SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gdzieś czytałam (poprawcie jeśli wiece lepiej) ze trzeba założyć kartę ciazy czy udokumentować jakoś ze sie monitoruje ciąże przed 10 tyg i to ma znaczenie w przydzielaniu tego becikowego od nowego roku. Mieszam cos?

Taru

https://www.maluchy.pl/ci-71245.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lelewela wrote:
    Ja myślę, ze można się kąpać ale oczywiście ryzyko załapania czegoś jest, więc ja unikam zdecydowanie.

A czy macie problem z cerą? Bo ja zawsze miałam tłustą i problemową ale teraz to jakiś koszmar jest :( buzię w dotyku mam szorstką, strasznie ale to strasznie się przetłuszcza, ciągle jakies krostki mi wychodzą nowe nawet już dekolt mi opanowało :( źle się z tym czuję, ale cóż...

Mi sie cera za to poprawila. Ale wlosy mi garsciami wychodza.

• lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja paznokcie tez mam mocniejsze, ale włosy przetłuszczają się szybciej.

A kartę ciąży założył mi lekarz na drugiej wizycie czyli n początku 9 tyg. i wtedy też zlecił pierwsze badania.

Ale w książeczkę wpisał też pierwszą wizytę z 6 tyg. więc nie mam ta ze zaczyna się od wizyty w 9 tyg.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 11:55

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do morza wchodziłam tylko po kolana, po pierwsze ze względu na infekcje, po drugie bałam się, że przy 30-stopniowym upale to będzie za duży szok, bo morze jednak zimne.

Pianistka super :) zgadza się z tym terminem, bo wg suwaczka jesteś dzień za mną, a mi gin wyliczyła na 5 lutego :) czyli masz termin na moje 30 urodziny :D

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja u siebie nie widze specjalnych zmian, cera moze bardziej przetłuszczająca, krostki sporadycznie, włosy mam wrażenie ze przed ciąża wypadały więcej, teraz jakby mniej. Niby kobiety w ciazy "rozkwitają" ... Cokolwiek to znaczy :P.

Taru

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosia, mi wg USG wyliczyli wcześniej niż z OM :) A dzisiaj lekarka wyznaczała z kalendarza, nie z USG... Ale i tak nie urodzę w terminie... to tak tylko orientacyjnie :) Jakoś się nie przywiązuję :)
    Ale fajnie już mieć kartę ciąży... czekam na listy :)
    Kolejną wizytę mam mieć w 16 tc u położnej.
    No i dostane listownie skierowanie do ginekologa i wyznaczoną godzinę :)
    Także liczę że do położnej ok 20-26 sierpnia, do ginekologa pójdę pewnie na początku/ w połowie sierpnia :)
    No i chciałam jeszcze to USG zaliczyć teraz w lipcu z mężem :)
    Potem w sierpniu u gina zrobie a we wrześniu połówkowe w szpitalu :)

A badali Wam hemoglobinę w moczu? Jaki macie wynik? U mnie 12,5... to nie za dużo?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak poza tym to już wiadomo czemu mi się tak w glowie kręci i śpię na stojąco... Moje ciśnienie to 100/60 mimo stresu związanego z pierwszą wizytą :D

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka, u mnie w moczu to Ery/Hb i jest opisane jako nieobecne. Chodzi o obecność czerwonych krwinek w moczu, bo one transportują Hb. Masz wykaz norm ze swojego labu?

Taru

• lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiaaa ja też mam na 5 lutego, ale tak jak Pianistka nie wierze ze w terminie to bedzie :)

Pianistka sprawdzam wyniki z wczoraj ale ja nie mam hemoglobiny wogóle robionej.

U mnie ciśnienie 90/60 albo w porywach 100/60 to norma i wczesniej i teraz w ciąży

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 12:17

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • Skierka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss ściągnęłas mnie telepatycznie :) Dziękuję za pamięć kochana. U mnie wszystko dobrze poza tym,że mam za dużo na głowie. Czekam na wakacje dzieci jak na zbawienie. Jeszcze 10 dni szkoły i wreszcie będę miała czas i dla Was.

Pozdrawiam Was bardzo serdecznie i myślę o Was ciepło :)

Nelly 10.2008, Nicol 05.2010,
    Marcel 01.2013, Kaya 09.2014 29tc [*]
    yuudhqvk9d8kvr2u.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny:),

Jak u was z samopoczuciem? U mnie kiepsko..nie mam energii,nie mam na nic sily,nic mi sie nie chce:(. Dobrze,ze nie chodze do pracy,bo nie wiem jakby to bylo. Czy to przejdzie?
    ja sie kapalam w basenie ogrodowym,w ktorym bylo troche chloru wsypanego.. troche sie balam,ale byl taki gorąc.. czytalam różne opinie jedne ze chlor szkodzi,a na innej stronie,zeby w to nie wierzyc i ze basen jest zalecany w ciąży. Wiec nie wiem.

ja jeszcze dzis nic nie jadlam..w ogóle nie mam apetytu:(, na szczęście już mnie nie mecza mdłości i wymioty.. tez sie zastanawiam czy nie za szybko odpuscily.. ;)

Co do badan moczu tez nie mialam oznaczonych krwinek.
    Moze dziewczyny sie nie pojawiaja,bo sie urlopuja? Ciekawe co nich

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka ale mi właśnie chodzi o termin z om, belly mi wyliczyło na 3 lutego, a gin na 5 lutego. Z usg nie mam jeszcze wpisanego w karcie ciąży, bo tam wpisują ten termin co zmierzą ok 12 tc :)

Ja tam też nie sądzę, że urodzę w terminie, co nie zmienia faktu, że ważne jest dla mnie na kiedy mam wyliczone :) w poprzedniej ciąży miałam termin na 18 listopada, a urodziłam dzień później :) a w zasadzie 12 godzin później ;) więc niewielka różnica była.

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Max Ekspertka

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru wrote:
    Dziewczyny gdzieś czytałam (poprawcie jeśli wiece lepiej) ze trzeba założyć kartę ciazy czy udokumentować jakoś ze sie monitoruje ciąże przed 10 tyg i to ma znaczenie w przydzielaniu tego becikowego od nowego roku. Mieszam cos?

Mi moja przełożona to powiedziała. Nie wiem czy karta ciąży się liczy. Mi mówiła o zaświadczeniu, żeby dostać becikowe trzeba udokumentować, że zaczęło się być pod opieką lekarza przed 10 tygodniem.

15.06 - 128,3
    17.06 - 370,6

xnw4csqv9cg1u5ee.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru, jaki wykaz norm z jakiego labu :D nie dostałam wyniku do ręki..przyszła pani, wpisała coś w kartę i poszła :D Tyle... dziękujemy...

Co do ciśnienia to tydzień temu na wizycie miałam 120/80... to dla mnie norma ;) tak książkowo... dlatego dzisiejsze jest dla mnie niskie... ale to też wpływ pogody :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i umie dziś niskie ciśnienie, bo jestem bez życia zupełnie :(

iv09l6d8dhueo2ma.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Max wrote:
    Mi moja przełożona to powiedziała. Nie wiem czy karta ciąży się liczy. Mi mówiła o zaświadczeniu, żeby dostać becikowe trzeba udokumentować, że zaczęło się być pod opieką lekarza przed 10 tygodniem.

Max z tego co kojarze to dobrze mowisz:). Ja tez nie mam jeszcze zalozonej karty ciazy,ale spokojnie jak ja zalozy pozniej to napewno tez wpisze te wszystkie wczesniejsze wizyty:))). Nie martw sie :)

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss, u mnie problem nie polega w wysokości ciśnienia a w jego zmianach... po kawie potrafi skoczyć do 160... i wtedy czuję się jeszcze gorzej... wolę być taka nie do życia...
    No i dzisiejszy puls na wizycie... 55 xD ostro...

A po wizycie wstąpiłam do sklepu polskiego :D Kupiłam sobie princessę kokosową, buraczki tarte do obiadu i pasztecik drobiowy :D i twarożek! :D ale będzie uczta

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 lipca 2015, 12:47

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja kupiłam bagietki do pieczenia i będę robiła zapiekanki, upiekę buleczki czosnkowe, zrobie sałatke :d

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też od kilku dni leży u mnie princessa i do tego drazetki kokosowe. Mniam. Irena zakupy z moim Artem może coś mi kupi:D

• lelewela Autorytet

Wysłany: 8 lipca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś łosoś na parze, ziemniaczki i szpinak z groszkiem i porem.

Moze ja spróbuję z małą kawkę, bo czuję jakbym miała zaraz umrzeć

iv09l6d8dhueo2ma.png
‹‹ 372 373 374 375 376 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza: niewidzialna choroba, która dotyka miliony Polek

Szacuje się, że w Polsce około 2 miliony kobiet cierpi na endometriozę. W artykule dowiesz się o najnowszych metodach diagnozowania i leczenia endometriozy, a także poznasz osobistą historię Małgorzaty, która walczyła z tą chorobą przez 5 lat, aby wreszcie zobaczyć światło w tunelu na swojej drodze do macierzyństwa.

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ