Lutówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Chyba karta ciąży nie ma aż takiego znaczenia. Bardziej chodzi ze lekarz na specjalnyn formularzu zaswiadcza że pezyszlas na Wizytę przed 10 tyg.
Ja dopiero teraz mam założona kartę i pierwsza wizytę mam wpisana na 10 tyg. Przecież ta kartę idzie łatwo podrobic. Najważniejsze jest zaświadczenie.
Moniaa lubi tę wiadomość
-
Hej
Rany jak ja źle sypiam, budzę się po kilka razy w nocy i ciężko mi potem zasnąć. Potem rano mam kiepski nastrój. A dziś nawet o dziwo pierwszy raz od początku ciąży nie mam apetytu rano. I od wczoraj boli mnie ręka. Tak jakby mięsień nad nadgarstkiem od wewnętrznej strony. Wczoraj trochę bolało a dziś to ciężko mi było butelkę z wodą podnieść. -
Owszem, karty ciąży nie trzeba tylko potrzebne jest zaświadczenie od położnej. Moja koleżanka dostała takie zaświadczenie na pierwszej wizycie położnej w domu, poprosiła o kartę ciąży i na tej postawie wystawiła zaświadczenie. Pewnie u każdego lekarza czy położnej są inne zasady, ale lepiej sie upewnić wczesniej. Ja bylam na pierwszej wizycie w 6tc, karty nie mialam wtedy założonej. Dopiero teraz w 9tc została założona, ale ta pierwsza wizyta nie została do nie wpisana.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 10:26
-
Witam wszystkie i trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty jeśli jakieś są

Upuścili mi dziś trochę krwi, wyniki w przyszłym tygodniu. Dziś na szczęście pogoda trochę lepiej znośna niż wczoraj, wczoraj myślałam, ze się wykończę. Dzięki porannej wizycie w przychodni dzień pracy krótszy więc jest coś pozytywnego
byle do 15:30 wysiedzieć i weekend. W tym tygodniu planujemy się lenić, bo ostanie 3 weekendy były bardzo intensywne i szczerze to fizycznie jestem wykończona.
Jeszcze tydzień do granicy bezpieczeństwa
A już jutro zaczynam 11 tydzień
ale ten czas leci.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2015, 10:52
-
Cześć dziewczyny, to ja powiem Wam, ze byłam na ekstra wizycie wczoraj, po moim zdenerwowaniu z soboty nie mogłam wytrzymać zeby zobaczyć co u babla, zwłaszcza ze wizyta dopiero 3.08. Uspokoiłam sie, pomimo, ze objawy ustąpiły od prawie tygodnia to na usg zobaczyliśmy fikajacego małego ludzika
.
Byliśmy razem z B wiec była niezła beka, kiedy gin zapytała jaki wielki nos, po kim to. Na to B odpowiada, ze to po nim, a kiedy zaskoczona powiedziała, ze dziecko ma tez i stopy duże, odpowiedział... " a to akurat mam małe"
. Bąbel był bardzo ruchliwy, moze dlatego ze środek dnia, a wiec tez mojej aktywności, bo gin znowu skomentowała, ze dziecko bardzo fika. Na to mój B.. "A to po mamusi"
.
justikf, A.W. lubią tę wiadomość
Taru
https://www.maluchy.pl/ci-71245.png -
Teraz garść informacji
.
Wiek ciazy wg OM - 9t6dz, poród - 19.02.2015
Wiek wg usg - 11t2dz, poród - 09.02.2015
CRL - 3,66 cm
Tętno - 140/min
Gin nie była typowym specjalista o badań prenatalnych, ale kość nosowa widziała, i to duża
.
Policzyła tez NT, ale to bardziej orientacyjnie określiła na 1,2 bo bąbel jest za mały na te pomiary, ale powiedziała ze do badań prenatalnych wielkość ta nie powinna sie specjalnie zmienić. Oby miała racje.
Co myślicie o tętnie, czy nie za małe? To samo tyczy sie wielkości, mam nadzieje ze bąbel na ten wiek jest ok.
A co do oglądania to był niesamowity widok bo mi osobiście wyglądało to tak jak kosmonauci na stacji kosmicznej poruszają sie, takie lewitowanie
.
Taru
nick nieaktualnyDoti87 wrote:http://www.familie.pl/artykul/Becikowe-2016-najwazniejsze-zmiany,8786,1.html
Tutaj macie jakie dokumenty się składa o becikowe.
karty ciąży nie trzeba tylko trzeba udokumentować
że było się pod opieką lekarska conajmniej od 10 tyg ciąży
Ha
To nawet marnego tysiaczka nie dostanę, bo jest ograniczenie co do dochodu ...
A udokumentować to mogłabym im taką opiekę z moimi intensywnymi badaniami i wizytami, że by mi 3 becikowe na utrzymanie wizyt pierwszego trymestru nie wystarczyły.
No cóż nie jest mi dany żaden prezencik w formie dofinansowania
-
Doti87 wrote:Hej dziewczyny:-) no wchodzimy w okres gdzie powinny zniknąć objawy
Ale ja na przykład nie miałam prawie żadnych, może na początku przez kilka dni latalam co chwile siku i lekko mnie mdlilo... A tak nic... No i nie wiem czemu id dwóch dni znów latam siku znów w nocy się budzę...
Wytrzymacie dziewczyny do wizyt, raz dwa i ten czas minie:-) mi jeszcze 3 tygodnie do prenatalnych i podglądania malucha hihihihi
Doti - kiedy masz prenetalne? Bo my ten sam termin prawie. Wg suwaczka ja 9 tydz i 2 dzien, wg usg dzidzia 1 dzień starsza
Ja się będę umawiać na 11 lub 12.08. A przed tym mam zrobić jeszcze badania krwi pappa i coś.
-
Nooo bo teraz zrobili ograniczenia finansowe. A wszędzie szukają oszczędności. Tutaj zabiorą a bezrobotnym za to dadzą i jest ok... wiem że są osoby bardziej potrzebujące ale chociaż powinni równo traktować w jakimś temacie ludzi. Juz by było na szczepionki. A tak ja też nie dostanę tego... Trudno
-
nick nieaktualnyTaru wrote:Teraz garść informacji
.
Wiek ciazy wg OM - 9t6dz, poród - 19.02.2015
Wiek wg usg - 11t2dz, poród - 09.02.2015
CRL - 3,66 cm
Tętno - 140/min
Gin nie była typowym specjalista o badań prenatalnych, ale kość nosowa widziała, i to duża
.
Policzyła tez NT, ale to bardziej orientacyjnie określiła na 1,2 bo bąbel jest za mały na te pomiary, ale powiedziała ze do badań prenatalnych wielkość ta nie powinna sie specjalnie zmienić. Oby miała racje.
Co myślicie o tętnie, czy nie za małe? To samo tyczy sie wielkości, mam nadzieje ze bąbel na ten wiek jest ok.
A co do oglądania to był niesamowity widok bo mi osobiście wyglądało to tak jak kosmonauci na stacji kosmicznej poruszają sie, takie lewitowanie
.
A lekarka nie skomentowała tętna? Ja miałam takie na początku, ale później jak podskoczyło do 170 to się takie utrzymuje.
Gdyby było coś nie w porządku to by pewnie powiedziała. -
kada24 wrote:Madzia2526 a wogole masz kartę ciąży ? Bo jeżeli nie i nie prowadzisz od gin to możesz mieć problemy z becikowym
A wystarczy karta ciąży, czy musi być zaświadczenie jakieś? Bo ja np wczoraj dostałam od lekarza zaświadczenie ale celem przedstawienia w zakładzie pracy. A do urzędu nie mam. -
justikf wrote:A lekarka nie skomentowała tętna? Ja miałam takie na początku, ale później jak podskoczyło do 170 to się takie utrzymuje.
Gdyby było coś nie w porządku to by pewnie powiedziała.
Nie skomentowała, podobno norma jest miedzy 110-180/min. Gdzieś czytałam ze do 9t tętno jest szybsze, a po 9 t zwalnia, ja juz zaczęłam wg OM 10t. Moze dlatego. Wole sie nie nakręcać.Taru
Max wrote:A wystarczy karta ciąży, czy musi być zaświadczenie jakieś? Bo ja np wczoraj dostałam od lekarza zaświadczenie ale celem przedstawienia w zakładzie pracy. A do urzędu nie mam.
Max to potem lekarz sam wydaje ci odpowiednie zaświadczenie ze byłaś pod opieką lekarza przed 10 tyg. Spokojnie
karta ciąży i to zaświadczenie do zakładu pracy to całkowicie co innego 
Jak już będziesz składać wniosek to musisz poprosić swojego lekarza prowadzącego o takie zaświadczenie. On napewno będzie wiedział co i jak