Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Agnesia tylko sprawdź jednostki bo glukozę mogą podawać w 2 różnych jednostkach
ale mam nadzieję, że jest ok:)
A ją na zwykłą kawę nie mogę patrzeć. A wczoraj kupiłam sobie mrożoną opti Łowicza i tak mi smakowała... A potem przeczytała ile ma kofeiny i aż mi się niedobrze zrobiło że zdenerwowania... Wiecej nie kupie. -
Ja właśnie dlatego nie dopiłam tej w mc, bo czułam, że mimo, że cappucino to mocna bardzo była. Ale dzisiaj sobie zrobię mokate cappucino, o ile mnie najdzie ochota

Zjadłam rożka właśnie waniliowego z sosem czekoladowym. Muszę teraz odpuścić sobie słodkie przez jakiś czas, bo przez pierwsze tygodnie nie jadałam nic słodkiego, a teraz mam wrażenie, że zaczynam nadrabiać. -
http://m.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/cukrzyca-ciazowa-przyczyny-objawy-leczenie-dieta_35008.html
poziom cukru na czczo nie powinien przekroczyć 90 mg%, a po posiłkach – 120 mg%. robiłam dwa razy cukieri wwiem ze nie może po spożyciu glukozy przekroczyć 140
-
nick nieaktualnyW moim laboratorium norma na czczo to 99mg/dl poczekam na normay laboratorium, nie bede sugerowała sie interentowymi bo to nie ma sensu.kada24 wrote:http://m.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/ciaza/cukrzyca-ciazowa-przyczyny-objawy-leczenie-dieta_35008.html
poziom cukru na czczo nie powinien przekroczyć 90 mg%, a po posiłkach – 120 mg%. robiłam dwa razy cukieri wwiem ze nie może po spożyciu glukozy przekroczyć 140
Ale jak już to i tak mieszcze sie w normie z linku:
"Jeśli zaś jest wyższy, ale nie przekracza 180 mg% (wyższy wynik świadczy o cukrzycy), kobieta jest kierowana na tzw. test diagnostyczny. Badanie to jest bardzo podobne do poprzedniego, tyle tylko, że trzeba być na czczo, roztwór jest słodszy, gdyż należy wypić 75 g glukozy, a krew pobierana jest nie godzinę, ale dwie godziny po wypiciu roztworu. W tym czasie nie możesz zjeść śniadania, gdyż nawet mała przekąska wpłynie na wynik testu. Gdy wynik tego testu będzie wyższy od 95 mg%, a dwie godziny po posiłku wyższy niż 140 mg% dostaniesz skierowanie do poradni diabetologicznej lub do ośrodka położniczego zajmującego się cukrzycą w ciąży. Wyniki niższe oznaczają, że pacjentka nie ma cukrzycy ciążowej. Pamiętaj, test obciążenia 75 g glukozy jest prawidłowo przeprowadzony gdy: byłaś na czczo, poprzedniego dnia nie jadłaś dużej ilości słodyczy i ostatni posiłek przed testem zjadłaś około 12 godzin wcześniej." A ja miałam obciążenie 75mg czyli po 2ch godzinach miałam poniżej 140:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lipca 2015, 14:07
-
Mam pytanie głównie do dziewczyn, które robią samo USG bez pappa : dzwoniłam do przychodni i samo USG 170 zł. Ale z testem pappa USG 250 a test 300. Czym się będzie różniło USG za 170 od tego za 250? Zastanawiam się, czy na tym za 170 też badają przezierność karkową i całą resztę?
-
nick nieaktualnyIdę 7.08 i wtedy kazał mi wyniki przynieść. Ale jak dostanę normy i będzie coś nie tak to pójdę w tygodniu do diabetyka już załatwić

No ja też myślałam że wysokie ale tak jak mowie ja byłam obciążona 75g czyli wg. neta norma po godzinie jest do (ja mam 174) 180 a po 2ch do (ja mam 112) 140. Co chwilę sprawdzam normy ale coś mi nie dodają, dodali mi tylko na czczo ile wynosi. -
nick nieaktualnyOstatnio 102 i dlatego mnie lekarz wysłał, a teraz 106. Ale też doczytałam że norma dla kobiet w ciąży to 110 a nie 99
zobaczę na normy, zadzwonie później do teściowej siostry (pracuje w szpitalu) i jeżeli powie że jest źle to pojdę do diabetyka:D to mój plan!
jak będzie coś nie tak to nie będę czkała do 7 skoro mogę odvrazu walczyć z cukrem
-
nick nieaktualnyJa tym Panią od pobierania krwi w laboratorium nie wierzę już raz mnie w błąd wprowadziły. Mogę wierzyć albo lekarzowi, albo laborantom:)Justaw wrote:A mi w labie powiedzieli, ze dla kobiet ciązy, obowiązują niższe normy, dziwne.
Nosz już po 15 a ja dalej norm nie mam.... zaraz do nich zadzwonie:/ -
nick nieaktualny
-
Agnesia w sumie teraz tak myślę, że 112 po 2 godz to niedużo... Ja miałam więcej w poprzedniej ciąży, a po godzinie mi nie mierzyli... Czekam na te Twoje normy

Iriss ja już trzymam kciuki za jutro!
A wy trzymajcie kciuki, żeby moja teściowa wcisnęła mnie jutro do tego endokrynologa... -
Witam Was dziewczyny i zycze dobrego dnia i udanych wizyt
Moja w piatek, mam nadzieje ze szybko zleci 
Od paru dni czuje sie BARDZO DOBRZE, mdlosci prawie zniknely,piersi jakby troche zmalaly nie sa napuchniete, czasami pobolewa brzuch ale malo, no latwo sie mecze ale ogolnie mam dobre samopoczucie i oczywiscie ciesze sie ze dobrze sie czuje ale czasami gdzies tam z tylu glowy cichy glosik szepcze ze dziwne ze wszystko tak zniklo (razem z plamieniami) i czy aby na pewno wszystko dobrze. Masakra, zamiast sie cieszyc (choc oczywiscie sie ciesze
) to od razu jakies schizy mnie nachodza

po godzinie po obciążeniu mam 174mg/dl a po 2ch 112mg/dl poczekam do 15 zobaczę czy są normy jak nie będzie to jutro podejdę do lekarza z wynikami 

13.08.2014