbawienie. Jeszcze 10 dni szkoły i wreszcie będę miała czas i dla Was.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i myślę o Was ciepło :)

Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
    Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
    yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:),

Jak u was z samopoczuciem? U mnie kiepsko..nie mam energii,nie mam na nic sily,nic mi sie nie chce:(. Dobrze,ze nie chodze do pracy,bo nie wiem jakby to bylo. Czy to przejdzie?
    ja sie kapalam w basenie ogrodowym,w ktorym bylo troche chloru wsypanego.. troche sie balam,ale byl taki gorąc.. czytalam różne opinie jedne ze chlor szkodzi,a na innej stronie,zeby w to nie wierzyc i ze basen jest zalecany w ciąży. Wiec nie wiem.

ja jeszcze dzis nic nie jadlam..w ogóle nie mam apetytu:(, na szczęście już mnie nie mecza mdłości i wymioty.. tez sie zastanawiam czy nie za szybko odpuscily.. ;)

Co do badan moczu tez nie mialam oznaczonych krwinek.
    Moze dziewczyny sie nie pojawiaja,bo sie urlopuja? Ciekawe co nich

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka ale mi właśnie chodzi o termin z om, belly mi wyliczyło na 3 lutego, a gin na 5 lutego. Z usg nie mam jeszcze wpisanego w karcie ciąży, bo tam wpisują ten termin co zmierzą ok 12 tc :)

Ja tam też nie sądzę, że urodzę w terminie, co nie zmienia faktu, że ważne jest dla mnie na kiedy mam wyliczone :) w poprzedniej ciąży miałam termin na 18 listopada, a urodziłam dzień później :) a w zasadzie 12 godzin później ;) więc niewielka różnica była.

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Max Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru wrote:
    Dziewczyny gdzieś czytałam (poprawcie jeśli wiece lepiej) ze trzeba założyć kartę ciazy czy udokumentować jakoś ze sie monitoruje ciąże przed 10 tyg i to ma znaczenie w przydzielaniu tego becikowego od nowego roku. Mieszam cos?

Mi moja przełożona to powiedziała. Nie wiem czy karta ciąży się liczy. Mi mówiła o zaświadczeniu, żeby dostać becikowe trzeba udokumentować, że zaczęło się być pod opieką lekarza przed 10 tygodniem.

15.06 - 128,3
    17.06 - 370,6

xnw4csqv9cg1u5ee.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru, jaki wykaz norm z jakiego labu :D nie dostałam wyniku do ręki..przyszła pani, wpisała coś w kartę i poszła :D Tyle... dziękujemy...

Co do ciśnienia to tydzień temu na wizycie miałam 120/80... to dla mnie norma ;) tak książkowo... dlatego dzisiejsze jest dla mnie niskie... ale to też wpływ pogody :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i umie dziś niskie ciśnienie, bo jestem bez życia zupełnie :(

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Max wrote:
    Mi moja przełożona to powiedziała. Nie wiem czy karta ciąży się liczy. Mi mówiła o zaświadczeniu, żeby dostać becikowe trzeba udokumentować, że zaczęło się być pod opieką lekarza przed 10 tygodniem.

Max z tego co kojarze to dobrze mowisz:). Ja tez nie mam jeszcze zalozonej karty ciazy,ale spokojnie jak ja zalozy pozniej to napewno tez wpisze te wszystkie wczesniejsze wizyty:))). Nie martw sie :)

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss, u mnie problem nie polega w wysokości ciśnienia a w jego zmianach... po kawie potrafi skoczyć do 160... i wtedy czuję się jeszcze gorzej... wolę być taka nie do życia...
    No i dzisiejszy puls na wizycie... 55 xD ostro...

A po wizycie wstąpiłam do sklepu polskiego :D Kupiłam sobie princessę kokosową, buraczki tarte do obiadu i pasztecik drobiowy :D i twarożek! :D ale będzie uczta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 12:47

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kupiłam bagietki do pieczenia i będę robiła zapiekanki, upiekę buleczki czosnkowe, zrobie sałatke :d

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też od kilku dni leży u mnie princessa i do tego drazetki kokosowe. Mniam. Irena zakupy z moim Artem może coś mi kupi:D

• lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś łosoś na parze, ziemniaczki i szpinak z groszkiem i porem.

Moze ja spróbuję z małą kawkę, bo czuję jakbym miała zaraz umrzeć

iv09l6d8dhueo2ma.png
‹‹ 372 373 374 375 376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Dlaczego skład Prenasolu to odpowiedź na potrzeby przyszłej mamy?

Ciąża to czas, w którym zapotrzebowanie na konkretne składniki odżywcze gwałtownie rośnie. Przyszła mama musi dostarczyć je nie tylko sobie, ale przede wszystkim rozwijającemu się maluchowi. Niestety, współczesna dieta często nie wystarcza, by pokryć te zwiększone potrzeby. Właśnie dlatego Polskie Towarzystwo Ginekologów i Położników (PTGiP) przygotowało konkretne rekomendacje dotyczące dodatkowego wsparcia organizmu. Na co warto zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni preparat? Czy każda kobieta w ciąży potrzebuje suplementów?

CZYTAJ WIĘCEJ

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ