SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A podziwiam was za energię dzisiejszą... Ja zdycham w łóżku i ledwo żyję...

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • A.W. Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj dziewczyny wróciłam... nigdy więcej państwowego USG i w ogóle państwowego ginekologa!!! Badanie trwało 0,5 min i usłyszałam: zarodek żyje. Wkurwiona pytam, czy wszystko ok i słyszę "na tyle na ile można to stwierdzić to tak". Siłą wyciągnęłam od niego rozmiar zarodka 17 mm:) czyi przez 2 tyg urósł 13 mm :) jedyna pozytywna wiadomość! Dziewczyny, kupe kasy zabierają nam co miesiąc z pensji a zostałam potraktowana jak intruz! Jutro wizyta mojej PRYWATNEJ ginekolog, ona przynajmniej jest zainteresowana tym, co się dzieje.

Odebrałam wyniki badań: za wysokie TSH i bakterie w moczu:( i z wyniku wynika, że kiedyś miałam toksoplazmozę.

Niby cieszę się, że wszystko ok, ale jestem tak wk.... na to, jak zostałam potraktowana, że szok!

hchyyx8dalykvedv.png

23.06.15 beta-HCG 4895,0
    25.06.15 beta-HCG 9643,0 :)
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. masakra jakaś z tym państwowym leczeniem... Ale dobrze, że jest ok :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 12:42

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ile wg Was, u waszych ginekologów trwa zwykle badanie usg?

Taru

https://www.maluchy.pl/ci-71245.png
  • A.W. Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss ja ogólnie chodzę prywatnie. Pomyślałam, że spróbuje, może jakieś badania za darmo - no i badania krwi zrobiłam więc jeden plus z tego wszystkiego:)

Taru jak byłam 2 tyg temu na pierwszym usg badał mnie ok 20 min. Wszystko sprawdzał: jajniki, macicę, dokładnie wszystko. A ten dziś powiedział: "chyba są 2 macice, ale to teraz nie ważne" :P a poprzedni powiedział, że możliwe że przez to będę musiała mieć CC.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lipca 2015, 12:55

hchyyx8dalykvedv.png

23.06.15 beta-HCG 4895,0
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasz cudowny NFZ... Masakra jakaś.. Dlatego mnie nigdy tam nie Zobaczą

Ja powiem wam że przejechałam się na nich rok temu ponad. Zadzwoniłam do rejestracji do gin i tam mi pani mówi że super ze dzwonie że zle wyniki są i mam szybko przyjechać. Pytam się o co chodzi- ona ze wykryli wirusa HPV który powoduje raka szyjki macicy i zaczyna gadać.
    Powiem wam że wystraszylam się maksymalnie że umieram itp. W ciągu 10 min byłam u nich i tam zaczęłam robić awanturę bo okazało się że wyniki są przed pół roku i nikt mnie nie poinformował o tym?!?!?!? A jak chciałem pilnie z lekarzem Sue zobaczyć usłyszałam że za 3 tygodnie. Ale tam ich powyzywalam. No debile po prostu.

Wtedy znalazłam mojego gin w ten sam dzień mnie przyjął, uspokoił że to tylko podejrzenie wirusa A do RakA daleka droga. W ciągu 2 dni położył u siebie na oddziale pobrał próbki do zbadania i wyszło że ok że czysto jest i nic nie ma.

Ale co najadlam się strachu przez niekompetencje pielęgniarki, olewanie pacjenta to już moje i wtedy obiecałam sobie ze nigdy więcej nie pójdę na NFZ do lekarza. Tylko i wyłącznie PRYWATNIE.
    Ooo i taka moja historia :-)

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss no zdarzają się porządni lekarze na NFZ, my mamy taką fajną panią pediatrę :) zawsze porządnie bada dziecko, dużo czasu poświęci, czeka na pytania itd. :) cieszę się, że do niej chodzimy, niestety przez to, że jest dobra to tłumy chodzą do niej i czasem trudno się zapisać...

Taru ciężko powiedzieć ile trwa, tak może z 10 minut? Właściwie to nie wiem...

Idę sprzątać, Pianistka oddaj mi trochę energii ;)

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Załamałam się... poszłam dzisiaj zanieść zwolnienie do drugiej pracy... Szef powiedział, że ciężarna mu się nie przydam i przygotuje mi wypowiedzenie! Wkurwiłam się :(

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iriss u mnie też wizyta trwa ok pół godziny :)

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka a może Cię w ciąży zwolnić?? W Polsce nie ma szans, jak jest w Norwegii?

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • mandragora Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru ja u swojego siedzę 40 min z czego 15 to usg bo ja zawsze wszystko chce wiedzieć ;)
    Iriss szumisia mamy, używamy i dla mnie to absolutny must have młodej mamy ;) żeby nie szumisia to miałabym wieeeele nocy nieprzespanych ;)

bi7ym6k5itohspij.png17u9tgf6v5o8sce7.pngw5wqzbmhga0rplar.png
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Polsce poniżej 3 miesiąca jak się uprze to też może cię zwolnić. Chronią cie przepisy dopiero od 2 trymestru niestety

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • Monkey Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistko może i masz rację z detektorem ale póki co ciężko mi uchwycić czysto serduszko.
    Cały czas mi gdzieś ucieka :)
    Najważniejsze, że fasolka żyje :)

Przykro mi z powodu pracy :/

2020.png
    ek + 09.05.2014 (9tc)
    d69cj44jvg72mq3b.png
    d69ct5od9nlrlrcq.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti w Polsce też Cię nie może zwolnić od początku ciąży jeśli masz dłuższą umowę na czas określony lub na czas nieokreślony. Chyba, że umowa jest na czas określony i kończy się w pierwszym trymestrze, to może nie przedłużyć.

Cynamonowa lubi tę wiadomość

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • ilka85 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. wrote:
    Oj dziewczyny wróciłam... nigdy więcej państwowego USG i w ogóle państwowego ginekologa!!! Badanie trwało 0,5 min i usłyszałam: zarodek żyje. Wkurwiona pytam, czy wszystko ok i słyszę "na tyle na ile można to stwierdzić to tak". Siłą wyciągnęłam od niego rozmiar zarodka 17 mm:) czyi przez 2 tyg urósł 13 mm :) jedyna pozytywna wiadomość! Dziewczyny, kupe kasy zabierają nam co miesiąc z pensji a zostałam potraktowana jak intruz! Jutro wizyta mojej PRYWATNEJ ginekolog, ona przynajmniej jest zainteresowana tym, co się dzieje.

Odebrałam wyniki badań: za wysokie TSH i bakterie w moczu:( i z wyniku wynika, że kiedyś miałam toksoplazmozę.

Niby cieszę się, że wszystko ok, ale jestem tak wk.... na to, jak zostałam potraktowana, że szok!

Witam w klubie...ja dzisiaj lub jutro smaruję skargi, żeby przed wyjazdem wysłać bo u mnie chamstwo lekarza przekroczyło wszelkie granice :/ Nigdy więcej!! Tylko po co składki jak wydałam tyle kasy na badania, no ale najważniejsze, że badania ok ;)

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • Monkey Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. jak wysokie masz tsh?

2020.png
    ek + 09.05.2014 (9tc)
    d69cj44jvg72mq3b.png
    d69ct5od9nlrlrcq.png
  • Cynamonowa Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zosiaaa wrote:
    Doti w Polsce też Cię nie może zwolnić od początku ciąży jeśli masz dłuższą umowę na czas określony lub na czas nieokreślony. Chyba, że umowa jest na czas określony i kończy się w pierwszym trymestrze, to może nie przedłużyć.

Dokładnie miałam o tym samym napisać.

qb3ckqi1kauxi3zl.png
  • A.W. Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monkey wrote:
    A.W. jak wysokie masz tsh?

4,09 - mieści ogólnie w normie ale dla kobiet w ciąży 2,5 norma :(

hchyyx8dalykvedv.png

23.06.15 beta-HCG 4895,0
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W Norwegii nie ma prawa mnie zwolnić ze względu na ciążę :( Mam umowę na stałe, ale jako ekstrahjelp czyli bez gwarancji etatu... I idiota już teraz zabrał mi wszystkie zmiany bo stwierdził że z brzuchem mu się nie przydam... I zaczął gadać że przygotuje mi wypowiedzenie! Powiedziałam że nie ma prawa... Ale nie zrobi tego, bo w kadrach mu nie pozwolą na to! A jeśli spróbuje, to pójdę do inspekcji pracy bo nie ma takiego prawa...
    Nie będę niestety brała kolejnego zwolnienia... odpocznę sobie do końca lipca i potem wrócę do pracy na cały drugi trymestr...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • domiii Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. wrote:

Kochana ja miałam wczoraj to samo na NFZ... siłą wyciągnęłam wielkość zarodka, a jak zapytałam o serduszko i tętno to powiedział "no przecież Pani słyszała"... kurrr.. tak z dokładnością 100% słyszałam tętno...
    a jak poprosiłam czy mogę na wydruk zerknąć to mi powiedział "wyniki będą do odebrania u lekarza w karcie, do widzenia"

MASAKRA! lekarza prowadzącego mam oczywiście prywatnie wybranego, na NFZ chodze tylko po darmowe skierowania na badania.. :/

d69c2n0azl70dnw1.png
‹‹ 450 451 452 453 454 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

💔 Jak przetrwać Święta, gdy Twoje ramiona są puste? Poradnik dla par starających się o dziecko

Święta Bożego Narodzenia. Magiczny czas, pełen ciepła, rodzinnych spotkań i... presji. Dla par, które od dawna marzą o dziecku, grudzień potrafi być emocjonalnym rollercoasterem. Wzruszenie miesza się z frustracją, poczuciem niesprawiedliwości i bólem, a każda reklama czy uśmiechnięte dziecko przy stole tylko uwypukla to, czego w ciągu roku udaje się jakoś nie dostrzegać.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ