SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • A.W. Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonowa to tylko pozazdrościć, że tak trafiłaś :) Ja poszłam do lekarza w przychodni, z której ogólnie byłam bardo zadowolona - lekarz internista przyjmował mnie zawsze praktycznie od ręki, nigdy nie spotkałam się z tym, żeby mnie olał, nie wysłuchała albo coś takiego. Po prostu myślałam, że to jest standard tej przychodni, ale jak widać się pomyliłam.

Moja ginekolog bierze 100 zł za wizytę, badania będzie mi teściowa robiła bo pracuje w laboratorium. Tylko USG będę musiała robić dodatkowo,no ale cóż... przynajmniej po tamtych wizytach byłam spokojna a po tej, mimo że wszystko ok chciało mi się po prostu płakać.

hchyyx8dalykvedv.png

23.06.15 beta-HCG 4895,0
    25.06.15 beta-HCG 9643,0 :)
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jednak pomyłam te okna bo tak mnie wpienił ten brudas że musiałam odreagować... ^^ Jeszcze tylko dokończę obiad i posprzątam w domu i luzik... :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Cynamonowa Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka straszny buc z tego szefa, najlepiej to wymówienie dać i umyć rączki. Porażka!

qb3ckqi1kauxi3zl.png
  • Doti87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A bo są tacy ludzie którzy każdego mają gdzieś.. Nie ma co się przejmować :-)

f2w3s65g6ss24352.png

f2wli09k74bg1ma0.png
  • Cynamonowa Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. wrote:
    Cynamonowa to tylko pozazdrościć, że tak trafiłaś :) Ja poszłam do lekarza w przychodni, z której ogólnie byłam bardo zadowolona - lekarz internista przyjmował mnie zawsze praktycznie od ręki, nigdy nie spotkałam się z tym, żeby mnie olał, nie wysłuchała albo coś takiego. Po prostu myślałam, że to jest standard tej przychodni, ale jak widać się pomyliłam.

Moja ginekolog bierze 100 zł za wizytę, badania będzie mi teściowa robiła bo pracuje w laboratorium. Tylko USG będę musiała robić dodatkowo,no ale cóż... przynajmniej po tamtych wizytach byłam spokojna a po tej, mimo że wszystko ok chciało mi się po prostu płakać.

Moja przyjaciółka tak miała, że po każdej wizycie na NFZ wychodziła w masakrycznie złym nastroju. Ale chodziła tam tylko po skierowania na badania, bo resztę prowadziła prywatnie. U mnie wcześniejszy lekarz na moje stwierdzenie, że planuję ciążę i chciałam się przebadać przed, zleciła mi TSH i na moją wyraźną prośbę i naleganie toksoplazmozę, na pytanie o cytomegalię stwierdziła, że togo zlecać nie będzie bo i tak tego się nie da leczyć :/ To był ten moment w którym zaczęłam szukać innego lekarza, bo wiedziałam, ze u kogoś takiego nie chcę ciąży prowadzić.

qb3ckqi1kauxi3zl.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale on nie ma takiego prawa... jest wściekły bo 3 pracowników najlepszych jest niedysponowanych... Ja w ciąży, jeden koleś ma chory kręgosłup a inna laska coś z nogą... I 3 osoby nie mogą nic dźwigać, podnosić itd... I on mi tłumaczy że przez to musi zatrudnić kogoś jeszcze bo nie ma kto pracować, a że ja w ciąży to mu się nie przydam bo mogę tylko połowę obowiązków wykonywać... a że jestem najmłodsza stażem w pracy to stwierdził że mnie wywali...
    Jeśli da mi wypowiedzenie to pójdę z tym do inspekcji pracy bo nie ma prawa zwolnić mnie ze względu na ciąże jeśli nie ma innych powodów...

A już miałam piękny plan, że złożę wypowiedzenie w hotelu bo w sklepie będę miała dużo zmian... i co, nici z tego... Nawet jeśli mnie nie wywali to zabierze wszystkie zmiany... A ja będę musiała potulnie wrócić do hotelu i przemęczyć się ze 3 miesiące... Ale mam plan... skoro szefowa ma w dupie moją ciąże, to powiem wszystkim koleżankom i kolegom to chociaż oni może zrozumieją...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • zosiaaa Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Posprzątane, idę się ogarnąć, po Olę do żłobka, zawieźć ją do teściów i na wizytę :D

ijpbtv7310m1ozqf.png
    yuuds65ggbkid9zq.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cynamonowa wrote:
    Ja chodzę na NFZ, co prawda na razie jedną wizytę ciążową miałam, ale było ok. Dostałam jedno zdjęcie do domu jak poprosiłam, choć teoretycznie nie powinni dawać. Pani doktor wysłuchała i odpowiedziała cierpliwie na wszystkie moje pytania, a trochę ich miałam. Nie mam co prawda z nią kontaktu telefonicznego jak wiele z Was ze swoimi, ale ona codziennie przyjmuje w któreś z całkiem niedalekich ode mnie przychodni i powiedziała, że jak by się cokolwiek działo to mogę przyjść bez umówionej wizyty do którejkolwiek + ewentualnie do szpitala w którym ona pracuje.

Wcześniej byłam u niej raz przed ciążą, zrobiła mi bardzo dokładne USG i opisała wszystko dokładnie (tak, ma USG w gabinecie i korzysta z niego podczas wizyt). Więc na razie mam z nią związane pozytywne wrażenia.

Tylko, że ja naczytałam się sporo o lekarzach którzy przyjmują w moich okolicach już w zeszłym roku (jak tylko się u nas pomysł na plany starania się o dziecko pojawił), właśnie po to aby znaleźć blisko domu kogoś sensownego na ciążę i ogólnie na przyszłość potem.

Ja rownież chodzę na NFZ, ale dzisiejsza dyskusja dziewczyn znowu mnie zdenerwowała, miałam do tej pory 2 wizyty, zawsze badanie ginekologiczne i zawsze badanie usg, ale usg trwało, tyle ze miałam wrażenie ze dłużej sie do badania rozbierałam niż trwało badanie :/. . Dostałam zdjęcie bez pytania, podany wymiar babla i ze serducho bije. Ale Dopiero na 2 wizycie ( 7t4dz) pani zapytała czy zleciła jakieś badania, powiedziałam, ze nie wiec zleciła morfologię, mocz, glukozę, grupę krwi. Tyle wizyty, całe 15 min. Tylko co z reszta badań, a trochę ich jest w 1 trymestrze? Następna wizytę mam dopiero 03.08 i to będzie 11t4dz. Denerwuje mnie to wszystko. Gdyby nie fakt ze zostałam zapisana na badania prenatalne to zmieniłabym lekarza, a tak zastanawiam sie nad prywatnym lekarzem, dodatkowo. Bo najgorsze jest nie mieć zaufania do lekarza do którego sie chodzi... :/.
    Mój B twierdzi, ze powinnam poczekać do sierpniowej wizyty przed zmiana lekarza, ale ja sie stresuje, zwłaszcza ostatnia historia Tomanii dobiła mnie..

Taru

https://www.maluchy.pl/ci-71245.png
  • A.W. Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja Wam powiem, że zastanawiam się czy nie iść dziś na ostry dyżur bo do lekarza nie mam szans się dostać. Wyszły mi te bakterie w moczu i w sumie czuję od kilku dni, że coś się dzieje, ale teraz tak jakby prawa nerka zaczęła mnie pobolewać... tylko nie wiem czy na ostrym dyżurze coś mi na to poradzą...

hchyyx8dalykvedv.png

23.06.15 beta-HCG 4895,0
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiaa, trzymam kciuki! :)

zosiaaa lubi tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • A.W. Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 14:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Taru zawsze możesz prowadzić tutaj dalej ciążę a np USG zrobić prywatnie. Bo jeżeli lekarka daje Ci skierowania na wszystkie badania i bada Cię solidnie to może nie warto zmieniać. Albo możesz na próbę spróbować iść gdzie indziej a później zdecydujesz :)

hchyyx8dalykvedv.png

23.06.15 beta-HCG 4895,0
  • pati87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja chodzę prywatnie do gina place 120zl za wizyte ale w cenie jest juz USG,

uwazam ze skoro stac jest nas na dziecko to i stac jest nas na wizyty u gina,
    badania z krwi tez robie prywatnie,

do osob bogatych nie naleze, naleze do klasy sredniej jak wiekszosc, zyje na kredytach,
    czasami sie zdaza ze wejde na limit na koncie, ale daje rade ze wszystkim

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Taru Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. wrote:
    A ja Wam powiem, że zastanawiam się czy nie iść dziś na ostry dyżur bo do lekarza nie mam szans się dostać. Wyszły mi te bakterie w moczu i w sumie czuję od kilku dni, że coś się dzieje, ale teraz tak jakby prawa nerka zaczęła mnie pobolewać... tylko nie wiem czy na ostrym dyżurze coś mi na to poradzą...

Gdy wyszły mi bakterie w moczu, zadzwoniłam do ginekologa u którego nic więcej poza coroczna cytologia nie robiłam i powiedziałam o sytuacji. Powiedział, ze jeśli mnie za mocno nie boli, nie mam jakichś silnych objawów to zeby przeczekać, a jeśli jest zle iść do rodzinnego lub na ostry dyżur i poprosić o przypisanie antybiotyku bezpiecznego w. 1 trymestrze. Moja ginekolog prowadząca powiedziała ze w 1 trym nie przypisuje na bakterie w moczu żadnych antybiotyków, leków. Kazała brać żurawinę. Ja przeczekalam, z dusza na ramieniu, piłam dużo wody, soku z żurawiny i bardzo często podmywalam sie stosując preparaty do higieny intymnej. po tygodniu zrobiłam mocz, ilośc bakterii sie zmniejszyła, po 2 tyg było w normie.

A.W. lubi tę wiadomość

Taru

• pati87 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. wrote:

mozesz pojsc rowniez do internisty z badaniami,
    na pewno zurawina jest bezpieczna,
    jak cie mocno boli to jedz na izbe przyjec

A.W. lubi tę wiadomość

iv09df9hp0ju3od9.png
    28.09.2015 mój kochany aniołek Ksawierek 20tc [*]
    polimorfizm C.677C/T heterozygota MTHFR

• Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja gdzieś słyszałam, ze można brać w ciąży urosept... furagina nie ale urosept podobno ok! :) Ale nie wiem czy to na bakterie w moczu...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Taru Ekspertka

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.W. wrote:
    Taru zawsze możesz prowadzić tutaj dalej ciążę a np USG zrobić prywatnie. Bo jeżeli lekarka daje Ci skierowania na wszystkie badania i bada Cię solidnie to może nie warto zmieniać. Albo możesz na próbę spróbować iść gdzie indziej a później zdecydujesz :)

O tym myśle.

Pati, Jasne ze jeśli decydujemy sie na dziecko to koszty beda i to nie małe. Bardziej chodzi mi o to, ze jesli ktoś jest w 1 ciazy, nic nie wie, nie ma porównania jak taka opieka lekarza prowadzącego ma wyglądać. To jest niepotrzebny stres, szkoda ze człowiek musi sie nabiegać miedzy lekarzami czy to prywatnymi czy na NFZ zeby zrozumieć co podczas takiej wizyty powinno byc standardem a co jest zwykłym olewaniem.

Taru

• magdalenka_ka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wszędzie się trafi szef pajac. Ale ogólnie rzecz biorąc żadna z moich koleżanek nie bała się, że zostanie źle potraktowana przez szefostwo czy zwolniona z racji bycia w ciąży - obym nie była pierwsza hehe ;) leci mi w tej samej pracy już 8 rok więc nie powinno być źle...

[link=https://www.suwaczki.com/]f2w3vfxm48u0dxg3.png[/link]
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja też nie słyszałam aby ktokolwiek tu miał takie jaja jak mi się przytrafiło... no ale... Nie dam sobie takich cudów wywijać, będę walczyć o swoje! )

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • ilka85 Przyjaciółka

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pati87 wrote:
    ja chodzę prywatnie do gina place 120zl za wizyte ale w cenie jest juz USG,

uwazam ze skoro stac jest nas na dziecko to i stac jest nas na wizyty u gina,
    badania z krwi tez robie prywatnie,

do osob bogatych nie naleze, naleze do klasy sredniej jak wiekszosc, zyje na kredytach,
    czasami sie zdaza ze wejde na limit na koncie, ale daje rade ze wszystkim

Tu chodzi o pewne zasady, potrącane mam z pensji kupę kasy, więc jako ubezpieczona powinnam móc zrobić chociaż obowiązkowe badania na NFZ, a nie żeby ktoś mi łaskę robił. Oczywiście olałam gościa i zapłaciłam za badania, tylko dlaczego taka patologia jest praktykowana...chodzę na wszystkie wizyty prywatnie i jak raz chciałam coś przyoszczędzić to jakiś palant swoje kompleksy uzewnętrzniał :/

Taru lubi tę wiadomość

f2w3nafadrqkf4rw.png
  • Kasia02 Autorytet

Wysłany: 15 lipca 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć dziewczyny,

ale tu dziś dużo różnych tematów. Mi się wydawało, że czuję się nieźle, ale jednak mi się wydawało..

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty:)!! dajcie potem znać co i jak

mallinka lubi tę wiadomość

relgj44jj7raepwj.png
    w5wq8ribfp4w977l.png
‹‹ 452 453 454 455 456 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ