WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Lutówki 2016
Odpowiedz

Lutówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Kri Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tam mam 2 i latam gdzie chcę, nikt z moich znajomych nie miał w ciąży kontroli ( wiem że się zdarzają ale jakby co to przecież mi do sklepu ZUS nie zabroni wyjść).
    A tak wogle to rozpiździel mam w domu, remont w sensie pełną gębą. Dziś przenioslam wszystkie ciuchy z szafy z parteru na piętro bo zmieniamy sypialnię. Ała Ała moje plecy! :-)

Maqdallena lubi tę wiadomość

oar8flw1nowd9vtv.png
    74dipiqv6mmnfuyl.png

• szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no sa chyba trzy "kody"
    1 albo 2 - czy można czy nie można chodzic
    A,B,C,D,E - tam sa rozne określenia, m.in B to ciaza i ma to znaczenie zebysmy dostaly 100% pensji
    kod choroby - ten co wpisuje lekarz ale my go nie mamy na tych zwolnieniach co nam daje do pracodawcy, widzi go zus na tym co przesle lekarz

sama ciaza nie jest choroba, to po prostu informacja do tego ile zasiłku wyplacic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 16:37

szczęśliwa mama :)
    www.babelu.pl polecam - ubranka i akcesoria dla maluszków ;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia2526 wrote:
    Ja na każdym druku który przekazuję pracodawcy a on dalej wysyła do zusu mam określony kod 1 lub 2. Przecież wszystkie te kopie to kalki tego pierwszego wypisywanego. Pogubiłam się...
    Chodziło mu o kod-numer statystyczny choroby.

• madzia2526 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka hmm to ja nic nie wiedziałam o kodzie choroby, nigdy mój lekarz czegoś takiego przy mnie chyba nie wypisywał, zawsze odkładał wszystko na bok po przekazaniu mi zwolnienia, chyba że robi to dopiero po moim wyjściu. Wszystko możliwe :) muszę poobserwować baczniej na następnej wizycie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 16:43

7a4ap07wpy0eq58n.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wpisywal tylko ten kod nie kalkuje się bo on jest na jakims specjalnym tle ;)

ja mam problem ze mi adres zameldowania zamiast zamieszkania wpisal no i ze lezace ale już się z tym pogodziłam a z adresem wiem jak zalatwic sprawę:)

f2wlj48apsehglf6.png
  • Moniaa Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia2526 wrote:
    szara myszka hmm to ja nic nie wiedziałam o kodzie choroby, nigdy mój lekarz czegoś takiego przy mnie nie wypisywał, zawsze odkładał wszystko na bok po przekazaniu mi zwolnienia, chyba że robi to dopiero po moim wyjściu. Wszystko możliwe :)
    Po prostu nie widziałaś jak wpisywać kod choroby. Pozostaje on tylko na odbiciu dla ZUS. Na naszej części która przekazujemy pracodawcy w tym miejscu się nie kałuże i nie ma nic zapisanego. Bo dla pracodawcy to zbędna wiadomość na co dokładnie leczy się jego pracownik.

• madzia2526 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka wrote:
    wpisywal tylko ten kod nie kalkuje się bo on jest na jakims specjalnym tle ;)

Czyli wszystko jasne, dlatego nie zwróciłam na to uwagi :)
    A to Twoje pierwsze zwolnienie?

7a4ap07wpy0eq58n.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tak, pierwsze;)

f2wlj48apsehglf6.png
  • madzia2526 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szara myszka to nie wiem jak dziewczyny, ale ja np. przy pierwszym zwolnieniu miałam taką sytuację, że nie podałam numeru konta i zus dostarczył mi pierwszą gotówkę za pośrednictwem listonosza. Jeżeli nie będzie Cię pod konkretnym adresem to może być problem. Dopiero przy kolejnym zwolnieniu przekazałam pracodawcy razem ze zwolnieniem mój numer konta i poprosiłam o wysłanie wszystkiego razem, i tą wypłatę już dostałam na konto.

7a4ap07wpy0eq58n.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a to trzeba podawac jakos dodatkowo numer konta? nie wystarczy ze pracodawca go ma bo zawsze pensja na konto przychodzi?

f2wlj48apsehglf6.png
  • madzia2526 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaaaa właśnie bo to też zależy od wielkości firmy ;) zapomniałam, u mnie jest poniżej 20 osób zatrudnionych więc ja dostaję od zusu przelewy :) jeżeli u Ciebie jest powyżej 20 to przelewy będzie robił pracodawca więc nie ma kłopotu ;)

Powiem wam, że w ciąży jestem strasznie zakręcona jak widać. Niewiele do mnie do dociera i sporo rzeczy mi się miesza. Czasami nawet mam kłopot żeby się wysłowić jak o czymś na szybko dyskutujemy z mężem. Cały czas się ze mnie śmieje, że w ciąży dziecko mi częściowo odbiera dostęp do mózgu :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 października 2015, 16:58

7a4ap07wpy0eq58n.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja mam powyżej 20 osob ;)

ja może tak z koncentracja nie mam problemów ale zrobiłam się strasznie ciapowata :D maslo mi spada, obijam się jak ide, normalna ciapa :D

f2wlj48apsehglf6.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madzia2526 wrote:
    aaaaaaa właśnie bo to też zależy od wielkości firmy ;) zapomniałam, u mnie jest poniżej 20 osób zatrudnionych więc ja dostaję od zusu przelewy :) jeżeli u Ciebie jest powyżej 20 to przelewy będzie robił pracodawca więc nie ma kłopotu ;)

Powiem wam, że w ciąży jestem strasznie zakręcona jak widać. Niewiele do mnie do dociera i sporo rzeczy mi się miesza. Czasami nawet mam kłopot żeby się wysłowić jak o czymś na szybko dyskutujemy z mężem. Cały czas się ze mnie śmieje, że w ciąży dziecko mi częściowo odbiera dostęp do mózgu :)

Ja się śmieje, że mam kalafior zamiast mózgu :D

madzia2526 lubi tę wiadomość

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • madzia2526 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to ja mam odwrotnie, bo przed ciążą lubiłam wejść na ścianę albo potknąć się na prostej drodze a teraz ruchowo super a już z koncentracją gorzej :) Jak ta ciąża wpływa na człowieka :)

7a4ap07wpy0eq58n.png
  • szara myszka Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciążowe rewolucje :D

f2wlj48apsehglf6.png
  • madzia2526 Ekspertka

Wysłany: 3 października 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oby nam tak tylko nie zostało bo dopiero będzie numer :)

7a4ap07wpy0eq58n.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeśli chodzi o L4 i te kody tu są podane:
    http://www.info-med.pl/katalog/choroby/statystyka/15.html
    ja na ostatnim mam 2 przy nr statystycznym 026.

pracuję w kadrach w firmie zatrudniającej ok 800osób i tylko raz w przeciągu ostatnich 2 lat zus skontrolował laskę w ciąży chyba jakoś w 6-7mc, wróciła do pracy na 2 dni i poszła znowu na L4.

Zastanawiam się tylko czy oni na takiej kontroli sprawdzają tylko czy jesteś w domu czy dokumentację medyczną też? i czy trzeba ich wpuścić do domu czy tylko w progu przyjąć?

kiedyś jak mój ojciec miał 30dniowe L4 po operacji (standardowo wydawane w takiej długości) to zus kazał mu przyjechać na kontrolę 30km do innego miasta mimo tego,że w moim też oddział jest.

madzia2526 lubi tę wiadomość

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najczęściej kontrolują osoby na działalności, przychodzą do domu i dają listę do podpisu, a dowód jeszcze chcą, nie wchodzą do domu.
    Ja w ciąży mam i ciapowatosc i bezmozgowie. Zapominam prostych nazwisk, rzeczy, brakuje mi słów, zapominam co chciałam wziąć, o co zapytać. Ciągle coś mi spada mam dresy na każdy dzień tygodnia bo po jednym dniu są całe wysmarowane. Masakra jednym słowem. Zwłaszcza że ja jestem osobą, która wszystko zawsze miała zaplanowane, zapięte na ostatni guzik, a teraz stoję pod domofon em jak ciele bo nie pamiętam kodu :-)

201602111680.png
  • Lexi150 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem od początku ciąży na zwolnieniu. Zawsze chodzące ale nr statystycznego nie pamiętam dokładnie ale też chyba 026. Kontroli żadnej nie miałam. W opisie jest mowa o tym, że nawet chodzące nie upoważnia do chodzenia sobie ot tak wszędzie ale moim zdaniem chodzi tu o to jak ktoś jest chory a nie o kobiety w ciąży. Przecież kobieta w ciąży jeżeli to nie jest dla niej niewskazane powinna spacerować. Poza tym są też takie rzeczy jak choćby kupienie wyprawki dla dziecka, zajęcia w szkole rodzenia itp. Ja zamierzam w ty miesiącu wyjechać do jakiegoś SPA na kilka dni z Mężem i nie mam zamiaru się zbytnio przejmować :)

Mama 4 Aniołków <3 <3 <3 <3
    ♥ IGOR ♥ 24.02.2016 (3390g, 56cm, 10pkt.)
    mhsvh371f8hry86r.png
    0d1ygywl27duo1io.png
  • d84 Autorytet

Wysłany: 3 października 2015, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    znalazłam coś takiego

http://www.imid.med.pl/pl/main-menu/do-pobrania

są tu do ściągnięcia poradniki imid min. nt. żywienia w ciaży, niemowlaków, dzieci 1-3 itp. Może się komuś przyda.

17/2/2016 B
    11/3/2018 I
‹‹ 815 816 817 818 819 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ